Connect with us

Društvo

Desničari i ljevičari u Hrvatskoj

Published

on

Nema jasne definicije što se podrazumijeva pod političkom desnicom i političkom ljevicom. U Hrvatskoj se desničarima nazivaju oni koji su: domoljubi, istinski katolici, oni koji su za povijesnu istinu, za demografsku obnovu, za očuvanje pozitivne narodne tradicije, za hrvatski književni jezik, za poštivanje prirodnih i Božjih zakona.

Ljevičari su protiv neovisne Hrvatske, protiv hrvatskog nacionalnog identiteta (zastave, grba, književnog jezika, vjere), protiv istine o Drugom svjetskom ratu i komunističko-četničkoj vladavini, protiv istine o Domovinskom ratu, protiv kažnjavanja zločinaca (komunista i četnika), protiv prirodnih i Božjih zakona.

Takozvana ljevica u Hrvatskoj nerijetko takozvane desničare etiketira kao revizioniste, konzervativce, klerofašiste, fašiste, ustaše i slično. Mržnja prema domoljubima se ispoljava u javnim medijima i na društvenim mrežama a aktualna vlasti to potiče. Sramotno!

HDZ, nekada domoljubna stranka, je također bila etiketirana kao desničarska stranka. Govorili su o stranci opasnih namjera a neki su tražili i zabranu rada te zatvaranje vodstva stranke. Strašni „desničari“, HDZ-ovi premijeri od 1990. do 2000. bili su: Stjepan Mesić, Josip Manolić, Franjo Gregurić, Hrvoje Šarinić, Nikica Valentić i Zlatko Mateša. Svakom normalnom jasno je da bivši drugovi i udbaši nisu desničari.

Budući da Hrvatska nije pravna država takozvanoj ljevici (lijevim fašistima) dozvoljeno je etiketiranje preko javnih medija, vrijeđanje i omalovažavanje. Nije moguće odgovoriti im istom mjerom jer komunističko-četnički mediji ne objavljuju odgovor (nije objavljen, cenzuriran je, loše je „preveden“ itd.) i argumentirani odgovor nazivaju „govorom mržnje“.   

Zalagati se za istinu o logoru Jasenovac i o Drugom svjetskom ratu je revizija povijesti i ustaštvo. Govoriti, temeljem materijalnih dokaza, o zločinima komunističko-četničke vlasti na kraju Drugog svjetskog rata pa sve do 1990. godine također je revizija povijesti i ustaštvo. Hrvatski domoljubi prema takozvanim ljevičarima (komunisti, četnici i izgubljeni), moraju prihvatiti komunističko-četničke laži o genocidnosti hrvatskog naroda. Također, ne smiju govoriti o komunističko – četničkim zločinima tijekom Domovinskog rata.

Takozvani ljevičari proglašavaju hrvatski povjesni grb (prvo polje bijelo) ustaškim grbom što je nedopustivo. To aktualna vlast tolerira kao i što tolerira četničke izgrede u Vukovaru, Baniji i drugdje. Stalno slušamo kako se provode izvidi u svezi četničkih izgreda ali ne čujemo koji su rezultati tih izvida!? Aktualnoj vlast ne smataju spomenici četničkim zločincima, ne smetaju im četnički grafiti, ne smetaju im laži i podvale koalicijskih partnera takozvanih ljevičara i antifašista ali im smeta HOS-ova ploča i pozdrav iz 1991. HOS-ovci su poginuli na području Jasenovca a aktualna vlast izmješta spomen ploču oko 20 kilometara dalje od Jasenovca!? Sramota!

Desničari su u Hrvatskoj oni koji vole svoju zemlju, oni koji su se borili za njenu opstojnost i neovisnost a ljevičari su oni koji mrze sve što je hrvatsko, to su oni koji nisu glasali za Deklaraciju o neovisnosti, oni koji su nas razoružali, oni koji izmišljaju incidente i prijavljuju ljude i športaše „ljevičarima“ izvan Hrvatske, oni koji su opljačkali Hrvatsku, oni koji su bili članovi četničke stranke SDS-a, to su oni koji su partijsku knjižicu SKH zamjenili stranačkom iskaznicom (HDZ-a, SDP-a, HNS-a i drugih) pa ostali na funkcijama, to su oni koji su odavali državne tajne i lažno svjedočili u Haagu.  

Ne radi se o desnici i ljevici, radi se o domoljubima, uhljebima i izdajnicima. To je razlika između takozvane desnice i ljevice u Hrvatskoj. Biti za kršćansku tradiciju za prirodne zakone u Hrvatskoj znači biti nazadan, konzervativan, desničar a nekada i ustaša. Ljevičari su oni koji promiču laži o Jasenovcu, laži o NDH, laži o Drugom svjetskom ratu, oni koji opravdavaju komunističko-četničke zločine, koji negiraju hrvatski identitet (povijesni grb, književni jezik, narodnu tradiciju i vjeru). Oni su za progon svih neistomišljenika, komunističku cenzuru i širenje mržnje prema svemu što je hrvatsko. Oni mrze neovisnu Hrvatsku pa je nazivaju slučajnom državom, guraju je u region, u treću Jugoslaviju (ne će se tako zvati).

Kome trebaju ustaše, u Hrvatskoj, u trećem tisućljeću? Ustaše trebaju komunističkim uhljebima, četnicima i izdajnicima jer jedino tako mogu zadržati svoje privilegije, zadržati povlastice koje imaju, uzeti novac iz proračuna itd. Da nema takozvanih ustaša u trećem tisućljeću oni ne bi imali o čemu govoriti, oni ne bi imali koga napadati i pali bi u zaborav.  

Neki pišu o nacionalizmu Brune i Zlatka. Gdje oni vidi nacionalizam to nisu pojasnili ali su etikete polijepili. Tražiti istinu o radnom i sabirnom logoru Jasenovac, tražiti istinu o partizanskim i komunističkim zločinima, tražiti čiste račune i odgovornost nije nikakav nacionalizam već građanska dužnost.  

Živimo u trećem tisućljeću i ne trebaju nam ustaše, četnici ni partizani! Treba nam istina o prošlosti umjesto komunističko-četničkih laži, treba nam pravna država, trebaju nam uređene zemljišne knjige, treba nam odgovornost i stručnost te vlast koja će štititi naš nacionalni identitet i interes.

U današnje vrijeme nema ni desnice ni ljevice već imamo domoljube, uhljebe i izdajnike nacionalnih interesa. Sukob na takozvanoj desnici je izmišljen od strane takozvanih ljevičara s ciljem stvaranja podjela među domoljubima. Nažalost, neki nasjedaju na tu udbašku podvalu pa imaju svađalački ton, glorificiraju sebe i svoju ulogu i misle da su Mesije koji će spasiti Hrvatsku. Treba podsjetiti da je Hrvatska tijekom povijesti imala više Mesija koji sami nisu ništa napravili. Domoljubi se moraju držati zajedno, zatomiti svoj ego ako žele da očuvamo neovisnu Hrvatsku.

Današnja Hrvatska je zemlja nabujale administracije, silnih privilegija, pljačke, mita, korupcije, sive ekonomije, zemlja cenzure, nepoštivanja ljudskih prava, komunističko-četničke propagande. To je Plenkovićeva “desničarska” Hrvatska!

Trebamo promjene, domoljube a ne uhljebe i izdajnike!

Dr. Marko Jukić

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved