Connect with us

Vijesti

Vidović-Krišto: SIVI BIROKRATI UMJESTO DRŽAVNIKA

Published

on

Zamislite da francuski predsjednik engleskog premijera ili bilo kojeg drugog stranog državnika koji rijetko posjećuje njegovu državu, odvede u Parizu u talijanski restoran. Garantiram da bi se u Francuskoj trenutačno dogodila revolucija! No, šalu na stranu – piše Karolina Vidović Krišto na svom fb profilu.

Francuskog predsjednika Macrona Plenković je u Zagrebu odveo u talijanski restoran na večeru. Plenković, čije je prvo i jedino radno mjesto u životu bila diplomatska služba, u potpunosti se pokazao kao diplomatski amater te činovnik bez imalo državničke sposobnosti.

Postoje čuvene dogodovštine velikog kancelara Helmuta Kohla, koji je regionalnu narodsku kuhinju iz svog rodnog kraja Pfalza, prezentirao svim svjetskim državnicima. Tako je George Busha, Billa Clintona, Francoisa Mitterranda ili Mihaila Gorbačova vodio u svoj regionalni restoran, servirajući im „Saumagen“. „Saumagen“ je nešto slično kao naša švargla. Naravno da je to bilo vrhunski spremljeno, a navedeni državnici o tom su specijalitetu pričali u superlativima.

Tako je Kohl popularizirao specijalitete iz svoga rodnoga kraja, ali i njegovao nacionalni identitet.

Jer, odgovoran državnik svakom svojom gestom treba raditi u interesu svoje države. Način na koji je Plenković u srcu Zagreba promovirao talijansku kuhinju, tako je dogovarao i poslove s francuskim predsjednikom o kupnji zrakoplova.

Izabrati francuske zrakoplove naspram američkih je geostrateški i vanjskopolitički apsurd. Jer, uza sve simpatije prema francuskoj državi, ona je ipak u odnosu na SAD politički patuljak. A sposobnost Andreja Plenkovića dokazuje se i činjenicom da će zrakoplovi u Hrvatsku stići 2024. s obzirom na to da je premijerom postao 2016., to znači, da mu je trebalo ravno 8 godina da kupi zrakoplove, uz činjenicu da su novci već odavno osigurani, da smo članica NATO-a, a nemamo ni embargo na uvoz oružja.

Treba još jednom podsjetiti da je Franjo Tuđman u četiri godine, uz embargo na oružje, vodeći rat u Hrvatskoj i štiteći BiH od pada, nabavio 25 MIG-ova.

Posebno porazno pri ovoj transakciji je što Hrvatska za tu kupnju nije postigla nikakovu dodanu vrijednost. Kod ovako ogromne narudžbe, preko milijardu Eura, morali smo tražiti protuuslugu od Francuske u vidu investicija i otvaranja radnih mjesta u Hrvatskoj. Plenković i njegovi birokrati za Hrvatsku nisu postigli baš ništa!

Uz nesposobnost pri nabavci zrakoplova, odabiru restorana za strane državnike, Andrej Plenković pokazuje i nesposobnost pri obnovi Banovine i Zagreba. Zbog te nesposobnosti Plenkovića i njegove privilegirane crvene vrhuške, u Hrvatskoj vladaju korupcija, siromaštvo i nepravda.

Rezultate osjećaju hrvatski građani na svojoj koži; svaki mjesec na svojoj plaći, na visini poreza koji plaćaju, na zdravstvenoj zaštiti i na temeljnim građanskim pravima koje nemaju.

Jer, u Plenkovićevoj Hrvatskoj zakoni, i to rigorozni, vrijede za ogromnu većinu hrvatskih građana, a za odabranu djecu komunizma ne vrijede nikakovi zakoni.

Jedan moj prijatelj mi uvijek ponavlja tezu „ne možeš sijati pšenicu, a očekivati da naraste avokado”. U Hrvatskoj stvarnu vlast obnašaju ili stari komunistički kadar, ili njihova djeca.

A ta djeca komunizma, kao što su Plenković i ostali, realno su sivi birokrati. Nemam ništa protiv birokrata, dapače, oni su bitni i potrebni, ali birokrat provodi nešto što mu netko drugi da da provodi.

Birokrat Plenković i ostali vladajući birokrati jednostavno nemaju znanje i sposobnost voditi odlučnu i efikasnu državničku politiku.

Potpuno je jasno da od današnje društveno-političke elite hrvatski građani nemaju pravo niti mogu očekivati korjenite promjene i bolje sutra. Plenkovićev prethodnik, Franjo Tuđman, je ovako opisao politiku koju danas provode vladajuće strukture u Hrvatskoj, on ih je karakterizirao kao:

„smetenjacima i smutljivcima, mutikašama i bezglavnicima, jalnuškim diletantima i – jednostavno – prodanim dušama“.

Tim ljudima isključivo je bitan njihov osobni status, i njihovi materijalni interesi kao i interesinjihovih bližnjih. Narod i interesi ili patnje toga naroda – za njih jednostavno ne postoje.

Zato, dragi prijatelji, morat ćemo zasukati rukave, i te smušenjake poslati tamo gdje im je mjesto, i od Hrvatske napraviti ono što su nam naši preci opisali u našoj himni – lijepu, modernu i pravednu Hrvatsku. 

Advertisement

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved