Connect with us

Vijesti

„Ubija sam dje god sam stiga…”

Published

on

U nekoć poznatom hrvatskom emigrantskom glasilu „Nova Hrvatska”, u broju 9, 6. – 20. svibnja 1984. objavljen je članak koji ovdje u cijelosti donosimo da bismo podsjetili one koji slave partizanske „podvige” i niječu pokolje što su ih Tito i njegovi „osloboditelji” počinili tijekom i nakon Drugoga svjetskoga rata. „Junak” ove priče bio je ikona jugorežima i njegova vođe u čiju su čast ovih dana paljeni „Trnjanski kresovi” – piše Ante Čuvalo.

Uza sva slavlja i uzdisajne čežnje za vukodlacima, ta krvava prošlost, koja je stajala Hrvate rijeke krvi od Bleiburga do Vukovara i Škabrnje, otišla je u nepovrat! Dokrajčio ju je hrvatski „trnov kolac”!

Ispovijest jednog partizanskog ubojice
„Ubija sam dje god sam stiga…”

Ljubiša Milačić proglašen je „najvećim crnogorskim”, a „vjerojatno i najvećim jugoslavenskim junakom iz II. svjetskog rata”. Partizanski pisac Mihailo Lalić napisao je o njemu roman „Svadba”, koji je proglašen vrhunskim književnim dostignućem i uvršten je u obveznu školsku lektiru, a Ljubiša Milačić, kao glavni junak romana, proglašen je „jednim od najljepšim likova naše ratne književnosti”. Još uvijek u nekim osnovnim školama u Crnoj Gori i Srbiji učenici dobivaju zadaću da pišu o Ljubiši Milačiću, kao partizanskom simbolu. Po romanu „Svadba” o Milačiću je poslije snimljen i film, a za svoje ratne zasluge odlikovan je s 13 visokih i pregršt manjih odlikovanja.

Nakon rata Miličić nije zauzimao nikakav važniji položaj. Umirovljen je još 1951. Kako sam kaže ― rat je za njega bio „normalno stanje”; u miru se teško snalazio… Pošto su mu uručena sva moguća priznanja i nagrade, Miličić je postao umirovljenik i više mu nije davana prilika da javno nastupa. Drugi su pak govorili o njemu, pretvorivši ga u mit, u koji ni on sam nije više mogao dirnuti. Životom umirovljenika živio je u Ravnom Selu u Bačkoj, osiguran i ušutkan visokom boračkom mirovinom, koju je uživao pune 33 godine.

Tek nedavno Milačić je ponovno dobio priliku da progovori o sebi i svome ratnom iskustvu. U njegovoj kući u Ravnom Selu, koju je bivši partizan ispunio puškama i pištoljima, posjetili su ga novinari beogradskog „Reportera”.

U intervjuu („Reporter”, 5-12.IV.) Milačić je otkrio sasvim drugu sliku o sebi i svojoj ratnoj ulozi. Za razliku od većine njegovih partizanskih drugova, Milačić nije prihvatio ili nije shvatio iskonstruiranu „službenu povijest” o NOB-i. Dok se većina bivših partizana brzo prilagodila „epopejama” i partizanskim legendama, Milačić je svoje ratne doživljaje sačuvao u sjećanju u izvornom i sirovom obliku. Za njega je rat bio ono što je bio ― ubij koga stigneš i pazi da preživiš.

Nakon I. svj. rata stupio je u vojsku kraljevine Jugoslavije. Tu nije dugo ostao: „Preša sam, zbog više plate, u žandarmeriju. Početna plata bila mi je 1.495 dinara. U ono vrijeme moga si za te pare da kupiš 15 najboljih ovnova na pijaci nikšićkoj” ― priča Milačić o početku svoje službe Jugoslaviji.

Godine 1941., po nagovoru nekoliko crnogorskih poslanika, pošao je u Beograd da ubije tadašnjeg predsjednika vlade Milana Stojadinovića, ali mu je ortak u poslu, poslanik Miloš Rašović bio uhićen, pa je plan propao. Na pitanje novinara je li istina da je već tada samoinicijativno likvidirao neke ljude, Milačić odgovara: „… Uputio sam se u Sarajevo. Kad sam tamo doša uklonio sam nekoliko trgovaca muslimana tako da je svako moga da uzima što oće iz radnji…

Dok je Milačić dijelio svoju „pravdu” u Sarajevu, Partija nije još ni sanjala o „ustanku”. Hitler još nije bio napao Sovjetski Savez i bio je na snazi pakt Staljin-Hitler. Ali, kad je došlo do preokreta i Kominform pozvao „bratske” partije da dižu ustanak, „glavni organizator ustanka u Crnoj Gori, Ljubiša Milačić, nije bio tako brz. On je tada bio vrlo daleko od toga da ide u „borbu za slobodu”. Miličić o tome kaže:

„To kupljenje i formiranje ustanka u Brskutu bilo je vrlo čudno. Ja sam bio najasno: pošto su mi Švabe ubile oca u prvome ratu ― ja moram da ga svećam! No, ta pregovaranja oko ustanka su se otezala… U naše mjesto bilo je jedno 30-40 oficira (iz starojugoslavenske vojske)… Od tija oficira neki su se predomišljali, odlagali akcije, tako da smo jednu trećinu morali kasnije da likvidiramo”.

Jednom prilikom Milačić je prevario skupinu četnika, i oni mu za osvetu ubili brata. Poslije je on, kako sam tvrdi, „ufatio vodju tije četnika. Kako mu ga bilo, to je druga stvar. Ja sm ga živa odra i ispeka! Mora je da mi prizna sve kako je bilo…”

Milačić inače nije bio u neprijateljstvu s četnicima: „Mnogi četnici su mi došli u kuću. Naše je bratstvo jako”, ali krvna osveta bila je još jača…

Poslije je Miličić ubio i svog predratnog kolegu iz žandarmerije, nekog Markovića, koji je za vrijeme rata bio upravnik četničkog zatvora u Kolašinu: „Zarobili smo ga i strijeljali nasred Kolašina”!

Još i danas pred režimske sudove izvode ljude pod optužbom da su u ratu ubili ili zarobili kojeg partizana. Zbog toga ih sudovi osudjuju na teže kazne nego današnje ubojice. Takvih sudjenja bilo je u posljednje dvije-tri godine u Sloveniji, Bosni i Srbiji. U većini slučajeva optuženi su osudjeni na smrtne kazne. Naprotiv, ubijanje nepartizana od strane partizana bez ikakva suda i borbe još uvijek se cijeni kao „junaštvo” i „zasluga”.

Milačić je ubijao kao da radi na tekućoj vrpci. Novinar ga pita: „Pobio si nebrojeno, neki kažu više od hiljadu. Kako si se osjećao dok si ubijao te ljude?”

„Gledajte kako ti to ide”, odgovara Milačić. „Prvoga čoeka ubio sam 18-te godine. Onda sam ubio jednoga od tija Švaba… On je počeo nešto da maše rukama, da se pravda, ali ja sam ga maka. Njegove kosti i danas se nalaze na Jelin dubu…”

Kako si se ti osjećao?”

„Pa ništa. Bilo mi je baš i drago te sam ga ubio”. Masovni partizanski ubojica priznao je: „Ubija sam na svoju ruku. Ubij sam dje sam godj stiga...”

Za njegove zločine znali su oni koji su ga proglasili „najvećim crnogorskim, a vjerojatno i jugoslavenskim junakom”, oni koji su ga podmetnuli djeci kao primjer, oni koji su mu dodijelili medalje, pisali romane i snimili o njemu filmove. Nagradjivali su i slavili ubojicu vlastiti drugovi koji su se dočepali vlasti i umislili da od legendi mogu napraviti povijest, a od zločina sigurnu budućnost.

No, i Ljubiši Milačiću došao je kraj. Ranjen u ratu 12 puta, u 88. godini života zdravlje mu je do kraja popustilo. Razgovor s novinarima bio je njegova posljednja ispovijest. Taj ga je razgovor „ubio”. Miličić nije mogao stati sa svojom pričom. Pričao je jedno poslijepodne, cijelu noć, sve do podneva drugog dana. Nakon razgovora otpremljen je u bolnicu.

Dok se u redakciji „Reportera” njegov razgovor pripremao za tisak, zločinac je izdahnuo.

Pokopan je u zavičajnoj Crnoj Gori i ― ispraćen kao „jedan od najvećih junaka našeg oslobodilačkog rata”…. Tim riječima ispratio ga je njegov ratni drug, narodni heroj dr. Dragiša Ivanović.

_____________

U istom broju NH, uz gore navedeni članak, objavljen je i sljedeći tekst:

ĆOSIĆ OBJAŠNJAVA

Za vrijeme prošlogodišnjeg posjeta Sjedinjenim Državama i Kanadi, u Toronu je u Srpskoj nacionalnoj akademiji govorio Dobrica Ćosić, najpoznatiji živući srpski književnik. U raspravi poslije predavanja on je izmedju ostalog rekao:

„…svi mi ne treba da previdjamo da je naš narod jedan pretežno bezbožan narod, on je to bio i pre i posle rata…!

„…ja kao pisac uvidjam da je problem etike kod našeg naroda danas vrlo složen, i zato što, ako smem da kažem, mi nismo stekli gradjansku etiku jednog civilizovanog društva, a nemamo ni ovu drugu etiku ― hrišćansku…

„A bez vere, zaista se ništa ne može stvoriti. To nije samo vera u Boga, u zagrobni život, to je vera u ideale, u velike ljudske vrednosti, vera u čoveka, vera u čovečanstvo, narod, vera u svet, moć, snagu, um ljudski…”

Priredio: dr. Ante Čuvalo

Vijesti

Kad zakon postane teror, otpor postaje obaveza: Što komunizam ima s pobačajem, Metuzalemom i potopom!

Published

on

Je li Adam prvi čovjek s dvije žene? Ako je Eva rodila troje, koliko ih je rodila Lilit? Kada je Eva dobila Jabuku i pokrila se smokvinim listom i od koga? Budućih komunista, budućih sufražetkinja?

I u kakvom je okružju živjela ako joj cijelog života nije bilo hladno sve do pojave Zmije tj. rečenih pretpostavljenih sufražetkinja? Ako je tako, onda zasigurno nije bila prva žena a komunizam ima dublje korijenje nego smo učeni! Je li Lilit išla na porodiljni ili graditi karijeru u nekom od božjih hramova bez želje za osvarivanjem obitelji? Što je nastalo prije – komunizam ili obitelj? Iako tako suprotstavljeni, u osnovi označavaju isto! Povezanu zajednicu! Samo je upitno je li genetski ista! Ili nije, ako se zna bekgraund, kako se to lijepo kaže na starohrvatskom jeziku! Je li to predmnijevao  i Sidarta pa se nakon dužeg potucanja po planinama i propitivanja kod mudraca napokon probudio i postao Buda? Na žalost, izgleda da je okružem Trnoružicama koje će se probuditi kad bude odveć kasno, sva je prilika. Jer, komunizam je opijum za mase. Ili tako nekako!

Kako sustav demografskog rasta funkcionira? Ako Pero ima jednu ženu, ona rodi (barem) troje djece a svaki od njih opet barem troje. Ako Pero ima dvije i više žena, onda je to dvostruko i trostruko. Narodski, kao zečevi, reklo bi se. Onda muški potomci dobiju zemlju koje ima u izobilju! I par žena! Da nije monotono i da se vidi genetska raskoš jer kod jedne moraš čekati godinu dana na potomka a kod dvije i više… pa, svakako manje!

Dakle, ako Pero živi 70 godina, rasplodno mu je vrijeme relativno kratko. No, ako Pero, kao Metuzalem i drugi pretpotopni likovi živi 400, 500…900 ili više godina, ima par i više žena i aktivan je oko njih, kako je to nekad bilo popularno i preporučljivo, za života bi od potomaka mogao ustrojiti prilično veliku vojsku! Islam to još uvijek prakticira kroz društveno opravdavajuće svrhe i zakone i ne izgleda im loše. Ovisno o tome koga se pita! A ja se pitam, što točno imaju za cilj uništenja američke i izraelske rakete?! Pojedinca ili obitelj? I tu je kvaka!

Ostavimo svakome na volju vjerovati što hoće no, tim demografskim rastom, prije pojave Krista od kojeg brojimo Novu eru („zahvaljujući“ Dioniziju Malom), što god to podrazumijevalo (a znamo mi dobro što je to, dimna zavjesa!), napučili bismo Zemlju u čas posla, upravo po volji Svevišnjeg Stvoritelja, čak i površinu koja je bila slobodna prije potopa! Raj nebeski! Kao stvoreno za Adama i Evu! I još neke kojima je pristup bio zapriječen!

No, došao je potop, kataklizma globalnih razmjera, dažd se sručio s neba i prekrio nepregledne oranice, prekrasne gradove potopio, pomaknuo planine, razmjestio Sarasvati, Eufrat i Tigris kojeg je opisao naš car Harezm, promijenio klimu i opustošio svijet! Marduk, Nibiru, Planet X, zovite ga kako hoćete, nakon tko zna koliko periodičnih dolazaka u blizinu Zemlje svakih 3660 godina, udario je u Zemlju, više kliznuo po njoj pomaknuvši je iz rajske putanje, istresao svoj vodeni teret po njoj i ostao tu gdje jest do današnjeg dana i postao besplodni i pusti Mjesec. Bar naizgled oku običnog promatrača. Do 1610-e! Mnogi nisu preživjeli! Ni od smrtnika ni bogova!

Konačno, smanjio je nastanjivu površinu za dvostruko i danas imamo to što imamo! Samo 29% kopna i ostatak voda! A pitamo se otkud kameni gradovi sto metara pod površinom i gdje je nestala Atlantida!

U tim okolnostima, više nije bilo smisla da ljudi žive nekoliko stotina godina niti da budu visoki 10 stopa jer nije bilo hrane! Irci su u 19-om stoljeću mogli izbjeći u laboratorij zvan SAD no u ono doba svuda je bilo isto! Kao danas u Hrvatskoj, slikovito rečeno! Rođeni bi ionako umirali od gladi a Zemlja je bila i ostala jedini nastanjivi komadić tla u dosegu! Zvijezde nismo mogli dohvatiti ni kamenom iz pračke a Ikar je sa svojim voštanim krilima bio daleka budućnost! Stoga smo danas takvi kakvi jesmo, upola manji s višestruko kraćim životnim vijekom. Nije slučajno i iz neznanja skrivana povijest divova koji su nastavali Zemlju već je smišljena upravo da bi se stado držalo u neznanju jer, blago siromašnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko! Da bi proizvodili manje djece i trebali manje za prehranu. Sveudilj nas danas ima cca 8 milijardi, unatoč ratovima i raznim boleštinama ciljanim jedino da smanji, da regulira populaciju, kako to rade lovci u lovnim područjima!

Je li itko ikad procesuirao one koji su sebi dali za pravo određivati tko će živjeti a tko umrijeti za više ciljeve? Naravno da nije! Jer su boleštine i ratovi „prirodan društveni slijed razvoja čovjeka“ i sve spada u sferu „vis major“ pa se nema na koga uperiti prstom.

U tom smislu djeluju i današnji komunisti koji svoje ime duguju hrvatskoj riječi KOMYN – KOMIN, otvoreno ognjište oko kojeg se skupljala obitelj. Očito su saznali porijeklo riječi pa su se danas odrekli komunizma i odjenuli ruho globalizma, nakon svih zala počinjenih nad Čovjekom no, ono što je u početku bilo zamišljeno i stvoreno kao loše, tijekom vremena ne može postati dobro! Ipak, to nije razlog da ne postane i zakonodavno! A zakon piše onaj koji je na vlasti! Da bi provodio svoje odluke nad onima nad kojima vlada i da bi zaštitio sebe! Stoga, priča o „demokraciji“ i „vladavini prava“ ne drži vodu niti na seminarima u centrima za obuku osoba smanjenih umnih sposobnosti! Jer, da vlada narod, vrag bi odnio Plan!

Image: Illustration by Mallory Rentsch / Source Images: ArtistGNDphotography / Getty

I onda, koja je svrha žene kroz povijest? Je li uloga Eve i Lilit bila ista ili suprotstavljena kao danas, „moderno i napredno“ nasuprot „zatucanog i ognjištarskog“? Nekoć davno, kažu, ženina je uloga bila rađanje djece i briga oko obitelji i doma jer bilo je malo ljudi. O ženinom „pravu“ da ubije plod u utrobi nitko nije ni razmišljao je smrtnost je ionako bila prevelika pa je trebalo proizvoditi nove. Što više, to bolje! Jer je Zemlja bila opustošena potopom i drugim pošastima!

Danas, uloga žene se mijenja. Žena više nije stroj za rađanje jer nas je, kako je rečeno, oko 8 milijardi. A resursa sve manje! Stoga, trebalo joj je dati Jabuku spoznaje, reći joj da je ona vlasnik svog tijela, istjerati je iz Raja i dati joj karijeru u nekoj tvornici, u upravi kompanije, dati joj perlica i stakalaca i ona će odraditi svoj dio nagodbe. Bit će poput Indijanaca koji su prodali otok! Quid pro quo! Problem je samo u omjeru protuvrijednosti! Što za što! Ne znam što su dobile perjanice komunističkog legla Klara Cetkin i Roza Luksemburg iako su se narodi kojima genetski pripadaju dobro opernatili, valjda blagom iz Pakla kojima ih je darivao Ahriman nakon što je podvio rep i izgubio bitku protiv Svevišnjeg, no znam što su dobile one koje su ih slijedile. I svi mi ostali! Jedan veliki bosanski lakat! I to kao mjernu jedinicu protuvrijednosti datog i dobivenog! Jer svaki je čovjek po svojoj prirodi slobodan, dokle god ne izlazi iz zadanih okvira. Pa makar to bila i ograda tora!

Dobili smo pravo na pobačaj i sve raspre o tome i kreštanja onih koje normalan čovjek ne bi ni motkom doticao! Dobili smo pijesak u oči i ne vidimo ono što je bjelodano! Legalizirano ubojstvo! „Pravo“ da se ubije nerođeni čovjek, makar on bio u potpunosti zasebna biološka jedinica od nositeljice odvojen posteljicom, druge krvne grupe, zbog svoje ranjivosti samo privremeno ovisan o biološkoj nositeljici! Jer nas je 8 milijardi! Tko su onda oni koji donose i štite ta „prava“ i te „zakone“!? Da nas je kojim slučajem opet samo par milijuna, tko bi donio takav zakon!? I one po kojima možeš prosvjedovati ako to ne utječe na tijek Plana!

U tom smislu i udruge poput LGBT, „prava“ na gologuzo jednospolno divljanje gradskim ulicama jer je besplodno u biološkom smislu, rodna ideologija koja ima istu svrhu, rasizam (obrnuti), nabijanje na nos muškarcima da su ubojice žena, kojekakvi CMS-ovi, Marakeš, Istambul, zamjena stanovništva, kuga, COVID, ratovi i Orson Wells iz 1938-e!

Potrebno je pod svaku cijenu smanjiti broj ljudi na Zemlji, posebice bijelaca jer su direktni potomci Svevišnjeg Stvoritelja i zamijeniti ih poraženom vojskom! Tko ne vidi, neka se umije i osvrne oko sebe, možda i progleda! Tko ne razumije, jedna riječ objasnit će sve – INVAZIJA! Radnja koja je počela u dalekoj prošlosti koju nam je Nova era zamaglila i još uvijek traje! Samo se glumci mijenjaju. Ne i u Hrvatskoj! Plenković je, izgleda, dobio i treći mandat. Od Brisela! Do kraja ovog, demografska slika će se drastično popraviti, zahvaljujući zalaganju DP-a u korist Nepalaca i Nigerijaca! Samo da nije vitalan poput Metuzalema! Sjedi, dobar si ti. Sjedi! 

Mario Škorin

Continue Reading

Vijesti

Izložba “Tamo gdje su moji korijeni”

Published

on

Hrvatska matica iseljenika podružnica Split, Muzej grada Kaštela i Jorge Luis Subiabre Matiacha pozivaju vas na otvarenje izložbe “Tamo gdje su moji korijeni” koja će se održati u petak, 10. svibnja 2024. u 19 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

ilustr: Otvaranje izložbe “Tamo gdje su moji korijeni”

O autoru

Jorge Luis Subiabre Matiacha jedan je od onih promotora, koji još uvijek vrlo intenzivno živi i hrvatski ali i čileanski san. Njegov entuzijazam, u virtualnom smislu premostio je Atlantik i povezao dvije zemlje.

Izložba „TAMO GDJE SU MOJI KORIJENI“ dio su te fantastične priče o postojanju identiteta koji ne razdvaja već ujedinjuje, koji ne izolira već obogaćuje. Jorge Luis Subiabre Matiacha, idejni realizator izložbe, ovom fotografskom pričom vraća se na svoj izvor u svoja Kaštela, pričajući priču o ljudima Dalmacije koji su otišli, daleko preko mora.

Tekst: Ante Ćaleta

https://croativ.net/dekra-vrati-se-hrvatska-te-zove-cilj-je-vratiti-500-tisuca-hrvata-iz-dijaspore-u-domovinu-60465/

Continue Reading

Vijesti

Nadbiskup Héctor Agüer: Sinodalni otkazi

Published

on

Progresivna službena stranka koja se nalazi u Rimu tek nešto više od desetljeća nastavlja sa svojom politikom “ukidanja” onih koji slobodom duha žele služiti Isusu Kristu u pravovjerju i Tradiciji.

Pod “otkazivanjem” se misli na sve oblike ignoriranja, zavjere šutnje, marginalizacije, zabrane objavljivanja u medijima i društvenim mrežama, pa čak i prestanka funkcija onih koji se “sinodalno” ne pridržavaju aktualnih vatikanskih ideologija i diskrecija -pismo Héctora Agüera, redakciji više katoličkih medija.

Dobri biskupi poput Daniela Fernándeza Torresa, iz Areciba, Puerto Rico, bili su otkazani, kao što je poznato; i Joseph Strickland, iz Tylera, Texas, Sjedinjene Države. Kardinal Gerhard Müller nije obnovljen za novi mandat u Kongregaciji za nauk vjere; a kardinal Raymond Burke čak je lišen svoje rimske plaće i novca. Drugi, kao Dominique Rey, iz Fréjus-Toulona, u Francuskoj, dobili su “koadjutore” koji, u praksi, gotovo suupravljaju tim biskupijama. S njihove strane, brojni su svećenici otkazani u različitim dijelovima svijeta; čak su osnovali i “udruge” kako bi jedni drugima pomagali i sami sebi osiguravali ono osnovno za preživljavanje. U nekim slučajevima ostavljeni su na ulici; i morali su pronaći krov u domovima svojih starih roditelja, braće i sestara ili drugih rođaka. Već sam ih obradio u drugim člancima. Stalno primam mailove, poruke i telefonske pozive vjernih svećenika koji se ne uklapaju u službeni slogan “svi, svi, svi”; te da stoga ostaju izvan “sustava”. U Rim je uvezena poznata peronistička maksima: “Sve za prijatelja; za neprijatelja (navodnog ili zamišljenog), čak ni pravda.” Do Zakonika kanonskog prava činilo bi se da je mrtav i pokopan. A u praksi, suočeni s optužbama da su “indietisti, obožavatelji pepela, rigidni” i drugim sličnim kvalifikacijama, bez daljnjega se može očekivati samo giljotina.

Vjernici laici osjećaju se zbunjeni tolikom proizvoljnošću. I vide kako su dobri svećenici sustavno prisiljeni napustiti svoje župe ili poslati na odredišta koja se smatraju “kaznom”. Često proklamirane “periferije” mjesta su odabrana za to. Doslovno su prepušteni sami sebi. Sami, bez svećeničke zajednice, bez sredstava i izloženi svakojakim opasnostima, mnogi se ondje susreću s bolestima i krizama. Biti optužen da nije baš sinodalan ili da nije otvoren za “kulturu susreta” dovodi do trpljenja različitih oblika egzila. Ili se “susret” brka s fugiranjem? Nisu li svi vjernici pozvani – a da ne govorimo o svećenicima – na oslobađajući i osobni susret s Kristom, te k Njemu voditi drugu braću? Ili bi sada Gospodina trebalo zamijeniti s “Majkom Zemljom”, UN-ovom Agendom 2030 – koju njeni mentori smatraju “Evanđeljem 21. stoljeća” – ili globalističkim nametanjima i navodnim “globalnim upravljanjem” Ujedinjenih naroda? Traže li oni koji s pelagijevskim otiskom žele “spasiti planet” spasenje duša?

Više od šezdeset godina Crkva na Zapadu trpi sustavno opadanje broja svećenika, redovnica, sjemeništaraca pa čak i krštenja. Hladno vrijeme koje je uslijedilo nakon Drugog vatikanskog sabora odražava naizgled neobuzdani pad. Nije li došlo vrijeme da se shvati da se na ovom putu mogu očekivati samo nove nesreće? I premda se današnjim zagovornicima “duha Koncila” koji nemaju puno godina to možda ne sviđa, nije li vrijeme da iskreno priznamo da je “dim Sotonin” naše strukture učinio nemogućima za disanje?

Svakako, Crkva se ne može ni izdaleka usporediti s multinacionalnom korporacijom. No, držeći se proporcija, valja se zapitati: zadržavaju li se, pa čak i nagrađuju napredovanjem u poduzeću, oni koji su u praksi osnivali različite podružnice? Može li se od odgovornih za neuspjeh očekivati da će oporaviti prodaju i spasiti ustanovu od bankrota?

Danas progresivna vladajuća stranka pokazuje svoju okrutnost tradicionalnom liturgijom. A tamo idu stotine mladih ljudi; dok su u “atraktivnim liturgijama” praznine u klupama sve uočljivije. Gledano iz Rima, prezreni su i mladi parovi s brojnom djecom; i oni su dio rješenja, a ne problema. Zapravo, statistike pokazuju da dobar dio svećeničkih i redovničkih zvanja dolazi iz njih. Mladi svećenici koji, puni žara i strasti za Krista, istinski nastoje dosegnuti “posljednje” i obratiti ih Gospodinu, žigosani su kao zatvoreni i skrivaju razne traume. I tako dalje. Mogli bismo napraviti beskrajan popis činjenica. Naravno, sve pokriveno ili opravdano “sinodalnošću”.

Zar iz Rima ne vide da je progresivizam sam po sebi sterilan? Jesu li djeca prijetnja? Jesu li djeca i mladi koji, unatoč ismijavanju vlastitih župnika, te provođenje sati i sati pred Presvetim – prijetnja? Ne mogu li krunice koje mole ljudi, a koje se množe u raznim gradovima svijeta, vidjeti kao prave “znakove vremena” i utemeljene nade? Zar ne znaju cijeniti žar tolikih mladih ljudi koji znaju ili se vraćaju Crkvi razočarani, upravo, „progresivnim“ lažima? Poklapa li se s dijaloškom fleksibilnošću Vatikana da su svi oni koji su “drugačiji” vrlo dobrodošli, osim onih “različitih” redovne Crkve?

Kao što sam rekao u svom članku u ožujku 2022. “otkazanim svećenicima”, danas to prenosim svima (svećenicima, redovnicima i laicima) koji pate od ovog stanja: Molite jedni za druge; molite i za one koji vas muče. Učinite to ispred Svetohraništa, klanjajući se Gospodinu, ondje prisutnom. Sinovski se povjerite Blaženoj Djevici Mariji, Majci od Boga koja je postala Čovjekom, Majci Crkve, Majci svakoga od nas. I računajte, kao i uvijek, na moje molitve, naklonost i blizinu. I premda me moje osamdesetogodišnje stanje i tjelesna ograničenja sprječavaju da se krećem, znajte da sam, također s njima, uz vas na prvoj liniji apostolata. Ne bojmo se ničega i nikoga. Neka uvijek u našim srcima odjekuju riječi Isusa Krista: Ja sam s vama svaki dan do svršetka svijeta (Mt 28, 20).

Héctor Agüer, nadbiskup La Plate u miru

Buenos Aires, srijeda, 8. svibnja 2024
Svetkovina Gospe od Lujána,
Zaštitnica Republike Argentine

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved