Connect with us

Vijesti

STAREŠINA: Zašto treba (o)braniti Split i Hrvatsku od Bojana

Published

on

Ovo nije više priča o Bojanu Ivoševiću, nego o (pre)golemoj toleranciji prema lijevom antisemitizmu u Hrvatskoj i o njezinim mogućim posljedicama

Kad je Bojan bio mali, svega 26 godina star, volio je svašta pisati na Fejsu. Pa je tako u raspravi s Ronijem u vrijeme izraelsko-palestinskog sukoba 2017., Bojan napisao:

“Slušaj momčino još jednom probaj aludirat da je itko od mojih počinia neki zločin jedini zločin unutar mog obiteljskog stabla će bit onaj koji ću ja počinit nad tobom…. Dabog da ti dica odrasla u Gazi da ti mater je*em, od koga si ti bolji…. Za vas su romi gospoda, a kurdi božji narod….. kao šta je prosječni hrvat seljačina i ustaša, tako je prosječni židov umišljeni nacist… potpuno mi je jasno zašto se Hitler okomia baš na židove… sine, ti si ubia isusa zamisli koliko smeće moraš bit…”

Ovo su najdojmljivije Bojanove misli iz Facebook statusa, prenesene u izvornom obliku. Na svjetlo dana ponovno ih je izvukao Roni Robert Brandl, nekoliko dana prije izbora, prepoznavši u kandidatu za splitskoga dogradonačelnika Bojanu Ivoševiću onog istog Bojana iz četiri godine stare rasprave na Facebooku.

ODOBRAVANJE HOLOKAUSTA

Takav dokumentirani ispad antisemitizma, izričito povlađivanje Hitleru i odobravanje holokausta u svakoj bi pristojnoj državi bilo istog trenutka javno osuđeno, a Bojan prinuđen zaboraviti svaku pomisao na obavljanje bilo koje javne dužnosti. To dodatno vrijedi za Hrvatsku s obzirom na sudioništvo u holokaustu u vrijeme NDH. A to bi se vjerojatno i dogodilo da je spomenuti status napisao netko s desne strane političkog spektra. No Bojan dolazi s ultralijevog aktivističkog krila i za njega očito u hrvatskom javnom i političkom prostoru vrijede druga pravila. Zato ovo više nije priča o Bojanu Ivoševiću. Ovo je priča o (pre)golemoj toleranciji prema lijevom antisemitizmu u Hrvatskoj i o njezinim mogućim posljedicama.

Bojan nije zbog javne osude bio prinuđen povući kandidaturu. Ili, ako je to zakonski bilo nemoguće, unaprijed obećati da će nakon izbora sam odustati od dogradonačelničke funkcije. Upravo suprotno. Dobar dio hrvatskih mainstream medija, predvođen RTL-om i nacionalnom informativnom agencijom Hinom, mobilizirao se doslovce preko noći ne bi li dokazao da nije kriv Bojan koji je status napisao, već Roni koji ga je na to izazvao i objavio. Bojan im je tako rekao, a oni Bojanu vjeruju. Umjesto osude Bojana, difamacijska kampanja, koju je poveo Večernji list, krenula je prema izraelsko-hrvatskom Židovu Roniju Robertu Brandlu. Šutjeli su oni od kojih se očekivalo da progovore.

Niti jedna od dviju zagrebačkih židovskih zajednica nije javno osudila Bojanov antisemitizam. Navodno zato jer se ne žele miješati u izbornu kampanju. Ali su zato u objema novinari pronašli neidentificirane “ugledne članove” koji su im objasnili da je zapravo Roni “čovjek kontroverzne i neugledne prošlosti sa prilično sumanutim, iskrivljenim i paradoksalnim stavovima”, “sa ekstremnim antiarapskim stavovima”, koji je “više puta javno tvrdio da su Hrvati genocidan i ustaški narod”. Anonimni “uglednici” aludiraju da je na takve stavove praktički prisilio i svoju suprugu. Umjesto osude Bojanova antisemitizma, anonimni “uglednici” iz židovskih zajednica javno su ocrnili Židova Ronija huškački stavljajući metu ne samo na njega već i na njegovu obitelj. Bojanovo prizivanje Hitlera im nije zasmetalo.

IZRAELSKI I HRVATSKI DOMOLJUB

Kako poznajem Ronija Roberta Brandla, koji nije javna osoba i nemoćan je pred javnom hajkom poluinstitucionalnih anonimnih izvora, osjećam obvezu reći kakvog ga poznajem. Poznajem ga kao izraelskog i hrvatskog domoljuba, koji svojim osobnim djelovanjem čini više na rušenju jugoslavenskog komunističkog i velikosrpskog narativa o Hrvatima kao genocidnim ustašama od svih tih institucionalnih anonimnih “uglednika” zajedno. Ne znam što je to kontroverzno u njegovoj prošlosti i stavovima. Možda to što svaki antisemitizam mjeri istim mjerilom? Ili to što je odslužio izraelski vojni rok? Što je otvoreni antikomunist, bez jugonostalgije, nije nesvrstan već zapadno je svrstan? Što je u sebi integrirao i židovski i hrvatski identitet? Što ne smatra da je Hamas humanitarna organizacija? Ili je možda kontroverzno čak i to što je rođen u Nazaretu?

U Bojanovu su se obranu aktivno uključile i perjanice bitke protiv govora mržnje s lijevog političkog spektra, od Arsena Bauka i Dalije Orešković do Marijane Puljak: Bojan je bio mali i revoltiran kad je pisao onaj odurni Facebook status, inače nije poklonik Hitlera niti antisemit… Obranu neobranjivog zaključio je izabrani splitski gradonačelnik Ivica Puljak predizborno podržavajući svoga političkog partnera Bojana jer on “neće nikome dopustiti da vrijeđa Hrvate i proglašava ih genocidnim”. A nakon izborne pobjede najavio je da Bojan Ivošević, svemu unatoč, postaje njegov zamjenik.

Izabrani gradonačelnik Ivica Puljak zbilja ne treba braniti Hrvate od Ronija. Najviše što sada može učiniti jest – obraniti Split, ali i Hrvatsku, od Bojana. Od zamjenika gradonačelnika koji iza sebe ima pisani trag prizivanja Hitlera. I mnogi drugi, diljem Europe, bili su legalno izabrani voljom birača. Ali su morali otići zbog mnogo benignijih antisemitskih poruka od Bojanovih. Time bi Ivica malom Bojanu pomogao da odraste. Split i Hrvatsku poštedio bi velike sramote. A i poslao bi poruku da je onu pjesmu o magli pjevao zbilja samo zato što je bio mlad, pijan. I nepametan.

PIŠE VIŠNJA STAREŠINA/Slobodna Dalmacija

Advertisement

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved