Connect with us

Vijesti

TRI TEORIJE Tko stoji iza oružane pobune u Rusiji; Putinu potporu pružili Erdogan i Iranci

Published

on

„Mi uvijek čekamo izdaju od liberala, ali dobili smo izdaju s potpuno neočekivane strane“

Ako iza ove operacije stoje Zapadne obavještajne službe ona bi bila briljantna, kao i sam tajming: sadašnja, po Putina pozitivna psihološka prekretnica u ruskom društvu i političkom i vojnom vrhu koje je konsolidiralo stanje i koje iskazuje vidljivu mirnoću (za razliku od ranije nervoze) kada su u pitanju i vojne akcije i daljnji ruski potezi u Ukrajini i inozemstvu, ali i kada je ruska javnost ogromnim dijelom stala uz Putina i rusku vojsku. Ali …

Zoran Meter

„Oružana pobuna“ – kazneno je djelo kojim je nadležno rusko tužiteljstvo okvalificiralo događaje koji su jutros potresli Rusiju ali i čitav svijet. Naravno, riječ je o događajima vojno-sigurnosne prirode koje je poduzela već globalno poznata ruska privatna vojska Wagner, u vlasništvu ne manje poznatog Jevgenija Prigožina.

Konkretno, pripadnici Wagnera, inače vrhunski obučeni i opremljeni, i u borbama u Donbasu, prije svega za grad Bahmut kojeg su nedavno i osvojili. prekaljeni borci – odlučili su se za ograničenu autonomnu demonstraciju sile.

Ali više ne na vrućim ukrajinskim bojišnicama, već na teritoriju same Ruske Federacije. Preciznije, u gradu Rostovu na Donu na jugozapadu zemlje, u crnomorskoj regiji, gdje su sinoć Wagnerovci blokirali rad svih civilnih i vojnih administrativnih tijela, između ostalog oklopnim su vozilima blokirali zgradu (stožer) Južnog vojnog okruga. Gradom se kreću naoružane patrole, a na ulazima i izlazima iz grada postavljeni su vojni punktovi. Složeno je stanje i u gradu Voronježu.

Ujutro je u tri regije – u Moskvi, Moskovskoj oblasti i Voronješkoj oblasti – proglašen režim protuterorističke operacije, a u mnogim regijama otkazuju se javne manifestacije kao i letovi civilnih zrakoplova prema Moskvi.

Svemu su ovom prethodile informacije objavljene na društvenim mrežama u ime Jevgenija Prigožina o “raketnim i bombaškim napadima Ministarstva obrane na pozadinske postrojbe privatne vojske Wagner”, koje su, prema navodima FSB-a i ruskog Ministarstva obrane „neistinite i predstavljaju informativnu provokaciju“.

Što se tiče trenutačnog stanja vidljivo je kako su sve civilne, vojne i vjerske strukture u zemlji otvoreno izrazile potporu ruskom predsjedniku Putinu, pozvavši čitav narod da stane uz njega, i oštro osudile poteze Prigožina i njegovih postrojbi. Svi se redom pozivaju na nužno jedinstvo zemlje u vrijeme dok se ona na ukrajinskim bojišnicama bori „s čitavim Zapadom“ koji Rusiji želi nanijeti strateški poraz i „zbrisati je s geografske karte svijeta“.

Prethodno je predsjednik Putin u javnom obraćanju Rusima nazvao postupke pobunjenika kriminalnom avanturom, zabadanjem noža u leđa Rusiji i izdajom, kao posljedica pretjeranih ambicija i osobnih interesa. Svi oni koji su krenuli putem izdaje, ucjene i terorističkih metoda snosit će neizbježnu kaznu, Oružane snage RF dobile su potrebne naredbe, kazao je ruski čelnik i naglasio da će se poduzeti odlučne mjere za stabilizaciju stanja u Rostovu na Donu, gdje je blokiran rad civilnih i vojnih vlasti.

Direktor ruske Vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin maloprije je izjavio kako je sada jasno da je propao pokušaj destabilizacije ruskog društva i rasplamsavanja vatre bratoubilačkog građanskog rata.

Sergej Muratov, zamjenik predsjednika odbora za obranu Vijeća Federacije, Prigožina je usporedio s ruskim generalom Andrejem Vlasovom kojemu je u Drugom svjetskom ratu „povjereno oružje, nada i dužnost da brani svoju zemlju, a on je svoje oružje okrenuo u drugom smjeru”, kao glavni “izdajnik Velikog domovinskog rata“. To je isto Prigožin ponovio i danas, kazao je. „Prigožin je Vlasov moderne povijesti Rusije. Mi uvijek čekamo izdaju od liberala, ali dobili smo izdaju s potpuno neočekivane strane. …“ – napisao je ruski senator na Telegram kanalu.

Predsjednik Čečenske Republike Ramzan Kadirov izjavio je danas slijedeće: “Borci Ministarstva obrane i Nacionalne garde Čečenske Republike otišli su u zone napetosti. Učinit ćemo sve da sačuvamo jedinstvo Rusije i zaštitimo njezinu državnost!”. Naglasio je da se pobuna mora slomiti i da su, ako za to budu potrebne oštre mjere, čečenski borci na njih spremni.

Putinu potporu pružili Erdogan i iranski državni vrh

Potporu ruskom državnom vodstvu pružili su Bjelorusija i Iran, a Putin o stanju u Rusiji telefonski izvješćuje i čelnike susjednih zemalja – Bjelorusije i Srednje Azije.

Sve ovo što se događa, naravno – vrlo pozorno motri i Zapad, prije svega u kontekstu ukrajinskog rata.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je danas ruskog predsjednika Putina i izrazio punu potporu ruskom državnom vrhu i potezima koje ovaj čini u svezi pokušaja oružane pobune, o detaljima koje ga je tijekom razgovora informirao ruski vođa – kako je prenio Kremlj.

Kako je poziv obavljen na inicijativu turske strane, nije teško povući paralelu s pokušajem vojnog puča u Turskoj, također u približno slično, ljetno vrijeme, 15. srpnja, ali 2016. godine – kada je Putin, uz tadašnjeg iranskog vođu, bio prvi strani državnik koji je Erdoganu pružio otvorenu potporu i osudio namjere tamošnjih pučista (iako su tadašnji rusko-turski odnosi još uvijek bili ozbiljno poremećeni turskim obaranjem ruskog bombardera Su-25 nad Sirijom, u blizini turske granice).

Ponavlja li se na neki način povijest ili je u Rusiji stvar ipak o nečem drugom?

Zaključak: Tri teorije o tome tko stoji iza svega

Prema mom mišljenju, za sada se mogu iskristalizirati tri teorije o tome tko moguće stoji iza navedenog pokušaja oružane pobune u Rusiji.

Prema prvoj, i po mene najmanje vjerojatnoj, uzrok pobune je nedavna odluka ruskog Ministarstva obrane da svi dragovoljci koji stupaju u redove ruskih postrojbi, uključujući i u one u privatnom vlasništvu pa time i Wagnera, ugovore moraju sklapati isključivo s Ministarstvom obrane preko kojeg će im se i isplaćivati novčana sredstva. Tom se potezu odmah otvoreno usprotivio Jevgenij Prigožin, kazavši kako njegovi borci to neće učiniti. Naravno, Prigožinov biznis ovom mjerom može biti uzdrman, ali je teško očekivati da bi se samo zbog toga odlučio na oružanu pobunu;

Druga teorija je kako iza svega ovog stoje strane obavještajne službe, koje su, umjesto, očekivano liberala, za napad na rusku državnu vlast izabrale na bojištima provjerene i u ruskom narodu vrlo popularne pripadnike Wagnera – nedvojbene ruske domoljube. To bi stranim agenturama posve sigurno nudilo puno veće šanse za konačni uspjeh destabilizacije ruskog društva i preuzimanje vlasti u Moskvi od sebi odanih struktura, nego da isto čine s liberalnom oporbom koja je u strahu za svoju budućnost stjerana u kut (osim one koja stoji uz Hodorkovskog, Navaljnog (on je u zatvoru u Rusiji) i njima sličnih koji djeluju u inozemstvu i koji otvoreno zastupaju teze o rušenju ne samo Putina, već i geografskom smanjenju teritorija ruske države u doslovnom smislu riječi).

I treća teorija bila bi kako iza svega ovog stoji sam Vladimir Putin i najuži krug njegovih provjerenih suradnika iz redova vojske i FSB-a. Cilj bi bio konačni obračun sa svim, iz bilo kog razloga nepoćudnim elementima odnosno kadrovima u vojnim i civilnim strukturama vlasti (zbog nesposobnosti, pasivnog otpora središnjoj državnoj politici, partikularnih interesa, koruptivnih radnji i sl.), kojima rusko društvo obiluje. Pri tom se najčešće radi o kadrovima s dugim profesionalnim stažem i potencijalno izloženim različitim vanjskim i unutarnjim pobočnim utjecajima.

Kako sam prvu teoriju označio kako najmanje vjerojatnu, ostaje dileme između dvije posljednje.

Odgovor koja je od njih točna dat će samo vrijeme.

Naime, ako se stanje u pobunom zahvaćenim regijama tj. gradovima razriješi brzo i bez značajnijih posljedica po ruski državni vrh, to bi značilo mogućnost briljantno odigrane Putinove igre, slično onoj kakvu je odigrao i sam Erdogan nakon neuspjelog vojnog puča. Naravno uz bitnu razliku što puč u Turskoj nije organizirao sam Erdogan, ali se njime kasnije itekako okoristio u konačnom razračunavanju s neugodnom oporbom iz redova FETO-a disidenta Fetulaha Gulena u SAD-u i s njim povezanih kadrova u vojsci, obavještajnim i sigurnosnim strukturama, ali i na širokom javnom prostoru – poput kulture, medija i td.

I obratno, ako se stanje u Rusiji brzo ne smiri, već dođe do njegove daljnje destabilizacije – bit će jasno kako su briljantnu operaciju, usudio bih se reći do sada neviđenu – u Rusiji izvele (pokrenule) Zapadne obavještajne službe.

Tajming za istu bio bi im savršen: potpuno vidljiva, po Putina pozitivna psihološka prekretnica u ruskom društvu i ruskom političkom i vojnom vrhu koje je konsolidiralo stanje i koje iskazuje vidljivu mirnoću (za razliku od ranije vidljive nervoze) kada su u pitanju i vojne akcije i daljnji ruski potezi u Ukrajini i inozemstvu, ali i kada je ruska javnost ogromnim dijelom stala uz Putina i rusku vojsku.

Osim toga, što god tko govorio, jasno je da su ruske snage do sada ne samo zaustavile ukrajinsku protuofenzivu koja nije polučila nikakve spomena vrijedne rezultate (navodno osvajanje desetak sela na 1000 kilometara bojišnice u tri tjedna ofenzive to sigurno nisu), već su ukrajinskoj vojsci nanijele i neočekivano velike ljudske i materijalne gubitke, o čemu ovih dana otvoreno pišu i utjecajni zapadni mediji, poput jučer CNN-a, a ranije i Washington Posta i drugih medija.

U takvim, po Moskvu povoljnim okolnostima, dogodila se sadašnja oružana pobuna.

Dakle, tko iza nje stoji najbolje će pokazati vrijeme odnosno brzina njezine neutralizacije.

Autor: Zoran Meter/Geopolitika

Vijesti

Sporazum WHO-a o pandemiji poražen, barem za sada

Published

on

Pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove WHO-ovog sporazuma o pandemiji i amandmana na Međunarodne zdravstvene propise prije krajnjeg roka 24. svibnja, ali neki kritičari prijedloga upozorili su na preuranjeno slavlje – piše Michael Nevradakis Ph.D., u The Defender.

Građani SAD-a: Zahtijevaju od Kongresa da istraži skokovito visoke stope smrtnosti

Ovaj je članak izvorno objavio The Defender — web mjesto za vijesti i poglede Children’s Health Defense.

Pregovori za predloženi “sporazum o pandemiji” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – ili “ugovor o pandemiji” – i izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) nisu uspjeli, barem za sada.

New York Times je izvijestio da pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove dvaju dokumenata prije 24. svibnja, krajnjeg roka za razmatranje i glasovanje na ovogodišnjoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja se održava ovaj tjedan u Ženevi, u Švicarskoj.

WHO je rekao da su prijedlozi namijenjeni pripremi za “sljedeću pandemiju”.

Ali kritičari su prijedloge nazvali globalnim “grabežom moći” koji je prijetio nacionalnom suverenitetu, zdravstvenoj slobodi, osobnim slobodama i slobodi govora, dok su promicali rizična istraživanja o stjecanju funkcije i “zdravstvene putovnice”.

“Sporne točke”, prema The Timesu, uključivale su “pravičan pristup cjepivima i financiranje za uspostavu sustava nadzora”.

Umjesto razmatranja kompletnog skupa prijedloga iz oba dokumenta, skromniji “konsenzusni paket [IHR] izmjena” bit će predstavljen ovaj tjedan, prema predloženom tekstu Radne skupine za izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) ( WGIHR).

Tekst ne predstavlja potpuno dogovoreni paket izmjena i dopuna i namijenjen je pružanju pregleda trenutnog statusa i napretka rada WGIHR-a. …

Mandat supredsjedatelja i Ureda WGIHR-a sada je završio, ali mi smo spremni podržati sljedeće korake dogovorene na Sedamdeset i sedmoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, uključujući olakšavanje daljnjih rasprava ako se tako odluči.

U konačnom izvješću Međunarodnog pregovaračkog tijela (INB) za “sporazum o pandemiji” od 27. svibnja stoji “INB nije postigao konsenzus o tekstu”.

Mary Holland, izvršna direktorica Children’s Health Defense (CHD), pripisala je globalno protivljenje prijedlozima WHO-a za njihovo zatvaranje. Za Defender je rekla:

Ogromno je priznanje građanskom djelovanju što su ugovor i propisi WHO-a očito propali. Iako su delegati Svjetske zdravstvene skupštine još uvijek uključeni u pregovore u zadnji čas, izvan odobrenih procedura nemaju konsenzus da krenu naprijed s pravnom infrastrukturom za provođenje operacija COVID-a.

Ovo je sjajna vijest za građane svijeta i pokazuje nam koliko možemo biti moćni kada kreativno radimo zajedno.

Times je izvijestio da pregovarači planiraju tražiti više vremena. Prema Straits Timesu, “zemlje su izrazile obvezu da će nastaviti gurati za postizanje sporazuma.”

Otvarajući Svjetsku zdravstvenu skupštinu u ponedjeljak, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus sugerirao je da će se nastaviti napori da se dovrše dva prijedloga.

“Svi bismo željeli da smo uspjeli postići konsenzus o sporazumu na vrijeme za ovu zdravstvenu skupštinu i prešli cilj”, rekao je Tedros, u primjedbama koje citira The Straits Times. “Ali ipak ostajem uvjeren da hoćemo, jer gdje postoji volja, postoji i način.”

Internistica dr. Meryl Nass, osnivačica Door to Freedom – organizacije koja radi na odbijanju prijedloga WHO-a – pozdravila je vijest i sugerirala da su napori WHO-a nepovratno propali.

“Ugovor je sklopljen”, napisao je Nass na Substacku. “Ništa u ugovoru ne može ustati iz pepela pregovora o kojima će se glasovati ovaj tjedan.” Vijest je okarakterizirala kao pobjedu u “prvoj rundi” “u ratu demokracije protiv jedne svjetske vlade”.

Prijedlozi WHO-a se ‘odvijali kroz laži i prikrivanje’

Pregovori su propali unatoč naporima Tedrosa i drugih da uvjere pregovarače i države članice WHO-a da se dogovore o dva teksta na vrijeme za glasovanje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u siječnju, Tedros je upozorio na prijetnju pandemije koju predstavlja još nepoznata “Bolest X” i rekao da nam sporazum o pandemiji “može pomoći da se pripremimo za budućnost na bolji način jer se radi o zajedničkom neprijatelju.”

U ožujku je više od 100 bivših svjetskih čelnika, uključujući bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonyja Blaira – zagovornika “putovnica cjepiva” i digitalne osobne iskaznice – potpisalo pismo u kojem poziva države članice WHO-a da završe pregovore o “sporazumu o pandemiji”.

Dužnosnici Bidenove administracije koji su pregovarali u ime SAD-a također su se zalagali za finalizaciju dvaju dokumenata.

Loyce Pace, pomoćnica tajnika za globalna pitanja u američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga, rekla je za The Times. “Mi u javnom zdravstvu shvaćamo da bi nova pandemija doista mogla biti iza ugla.”

U prosincu 2023. Pace je svjedočila pred Kongresom u prilog ta dva dokumenta. “Samo je pitanje vremena kada će se svijet suočiti s još jednom ozbiljnom prijetnjom javnom zdravlju”, rekla je, ističući ulogu SAD-a u izradi nacrta nekih od predloženih izmjena IHR-a.

Ali prema Nassu, cijeli projekt pripravnosti na pandemiju pokrenut je kroz “laži i prikrivanje”.

“Globalisti su stvorili pravne dokumente prepune eufemizama i kitnjastog jezika, uvijek prikriveni kako bi sakrili prave namjere dokumenata”, rekla je. “Ali prozreli smo ih i nismo im dopustili da se izvuku.”

Nass je napisao da je “konsenzus” o prijedlozima IHR-a koji su dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj skupštini “cvjetni, a ne smisleni jezik”.

Postoji jedna iznimka, rekao je Nass. Osvrćući se na članak 5 amandmana na IHR, primijetila je da su “pregovarači dobro govorili državama da nadziru svoje građane i bore se protiv dezinformacija”

Cijeli članak pročitajte ovdje

Continue Reading

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved