Connect with us

Društvo

Atlantistički fanatizam i koruptivnost, dva su temeljna kriterija izbora EU dužnosnika

Published

on


EUROPSKA UNIJA POTVRĐUJE IMENOVANJE SVOJIH DUŽNOSNIKA

Ako je Europska unija postala nadnacionalna struktura snagom potpisanih ugovora kako onda države članice mogu izabirati svoje predstavnike i tko je taj tko im naređuje? Ustvari, oni ne izdaju naredbe nego su postavljeni da prihvate izbor NATO saveza kako ga predlože Njemačka i Francuska.

Teorijski Sjedinjene Države, Njemačka i Francuska su odlučile prije izbora za Europski parlament /2019/ da će predsjednik EU Komisije biti Manfred Weber. On je obećao da će zaustaviti gradnju Sjevernog toka 2. i ograničiti kupovinu ugljikovodika za Uniju iz Rusije u korist plina iz SAD-a koji je mnogo skuplji kako zbog proizvodnje tako i zbog transporta.

Da bi se uvjerilo europske glasače da ostanu u komi bila je potrebna ogromna propagandna kampanja koja bi osigurala da predsjednik Komisije bude izabran prema demokratskim pravilima tj. da pobjednik bude izabran od najvažnije parlamentarne grupe. Nije bilo sumnje da je to Manfred Weber kao predstavnik konzervativne Pučke stranke. Naravno da ovo pravilo nije nikada bilo demokratsko jer demokracija se sastoji u biranju osobe koja dobije podršku ne samo jedne parlamentarne grupe nego većine svih glasača. Međutim, tisak i kandidati su nastavili s ponavljanjem ovih gluposti svjesni da je Europska unija samo mamac.

Ali u zadnji čas, Francuska je odustala od svog obećanja. Predsjednik Emmanuel Macron si je uzeo za pravo da njegova parlamentarna grupa bude ADLE – liberalna Obnovimo Europu i uspio je da postigne jedan, između četiri poželjna, dužnosnička položaja. Uspio je izrežirati da Nathalie Loiseau, vodeći kandidat s njegove stranačke liste izvrjeđa Manfreda Webera nazvavši ga „ektoplazmom“ i uloži veto na njegovu imenovanje. Konačno je sam Weber predložio  novu njemačku kandidatkinju Ursulu von der Leyen nakon što je bilo osigurano imenovanje Christine Lagarde na položaj Europske Središnje banke.

Tako će dvije žene zauzeti  dva najvažnija položaja dok će Belgijanac Charles Michel predsjedavati Vijećem šefova država i vlada. i Eurozone, a Španjolac Josep Borrell će biti visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Ove dvije funkcije su čisto formalne. Predsjedavanje Vijećem se sastoji  u kontroli vremena govornika u korištenju mikrofona i predstavljanja Unije u inozemstvu. Visoki predstavnik je glasnogovornik politike koja je, kako je to svakom znano, utvrđena u Washingtonu i Brusselsu.

Ova imenovanja nisu dogovarana u Europskom Vijeću nego su ih birali njemačka kancelarka i francuski predsjednik na zajedničkom sastanku u dvoje, a Vijeće ih je samo potvrdilo.

Po kojim kriterijima su bila izabrana ova četiri dužnosnika? Za izbor moraju ispuniti ova dva kriterija:

–        Da su atlantisti.

–        I da imaju nešto na savjesti što daje mogućnost da propjevaju dogodi li se da izgube svoju atlantističku vjeru.

ŠTO ZNAČI BITI ATLANTIST?

Biti atlantistom je očiglednost svakog europskog dužnosnika. Maastrichtski i ostali ugovori imaju uvjet da obranu Unije osigurava NATO antiruski vojni savez..

Stoga je Ursula von der Leyen prikladno objavila početkom godine na jednoj slobodnoj tribini New York Timesa apologiju – pohvalu – NATO-a kao branitelja svjetskog poretka.

Atlantizam Christine Lagarde se nema potrebe dokazivati jer je svoju karijeru započela kao parlamentarni asistent u SAD Kongresu i postala lobist američke vojne industrije nasuprot francuskoj čiji je predstavnik bila. Ona je bila ta koja je uvjerila Poljsku da se naoruža Boeingom i Lockheed-Martinom radije nego francuskim Airbusom i Dassault-om.

Charles Michel je premijer države domaćina NATO-a i preporučio ga je njegov otac, Louis Michel, bivši europski komesar za europsku i međunarodnu suradnju, za humanitarnu i pomoć u krizama.

Josep Borrell, negdašnji pripadnik kibuca Gal On u pustinji Negev, bio  je predsjednik Europskog parlamenta i žarko je branio princip europskog vazalstva Atlanskom savezu. On će biti savršen u svojoj ulozi. Nedavno je Rusiju ocijenio „starim neprijateljem“ koji „postaje prijetnja.“

Ova četiri kandidata su bila, kako se i podrazumijeva, pozvana na sastanak grupe Bilderberg, Atlanskog kluba. Međutim Josep Borrell se nije mogao odazvati i sudjelovati na sastanku jer mu je to zabranio njegov predsjednik vlade.

„IMATI NEČISTU SAVJEST“

Ma kako da imaju povjerenja u svoje službenike Sjedinjene Države više vole imati neko sredstvo prinude za podsjećanje i prisilno dovođenje u red. Zapravo se vrlo često  događa visokim dužnosnicima da se ne zadovoljavaju astronomskim plaćama koje primaju na ime služenja vlastitim građanima.

Jedna sudska istraga je vođena u njemačkom Ministarstvu obrane Ursule von der Leyen. Istraga je utvrdila je da je njemačka vojska poslovično loše opremljena unatoč ogromnim troškovima koji premašuju proračun u mnogim stavkama. To je izazvalo istragu i saslušanja u kabinetu koja je utvrdila da je nadzor u kabinetu vršio sin ove visoke aristokratkinje i nalaz je izazvao uzbunu. Stanje njemačke „pravne države“ je takvo da je izazvalo intervenciju Kancelarke koja je iskoristila svoju moć da obustavi sudsku istragu nad članovima vlade.

Christine Lagarde je osuđena za „nemar“ na Sudu Pravde Francuske Republike. Oslobođena je kazne.  /za 400 milijuna eura./ Uz to je kao predsjednica MMF-a arhitekt financijskog uništenja Grčke. Op. K.P./

Ona je odlučila podnijeti financijsku tužbu pred arbitražom a ne na nadležnoim sudovima  suprostavljajući se traženju jedne javne banke. Arbitraža je utvrdila krivicu Države u korist bivšeg ministra. To se nikako nije smjelo dogoditi.

Ne znam u kakve su mračne afere upleteni Charles Michel i Josep Borrell, ali ih zacijelo ima. Zar nije Charles Michel prihvatio upravljanje manjinskom vladom, a zar ovaj drugi nije proveo desetak godina u politici?

Autor: Thierry Meyssan /Voltairenet.org

/Thierry Meyssan je jedan od najugledniji svjetskih političkih pisaca, geostrateških analitičara i savjetnik mnogih vlada. Op. K,P,/

S franc. prevela prof. Kornelija Pejčinović

Advertisement

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved