Connect with us

Vijesti

EUROAZIJA – RASPODJELJENI KOPNENI DIO-HEARTHLAND I VAŽNOST RAZMATRANJA MULTIPOLARNOG SVIJETA

Published

on

S tal. prevela prof. Kornelija Pejčinović

Nova knjiga Sashae Rossmuellera „Geopolitische Zeitwende: Multipolaritaet statt Imperialismus“ /Geopolitčka prekretnica: Multipolarnost umjesto imperijalizma“ je izuzetno važna i aktualna. Zacijelo živimo u vremneu prijelaza. Istraživanje o naravi ovog prijelaza otkriva se kao ključno pitanje. Ne radi se o prdviđanju budućnosti nego o aktivnom sudjelovanju u njenom uobličavanju. Svako proroštvo je dijelom proroštvo koje se ispunjava. Svaka misao je gotovo uvijek i pobožna želja.

/Tako u ovoj knjizi jasno vidimo kako autor tumači ovu prekretnicu, prijelaz, na koji način on traži oblikovanje budućnosti i što on želi. Sve se to poklapa s mojim  težnjama i temelji se na istim autorima, teorijama i pojmovima. To je motiv zbog kojeg držim čitanje ove knjige vrijednim. Radi se doista o jednoj knjizi doista originalnoj i kreativnoj./

Sasha Rossmueller drži (kao i ja) sadašnji prijelaz iz globalnog sustava kao kraj unipolarnog (koji je započeo raspadom SSSR-a) i početak i početak multipolarnog svjetskog poretka. Radi se o ostvarenju Quarto Nomos della Terra – Četvrtig poretka na Zemlji koji je preuredio Carl Schmitt nakon kraja bipolarizma. Alain de Benoist je u svom govoru u San Peterburgu osvijetlio moguće poveznice Četvrtog poretka na Zemlji – Quarto Nomos della Terra i Quarta Teoria Politica – Četvrte političke teorije na svoj način direktno povezane s Teorijom multipolarnog svijeta – Teoria del mondo multipolare koja je razvijena u mojim spisima i izložena u svojoj  originalnoj njemačkoj verziji u mojoj knjizi. Stoga takav prijelaz predstavlja prijelaz s unipolarnog svjetskog poretka Zapada kao hegemona vođenog od sjeverne Amerike prema multipolarizmu. To je nešto krajnje realistično a istovremeno i ambiciozno i obećavajuće za sve branitelje demokracije, pluralizma i potpune dekolonizacije naroda na Zemlji.

U tom kontekstu željeo bi staviti na uvid jedan važan vid geopolitičke discipline. Klasična geopolitika se bavi temeljnim dualizmom civilizacija Mora i Kopna. To je upravo ključ rečene geopolitike. Prema Mackinderu jezgra kopnene sile u aktualnoj političkoj geografiji identificirana je kao Kopno smješteno u sjeveroistočnom euroazijskom dijelu koje se slučajno poklapa s kaspisjiskim dijelom i Rusijom. To je definirano mnogo prije nego se pojavila bipolarna struktura hladnoratovske geografije u kojoj je postignuto njeno savršenstvo.

Raspad SSSR-a i izdaja kopnene moći od strane Gorbačova stvorili su uvijete za unipolarni svijet utemeljen na premoći pomorskih sila i na njihovoj predvidljivoj „nepovratnoj“ pobjedi. Unipolarni moment i iluzija „kraja povijesti“ (Fukuyama) predstavljaju  s geopolitičkog motrišta ovo: Globalnu pobjedu Levijatana nad Behemontom.

Ali katastrofa od 11 rujna i obnova suvereniteta Rusije od strane Putina, uspon Kine i očita propast globalističkih planova koja se dogodila Trumpovom pobjedom na američkim izborima sve zajedno predstavljaju jednu sasvim drugačiju sliku: pobjeda talassokracije – pomorskih sila nad tellurokracijom – kopnenim silama nije dala stabilan svjetski poredak, čak ni u jednom momentu. Teorijski taj se moment mogao pretvoriti u jedan upravo istinski stabilan svjetski poredak, ali se to nije dogodilo.

Kao posljedica pokušaja da se Četvrti poredak na Zemlji – Quarto Nomos della Terra identificira s unipolarnim imperijem Levijatanom i gospodstvom pretežno pomosrskih sila koje odgovara potpunoj pobjedi liberalizma i globalizma, je zapanjujuće propala. Otada raste očiglednost multipolarizma. Postoje i drugi odlučujući globalni centri izvan Sjedinjenih Država i NATO, postoje i različite političke ideologie  izvan liberalizma (osim religija ) na koje su takvi centri pozvani da ih preuzmu. To je novi aksiom suvremenog stanja stvari u međunarodnim odnosima. I to je istovremeno polazišna točka za  stvaranje Teorije multipolarnog svijeta.

Ovdje se postavlja problem Euroazijskog kopna – Heartlanda. Očigledno je da se multipolarizam ne slaže s jednostavnim vraćanjem na bipolarizam. Premda moderna Rusija nastavlja igrati važnu ulogu, na neki način ključnu ulogu, u obratu, u suzbijanju unipolarizma – globalne vladavine liberalizma i hegemonije moćnih pomorskih sila ona se ne može smatrati ni kao jedina ni kao glavna alternativa civilizaciji pomorskih sila. Rusija i dalje predstavlja Euroazijsko kopno – Heartland i nastavlja biti kopnena sila ali se ne može sama suprostaviti vladavini pomorskih velesila. Ona je to pokušala i nije uspjela.

Multipolarizam predstavlja dakle nešto veoma različito od jednostavnog povratka na bipolarizam za koji – bipolarizam – je Rusija nedostatna u svemu: gospodarstvu, ideologiji, demografiji i snazi. Problem Mora- Mare-  suprostavljeno Kopnu – Heartland – Terra –  dobiva novi oblik.

Da bi opisali ovu sasvim novu geopolitičku stvarnost predlažem korištenje pojma Heartland distribuito – preraspodjeljeno euroazijsko kopneno područje. On može biti smatran kao ključni pojam multipolarnog svjetskog poretka. Preraspodjeljeno euruoazijsko kopno nije više sinonim za Rusiju i zemlje koje s njom graniče. Rusija je doista euroazijsko kopno – Heartland –  ali više nije sama i jedina. Moramo dakle prestati smatrati ju kao izolirano euroazijsko kopno – Heartland isolato –  i pojmiti je kao dijelom jednog daleko prostranijeg kompleksa geopolitičkih entiteta nazvanog zajedničkim imenom integrativnim euroazijskim kopnom – Heartland integrativo – koje se sastoji od različitih dijelova euroazijskog kopna – HeartladS potpuno neovisnih  što sugerira i ovo veliko S kao oznaka plurala. I upravo je to temeljni princip multipolarizma. Rusija prestaje biti jedino globalno euroazijsko kopno – Heartland i postaje jedno od Heartland među ostalim.

Na neki način istu mogućnost je postavio Mackinder i razvio ju je Karl Haushoffer. Namjeravam geopolitičku identifikaciju Njemačke označiti kao europsko kopno – Heartland. Istu ideju je imao i Carl Schmitt. Moglo bi biti opasno da njemačko kopno – Heartland uđe u sukob s ruskim. To je upravo bio geopolitički razlog strašne nesreće Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Suprotno tomu smatrati Rusiju za saveznicu može biti opravdana ideja za kontinentalnu Europu. Je li ovaj geopolitički aksiom XX stoljeća bio podcijenjen, ili je neznanje prouzročilo Europi i čovječanstvu dva svjetska rata. Europa s Njemačkom ( osovina francusko – njemačka) u središtu bi morala biti shvaćena kao Europsko kopno – europski Heartland. Radi se o velikom europskom prostoru (Grossraum Euroasia).

Knjiga Sashe Rossmuellera se odnosi upravo na ovo. Sadašnja Europska unija čini dio pomorskih sila otuda su njene elite globalističke i njihov je liberalizam totalitaran. U sadašnjoj situaciji Europa je dakle integrirani dio Levijatana i neki europski globalistički lideri žele sačuvati pomorsku moć upravo u novom obliku Europske unije. Atlantizam  je  s Trumpovom pobjedom drastično izgubio kontrolu i nad samim SAD-om. Euroska unija bi se morala raspasti da bi se pojavila Europa koja bi postala neovisni geopolitički pol, veliki prostor. Takva kontinentalna Europa utemeljena na francusko – njemačkom savezu bi stvorila europsko kopno –  Heartland europeo – kao jedan od najvažnijih stupova  multipolarizma.

U širem kontekstu „raspodjeljenom  euroazijskom kopnu – Heartland distribuito“ daje se isti status kao i drugim velikim prostorima. Tako možemo predstaviti kineski Heartland kao manifestaciju kopnene kineske sile koja je predstavljena originalnom kineskom civilizacijom kojoj je svojstveno odbijanje totalitarnog zapadnog liberalizma

Jedan drugi Heartland je onaj islamski koji ima različite pod polove: pakistanski, perzijanski, turski. U budućnosti bi mogao biti  i jedan arapski Heartland na Bliskom istoku i sjevernoj Africi.

Jedan drugi Heartland predstavlja također Indiju. Latinska Amerika oslobođena sjevernoameriččke dominacije mogla bi se konstituirati kao naknadni Heartland. U budućnosti Panafrička unija bi mogla predstavljati afrički Heartland.

Na kraju ali ne zbog zapostavljene važnosti mogli bismo zamisliti jedan sjevernoamerički Heartland. Taj je već označen Trumpovim zidom i tezom „Učini Ameriku opet velikom.“ Ili, kako ponekad čini Trump da bi se odnosio prema toj veličini u globalizmu i liberalnoj hegemoniji predstavlja upravo mogućnost za sjevernoameričkog Behemonta da pobjedi sjevernoameričkog Levijatana.

Svi ovi Heartlandi bi morali biti neovisni ali ipak biti Heartland (kopnene sile) a ne pomorske sile. To znači da bi morale biti građene na osnovu nepromijenljivih identiteta i tradicija. Vječnost Zemlje bi trebala prevladati vremenitost Mora. Ovo je globalna konzervativna revolucija gdje na strani konzervativaca stoji sama Vječnost (kako ističe Arthur Mueller van den Bruck).

Eto što je multipolarizam. Što više o njemu pričamo i pišemo sve više jača ideja i prije će postati stvarnost.

Autor: Aleksandar Dugin

Sa Defenza: https://sadefenza.blogspot.com/2019/05/lheartland-distribuito-e-limportanza.html1

[1] Sascha A. Roßmüller, Geopolitische Zeitenwende: Multipolarität statt Imperialismus, Europa Terra Nostra e.V., 2019.
[2] Aleksandr Dugin, La Quarta Teoria Politica, NovaEuropa, 2017.
[3] Aleksandr Dugin, Teoria del mondo multipolare, AGA Editrice, 2019.
[4] Id., Verso una geopolitica multipolare (ancora sul concetto di Heartland distribuito), Geopolitica.ru, 14 marzo 2019. https://www.geopolitica.ru/it/article/verso-una-geopolitica-multipolare-ancora-sul-concetto-di-heartland-distribuito

Vijesti

U Podcastu Velebit – Velimir Ponoš: Jake sličnosti između propasti Rimskog Carstva i današnjih EU/SAD

Published

on

Gost u Podcastu Velebit je novinar i kolumnist Velimir Ponoš

– Natalitet – zašto Hrvati više ne žele imati puno djece? – Mjera uvođenja majke odgajateljice za majke s troje i više djece?
– Rad u Hrvatskoj – Kako je moguće da je jeftinije platiti plaću stranom radniku, osigurati mu smještaj, učenje hrvatskog jezika i učenje zanata? Kada bi se svi ovi troškovi zbrojili, naš domaći čovjek bi mogao imati plaću vrlo sličnu onoj u Irskoj, Njemačkoj itd. Pa čak i veću jer ne bi si morao plaćati smještaj.

– Znači, iselimo naše mlade, radno sposobne, potentne, stručnjake koje smo školovali, u neke druge zemlje, a nama će biti dobri neki strani ljudi koji Hrvatsku ne poznaju, ne vole i ne zanima ih boljitak ove zemlje… – Kakva je to logika, je li to slučajno ili planiranio?
– Velika seoba naroda nekad i danas? Hibridni ratovi s ciljem pokretanja velike mase ljudi?
– Vojni rok i obuka u vojnim vještinama? Je li povijesno ratnička Europa postala pacifistička regija koja se pretvara u mlitavu civilizaciju?
– Ante Starčević je upozoravao da narod bez vjere i morala nema nade za boljitak i napredovanje?

Continue Reading

Vijesti

Izvrstan dokumentarac Epoch Times-a: Nema farmera – nema hrane: hoćete li jesti bube?

Published

on

Cijene hrane vrtoglavo rastu u trgovinama širom svijeta, a neki svjetski čelnici kažu da je to zbog klimatskih promjena. Njihovo rješenje je Agenda 21, 100-godišnji glavni plan Ujedinjenih naroda za čovječanstvo i 21. stoljeće, koji je podijeljen na kraće 15-godišnje planove. Trenutačni plan je Agenda 2030, čiji je cilj “transformacija našeg svijeta za održivi razvoj” prema UN-u.

Agenda 2030 sada se provodi diljem svijeta. U Americi se provodi kao agenda 30×30 Bidenove administracije, plan da se 30 posto američke zemlje u potpunosti isključi iz proizvodnje do 2030. godine, što će rezultirati istjerivanjem malih farmera i stočara sa svojih posjeda. U drugim zemljama poput Nizozemske, nizozemski poljoprivrednici prisiljeni su prestati raditi zbog vladine “zelene politike” koja ograničava emisije dušika. U Šri Lanki se farmeri bore za svoj opstanak zbog vladine zabrane sintetičkog gnojiva.

Dok gledamo globalni rat protiv poljoprivrednika, Svjetski ekonomski forum i Ujedinjeni narodi potiču ljude da jedu kukce kao rješenje za smanjenje klimatskih promjena, gladi u svijetu i spas planeta. Zašto svjetski čelnici, pa čak i slavne osobe, odjednom guraju jestive bube? Treba li država kontrolirati našu hranu? Kakav bi svijet bio bez farmera?

“Nema farmera, nema hrane: hoćete li jesti bube?” je Epoch-ov izvorni dokumentarac koji razotkriva skriveni plan iza globalnih “zelenih politika”, neispričane priče o poljoprivrednicima koji su prisiljeni napustiti posao, poremećaj koji će to imati u našoj opskrbi hranom i zašto se jestive kukce iznenada guraju u prvi plan kao ” Globalno zeleno rješenje.”

Voditelj “Činjenice su važne” (“Facts Matter”) na EpochTV-u Roman Balmakov proputovao je svijetom na više od 25 lokacija i intervjuirao više od 50 farmera, znanstvenika i stručnjaka u Sjedinjenim Državama, Nizozemskoj i Šri Lanki kako bi došao do istine iza ove globalne agende i istražio nadolazeće globalna prehrambena kriza koju svjetski mediji ignoriraju.

Povijest ima tendenciju rimovati se. Godine 1950., kineski komunistički vođa Mao Zedong prodao je javnosti “Veliki skok naprijed” pod zastavom napretka, ali njegova je politika dovela do najveće gladi koju je uzrokovao čovjek u povijesti, s više od 50 milijuna umrlih od gladi. Čini se da UN-ove “zelene politike” imaju obilježja novog “Zelenog skoka naprijed”, možda dobro zvuče na papiru, ali u praksi potkopavaju našu sigurnost hrane, imovinska prava, prava na vodu i predstavljaju egzistencijalnu prijetnju našim slobodama kao slobodni građani. Poznati citat glasi “Tko kontrolira opskrbu hranom kontrolira ljude”.

Ovaj dokumentarac je važan za svakoga da pogleda, ne samo zato da zna što je na vašem tanjuru, već i da ima znanja kako u budućnosti spriječiti još jednu glad koju je izazvao čovjek i zaštititi svoje slobode.

Cijeli film pogledati ovdje…

Službena web stranica: NoFarmersNoFood.com
Molimo dajte i podijelite ovaj dokumentarac: NoFarmersNoFood.com/share
Posebno zahvaljujemo Farmers Defence Force

Continue Reading

Vijesti

Dan prije nego što je umro u avionu, pisac Malog princa napisao je MOLITVU, mogla bi vam promijeniti život

Published

on

Antoine de Saint-Exupery je poznat kao pisac “Malog princa”, ali napisao je i jednu molitvu koja će mnogima promijeniti živote.

Manji je broj onih koji znaju da je Exupery bio i vojni pilot, te da je za svoje vojne zasluge nagrađen odlikovanjem Legije časti.

Najbolji pisac među pilotima i najbolji pilot među piscima umro je u avionu, od srčanog udara, leteći tijekom zadatka.

Kao pisac je ostvario sve svoje dječje fantazije kroz Avijatičara, Ratnog pilota, Noćni let i najpoznatijeg, Malog princa.

Čak i kad je bio na zadacima, Exupery nije prestajao pisati.

Molitva pisca Malog princa

Molitva, koju vam donosimo u cijelosti, je nastala u jednom od najtežih životnih razdoblja autora, kada su ga bolest, godine i ratni vihor polako lomili.

Gospodine, ne molim te za viđenja i čuda, molim tek snagu za život svednevni. Pouči me umijeću malenih koraka.

Misli mi razbistri, učini me snalažljivim, nauči me ugrabiti pravi trenutak. Daj da vidim kako je sve u životu važno.

Jakosti mi daj za red i pravu mjeru, da ne klizim kroz život poput rasipnika, već vrijeme svoje da mudro raspoređujem, pa ipak da umijem prepoznati trenutke bogate sjajem, ljepotom i milinom i odvojiti časak za užitak srca i duha.

Pomozi mi spoznati da ne koristi sanjati – niti o prošlosti, niti o budućnosti te da je najvažniji sadašnji čas, i da sve što slijedi učinim najbolje. Očuvaj me opsjene da život ima glatko teći.

Trijezan mi uvid podari u istinu da su poteškoće, porazi i padovi, neuspjesi, boli pa i katastrofe na stazi žića vjerni pratioci uz koje naša bića sazrijevaju i rastu. (Novi život)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved