Connect with us

Vijesti

Zašto ova stega užasava vraga: Bez POSTA svijet ne bi bio isti

Published

on

Znate li da svijet kakvog poznajemo danas stoji zahvaljujući i postu?

Post je najučinkovitije oružje protiv zloga. Bog je to odredio, Isus je to prakticirao, crkveni su oci propovijedali njegovu važnost, Djevica Marija to preporučuje u svojim ukazanjima. Zbog toga je post moćan i temeljni dio kršćanskog života. Ali za mnoge katolike danas to je nevoljko postiti čak i na Veliki petak. Bi li postili više kad bismo shvatili koliko je to korisno za naš život, za naše obitelji i za poraz zloga? Post je biblijski, ali katolici su ga prakticirali većinom samo u korizmi dok se Gospa nije počela pojavljivati i zatražila da to radimo tjedno – na kruhu i vodi. A zašto je post tako važan?

Gospa u Međugorju: Postom možemo ratove zaustaviti

Post je  fenomenalno oružje za duhovnu borbu u ovim vremenima otpadništva i duhovne lijenosti. Od prvih dana ukazanja, Međugorska kraljica mira inzistira da postimo, na kruhu i vodi, svake srijede i petka u godini. Ali to nije bilo jedino ukazanje koje je to poticalo; samo je najpoznatije. “Post na kruhu i vodi najvažnija je stvar za borbu protiv planova koje Sotona trenutno ima”, rekla je međugorska vidjelica Marija Pavlović. “Naš nas Gospodin podsjeća da se određeni demoni mogu istjerati samo molitvom i postom”, dodala je. U ukazanju, Kraljica mira govori: “budite svjedoci nade, jer ponavljam vam, dječice: molitvom i postom čak se i ratovi mogu suzbiti.” Bezbroj puta vidioci su nas podsjetili da post čini čuda, ratovi i prirodne katastrofe mogu se zaustaviti jer su postom zaustavljeni prirodni zakoni. Dakle, svrha posta je dovesti red i naš duhovni život u odgovarajuću ravnotežu. Post pomaže stvoriti više prostora za Boga u našem životu, kao i u svjetskim događajima, jer Gospodin vidi da podnosimo žrtvu i potvrdno odgovara onima koji žrtvuju. No, ima onih koje post na kruhu i vodi ne privlači. Tada možemo uzeti ono što je rekao međugorski svećenik fra Marinko Šakota: možete postiti na voću. I da, postoje mnoge stvari kojih se možemo odreći kao oblik posta za započinjanje ove prakse. I ako nam je teško započeti, moramo početi malo po malo, po nekoliko sati, i zamoliti Boga Oca za milost posta još od prethodne noći.


Tijekom korizme Crkva traži od nas da povećamo svoju molitvu, post i milostinju. Ovaj je zahtjev rezultat činjenice da, uskraćujući sebi nešto što nam se sviđa, sjetimo se da je najveće dobro od svih – Bog. Ali ako trebate malo potpore, sjetite se što je rekao sveti Vasilije Veliki: “Post je oružje za zaštitu od demona.” I dalje: “Naši anđeli čuvari stvarno bdiju nad onima koji su čiste svoju dušu postom.”

Bez posta svijet ne bi bio isti

Biblija govori da su dvije najvažnije misije koje je Bog zatražio na zemlji započele postom, bez njih današnji svijet ne bi bio isti. Možda ga ne bi ni bilo. Svijet postoji zbog suradnje i savezništa Boga s čovjekom. A upravo tim savezima prethodio je post.
Kad je Mojsije primio ploče zakona, koje su bile norme Božjeg saveza sa židovskim narodom, ostao je s Jahvom 40 dana i 40 noći, a da ništa nije jeo i pio, kaže Izlazak 34. Ovo je bio presudan trenutak za narod Izraela koji je lutao pustinjom ali i za nas danas jer bez toga ništa ne bi bilo isto.
A nešto slično vidimo i kod Isusa. Naš je Gospodin odveden u pustinju gdje je postio 40 dana i 40 noći, prije početka svoje javne službe; Nebo ga je pripremilo za to. I tu se materijalizirao novi savez koji je Bog, kroz svoga Sina ponudio čovječanstvu. Opet je s njim promjenio sudbinu svijeta. Sotona je čak iskušavao Isusa da prekine post pretvarajući kamenje u pogače, na što je Isus odgovorio: “Ne živi se samo od kruha, već od svake riječi koja izlazi iz Božjih usta.” Na taj je način Isus postio i duhovno pripremio čovječanstvo da se suoči s vragom i odupre mu se. Tako su dva Božja saveza s ljudima započela postom. Ništa nije nemoguće za Boga, koji u trenutku može promijeniti povijest ljudi. I to je učinjeno upravo postom.

Post i borba protiv zloga

U Starom zavjetu vidimo kako se Niniva postom okrenula od svojih grijeha. Pokvarenost grada dosegla je točku u kojoj je Bog poslao proroka Jonu da ga upozori da će “za četrdeset dana Niniva biti uništena” ( Jona 3: 4). Opet četrdeset dana. Kralj se odjenuo ujutenu vreću, bacio se na pepeo i naredio opći post koji je obuhvaćao i životinje. Ljudi iz Ninive vjerovali su Joni i Božjoj riječi, pa je „objavljen post, a svi oni, veliki i mali, obukli su se u kostrijet“, prema Joni 4: 2. Bog je reagirao na ovu žrtvu i nije izvršio svoju prijetnju protiv njih; Niniljani su preživjeli zahvaljujući općem postu svih ljudi. A Isus nam snagu posta jasno objašnjava i u Mateju 17 kad objašnjava svojim apostolima zašto nisu mogli istjerati demona. „Učenici su prišli Isusu i pitali ga privatno: Zašto ne nismo mogli isttjerati tog demona. “Isus im je rekao: jer imate malo vjere. Ova se vrsta demona može protjerati samo molitvom i postom “, Matej 17: 19-21.
U svetim spisima molitva i post kad se provode u kombinaciji postaju prijetnja neprijatelju. Jer molitva i post oslobađaju ogromnu Božju snagu u duhovnom carstvu. Post obećava veliku milost, kako za narode tako i za pojedince posebno. Postom i molitvom možemo njegovati kardinalnu vrlinu umjerenosti, uz umjerenost i samokontrolu, što đavli brani djelovanje u nama i oko nas.

Kao kršćani , moramo ponovno prihvatiti ovaj stup svoje vjere i redovito prakticirati disciplinu posta. Ne samo za vrijeme korizme. I to ne bismo trebali doživljavati prvenstveno kao uskraćivanje, već kao prinos, dar dan Bogu i priznje njegova gospodstva. Mnogo puta Biblija govori o postu kao o načinu „traženja lica Gospodinova“. Tražimo Njegovo lice jer će nas On izvesti iz problema koji nas tište. Pitajte ljude koji poste što doživljavaju u postu i vidjet ćete da je ovo istina. Božje lice kao i lice vlastite nutrine jasnije se vidi u postu.

Uputa za post

Ali naravno, post nije lak. To je disciplina u kojoj moramo trenirati svoje tijelo i um da se nose s njom. Ali post možemo prilagoditi svojim životnim situacijama. Krenimo od malo, i tražimo pomoć neba. Unesimo ljubav u post. Važno je da na neki način postimo u jedinstvu s Crkvom, posebno petkom u spomen na Kristovu muku. Ili se samo odrecite mesa, ili strogo postite na kruhu i vodi, ili uzmite samo jedan obrok dnevno ili negdje između. Kod posta je važno da se probate držati sljedećih pravila: postaviti nakanu za svoj post, izložite svoje namjere; posvetite se svom postu planirajući kako ćete to učiniti; pripremite se duhovno za to, uz molitvu; svaki put kad vam trbuh počne režati, uđite u zagovor i razgovor s Bogom, jer morate se sjetiti da se borite protiv neprijatelja, kao i podsjećati zlog na snagu vaše molitve; planirajte u koje vrijeme i kako ćete izvesti post, što uvijek treba biti postupno; i napokon nemojte se obeshrabriti ako u početku ne možete učiniti kako ste zamislili, pa pokušajte ponovo.

Zapamtite da Bogu zapravo nije potreban naš post ali je prijeko potreban nama! Bog sve radi s nama i preko nas i zato nam je potreban. Da se lakše predamo, da se odazovemo, da Ga primjetimo, da Mu dopustimo da nas čisti i vodi.   Nebrojena su svjedočanstva o snazi posta i onih koji su zaista vidjeli lice Gospodnje u postu kao i svoju nutrinu čišće. Post nas zaista mijenja i usmjerava prema Bogu. Pokušajte, ali u ljubavi, piše forosdelavirgen.org

Vijesti

Sporazum WHO-a o pandemiji poražen, barem za sada

Published

on

Pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove WHO-ovog sporazuma o pandemiji i amandmana na Međunarodne zdravstvene propise prije krajnjeg roka 24. svibnja, ali neki kritičari prijedloga upozorili su na preuranjeno slavlje – piše Michael Nevradakis Ph.D., u The Defender.

Građani SAD-a: Zahtijevaju od Kongresa da istraži skokovito visoke stope smrtnosti

Ovaj je članak izvorno objavio The Defender — web mjesto za vijesti i poglede Children’s Health Defense.

Pregovori za predloženi “sporazum o pandemiji” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – ili “ugovor o pandemiji” – i izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) nisu uspjeli, barem za sada.

New York Times je izvijestio da pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove dvaju dokumenata prije 24. svibnja, krajnjeg roka za razmatranje i glasovanje na ovogodišnjoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja se održava ovaj tjedan u Ženevi, u Švicarskoj.

WHO je rekao da su prijedlozi namijenjeni pripremi za “sljedeću pandemiju”.

Ali kritičari su prijedloge nazvali globalnim “grabežom moći” koji je prijetio nacionalnom suverenitetu, zdravstvenoj slobodi, osobnim slobodama i slobodi govora, dok su promicali rizična istraživanja o stjecanju funkcije i “zdravstvene putovnice”.

“Sporne točke”, prema The Timesu, uključivale su “pravičan pristup cjepivima i financiranje za uspostavu sustava nadzora”.

Umjesto razmatranja kompletnog skupa prijedloga iz oba dokumenta, skromniji “konsenzusni paket [IHR] izmjena” bit će predstavljen ovaj tjedan, prema predloženom tekstu Radne skupine za izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) ( WGIHR).

Tekst ne predstavlja potpuno dogovoreni paket izmjena i dopuna i namijenjen je pružanju pregleda trenutnog statusa i napretka rada WGIHR-a. …

Mandat supredsjedatelja i Ureda WGIHR-a sada je završio, ali mi smo spremni podržati sljedeće korake dogovorene na Sedamdeset i sedmoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, uključujući olakšavanje daljnjih rasprava ako se tako odluči.

U konačnom izvješću Međunarodnog pregovaračkog tijela (INB) za “sporazum o pandemiji” od 27. svibnja stoji “INB nije postigao konsenzus o tekstu”.

Mary Holland, izvršna direktorica Children’s Health Defense (CHD), pripisala je globalno protivljenje prijedlozima WHO-a za njihovo zatvaranje. Za Defender je rekla:

Ogromno je priznanje građanskom djelovanju što su ugovor i propisi WHO-a očito propali. Iako su delegati Svjetske zdravstvene skupštine još uvijek uključeni u pregovore u zadnji čas, izvan odobrenih procedura nemaju konsenzus da krenu naprijed s pravnom infrastrukturom za provođenje operacija COVID-a.

Ovo je sjajna vijest za građane svijeta i pokazuje nam koliko možemo biti moćni kada kreativno radimo zajedno.

Times je izvijestio da pregovarači planiraju tražiti više vremena. Prema Straits Timesu, “zemlje su izrazile obvezu da će nastaviti gurati za postizanje sporazuma.”

Otvarajući Svjetsku zdravstvenu skupštinu u ponedjeljak, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus sugerirao je da će se nastaviti napori da se dovrše dva prijedloga.

“Svi bismo željeli da smo uspjeli postići konsenzus o sporazumu na vrijeme za ovu zdravstvenu skupštinu i prešli cilj”, rekao je Tedros, u primjedbama koje citira The Straits Times. “Ali ipak ostajem uvjeren da hoćemo, jer gdje postoji volja, postoji i način.”

Internistica dr. Meryl Nass, osnivačica Door to Freedom – organizacije koja radi na odbijanju prijedloga WHO-a – pozdravila je vijest i sugerirala da su napori WHO-a nepovratno propali.

“Ugovor je sklopljen”, napisao je Nass na Substacku. “Ništa u ugovoru ne može ustati iz pepela pregovora o kojima će se glasovati ovaj tjedan.” Vijest je okarakterizirala kao pobjedu u “prvoj rundi” “u ratu demokracije protiv jedne svjetske vlade”.

Prijedlozi WHO-a se ‘odvijali kroz laži i prikrivanje’

Pregovori su propali unatoč naporima Tedrosa i drugih da uvjere pregovarače i države članice WHO-a da se dogovore o dva teksta na vrijeme za glasovanje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u siječnju, Tedros je upozorio na prijetnju pandemije koju predstavlja još nepoznata “Bolest X” i rekao da nam sporazum o pandemiji “može pomoći da se pripremimo za budućnost na bolji način jer se radi o zajedničkom neprijatelju.”

U ožujku je više od 100 bivših svjetskih čelnika, uključujući bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonyja Blaira – zagovornika “putovnica cjepiva” i digitalne osobne iskaznice – potpisalo pismo u kojem poziva države članice WHO-a da završe pregovore o “sporazumu o pandemiji”.

Dužnosnici Bidenove administracije koji su pregovarali u ime SAD-a također su se zalagali za finalizaciju dvaju dokumenata.

Loyce Pace, pomoćnica tajnika za globalna pitanja u američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga, rekla je za The Times. “Mi u javnom zdravstvu shvaćamo da bi nova pandemija doista mogla biti iza ugla.”

U prosincu 2023. Pace je svjedočila pred Kongresom u prilog ta dva dokumenta. “Samo je pitanje vremena kada će se svijet suočiti s još jednom ozbiljnom prijetnjom javnom zdravlju”, rekla je, ističući ulogu SAD-a u izradi nacrta nekih od predloženih izmjena IHR-a.

Ali prema Nassu, cijeli projekt pripravnosti na pandemiju pokrenut je kroz “laži i prikrivanje”.

“Globalisti su stvorili pravne dokumente prepune eufemizama i kitnjastog jezika, uvijek prikriveni kako bi sakrili prave namjere dokumenata”, rekla je. “Ali prozreli smo ih i nismo im dopustili da se izvuku.”

Nass je napisao da je “konsenzus” o prijedlozima IHR-a koji su dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj skupštini “cvjetni, a ne smisleni jezik”.

Postoji jedna iznimka, rekao je Nass. Osvrćući se na članak 5 amandmana na IHR, primijetila je da su “pregovarači dobro govorili državama da nadziru svoje građane i bore se protiv dezinformacija”

Cijeli članak pročitajte ovdje

Continue Reading

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved