Connect with us

Vijesti

“Franjin efekt”! PAD DUHOVNIH ZVANJA i ‘slon u dnevnom boravku’ kojeg nitko ne spominje

Published

on

Milanski nadbiskup Mario Delpini dospio je u međunarodne vijesti vlastitom “najavom” da će program svećeničke formacije u nadbiskupiji doživjeti veliku rekonstrukciju.

Prije nego što uđemo u pojedinosti te “reforme”, pojasnimo okolnosti. Milano je najveća biskupija u Europi (otprilike 5 milijuna katolika) i ima više svećenika nego bilo koja druga biskupija na svijetu (ukupno više od 2000, od čega je polovica biskupijskog klera). Milanska nadbiskupija također ima svoj liturgijski obred – “ambrozijanski”, nazvan po svom najpoznatijem biskupu, ocu i naučitelju Crkve iz četvrtog stoljeća, sv. Ambroziju.  Duomo (ili katedrala) u Milanu je gotičko čudo, ima 40 000 sjedećih mjesta, a najljepšom crkvom na svijetu smatrao ju je nitko drugi doli sv. kardinal John Henry Newman.

Crkva u Italiji nažalost umire, toliko da Talijani koji posjećuju Sjedinjene Države izražavaju čuđenje nad vitalnošću tamošnje Crkve. Jedna velika iznimka u bolesnom stanju talijanskog katolicizma bio je Milano. Mnogi živost milanskog katolicizma pripisuju prisutnosti Pokreta zajedništva i oslobođenja (CL), koji je u tom gradu utemeljio monsinjor Luigi Giussani, visoko cijenjen i od pape Ivana Pavla II. i od pape Benedikta XVI.; Ratzinger je bio osobni izaslanik Ivana Pavla koji je predvodio sprovod Giussanija. Cielini (nadimak za članove CL) su mladi katolici predani radu evangelizacije kulture.

Dakle, uz sve to postoji ozbiljan pad svećeničkih zvanja.

Prošlog proljeća, Nadbiskupija je primila 22 nova svećenika, ali bunar presušuje. Od 2017. do 2022. broj novih svećeničkih kandidata pao je s 24 na šest. Godine 2013. bilo je 150 bogoslova, da bi se ove godine smanjilo na 78.

Nadbiskup Delpini je najavio “rekonfiguraciju” sjemenišne obuke i rekao svećenstvu: “Želio bih obavijestiti ovu posebnu skupštinu da sam odobrio, na probnoj osnovi za trogodišnje razdoblje, rekonfiguraciju sjemenišnog puta, prema onome što su pripremili sjemenišni odgojitelji i raspravljali s milanskim biskupskim vijećem.” Naznačio je da će bogoslovi treću godinu provesti živeći u malim skupinama u župama, dok će svakodnevno pohađati nastavu u sjemeništu, povezani s obiteljima koje će im biti podrška. Naglasio je da “glavna motivacija koja vodi svaki izbor koji se odnosi na sjemenište jest i ostat će njegovati, pratiti i poučavati neke mlade ljude u nadbiskupiji u razlučivanju i poslušnosti Duhu”.

E sad, to što sjemeništarci žive u župama godinu dana je, po mom mišljenju, korak u dobrom smjeru. Iskustvo sjemeništa priprema mladiće za nestvaran svećenički život: moliti, živjeti i rekreirati se sa stotinjak ili više vršnjaka šest do osam godina lijepo je iskustvo, koje novi svećenik nikada više neće doživjeti kad stigne u župni dvor s jednim ili druga dva svećenika, s kojima vjerojatno nikada neće moliti, pa čak ni objedovati jer većina župnih dvora danas su, nažalost, nešto više od glorificiranih hotela s križem na vrhu. Ta nepovezanost glavni je uzrok moralnih problema.

Ipak, razmislimo malo o odijevanju.

Kad mladić stupi u vojsku, odmah se “oblači” u uniformu, koja mu počinje stvarati novi identitet i pomaže u uspostavljanju esprit de corps. Papa Ivan Pavao se vrlo rano pozabavio ovim pitanjem za Rimsku biskupiju. Polazeći od svog poljskog iskustva, bio je šokiran i žalostan kada je otkrio da se većina bogoslova (i svećenika!) koji studiraju u Rimu iz cijelog svijeta ne razlikuje od studenata laika.

Stoga je 1982. naložio rimskom vikaru, kardinalu Ugu Pollettiju, da izda dokument kojim poziva na povratak primjerene odjeće za sve svećenike i bogoslovne sjemeništarce koji žive u Vječnom gradu. Ne samo da je ova praksa pomogla u formiranju svećeničkih kandidata, već je ponudila sliku Rima kao mladog, vjernog i živog.

No, ostavimo li sve to po strani, moramo primijetiti da svi ignoriraju ogromnog slona usred crkvenog dnevnog boravka. Primijetite da je pad broja bogoslova u Milanu počeo 2013. Ta granična godina nije jedinstvena za Milano jer je čak i Vatikanski ured za statistiku priznao da “broj bogoslova opada svake godine od 2013”.

Što se dogodilo 2013.? Izvjesni Jorge Mario Bergoglio postao je papa. Kao kardinal-nadbiskup Buenos Airesa, naslijedio je gotovo puno bogoslovno sjemenište; u vrijeme njegova preseljenja u Rim, bogoslovija je bila gotovo prazna. Što može objasniti ovaj obrat u pozivima? Očito je da baš ne voli svećenike i sjemeništarce (a ni redovnice). O bogoslovima je govorio kao o “malim čudovištima”. U razgovoru s nekim svećeničkim kandidatima pitao je kako im biskupija ide po broju zvanja i rečeno mu je da je njihovo bogoslovno sjemenište prilično puno. “Vašem biskupu sigurno nedostaje razboritosti”, stigao je drski odgovor.

Ili kako itko može zaboraviti onu uznemirujuću epizodu kada je Papa ismijavao dječaka s oltara iz vatikanske srednje škole, pitajući ga jesu li mu to ruke slijepljene dok moli, a zatim ih pokušao otvoriti? A koliko puta smo ga čuli kako sugerira da je mladim svećenicima i sjemeništarcima pravovjernog kova vjerojatno potrebna psihološka pomoć!

Pitajte bilo kojeg biskupa ili ravnatelja zvanja, neslužbeno, o stanju u njihovim biskupijama, dobit ćete isti odgovor na svim mjestima: “Franjin efekt”!

Osobno mogu potvrditi užasnu demoralizaciju koju su doživjela moja mlađa braća dok sam provodio neizmjerno puno vremena pokušavajući ih uvjeriti da pričekaju da oluja prođe, radije nego da napuste brod.

I to bi bio moj savjet nadbiskupu Delpiniju: ne upuštajte se u eksperiment iz kojeg možda neće biti sigurnog povratka. Pričekajte da prođe oluja.

Izvor Quo Vadis Ecclesia

Vijesti

Talijanski oskarovac: Jedina razumna stvar koju sam čuo o životu bila je od Isusa…

Published

on

Komičar Roberto Benigni (dobio Oscara za Život je lijep) poznat je po svojim duhovitim, uglavnom improviziranim monolozima na filozofske i književne teme. Sada je jednu od njih održao na Trgu svetog Petra – i prekršio tabu.

Tako je u ‘svom elementu’ nedavno na Trgu svetog Petra u nazočnosti pape Franje u improviziranom govoru pred oko 50.000 sudionika, poznati talijanski komičar, prvog Svjetskog dana djece Katoličke crkve, ‘ispalio’ još jedan biser: „Među vama može biti novi Michelangelo ili novi Galileo (… ) A među djevojkama možda budući dobitnik Nobelove nagrade (…) ili čak papa.“

Međutim, u rijetkim trenutcima sabranosti i ozbiljnosti, rekao je i ovo:

“U životu ljudi daju puno savjeta. Ali mogu iskreno reći: jedina razumna stvar koju sam čuo u cijelom životu, znate li od koga sam je čuo? Od Isusa. U Evanđelju “Govor na gori”.

Kada Isus  daje ove popise koje moramo zapamtiti. Blago poniznima, mirotvorcima, milosrdnima… Upravo tako, blago milosrdnima, odnosno brizi za tuđu bol, osjetljivosti, praštanje. U biti, biti duboko dobar.

To je ono što je Isus rekao, a ja vam kažem, čini mi se da je to jedina razumna stvar koju sam ikada čuo u cijelom svom životu, jedina dobra ideja koja je ikada izražena u ljudskoj povijesti.”

Roberto Beningni

Continue Reading

Vijesti

Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija

Published

on

Pred predstojeće europske parlamentarne izbore, Hrvatska paneuropska unija – Ogranak Split i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju vas sutra (četvrtak), 6. lipnja s početkom u 18 sati na tribinu: Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija: Coudenhove-Kalergi, Stjepan Radić, Mahatma Gandhi. Razmišljanja pred Europske izbore u XXI. stoljeću.

Glavni govornik: akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Prisutnima će se obratiti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije i Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Tribinu će voditi Marija Barić Đurđević, Hrvatska paneuropska unija.

U konferencijskoj dvorani hotela Dioklecijan u Splitu (Splitska kuća zdravlja), Kranjčevićeva 45.

Hrvatska udruga Benedikt

Continue Reading

Vijesti

PONOSAN NA KORJENE Najtrofejniji američki trener jučer dobio hrvatsko državljanstvo

Published

on

Bill Belichick posjetio Vatrene: “Ponosan na hrvatske korijene”

Gost hrvatske nogometne reprezentacije danas je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa s osam osvojenih naslova Super Bowla.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon što je uoči prijateljske utakmice između Hrvatske i Sjeverne Makedonije dobio na dar uokvireni dres s brojem osam i prezimenom Biličić na leđima, kao podsjetnik na njegove hrvatske korijene, Belichick je posjetio Vatrene poslije ručka i u ugodnom druženju usporedio neke svoje najveće uspjehe s onim hrvatske nogometne reprezentacije.

Belichick je kao pomoćni trener osvojio dva prstena s New York Giantsima, a potom je kao glavni trener poveo New England Patriotse do šest naslova prvaka. Nakon kratkog videa o njegovoj karijeri, Belichicku je dobrodošlicu ispred Saveza poželio glasnogovornik Saveza, Tomislav Pacak:

“Među nama ima dosta ljubitelja NFL-a, ali za one koji manje prate football, danas je s nama najveći trener američkog nogometa u povijesti, ili možda jednostavnije, Guardiola, Ancelotti i Mourinho u jednoj osobi. Lijepo je vidjeti koliko ističete svoje hrvatske korijene i privilegija nam je ugostiti vas ovdje u Rijeci”.

Belichick je u Hrvatsku stigao na poziv Petea Radovicha, još jednog izuzetnog uspješnog Hrvata u Americi koji je kao TV producent osvojio čak 45 Emmyja. Radovich je kratko predstavio Belichicka i dao uvod u nekoliko anegdota koje je proslavljeni trener podijelio s igračima:

“Kad su 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrali Hrvatska i Meksiko, kladio sam se kondicijskim trenerom New England Patriotsa, koji je Meksikanac, i izgubio okladu jer je Hrvatska doživjela poraz pa sam morao biti odjeven tipično meksikanski, s velikim sombrerom na glavi. Tri godine poslije vi ste, dečki, pobijedili Meksiko 2:1 pa je on morao nositi hrvatsku kapu, hrvatsku zastavu i dres Luke Modrića. Bila je to slatka osveta, ha, ha, ha…“, istaknuo je Belichick, od jučer državljanin Republike Hrvatske, koji je redovito u svojim medijskim nastupima isticao svoje hrvatsko podrijetlo i tijekom nekih najvažnijih utakmica u svojoj karijeri nosio na rukavu hrvatsku trobojnicu.

Foto: Drago Sopta/HNS

“Ponosan sam na svoje hrvatske korijene, moji djed i baka su došli u SAD 1910. godine iz Draganića i imali težak život, ali je zato moj otac, također trener američkog nogometa, uspio doživjeti svoj američki san. Jučer sam postao hrvatski državljanin, sad sam jedan od vas, bez obzira na to što ne pričam hrvatski. Čast mi je biti u vašem društvu, gledao sam jučerašnju utakmicu i zaista ste bili fantastični”.

Belichick je iz prve ruke mogao objasniti kako je u sportu najzahtjevnije uzastopno postizati vrijedne rezultate, poput Vatrenih, koji su se s dva posljednja svjetska prvenstva vraćali s odličjima.

“Često u sportu znamo čuti kako momčadi koje su došle do samog kraja, a nisu uspjele, kažu da će se vratiti sljedeće sezone, a to nije jednostavno jer moraš proći sve iznova. Jednako tako, naravno da je lakše doći do vrha, nego ostati na vrhu jer postaneš meta i jer si postavio standarde svima drugima i svi žele dostići tvoju razinu. Za mene je sve u izgradnji momčadi iz sezone u sezonu i postizanju prave razine forme kad je to najpotrebnije, u mom slučaju tijekom studenoga, prosinca i siječnja, u vašem slučaju uoči velikih natjecanja”, objasnio je Belichick.

Izbornik Dalić i kapetan Modrić uručili su Belichicku potpisani dres i potpisanu loptu, a Belichick je uzvratio potpisanim loptama za američki nogomet. 

U nekoliko rečenica objasnio je i svoj odnos s najvećim quarterbackom u povijesti NFL-a, Tomom Bradyjem.

“Tom je nevjerojatan igrač, vrlo pametan, onaj koji pokreće momčad i gradi uspjehe momčadi. Međutim, on je zadužen samo za jedan segment igre, jer kad odvojeno igraju obrana i napad. Dakle, ako momčad želi uspjeti, mora biti dobra u svim segmentima igre. Tom Brady je bio sjajan igrač u sjajnim momčadima, u društvu ostalih odličnih igrača”, zaključio je Belichick, koji se poslije obraćanja Vatrenima zadržao u kratkom razgovoru s kapetanom Lukom Modrićem, koji u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima zaslužuje usporedbe s Tomom Bradyjem. Zbog svega što je napravio s Hrvatskom i Real Madridom. Neki će reći i zbog godina, ali u slučaju obojice, i Bradyja i Modrića, one su bile i ostale samo broj.

Ipak ima jedna razlika. Brady je u 46. rekao zbogom aktivnom igranju, Luka je još uvijek na velikoj sceni. I tek mu je 38!

Foto: Drago Sopta/HNS izvor: HNS
Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved