Connect with us

Vijesti

Bivši izraelski premijer o svojem pokušaju mirenja Rusije i Ukrajine: Zapad blokirao mirovni proces!

Published

on

Bivši izraelski premijer Naftali Bennett, u gotovo petosatnom razgovoru koji je objavljen 4. veljače 2023. na njegovu kanalu na YouTubeu (videozapis), u svojem prvom intervjuu nakon što je otišao s dužnosti, razgovarao je s Hanochom Daumom. Dotaknuo se mnogih tema, a govorio je i o rusko-ukrajinskom ratu te o svojem pregovaranju s Rusijom i Ukrajinom i pokušaju njihova mirenja prenosi hkv.hr

Obje strane u početku pristale na ustupke

Bennet je bio prvi zapadni čelnik koji je otišao na sastanak s Putinom otkako su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu. U Moskvu je u tajnosti doletio 5. ožujka 2022., u subotu, na šabat, što židovskim vjernicima nije dopušteno iako postoje iznimke za medicinske ili sigurnosne situacije u kojima je ugrožen život. Bivši izraelski premijer rekao je u razgovoru s novinarom Daumom kako su u tom trenutku bili ugroženi mnogi životi, mnogo je i Židova u Rusiji i Ukrajini, te kako je morao otići jer je osjećao odgovornost i jer nije bilo neutralne osobe koja bi pokušala pregovarati pa je zaključio da bi on trebao pokušati.

Protumačio je kako je zauzeo strategiju: „Ako si pritisnut između dviju strana, zauzmi treću i pokušaj pomiriti ove dvije… Amerika tada nije znala kako razgovarati, a ne zna ni danas. Mislio sam da u tom trenutku ne postoji nitko tko je zadobio povjerenje na objema stranama, možda Erdogan… Osim toga, postavio sam pravilo: DA humanitarna pomoć, ali NE slanje oružja.“

Objasnio je kako su u to vrijeme bile dvije percepcije. Jedna je bila zapadna koja je tumačila da će se Putin pokušati proširiti na druge zemlje ako ga se ne zaustavi u Ukrajini, a Putinova je bila da ne želi NATO u svojem susjedstvu.

Naftali Bennett rekao je kako su njegovi napori kao posrednika između Rusije i Ukrajine bili zamalo uspješni jer su obje zemlje pristale učiniti ustupke i pozvale na primirje, no da su to zapadni pokrovitelji Ukrajine zaustavili. Prema njegovim riječima Putin se tada složio da ne će zahtijevati razoružanje Ukrajine i istoga je vikenda Zelenski odustao od svojega nastojanja da Ukrajina uđe u NATO. Ipak, u rujnu je Zelenski uputio apel za brzim članstvom u NATO-u nakon što je Rusija formalno anektirala četiri ukrajinske pokrajine.

Zapad blokirao mirovni proces?

Konkretno, na pitanje u razgovoru jesu li SAD i američki saveznici blokirali mirovni proces između Moskve i Kijiva, Bennett je rekao: „Mislim da je postojala legitimna odluka Zapada da nastavi s napadima na Putina… Mislim na agresivniji pristup.“ Dodao je: „U osnovi, da. Oni su to blokirali.“

Zatim je pojasnio: „Tvrdim da su postojale dobre šanse da se postigne prekid vatre. Ali ne tvrdim da je to bila prava stvar.“

Bennett je otkrio da je njegovo posredovanje bilo koordinirano do najsitnijih detalja s Velikom Britanijom, SAD-om, Francuskom i Njemačkom, no nakon izbijanja sukoba nije postojao jedinstven pristup kako se s njim nositi. „Boris Johnson usvojio je agresivnu liniju; Scholz i Macron bili su pragmatičniji, a Biden je bio i jedno i drugo”, rekao je.

Zelenski izišao iz bunkera nakon što je dobio potvrdu da ga Putin ne će ubiti

Bivši izraelski premijer rekao je da ga je Zelenski na početku ratnih sukoba sam nazvao i zamolio za pomoć.

Između ostaloga naveo je i to da je od ruskoga predsjednika Vladimira Putina na sastanku dobio potvrdu da ne će ubiti ukrajinskoga predsjednika.

„Znao sam da je Zelenski pod prijetnjom, u tajnom bunkeru… Upitao sam: ‘Namjeravaš li ubiti Zelenskoga?’ Rekao je: ‘Ne ću ubiti Zelenskoga.’ ‘Moram shvatiti. Daješ li mi riječ da ne ćeš ubiti Zelenskoga?’ Ponovio je: ‘Ne ću ubiti Zelenskoga.’“

Odmah nakon sastanka nazvao je ukrajinskoga predsjednika i rekao mu kako je dobio potvrdu od Putina da ga ne će ubiti. Zelenski ga je upitao: „Jesi li siguran?“ Rekao je da jest i potvrdio mu da ga Putin ne će ubiti.

Bennett se nasmijao u razgovoru i rekao kako je Zelenski dva sata nakon tog javljanja otišao u svoj ured i objavio iz njega svoju fotografiju s porukom: „Ne bojim se…“

Potrebno je jačati svoju vojsku i moći se sam obraniti

Bivši izraelski premijer otkrio je kako je u pokušaju pregovaranja nastojao prenijeti i neka svoja iskustva. Tako je naveo kako je u razgovorima sa Zelenskim objasnio da ne postoje jamstva kako će vas netko zaštititi u ratnim sukobima ako se sami ne zaštitite. „Hoće li ti Amerika dati jamstva?“ upitao je Zelenskoga i dodao: „Možda će ti nešto obećati, ali… Onda sam predložio tzv. izraelski model. Mi nemamo jamstva. Rekao sam: ‘Ja sam izraelski premijer, mi nemamo jamstva ni od koga. Ako nas tko sutra napadne, nitko nas ne će doći braniti i spasiti nas. Ono što trebamo jest snažnu, neovisnu vojsku koja nas može zaštititi… I zato zaboravi na ta jamstva i razmisli o tome kako ojačati svoju vojnu snagu, koje oružje, koji zrakoplovi, koliko vojnika…’“

hkv | Business Insider | croativ.net

Advertisement

Vijesti

DP: Bezuvjetno zadržati mlade ljude u Hrvatskoj, jer “su stranci neadekvatni za naše područje!”

Published

on

Lipovac Pehar: Moramo zadržati mlade u Hrvatskoj jer oni imaju energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije!

Zastupnica DP-a Dubravka Lipovac Pehar: ”Mladi ljudi danas odlaze iz Hrvatske jer idu za boljim životom. Mi želimo zadržati to stanovništvo jer s njim gubimo fertilnost, energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije”.

”Svjedoci smo i doseljavanja velikog broja stanovnika iz zemalja Azije i Afrike. Jedan dio svog života provela sam u Afganistanu te sam upoznala kulturu, vjeru i način života tog stanovništva. Oni su, u usporedbi s našim radnicima i inženjerima, neadekvatni za naše područje. Hrvatska ne bi trebala svoje tržište rada zamijeniti takvim radnicima”.

”Mi ćemo sve učiniti kako bismo pomogli u ograničavanju popunjavanja tržišta rada takvim stanovništvom kroz suverenitet, gospodarske i političke korake i demografsku obnovu. Moramo obnoviti naše tržište rada i zadržati naše vrijedne radnike koji su svuda u svijetu priznati i uredno plaćeni”.

”Covid pandemija nam je pokazala koliko smo ovisni o velikim globalnim lancima, a što nam pokazuje da moramo stvoriti svoje proizvodne kapacitete i doprinijeti našoj prehrambenoj samodostatnosti. Dokazano je i koliko smo u kriznim situacijama ovisni o turizmu, što nas čini ekonomski krhkima i naglašava potrebu za diversifikacijom gospodarstva i razvojem drugih sektora”.

”Zašto se ne bismo potrudili poljoprivredu postaviti na svoje noge? Nama se sada pružila prilika kada ćemo to i učiniti. Naša je Hrvatska puna resursa koje možemo iskoristiti, od stanovništva, mladih, do nas koji smo ovdje u Hrvatskom saboru. Učinimo sve kako bismo doprinijeli razvoju Hrvatske!”.

#Domovinskipokret

Continue Reading

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved