Connect with us

Vijesti

Stepinčeva američka gimnazija: ‘U školi svi znaju tko je on bio’

Published

on

‘ŽIVIMO PO STEPINČEVIM NAČELIMA’ Naši učenici svake godine upisuju najbolje fakultete poput Princetona, Columbije, Yalea. Ponosni smo što smo jedna od najboljih katoličkih gimnazija u SAD-u, priča ponosni ravnatelj škole

Archbishop Stepinac High School cijenjena je američka gimnazija smještena oko pola sata vožnje od Manhattana. Tamo se za prestižne fakultete pripremaju najbolji američki učenici.

Priča oko ove srednje škole počinje 1948. godine, kad je tadašnji nadbiskup New Yorka, kardinal Francis Speelman, odlučio odati počast našem blaženom Alojzu Stepincu.

– Vijest o smrti kardinala Stepinca ovdje je primljena s tugom. Američki narod u njemu prepoznaje duh koji je našu domovinu učinio velikom – duh koji se ne obazire na cijenu kad je riječ o slobodi. Mi smo ponosni na to što je njujorška nadbiskupija podignula živi spomenik nadbiskupu Stepincu ‘Archbishop Stepinac High School’, gdje se mladi odgajaju te uče poštovati i uzdizati načela za koja je ovaj hrabri čovjek živio i umro – govorio je prije 69 godina Speelman, a škola je u međuvremenu izrasla u jednu od najelitnijih katoličkih gimnazija na području Sjeverne Amerike.

Iako učenici škole Stepinčevo prezimo izgovaraju “Stepinak”, gimnazija odiše njegovim duhom i zaista s punim pravom nosi ime hrvatskog blaženika.

Jesensko poslijepodne proveli smo s ravnateljom ustanove, gospodinom Paulom Carthyjem, koji nam je pokazao sve skrivene kutke ove američke gimnazije.     

Naši učenici svake godine upisuju najbolje američke fakultete, poput Princetona, Columbije, Yalea, Harvarda… Ponosni smo što smo jedna od najboljih katoličkih gimnazija u SAD-u – priča nam ponosni ravnatelj dok nam pokazuje razna djela posvećena našem blaženiku.

Na ulazu u školu odmah se može primijetiti koliko je Stepinac prisutan u svakodnevici svih učenika i profesora.

Veliki kip na ulazu, Stepinčeve slike i citati na školskim zidovima upućuju na dugu tradiciju i kulturu ove škole.

Ivan Meštrovic je za školu izradio kamene skulpture kardinala Stepinca i nadbiskupa Spellmana te one ponosno stoje na kraju školskog hodnika. U kapelici smještenoj nedaleko od skulptura, u kojoj se učenici svako jutro mole prije nastave, stoji kutak posvećen kardinalu Stepincu u kojem se nalaze slike Zagreba i zagrebačke katedrale te Stepinčeva bista i komadić tkanine sa Stepinčevom krvi.

Svake godine učenici ove srednje škole provedu dan slaveći kardinala Stepinca i nazivaju ga “Stepinčev dan”.

Proteklih godina to je bio 10. veljače, na spomendan blaženog Stepinca, dan koji je odredio papa prilikom beatifikacije.

Taj dan učenici drame glume i recitiraju Stepinčevo svjedočenje iz sudnice, kad su ga 1946. godine osudili, nakon dolaska komunista na vlast. Također, taj dan se čita pismo koje je Alojzije Stepinac napisao učenicima. Originalno pismo sačuvano je u školi.

– Naravno da svi ovdje znamo tko je Alojzije Stepinac. Ova ustanova je puno više od obične srednje škole. Osim što imamo sjajne profesore koji nas pripremaju za odlazak na fakultet, velik naglasak je i na ljudskoj strani. Ne uče nas samo da budemo najbolji učenici, žele i da budemo najbolji ljudi – kaže nam Mark, učenik škole.

Na upit hoće li škola ikad biti otvorena za oba spola, Gospodin Carty je kratko objasnio da to nije u planu, no učitelji su muškarci i žene.

Bitno je naglasiti da 22 bivša učenika danas predaju u školi, što govori o jakoj tradiciji i kulturi ove škole. Neki od poznatih bivših učenika su i glumac John Voight, Eric Palladin te Mark Herceg, Hrvat i bivši povjerenik za mentalno zdravlje tijekom Busheve administracije.

Koliko Stepinac zapravo znači Amerikancima, najbolje govore pisma roditelja djece koja su završila ovu školu:

“Ne mogu vam objasniti koliko Stepinac znači meni i mojoj obitelji. Cijelo osoblje je toliko posvećeno radu i napretku naših učenika i moj sin je zaista uživao. Mislim da nisam mogla sina upisati u bolju srednju školu”, napisala je Samantha, a Mark piše: “Moj otac je bio prva generacija učenika ove škole, a danas je moj sin jedan je od najboljih učenika. Mislim da slobodno mogu reći da je ova gimnazija ključan dio naše obitelji”.

– A to se trudimo. Biti obitelj – zaključuje na kraju ravnatelj škole.     

Stepinac ‘živi’ u New Yorku

Učenici se prije početka nastave pomole u kapelici, a u školi se čuva i pismo koje je Stepinac napisao učenicima.

– Svi u školi znamo za lik i djelo Alojzija Stepinca te se trudimo živjeti po njegovim načelima – kažu nam učenici škole, koji svake godine obilježavaju Stepinčev dan.

– Glumimo i pjevamo njemu u čast – dodaju.   

Iz New Yorka: Iva Kušan/24sata

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved