Connect with us

Vijesti

CRKVA U NJEMAČKOJ: UŽASNO! Sv. Jeronim: “Jer se ne ugasi Arijeva iskra u Aleksandriji, planu požar u svoj Crkvi“.

Published

on

Tumačeći odnos Crkve prema hereticima, Sv Toma Akvinski citira Sv Jeronima (Suma teologije, Dio II-IIae, Pitanje 11: Hereza, Art 3): „Treba očistiti pokvareno meso, i obeljelu ovcu odvojiti od stada, da se ne bi… izgubilo stado cijelo.

Ario, u Aleksandriji, bio je iskra, ali jer se odmah ne ugasi, cijeli svijet bi spržen od njene vatre.“ Dalje, u idućem članku objašnjava potrebu kazne, jer „ako bi ostali nekažnjeni, drugi bi pali još brže u herezu, prema onom što čitamo u Pismu: ‘Ne izvrši se odmah osuda na zločincima, i zato raste čovjekovoj djeci hrabrost da čine zlo.’ (Prop 8:11).“

Foto naslovna: Obred blagoslova kao dio akcije protiv smjernica danih iz Vatikana s obzirom na istospolna udruženja u crkvi u Würzburgu, Njemačka, još 10 svibnja 2021. Osim samog čina, kao što se može vidjeti, nikakve druge liturgijske razlike sa nekom protestantskom zajednicom. Osim lgbt “štole”, nema oltara nego stol, nema skoro ni križa, a o svetohraništu da i ne govorimo. Iz takvog nekatoličkog konteksta, ovo čemu smo danas svjedoci je logična posljedica.

Onome što vidimo u Crkvi u Njemačkoj odgovaraju ove riječi kao malo gdje. Svaki pošteni vjernik, bez ikakve posebne teološke izobrazbe, zna da je ono što je uvijek bio grijeh, i dalje takvim ostaje. Da su dva više dva četiri, da je dio manji od cjeline, i da je laž negacija istine. Kad ne bi bilo tako, ne bismo mogli ni razmišljati. Ali hvala Bogu možemo, i makar nas zvali ludima ili širiteljima mržnje, mirni smo jer govorimo o evidentnom po najosnovnijoj logici. Ljute se na  nas, jer nam zavide.

Očito je dakle da je ono kolo koje vode buntovni njemački biskupi, prava pravcata šizma, ili samoizopćenje iz Crkve. Ali Houston, imamo jedan problem: šizma u Crkvi nastupa kad je papa formalno proglasi. Netko može biti pred Bogom u šizmi – kao što vjerujem, zajedno sa ne malo njih – na osnovu ispoljenih stavova, riječi i djela dobrog dijela njemačkih biskupa, pa i vjernika, koji negiraju uvijek držanu istinu ili vjeru, ali dok se ta šizma ne proglasi ti isti nastupaju kao ravnopravni drugim, ako ne još i više: smatraju se zaduženi prosvjetliti pamet i vjeru drugima koji su još previše zatucani. Nedavni razgovoror kardinala Hollerich objavljen u Glasu Koncila ide tim pravcem. Ja sam pročitao slijedeće između redova: „ e moj (Sveti) Pavle, nemaš ti pojma o homoseksualnosti. Bilo bi lijepo kad bi mogao pohoditi koji naš teološki seminar, da te mi fino uputimo, ali znamo da je nemoguće. Ti si dobričina, imaš dobru nakanu, ali tvoje vrijeme je prošlo. Sada Duh Sveti iznenađuje Crkvu, te moramo govoriti drugačije. Znaš, pojam evolucije mišljenja je tebe malo prevazišao, ali mi ti ipak opraštamo.  No, miran budi, i svi drugi koji pročitate nešto od Svetog Pavla iznenađujuće za ovo naše vrijeme, ne brinite se, sve je pod kontrolom. Znate kako je rečeno: „tko vas sluša, mene sluša“. Mene i Franju, jel tako, dakle mirni budite i pustite se voditi.“

Moj rođo, sjeti se, ako si ikad učio da valja, sjeti se da su Božji darovi koji nas udaljuju od grijeha dva: spoznaja istine, protiv koje ide nijekanje poznate istine, koja nastaje kad netko ne prizna spoznatu istinu da bi mogao griješiti bez zapreke (po njemu). Drugi, pomoć milosti, kojoj se opire zavist zbog milosti braće, zavideći ne samo bratu u osobi, nego rastu milosti u svijetu. Tvrdokornost je grijeh protiv Duha Svetoga jer odbija ne ostati u grijehu. Nepokornost također kao nakana za ne pokajati se. To se propovijeda, dragi moj. A ako se sada uči nešto drugo, nazovi to svojim imenom: nova religija. Potraži joj ime, ali kršćanstvo nije.

[US promiče LGBT u Poljskoj, teškim novcima. Onda, razmišljajući hladno ali objektivno, što je ovo što se događa na toliko mjesta u Crkvi na zapadu – i drugdje kuca na vrata – nego odjek zapadne politike u Crkvi? Dolje, US prijeti sankcijama Ugandi zbog „antihomoseksualnog zakona“.]

Stoga, kad dva više dva budu pet – tj. nikad – onda ću te poslušat. Nažalost, mnogi hoće. Jer, kako je sve dopušteno, bit će im lakše. Kako sve može, nema ni grižnje savjesti. Jer su je ubili, ne može ni gristi. Ali privremeno. Poslije kad bude kasno, doći će i očaj. U međuvremenu, kako je sve dopušteno, čemu dolaziti u crkvu? Zašto se moliti, zašto Boga zazivati? Nema smisla, jer sve može, sve je dopušteno. To je i razlog jakog opadanja pobožnosti koja se očituje svugdje, posebno na zapadu. Društvo se sekularizira galopom. Upitaj prosječne mlade koliko ima sakramenata. Možda tri, koje su nekom srećom primili u najboljem slučaju. U praksi ne znaju se ni prekrižiti. To je naša stvarnost. K tomu se ide, k tomu se vodi. Nije stvar samo što malo znaju, nego su naučeni u velikom antikršćanstvu. Moćnicima nešto prigovoriti nije lako, imaju policiju i sudove. Riječ više i može ti biti teško naplaćeno. Dok na kršćanstvo drvljem i kamenjem, i još će biti slavljen tko ga napadne, uvijek će postojati neki „dobar“ razlog. Ne brini za „slobodu izražavanja“ u tom slučaju. Ne govorim uprazno: feministkinja koja se razgoli usred crkve u Parizu, evropski sud dokida svaku kaznu. Pedofili u UK ne vide zatvora (u samo zadnjem periodu konzervativaca 4.500 zlostavljača djece je prošlo bez pritvora), dok za politički nekorektne riječi ne može se izbjeći.

[Dolje: „Smrt muškarčini“. Parolu nosi djevojka sa oznakom feminističkog odjela španjolske partije Podemos – Možemo. Platit će neku kaznu zbog „govora mržnje“? O čemu pričaš?]

[Gornja slika: Više od tisuću zlostavljača (uključujući i silovanje) djece, izbjegavaju kaznu pritvora sa tek „žao mi je“. Dojnja slika: studentica nakon zabave i pod utjecajem alkohola, u sukobu sa drugaricom crne puti zove je 200 puta „crnja“, te napada u pripitom stanju policajca: suočena sa 13 godina zatvora]

[Još gore: “Rasni zločini” jesu danas reći stvari koje Država ne voli. Bande siledžija i pedófila ostaju na slobodi u UK, dok su bijelci osuđeni i dobiju teže kazne zbog dobro ne izabranih riječi. Možeš o bijelcima ili kršćanima reći što te volje, i nitko to ne kontrolira. Ali u suprotnom, makar ne bilo žrtava zbog izgovorenih riječi, jer govoriš “što nije dozvoljeno” bit ćeš civilno mrtav neko vrijeme. Odnosno ušutkan zauvijek. To je smisao kazni novinarima poput Sven Longshansk u Engleskoj i Douglass Mackie (Ricky Vaughn) u US. Gdje ostade sloboda izražavanja? Probudili smo se u totalitarnom režimu gdje se progoni riječ. U koju gadnu šalu, ili još bolje dramu, se promijenio zapad? ]

U svemu tome zvanični crkveni krugovi, ne samo u Njemačkoj, staju na stranu današnje pro lgbt zapadne politike. Na drugim mjestima govori se o „prihvaćanju“ takvih osoba, dok su u Njemačkoj odlučili blagosloviti njihova združenja, primati trans osobe u svećenstvo i slično. Vrlo slično onom što vidimo posebno kod liberalnih protestanata:

[Gore, pastir: „drag je svet“. Dolje, služba sa drag i djecom.]

Poslije će neki reći da su pravoslavni pod utjecajem politike – što je dosta točno, uz razliku da njihova politika po ovom pitanju ne ide protiv Biblije kao zapadna – dok većeg utjecaja na crkvena pitanja od ovog što vidim na zapadu teško je zamisliti. Kod anglikanaca već dolazi do podjele po ovom pitanju, kako ne, u afričkim nacijama koje se protive ovakvim smjernicama. Kod katolika ima nezadovoljstva, ali kod pojedinaca ili onih koji se ne želi slušati. Za sada, Rim šuti, i izgleda da će i dalje tako ići. Dopuštaju se u međuvremenu sinodalni doprinosi svake BK i konačni odgovor može biti negdje u jesen 2024-te, ako ga bude. Rezultat ne može biti dobar, jer ovaj protukršćanski utjecaj samo se može širiti.

Ostaje pitanje svakom pojedincu i obitelji što činiti. Od nekih katolika u Njemačkoj koji se trude biti dobri čujem da nedjeljom sjednu obitelj u auto i upute se 50, 100 km do crkve gdje mogu biti. Tamo gdje žive im je nepodnošljivo. Svaki svećenik će se morati upitati da li slušati Boga ili ljude. Svaki vjernik isto. Ponavljam, ovo pitanje može pokucati na svačija vrata. Prije samo nekoloko dana razgovaram sa jednim mladićem, kojem se ne može reći da nedostaje obrazovanje. Barem visoko tehničko. Kaže mi: „Ti si previše krut. Moja je sestra lezbijka, udana za lezbijku i usvojili su jedno dijete. A roditelji su mi praktični katolici. Mene politika ne zanima, samo ekonomija.“ Stoga, uzrečica kao savjet kako se ponašati prema pretpostavljenima u Crkvi: „tko sluša, ne griješi“, može vrijediti, ali za dobra vremena i okolnosti.

Nažalost, nisu takva.

Milenko Bernadić, dopisnik za Croativ iz Španjolske

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Vijesti

Hrvatska – Sretan ti Dan državnosti!

Published

on

Hrvatska slavi Dan državnosti – prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Posebno, svečarsko raspoloženje vladalo je tog 30. svibnja diljem Hrvatske, osobito na zagrebačkom Trgu svetog Marka.

foto: mreže

Nakon desetljeća komunističke vlasti i jednoumlja, u Saboru su se okupili zastupnici izabrani na demokratskim i višestranačkim izborima koji su održani u dva kruga, u travnju i svibnju 1990., i na kojima je uvjerljivo pobijedio HDZ.

“Bio je to doista velik događaj – vlast u Hrvatskoj preuzimali su ljudi koji za dotadašnje vladavine komunističkog jednoumlja pretežno nisu bili podobni. Znatan broj njih doživio je u tom vremenu razne oblike šikaniranja, a neki su bili i politički zatvorenici“, zapisao je povjesničar Ivo Perić.

Na konstituirajućoj sjednici izabrano je vodstvo novog višestranačkog Sabora, za predsjednika Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

“Mislim da izražavam osjećanje svih zastupnika ako kažem da iskazano veliko povjerenje birača u ovaj Sabor nalaže svima da poštujući prošlost usmjerimo svoj poglede na budućnost, da okupimo sve ljude dobre volje, sve duhovne, stručne, materijalne potencijale zemlje u ostvarenju zajedničkoga cilja – slobodne, demokratske i suverene Hrvatske“, kazao je tada Domljan.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stipe Mesić, a za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Tuđman: Nisam sumnjao da će hrvatski narod pokazati zrelost na izborima

Obratio se nazočnima i istaknuo kako je Hrvatski državni sabor kroz povijest bio čuvar suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice.

Kazao je i kako nije sumnjao da će hrvatski narod pokazati svoju zrelost na prvim demokratskim izborima, “iz kojih je proizišao Sabor“, te izrazio uvjerenje da će “on znati i moći pod vodstvom svoga istinskoga predstavništva, izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj, ali svetoj domovini“.

Prvi saziv Sabora imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće.

Sabor konstituiran 30. svibnja 1990. radio je nešto duže od dvije godine i u tom je razdoblju, odrađujući dio mandata u posebnim, ratnim okolnostima, donio povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti, te o raskidu državno-pravnih sveza s bivšom SFRJ, kao i “božićni Ustav”.

Vijenci i svijeće za poginule za Domovinu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade u povodu Dana državnosti položit će vijence kod Spomenika domovini.

Povodom Dana državnosti i svetkovine Tijelova, koji padaju na isti dan, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša vodit će misno slavlje u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, nakon čega će premijer Plenković s članovima Vlade prisustvovati smjeni straže Kravat pukovnije.

Dan državnosti bit će obilježen i u drugim gradovima. Na vukovarskom Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata predstavnici Grada odat će počast poginulima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, a u crkvi sv. Filipa i Jakova služit će se sveta misa za Domovinu.

Predsjednik Vlade poslijepodne će u Zagrebu prisustvovati programu u Rekreacijsko-sportskom centru na Jarunu gdje će obići taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga. Nazočit će i pokaznim vježbama Hrvatske vojske i policije te letačkom programu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Obilježavanje Dana državnosti završit će svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved