Connect with us

Vijesti

Važno pastoralno pismo ili – smije li predsjednik Biden primiti svetu pričest?

Published

on

Nadbiskup San Francisca, Salvatore J. Cordileone objavio je 1. svibnja 2021. pastoralno pismo o dostojnosti potrebnoj za primanje Svete pričesti u kojem je inzistirao da se svaki katolik- koji surađuje sa zlom pobačaja- treba suzdržati od primanja euharistije.

“To je u osnovi pitanje integriteta: primanje Presvetog Sakramenta u katoličkoj liturgiji znači javno zagovaranje vjere i moralnih učenja Katoličke Crkve i želja da se živi u skladu s tim”, napisao je Cordileone. “Svi mi padamo na razne načine, ali postoji velika razlika između borbe za život u skladu s naukom Crkve i odbacivanja tih učenja.”

Pismo objavljeno na blagdan svetog Josipa radnika i početkom mjeseca u kojem na poseban način častimo Blaženu Djevicu Mariju, dolazi zbog sve veće rasprave u medijima o tome smije li predsjednik Biden primiti svetu pričest u Katoličkoj Crkvi.

Jedan dio pastoralnog pisma je upućen katoličkim javnim dužnosnicima koji se zalažu za pobačaj. “U mogućnosti ste učiniti nešto konkretno i odlučno da zaustavite ubijanje”, rekao je. “Molim vas zaustavite ubijanje. I molim vas, prestanite se zavaravati da je zagovaranje ili prakticiranje teškog moralnog zla – onoga koji zatire nevin ljudski život, onoga koji negira temeljno ljudsko pravo – nekako kompatibilno s katoličkom vjerom. Nije. Molim vas, vratite se kući u punini svoje katoličke vjere.”

Nedavno su Washington Post i AP objavili članke u kojima se ističe rasprava o tome hoće li se od Bidena, uvjerljivog promicatelja pobačaja i njegovog financiranja, ali i katolika, tražiti da se suzdrži od primanja euharistije.

Prema dugogodišnjem nauku Crkve koji je iznio nadbiskup, formalna suradnja i neposredna materijalna suradnja sa zlom, poput suradnje u zlu pobačaja, onemogućava primanje svete pričesti. “Crkveno učenje i disciplina o dostojnosti primanja svete pričesti dosljedne su kroz svu povijest Crkve, počevši od samog njezinog osnutka”, napomenuo je nadbiskup.

„Učenje naše vjere je jasno: oni koji ubiju ili pomažu u ubijanju djeteta (čak i ako se osobno protive pobačaju), oni koji vrše pritisak ili potiču majku na pobačaj, koji to plaćaju, koji osiguravaju financijska sredstva i pomoć organizacijama u pružanju pobačaja ili oni koji podržavaju kandidate ili zakone s ciljem da pobačaj bude što lakše dostupan ‘izbor’, svi oni surađuju s vrlo ozbiljnim zlom ”, rekao je nadbiskup Cordileone. “Formalna suradnja i neposredna materijalna suradnja u zlu nikada nisu moralno opravdane.”

Nadbiskup je citirao nauk svetog Pavla u Prvoj Korinćanima, kako bi objasnio opasnost primanja svete pričesti ako se istovremeno surađuje s teškim zlom:

Stoga, tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje. Neka se dakle svatko ispita pa tada od kruha jede i iz čaše pije. Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije ako ne razlikuje Tijela.” (1Kor 11, 27-29)

Također je uključio svjedočanstvo crkvenog oca sv. Justina mučenika koji je poučavao:

Nitko ne smije dijeliti euharistiju s nama ako ne vjeruje da je istina ono što učimo; osim ako se ne opere u obnavljajućim vodama krštenja za oproštenje svojih grijeha i ako ne živi u skladu s načelima koja nam je dao Krist.

Nadbiskupovo se pismo bavi važnošću svjedočenja istine o teškom zlu pobačaja. “Već desetljećima zapadna kultura negira oštru stvarnost pobačaja. Zagovornici su temu preplavili sofizmima, a sama rasprava je zabranjena na mnogim mjestima.

“U slučaju javnih osoba koje se identificiraju kao katolici i promiču pobačaj, ne bavimo se grijehom počinjenim u ljudskoj slabosti ili moralnom padu: ovo je pitanje ustrajnog, tvrdoglavog i javnog odbijanja katoličkog učenja”, napisao je. „To dodaje još veću odgovornost ulozi pastira Crkve u brizi za spasenje duša.

“Uvjeren sam da je ova zavjera dezinformacija i šutnje potaknuta strahom da se ne suoče sa pravim značenjem stvarnosti s kojom imamo posla.”

„Samo pravo na život temelj je svih ostalih prava. Bez zaštite prava na život, nijedan drugi razgovor o pravima nema smisla”, rekao je, napominjući da je znanost “jasna” kada život započinje. Nadbiskup Cordileone pažljivo je naglasio da „pobačaj nikada nije isključivo majčin čin. Drugi, u većoj ili manjoj mjeri, dijele krivnju kad god se to zlo učini.”

Primijetio je da njegova odgovornost kao pastira duša zahtijeva da bude jasan kada govori o težini zla pobačaja i razlozima zbog kojih osoba koja na bilo koji način obavlja, pomaže ili promiče pobačaj ne može primiti svetu pričest ako se prethodno ne pokaje i ne primi odrješenje u ispovijedi.

„Govoreći u svoje ime“, rekao je, „uvijek pred sobom imam riječi proroka Ezekiela… drhtim da ću, ako ne budem iskreno prozivao katolike pod mojim pastoralom koji se zalažu za pobačaj, morat ćemo odgovoriti- i oni i ja, pred Bogom za nevinu krv.”

Na kraju svog pisma, nadbiskup je zahvalio onima u javnom životu koji čvrsto stoje u obrani nerođenih. “Vaš odvažni i nepokolebljivi stav pred onim što je često žestoko protivljenje daje hrabrost drugima koji znaju što je ispravno, ali bi u protivnom mogli biti previše uplašeni da to navještaju riječima i djelima”, ocijenio je.

Nadbiskup Cordileone također se obratio ženama koje su pobacile i drugima pogođenim. “Bog te ljubi. Mi te ljubimo. Bog želi da ozdravite, pa tako i mi, a mi imamo resurse da vam pomognemo. Molim vas, obratite nam se, jer vas volimo i želimo vam pomoći i želimo da ozdravite”, istaknuo je, dodajući da oni koji su se izliječili od pobačaja mogu postati neustrašivi svjedoci Evanđelja milosrđa. “Zbog onoga što ste pretrpjeli, vi više nego itko možete postati snažan glas za svetost života.”

Nadbiskup San Francisca zaključio je pismo pozvavši sve one dobre volje da “rade za društvo u kojem se svaka nova beba prima kao dragocjeni dar od Boga i pruža joj se dobrodošlica u ljudskoj zajednici”, zazivajući zagovor Gospe iz Guadalupe, zaštitnice nerođenih, kao i svetog Josipa i svetog Franje, zaštitnika nadbiskupije.

Izvor

Cijelo pismo možete pročitati ovdje

Advertisement

Vijesti

“Uključi Boga u svoj život i naći ćeš ga …”

Published

on

Mario Žuvela ima jednu nadahnutu, ‘strelovitu’ molitvu/misao, koju dijelimo s vama.

Ima nešto u tome kad Boga uključiš u svoj svakodnevni život. Dobivaš bolji život.

Dublje odnose. Snažnija iskustva. Sve postaje nekako smislenije. Ne nestaju svi tvoji problemi preko noći, ali se preko noći pronalaze rješenja za njih. Jer ih tražiš s Bogom.

Jer pitaš Boga za savjet. U molitvi. U čitanju Svetoga pisma. U osluškivanju vlastitoga srca. 

Mario Žuvela

Dobro jutro. Kreni jutros s Isusom u novi dan i sve će biti lakše!

Pripremaio: don S. Lončar

Continue Reading

Vijesti

Sporazum WHO-a o pandemiji poražen, barem za sada

Published

on

Pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove WHO-ovog sporazuma o pandemiji i amandmana na Međunarodne zdravstvene propise prije krajnjeg roka 24. svibnja, ali neki kritičari prijedloga upozorili su na preuranjeno slavlje – piše Michael Nevradakis Ph.D., u The Defender.

Građani SAD-a: Zahtijevaju od Kongresa da istraži skokovito visoke stope smrtnosti

Ovaj je članak izvorno objavio The Defender — web mjesto za vijesti i poglede Children’s Health Defense.

Pregovori za predloženi “sporazum o pandemiji” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – ili “ugovor o pandemiji” – i izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) nisu uspjeli, barem za sada.

New York Times je izvijestio da pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove dvaju dokumenata prije 24. svibnja, krajnjeg roka za razmatranje i glasovanje na ovogodišnjoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja se održava ovaj tjedan u Ženevi, u Švicarskoj.

WHO je rekao da su prijedlozi namijenjeni pripremi za “sljedeću pandemiju”.

Ali kritičari su prijedloge nazvali globalnim “grabežom moći” koji je prijetio nacionalnom suverenitetu, zdravstvenoj slobodi, osobnim slobodama i slobodi govora, dok su promicali rizična istraživanja o stjecanju funkcije i “zdravstvene putovnice”.

“Sporne točke”, prema The Timesu, uključivale su “pravičan pristup cjepivima i financiranje za uspostavu sustava nadzora”.

Umjesto razmatranja kompletnog skupa prijedloga iz oba dokumenta, skromniji “konsenzusni paket [IHR] izmjena” bit će predstavljen ovaj tjedan, prema predloženom tekstu Radne skupine za izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) ( WGIHR).

Tekst ne predstavlja potpuno dogovoreni paket izmjena i dopuna i namijenjen je pružanju pregleda trenutnog statusa i napretka rada WGIHR-a. …

Mandat supredsjedatelja i Ureda WGIHR-a sada je završio, ali mi smo spremni podržati sljedeće korake dogovorene na Sedamdeset i sedmoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, uključujući olakšavanje daljnjih rasprava ako se tako odluči.

U konačnom izvješću Međunarodnog pregovaračkog tijela (INB) za “sporazum o pandemiji” od 27. svibnja stoji “INB nije postigao konsenzus o tekstu”.

Mary Holland, izvršna direktorica Children’s Health Defense (CHD), pripisala je globalno protivljenje prijedlozima WHO-a za njihovo zatvaranje. Za Defender je rekla:

Ogromno je priznanje građanskom djelovanju što su ugovor i propisi WHO-a očito propali. Iako su delegati Svjetske zdravstvene skupštine još uvijek uključeni u pregovore u zadnji čas, izvan odobrenih procedura nemaju konsenzus da krenu naprijed s pravnom infrastrukturom za provođenje operacija COVID-a.

Ovo je sjajna vijest za građane svijeta i pokazuje nam koliko možemo biti moćni kada kreativno radimo zajedno.

Times je izvijestio da pregovarači planiraju tražiti više vremena. Prema Straits Timesu, “zemlje su izrazile obvezu da će nastaviti gurati za postizanje sporazuma.”

Otvarajući Svjetsku zdravstvenu skupštinu u ponedjeljak, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus sugerirao je da će se nastaviti napori da se dovrše dva prijedloga.

“Svi bismo željeli da smo uspjeli postići konsenzus o sporazumu na vrijeme za ovu zdravstvenu skupštinu i prešli cilj”, rekao je Tedros, u primjedbama koje citira The Straits Times. “Ali ipak ostajem uvjeren da hoćemo, jer gdje postoji volja, postoji i način.”

Internistica dr. Meryl Nass, osnivačica Door to Freedom – organizacije koja radi na odbijanju prijedloga WHO-a – pozdravila je vijest i sugerirala da su napori WHO-a nepovratno propali.

“Ugovor je sklopljen”, napisao je Nass na Substacku. “Ništa u ugovoru ne može ustati iz pepela pregovora o kojima će se glasovati ovaj tjedan.” Vijest je okarakterizirala kao pobjedu u “prvoj rundi” “u ratu demokracije protiv jedne svjetske vlade”.

Prijedlozi WHO-a se ‘odvijali kroz laži i prikrivanje’

Pregovori su propali unatoč naporima Tedrosa i drugih da uvjere pregovarače i države članice WHO-a da se dogovore o dva teksta na vrijeme za glasovanje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u siječnju, Tedros je upozorio na prijetnju pandemije koju predstavlja još nepoznata “Bolest X” i rekao da nam sporazum o pandemiji “može pomoći da se pripremimo za budućnost na bolji način jer se radi o zajedničkom neprijatelju.”

U ožujku je više od 100 bivših svjetskih čelnika, uključujući bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonyja Blaira – zagovornika “putovnica cjepiva” i digitalne osobne iskaznice – potpisalo pismo u kojem poziva države članice WHO-a da završe pregovore o “sporazumu o pandemiji”.

Dužnosnici Bidenove administracije koji su pregovarali u ime SAD-a također su se zalagali za finalizaciju dvaju dokumenata.

Loyce Pace, pomoćnica tajnika za globalna pitanja u američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga, rekla je za The Times. “Mi u javnom zdravstvu shvaćamo da bi nova pandemija doista mogla biti iza ugla.”

U prosincu 2023. Pace je svjedočila pred Kongresom u prilog ta dva dokumenta. “Samo je pitanje vremena kada će se svijet suočiti s još jednom ozbiljnom prijetnjom javnom zdravlju”, rekla je, ističući ulogu SAD-a u izradi nacrta nekih od predloženih izmjena IHR-a.

Ali prema Nassu, cijeli projekt pripravnosti na pandemiju pokrenut je kroz “laži i prikrivanje”.

“Globalisti su stvorili pravne dokumente prepune eufemizama i kitnjastog jezika, uvijek prikriveni kako bi sakrili prave namjere dokumenata”, rekla je. “Ali prozreli smo ih i nismo im dopustili da se izvuku.”

Nass je napisao da je “konsenzus” o prijedlozima IHR-a koji su dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj skupštini “cvjetni, a ne smisleni jezik”.

Postoji jedna iznimka, rekao je Nass. Osvrćući se na članak 5 amandmana na IHR, primijetila je da su “pregovarači dobro govorili državama da nadziru svoje građane i bore se protiv dezinformacija”

Cijeli članak pročitajte ovdje

Continue Reading

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved