Connect with us

Vijesti

Bježite četnici ide ČETVRTA

Published

on

Slika 1. Zastava 4-te brigade Zbora narodne garde (MJ)

28. travnja 1991. osnovana je u Splitu 4. brigada Zbora narodne garde.

Slika 2. Spomen ploča u Splitu (Meje)

Bilo je to vrijeme krvi, patnje, suza ali vrijeme prkosa i ponosa. Vrijeme kada je goloruka mladost u tenisicama krenula u obranu opstojnosti Republike Hrvatske. U tenisicama dođoše u Resnik, preko Kruševa, Sinja, Drniša, Šibenika, Zadra, Vodica, Stona, Golubova kamena, Maslenice, Zime ’94., Skoka-1, Skoka-2, Ljeta ’95., Oluje i Maestrala otišli su u legendu.

Slika 3. Spomen obilježje u Resniku (Kaštela) (MJ)

„Hrvatska vojska u svom sastavu ima 7 gardijskih brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta gardijska brigada“. (ratni ministar Gojko Sušak)

Slika 4. Plakat iz vremena Domovinskog rata (Muzej Oluja 95.; MJ)

O velikoj hrabrosti pripadnika brigade zapisana su mnoga svjedočanstva: obrana Zadra, oslobađanje hrvatskoga juga, oslobađanje zadarskog zaleđa, zauzimanje položaja na Dinari, oslobađanje Knina i drugdje.

Slika 5. Obilježavanje godišnjice operacije Gusar (Maslenica), kod Zelenog hrasta (MJ)

Tijekom Domovinskog rata bilo je angažirano 7.000 hrvatskih branitelja. Za slobodu Hrvatske život su dala 193 pripadnika, pet pripadnika se vode kao nestali, a više od 1500 ih je bilo ranjeno. 

O ratnom putu brigade svjedoči monografija 4. gardijske brigade, predstavljena je 26. svibnja 2011. godine.

Slika 6. Spomenik legendarnom zapovjedniku generalu Andriji Matijašu u Marini (MJ)

Slobodu smo izvojevali u Domovinskom ratu, nitko nam je nije poklonio. Nažalost, o Domovinskom ratu, herojstvu i žrtvi branitelja ne uči se u hrvatskim školama i to je sramotno. Političare i druge treba podsjetiti da se nismo borili za region, regiju ili treću Jugoslaviju, nismo se borili za diktate briselske birokracije. Nismo se borili za zatiranje našeg hrvatskog identiteta, naše povijesti, hrvatskoga jezika i kulture. Ponosimo se djedovinom, svojom bogatom kulturnom baštinom, hrvatskim jezikom, zastavom, grbom i himnom. Nažalost, neprijatelji hrvatskoga naroda i hrvatske države ni danas ne miruju pa i danas u miru moramo braniti hrvatski nacionalni identitet, hrvatski jezik od nasrtaja neprijatelja. Neprijatelji žele da zaboravimo Domovinski rat, da zaboravimo slavnu Četvrtu i druge jedinice koje su obranile i oslobodile Republiku Hrvatsku. Naša dužnost je da novim generacijama kažemo istinu o srbijanskoj (četničkoj) agresiji na našu Domovinu i istinu o herojima Domovinskog rata.

I u ovim nenormalnim okolnostima odat će se počast poginulima i nestalima. Počivali u miru Božjem!

Slika 7. Spomen kapelica 4 GB Sveti Križ u Dračevcu (MJ)

Udruga veterana 4. gardijske brigade je zbog pandemije virusa COVID -19 donijela odluku da se 29. godišnjica osnutka brigade ne će svečano obilježit, kao do sada. Sva sredstva koja su bila osigurana za obilježavanje 29-te godišnjice osnutka donirana su KBC-u Split za nabavku opreme (HUMANITARNA AKCIJA “UVIJEK ZAJEDNO – VETERANI 4 GARDIJSKE BRIGADE ZA KBC-SPLIT”).

Slika 8. Obilježavanje godišnjice 4 GB 2019. godine u Splitu (MJ)

DOMOVINSKI RAT JE TEMELJ NEOVISNE REPUBLIKE HRVATSKE! SVIMA KOJI SU SE BORILI ZA NEOVISNU HRVATSKU NEKA JE VJEČNA HVALA I SLAVA.

Dr. Marko Jukić

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved