Connect with us

Vijesti

V. Starešina: Kineski špijunski ‘balon-incident’ nad Amerikom postigao je politički cilj

Published

on

Napunio ratnik Xi veliki balon aparatima za elektroničku špijunažu i poslao ga u obavještajni rat s Amerikom. Da mu snimi za kućnu upotrebu kako iz zraka izgledaju američke vojne baze na američkom tlu. I to baš uoči vikenda, da provjeri spava li ratnik Joe i kad ne radi ili samo onda kad radi.

Danas, kad nas iz svemira špijunski pokrivaju sateliti, a u vlastitim kuhinjama frižideri, bizarnija je ova obavještajna operacija mogla biti jedino da je u misiju umjesto balona ratnik Xi poslao kineska špijunska zaprežna kola- piše V. Starešina u Lideru, koji djelomično prenosimo.

Ipak, tema američkog lova na kineski špijunski balon iznad Amerike zabavljala je globalnu publiku nekoliko dana, sve dok Joe nije zapovjedio svome ratnom zrakoplovstvu da sruši uljeza čim stigne do Atlantika, a nakon što je preletio cijelu Ameriku, od zapadne do istočne obale. Ratnik Xi se, dakako, odmah uznemirio: da što mu to tako brutalno ruše civilni balon koji je samo poslan u civilno meteorološko izviđanje pa je, eto, malo skrenuo s puta.

Smisao za politički teatar

Iako su mu špijunski dometi vrlo dvojbeni, kineski špijunski balon nad Amerikom postigao je svoj politički cilj. Zbog balon-incidenta američki državni tajnik Anthony Blinken bio je praktički prisiljen odgoditi na neodređeno vrijeme posjet Kini, koji je trebao početi u ponedjeljak 5. veljače. Ili, s kineskoga gledišta: izazivanjem bizarnog balon-incidenta neposredno uoči najavljenog posjeta američkoga državnog tajnika Kina je Americi oduzela narativ političke dominacije i pokvarila planirani tajming u nadmetanju za položaj vodeće svjetske sile. A pritom je pokazala čak i smisao za humor i politički teatar.

Na posjetu je u ovom trenutku inzistirala upravo američka strana, prije svega državni tajnik Anthony Blinken, koji je njime želio potvrditi (barem) diplomatsko vodstvo u nadmetanju s Kinom. Kineska je strana prema posjetu bila prilično rezervirana. Naime, Bidenova je administracija s Kinom ušla u otvoreni rat svim raspoloživim mirnodopskim sredstvima, koja uključuju i zabranu trgovine čipovima kao i potpunu zabranu izvoza američke tehnologije kineskom telekomunikacijskom divu Huaweiju.

Za postizanje tehnološke i industrijske neovisnosti o Kini sve više pridobiva i EU (osobito neke članice, ne i Njemačku). Za politiku tehnološke neovisnosti o Kini nastoji pridobiti sve važnije države zapadnoga političkog – ili, ako želite, civilizacijskog – kruga. Ne bez razloga, jer tehnološka ovisnost o Kini dugoročno je za Europu i države zapadnoga kruga, naviknute na temeljne slobode i često uljuljkane u iluziju da su nam one dane jednom zauvijek, opasnija ovisnost nego što je to bila plinska ovisnost o Rusiji.

Čuvajte se frižidera

Na političkom planu SAD otvoreno podupire Tajvan opskrbljujući ga oružjem i najavljuje pomoć u obrani njegove neovisnosti odluči li ga Kina vojno pokoriti i anektirati. To je za stupanj viši angažman nego što je bila potpora Ukrajini uoči ruske invazije. Osobito je angažiran na smanjivanju kineskog utjecaja u srednjoj i istočnoj Europi, koju je Kina prilično uvukla u svoj strateški projekt ‘Pojas i put‘. Kao središnja država otpora prema kineskom utjecaju u tom se dijelu Europe profilira Češka.

Evo, i novoizabrani predsjednik, umirovljeni general s dugogodišnjim stažem u NATO-u Petr Pavel, kojeg možemo smatrati i američkim vojnikom u palači češkog predsjednika (s minimalnim predsjedničkim ovlastima, doduše), požurio se ovih dana, odmah nakon izborne pobjede, izraziti potporu, komu prije – nego Tajvanu. Gotovo istodobno general američkog zrakoplovstva Michael Minihan javno je iznio prognozu da bi SAD i Kina mogli ući u rat zbog Tajvana 2025. U kontekstu takva zaoštravanja odnosa posjet državnog tajnika Blinkena Kini trebao je biti nekakva relaksacija sukoba.

Kao odgovor – doletio je kineski špijunski avion. I zato on baš i nije ne-tema, kao što se na prvi pogled može činiti. Jer kao i kod većine ne-tema, od samog je sadržaja važnija poruka koju one nose. Kineski balon nad Amerikom donio je poruke: da Kina u ovom trenutku ne želi relaksaciju sukoba, da tu relaksaciju ne želi u američkoj režiji. I napose, da ne smatra Blinkena relevantnim sugovornikom za strateške pomake. Zato balon nije bio nevažan. A što se efektivne špijunaže tiče: zaboravite balone – čuvajte se frižidera.

Višnja Starešina/Lider

Vijesti

Sporazum WHO-a o pandemiji poražen, barem za sada

Published

on

Pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove WHO-ovog sporazuma o pandemiji i amandmana na Međunarodne zdravstvene propise prije krajnjeg roka 24. svibnja, ali neki kritičari prijedloga upozorili su na preuranjeno slavlje – piše Michael Nevradakis Ph.D., u The Defender.

Građani SAD-a: Zahtijevaju od Kongresa da istraži skokovito visoke stope smrtnosti

Ovaj je članak izvorno objavio The Defender — web mjesto za vijesti i poglede Children’s Health Defense.

Pregovori za predloženi “sporazum o pandemiji” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – ili “ugovor o pandemiji” – i izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) nisu uspjeli, barem za sada.

New York Times je izvijestio da pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove dvaju dokumenata prije 24. svibnja, krajnjeg roka za razmatranje i glasovanje na ovogodišnjoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja se održava ovaj tjedan u Ženevi, u Švicarskoj.

WHO je rekao da su prijedlozi namijenjeni pripremi za “sljedeću pandemiju”.

Ali kritičari su prijedloge nazvali globalnim “grabežom moći” koji je prijetio nacionalnom suverenitetu, zdravstvenoj slobodi, osobnim slobodama i slobodi govora, dok su promicali rizična istraživanja o stjecanju funkcije i “zdravstvene putovnice”.

“Sporne točke”, prema The Timesu, uključivale su “pravičan pristup cjepivima i financiranje za uspostavu sustava nadzora”.

Umjesto razmatranja kompletnog skupa prijedloga iz oba dokumenta, skromniji “konsenzusni paket [IHR] izmjena” bit će predstavljen ovaj tjedan, prema predloženom tekstu Radne skupine za izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) ( WGIHR).

Tekst ne predstavlja potpuno dogovoreni paket izmjena i dopuna i namijenjen je pružanju pregleda trenutnog statusa i napretka rada WGIHR-a. …

Mandat supredsjedatelja i Ureda WGIHR-a sada je završio, ali mi smo spremni podržati sljedeće korake dogovorene na Sedamdeset i sedmoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, uključujući olakšavanje daljnjih rasprava ako se tako odluči.

U konačnom izvješću Međunarodnog pregovaračkog tijela (INB) za “sporazum o pandemiji” od 27. svibnja stoji “INB nije postigao konsenzus o tekstu”.

Mary Holland, izvršna direktorica Children’s Health Defense (CHD), pripisala je globalno protivljenje prijedlozima WHO-a za njihovo zatvaranje. Za Defender je rekla:

Ogromno je priznanje građanskom djelovanju što su ugovor i propisi WHO-a očito propali. Iako su delegati Svjetske zdravstvene skupštine još uvijek uključeni u pregovore u zadnji čas, izvan odobrenih procedura nemaju konsenzus da krenu naprijed s pravnom infrastrukturom za provođenje operacija COVID-a.

Ovo je sjajna vijest za građane svijeta i pokazuje nam koliko možemo biti moćni kada kreativno radimo zajedno.

Times je izvijestio da pregovarači planiraju tražiti više vremena. Prema Straits Timesu, “zemlje su izrazile obvezu da će nastaviti gurati za postizanje sporazuma.”

Otvarajući Svjetsku zdravstvenu skupštinu u ponedjeljak, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus sugerirao je da će se nastaviti napori da se dovrše dva prijedloga.

“Svi bismo željeli da smo uspjeli postići konsenzus o sporazumu na vrijeme za ovu zdravstvenu skupštinu i prešli cilj”, rekao je Tedros, u primjedbama koje citira The Straits Times. “Ali ipak ostajem uvjeren da hoćemo, jer gdje postoji volja, postoji i način.”

Internistica dr. Meryl Nass, osnivačica Door to Freedom – organizacije koja radi na odbijanju prijedloga WHO-a – pozdravila je vijest i sugerirala da su napori WHO-a nepovratno propali.

“Ugovor je sklopljen”, napisao je Nass na Substacku. “Ništa u ugovoru ne može ustati iz pepela pregovora o kojima će se glasovati ovaj tjedan.” Vijest je okarakterizirala kao pobjedu u “prvoj rundi” “u ratu demokracije protiv jedne svjetske vlade”.

Prijedlozi WHO-a se ‘odvijali kroz laži i prikrivanje’

Pregovori su propali unatoč naporima Tedrosa i drugih da uvjere pregovarače i države članice WHO-a da se dogovore o dva teksta na vrijeme za glasovanje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u siječnju, Tedros je upozorio na prijetnju pandemije koju predstavlja još nepoznata “Bolest X” i rekao da nam sporazum o pandemiji “može pomoći da se pripremimo za budućnost na bolji način jer se radi o zajedničkom neprijatelju.”

U ožujku je više od 100 bivših svjetskih čelnika, uključujući bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonyja Blaira – zagovornika “putovnica cjepiva” i digitalne osobne iskaznice – potpisalo pismo u kojem poziva države članice WHO-a da završe pregovore o “sporazumu o pandemiji”.

Dužnosnici Bidenove administracije koji su pregovarali u ime SAD-a također su se zalagali za finalizaciju dvaju dokumenata.

Loyce Pace, pomoćnica tajnika za globalna pitanja u američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga, rekla je za The Times. “Mi u javnom zdravstvu shvaćamo da bi nova pandemija doista mogla biti iza ugla.”

U prosincu 2023. Pace je svjedočila pred Kongresom u prilog ta dva dokumenta. “Samo je pitanje vremena kada će se svijet suočiti s još jednom ozbiljnom prijetnjom javnom zdravlju”, rekla je, ističući ulogu SAD-a u izradi nacrta nekih od predloženih izmjena IHR-a.

Ali prema Nassu, cijeli projekt pripravnosti na pandemiju pokrenut je kroz “laži i prikrivanje”.

“Globalisti su stvorili pravne dokumente prepune eufemizama i kitnjastog jezika, uvijek prikriveni kako bi sakrili prave namjere dokumenata”, rekla je. “Ali prozreli smo ih i nismo im dopustili da se izvuku.”

Nass je napisao da je “konsenzus” o prijedlozima IHR-a koji su dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj skupštini “cvjetni, a ne smisleni jezik”.

Postoji jedna iznimka, rekao je Nass. Osvrćući se na članak 5 amandmana na IHR, primijetila je da su “pregovarači dobro govorili državama da nadziru svoje građane i bore se protiv dezinformacija”

Cijeli članak pročitajte ovdje

Continue Reading

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved