Connect with us

Vijesti

Fratelli tutti – jedno od glavnih načela masonerije!?

Published

on

U božićnom obraćanju svijetu Urbi et orbi 2020. papa Franjo govori kako zahvaljujući utjelovljenju Isusa Krista „mi možemo jedni druge zvati braćom i sestrama, jer to uistinu jesmo“.[1]  U tom svom govoru Papa se pozvao i na svoju pobudnicu Fratelli tutti[2] (Svi smo braća) u kojoj kaže da smo svi braća i sestre zato jer smo „djeca iste zemlje koja nam je zajednički dom, u kojem svatko od nas donosi bogatstvo svojih vjerovanja i uvjerenja“ (Fratelli tutti, 8).

Osvrnuvši se na Papinu pobudnicu Fratelli tutti Masonska loža Španjolske (tzv. Veliki Orijent) je pohvalila Papu rekavši kako je uspostava sveopćeg bratstva glavni cilj masonerije, te da je njihov san o bratstvu „došao u sukob s vjerskim fanatizmom koji je, u slučaju Katoličke crkve, bio sklon tekstovima koji su oštro osuđivali toleranciju prema masoneriji u 19. stoljeću. Posljednja pobudnica pape Franje pokazuje koliko je današnja Katolička crkva daleko od svojih starih pozicija. Fratelli tutti Papa je prigrlio veliko načelo moderne masonerije.“[3] Masonska loža Italije se također vrlo pohvalno izrazila o pobudnici Fratelli tutti, a o papi Franji govore s takvom milinom kao da im je rođeni brat.[4]

Nije zgoreg da ovdje podsjetimo na „stare“ pozicije Crkve kada je u pitanju masonerija: „Oni su već osuđeni; njihova svrha, njihovi ciljevi, njihove doktrine, i njihova djela, dobro su poznate s neoborivom sigurnošću. Posjednuti duhom Sotone, čiji su oni instrument, oni gore kao i on sa smrtnom i nesmiljenom mržnjom prema Isusu Kristu i njegovom djelu; i oni se trude to svim sredstvima preokrenuti i spriječiti“ (enciklika pape Lava XIII. o slobodnim zidarima, 2).[5]

Početkom masonerije se smatra osnutak Velike londonske lože 1717. godine. Papa Klement XII. je bio prvi papa koji je već 1738. godine osudio slobodne zidare u svojoj buli „In eminenti“.[6] Slijedeći pape su učinili isto: Benedikt XIV., Pio VI., Lav XII., Pio VII.,  Pio VIII., Grgur XVI., Pio IX. i Lav XIII. Najnovija osuda slobodnih zidara dolazi od Josipa Ratzingera, kasnije pape Benedikta XVI. koji je potvrdio da je za katolike smrtni grijeh ako se netko učlani u masone, te da se u takvom stanju ta osoba ne smije pričestiti.[7]

Kada govorimo o braćama i sestrama moramo ukazati na različitost masonskog pogleda na bratstvo od onog kršćanskog, tj. katoličkog. Papa Benedikt XVI. objašnjava kako kršćanima nije svaki čovjek brat i sestra, zato što kršćani slijede Isusa koji je smatrao svojim bratom i sestrom samo one koji su bili jedno s njim, u njihovom prihvaćanju Božje volje,[8] što je u potpunoj suglasnosti s naukom Crkve i Svetim pismom. Katekizam Katoličke crkve nas uči da je Crkva „zajedništvo Boga i ljudi sjedinjena s jedinorođenim Sinom koji je postao prvorođenac među mnogom braćom, ona je u zajedništvu s jednim te istim Ocem, u jednom te istom Duhu Svetom“ (KKC 2790; usp. i 501, 654, 788, 1108,).[9] Dakle, braća su oni koji su u jedinstvu s Ocem po Isusu Kristu. A Isus nam je sam rekao kako možemo biti s njim u jedinstvu: „Tko jede tijelo moje i pije moju krv, ostaje u meni i ja u njemu“ (Iv 6, 56).

U Novom zavjetu riječ „braća“ spominje se 37 puta. Od toga 12 puta riječ se odnosi na krvno srodstvo, na braću po krvi, a 25 puta riječ se odnosi na braću po Kristu, koja čine tijelo Kristovo, tj. Crkvu.[10] Dok Isus govoraše mnoštvu netko mu kaže kako njegova majka i braća (po krvi) hoće s njim razgovarati, a Isus im na to odgovori: „Tko je majka moja, tko li braća moja?… Evo, reče, majke moje i braće moje. Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka“ (Mt 12,48-50; usp. Mk 3,33-35; Lk 8,21). Apostoli kada se obraćaju drugim crkvama (biskupijama) često govore o svojoj braći po Kristu koji šalju pozdrave braći u drugim biskupijama (usp. 1 Kor 9,5; 1 Kor 16,20; 2 Kor 8,23; 2 Kor 11,9; Gal 1,2; Fil 4,21; 1 Tim 4,21; 1 Pt 5,9; 3 Iv 1,3). Sv. Ivan apostol u Otkrivenju također spominje braću koja u sebi nose svjedočanstvo Isusovo (usp. Otk 19,10).

Ovdje nismo još spomenuli one dijelove Biblije u kojima se govori o djeci Božjoj, koja su onda po analogiji među sobom braća i sestre. Tako sv. Ivan apostol piše: „A onima koji ga [Isusa] primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime“ (Iv 1,12; usp. Rim 8,14-16; 9,8; 1 Iv 3,2). Drugim riječima, kršćani su braća i sestre. Pogani, komunisti, muslimani, ateisti, dženderisti, itd. nisu naša braća. Oni mogu biti naši bližnji, ali ne i braća. To jasno govori nauk Crkve, to jasno govori Biblija. Dapače, ona nas uči raspoznavati da smo djeca Božja (usp. 1 Iv 3,1), i da smo dužni živote položiti za svoju braću (usp. 1 Iv 3,16).

U Starom zavjetu ta povezanost između braće po vjeri isto je vrlo naglašena: „Ako učinimo svi mi tako… kao ova naša braća, i ne pođemo u boj protiv pogana za svoj život i za svoje svetinje, ubrzo će nas istrijebiti sa zemlje“ (1 Mak 2,40). Dakle, kako u Starom, tako i u Novom  zavjetu braća su oni koji čine Božji narod, tj. Kristovu crkvu, i ta braća su uvijek u opasnosti od pogana, tj. od svijeta (usp. Iv 15,19). Kao što su u Starom zavjetu pogani prijetili Židovima istrebljenjem, danas u Novom zavjetu kršćanima isto tako prijeti opasnost od bezbožnika. I dok Papa  muslimane i komuniste naziva braćom oni progone i ubijaju kršćane. Štoviše, Veliki imam Ahmed Al-Tayyeb, koji je pet puta spomenut u pobudnici Fratelli tutti, kao oličenje bratstva, tvrdi da se onaj tko napusti islam, i postane kršćanin na primjer, treba ubiti: „Sve četiri škole zakona se slažu da je otpadništvo [od islama] kriminalno djelo, da otpadnika treba pozvati na pokajanje, a ako to ne učini, da ga treba ubiti.“[11] Veliki brat pape Franje počesto ima i antisemitske ispade, između ostalog je rekao: „Palestinci imaju pravo da dignu u zrak sve što žele – žene, djecu, restorane, autobuse, sve dok su žrtve Židovi cionisti.“[12]

Dakle, očito da „Fratelli tutti bratstvo“ nema puno dodirnih točaka s bratstvom u kršćanskom smislu. Ali ovakvo bratstvo odgovara masonskom Velikom Orijentu koji vrlo dobro razumije Papu i posve točno citira pobudnicu Fratelli tutti u kojoj Papa svoje vlastite riječi pojašnjava citirajući (točka 5) ono što je početkom 2019. godine potpisao s Velikim imamom Ahmedom Al-Tayyebom u Dokumentu o ljudskom bratstvu,[13] naime, „Bog je stvorio sve ljude jednake u pravu, obavezama i dostojanstvu, i pozvao ih je da žive zajedno kao braća i sestre“. Vidimo dakle, zašto su ovakve poruke pape Franje iz Fratelli tutti izazvale pohvale masona i katoličkih modernista (tj. heretika), ali ujedno razne oštre kritike pravovjernih katoličkih teologa.[14]

Naravno da u nekom širem kontekstu možemo govoriti o univerzalnom bratstvu u smislu da svi potječemo od Adame i Eve – ali bi papa Franjo svakako morao ukazati na razliku univerzalnog i kršćanskog bratstva, onako kako su njegovi prethodnici na Stolici Sv. Petra uvijek do sada i činili. Osim ukoliko doista želi da ga hvale masoni, te da istodobno zbunjuje katolike.

U pobudnici Fratelli tutti papa Franjo uzima kao glavni lajtmotiv prispodobu o dobrom Samaritancu, te iz te prispodobe izvlači zaključak kako svi trebamo biti braća, iako nas je Isus tom prispodobom htio poučiti kako se trebamo odnositi prema bližnjemu, a ne bratu. Brat za kršćane nije isto što i bližnji, jer bližnji je svaki čovjek koji se nađe na našem putu bez obzira na vjeru, rasu, spol, naciju, i sl.  (usp. KKC 1931, Lk 10,29-37). Kasnije u tekstu (95) Papa citira Isusa: „Svi ste vi braća“ (Mt 23,8), ali to u dobrom protestantskom maniru izvlači iz konteksta i koristi taj citat za propagiranje nekog univerzalnog bratstva koje u Bibliji ne postoji.

Ovdje nemamo prostora ulaziti detaljnije u analizu, ali možemo ukratko reći da pobudnici nedostaje duhovna dimenzija, te ona više zvuči kao da je pisana od nekog predsjednika Novog svjetskog poretka, a ne od Vikara Kristovog. Koncept bratstva je ozbiljno izobličen do neprepoznatljivosti. Za katolike je bratstvo moguće jedino u Kristu do kojeg smo došli krštenjem, o čemu u pobudnici uopće nema riječi. A „Fratelli tutti bratstvo“ je izgleda superiornije i od samog Krista jer ima snagu i moć ujediniti katolike, muslimane, budiste i ateiste po jednom utopijskom načelu Francuske revolucije: sloboda, jednakost i bratstvo (čak se jedno poglavlje naziva po tom načelu, 103).

U pobudnici su riječi „sloboda“ spomenute 6 puta, „jednakost“ 33 puta, „bratstvo“ 73 puta, „ekonomija“ 61 puta, „socijalni“ 115 puta, „siromaštvo“ 72 puta, „globalni“ 43 puta, pa čak i „migranti“ 17 puta, a „pobačaj“ je spomenut, pogodite, nula puta.[15] To što se godišnje ubije preko 55 milijuna nerođene djece,[16] to za Papu nije vrijedno spomena. Već samo ta činjenica dosta govori o „duhovnoj“ dimenziji pobudnice. Hoće li globalna ekonomija za koju se zalaže Papa spasiti duše? Hoće li Papino bratstvo iz „Fratelli tutti“ spasiti duše? Mislim da ne.

Ivan Poljaković/Katolik.hr

Slika: Vatican News

[1] http://www.vatican.va/content/francesco/en/messages/urbi/documents/papa-francesco_20201225_urbi-et-orbi-natale.html (27.12.2020.)

[2] http://www.vatican.va/content/francesco/en/encyclicals/documents/papa-francesco_20201003_enciclica-fratelli-tutti.html (15.11.2020.)

[3] El Papa abraza la Fraternidad Universal, el gran principio de la Masonería Lealtad, Respeto y Honor Lema 2019/20, Segunda época – Número 409, Gran Logia de España, Barcelona (27.12.2020.)

[4] https://www.grandeoriente.it/massoneria-chiesa-la-fratellanza-valore-massonico-e-la-fratellanza-secondo-papa-francesco-in-un-articolo-su-erasmo/ (29.12.2020.)

[5] http://www.vatican.va/content/leo-xiii/en/encyclicals/documents/hf_l-xiii_enc_18901015_apostolico-seggio.html (27.12.2020.)

[6] https://www.papalencyclicals.net/Clem12/c12inemengl.htm (27.12.2020.)

[7]http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_con_cfaith_doc_19831126_declaration-masonic_en.html (28.12.2020.)

[8] Joseph Ratzinger: Die christliche Brüderlichkeit, Kösel-Verlag, 2006.

[9] Braćom zovemo i pripadnike kršćanskih zajednica koje vjeruju u Krista Boga (usp. KKC 818, 1271).

[10] Pretraga je vršena na Online Bibliji Kršćanske sadašnjosti. Ako se uzme riječ „braća“ u svim padežima naravno da će rezultat biti puno veći. Pretraga na Biblegateway za korijen riječi „brać“ za Novi zavjet daje rezultat od 230 riječi (Biblija: Suvremeni hrvatski prijevod). Većina od ovih 230 navoda je provjereno i svi se mogu svrstati u gore navedene dvije kategorije: braća po krvi ili braća po Kristu.

[11] https://www.memri.org/tv/sheikh-al-azhar-ahmad-al-tayyeb-islam-unrepentant-apostates-should-be-killed-homosexuality (27.12.2020.)

[12] https://elishavision.com/tag/islam-apostasy/ (14.12.2020.)

[13] Document on Human Fraternity for World Peace and Living Together, Abu Dhabi (4 February 2019): L’Osservatore Romano, 4-5 February 2019, p. 6.

[14] Faithful Catholics as well as dissidents react to Pope Francis’ new ‘brotherhood’ encyclical ‘Fratelli tutti, LifeSite.News, 7. listopada 2020. (27.12.2020.)

[15] S obzirom na to da na službenoj stranici Vatikana nema hrvatskog prijevoda, za izračun je uzet engleski prijevod, tako što je za svaku gore navedenu riječ uzet korijen riječi: npr. „econom“ 61 (economy 11 + economic 50).

[16] https://www.guttmacher.org/report/abortion-worldwide-2017# (28.12.2020.)

Vijesti

Elon Musk razotkrio Metu: “Djeca se treniraju društvenim mrežama, a AI se koristi za ‘maksimiziranje dopamina’

Published

on

Elon Musk upozorava da se djeca treniraju društvenim mrežama, razotkriva užas u kojem se AI koristi za ‘maksimiziranje dopamina’ (usmjeravanje ponašanja prema nagradi , pa i mogućoj ovisnosti) – piše Katabella Roberts u The Epoch Times.

Američki biznismen Elon Musk obraća se sudionicima putem videokonferencije tijekom 8. izdanja sajma tehnoloških startupa i inovacija Vivatech, u izložbenom centru Porte de Versailles u Parizu, 23. svibnja 2024. (slika: sreenshot/X)

Biznismen Elon Musk upozorio je roditelje na rizike koje njihova djeca provode previše vremena na društvenim mrežama, navodeći da se umjetna inteligencija (AI) učinkovito koristi kako bi se osigurala maksimizacija dopamina.

G. Musk, koji je vlasnik platforme društvenih medija X, izdao je upozorenje dok je govorio na tehnološkoj konferenciji VivaTech 2024 u Parizu u četvrtak, gdje se pojavio na daljinu putem web kamere.

Izvršni direktor Tesle pozvao je roditelje da ograniče količinu vremena koje svojoj djeci dopuštaju na društvenim mrežama, ističući sve veće rizike povezane s naprednom tehnologijom, osobito kada je riječ o algoritmima koji izazivaju ovisnost i koji djecu tjeraju da skrolaju na internetu.

“Brinem se da se današnja djeca obučavaju na društvenim mrežama”, rekao je g. Musk, dodajući da su algoritmi umjetne inteligencije “u osnovi maksimizatori dopamina”.

“Dakle, pokušavaju maksimizirati količinu dopamina koju dobivate gledajući ekran”, nastavio je. “Dakle, rekao bih, potaknuo bih roditelje da ograniče količinu društvenih medija koje djeca mogu vidjeti jer ih je programirala umjetna inteligencija koja maksimizira dopamin.”

G. Musk je kasnije podijelio video svog pojavljivanja na tehnološkoj konferenciji na svom X računu, napisavši uz njega: “Mnogi društveni mediji su loši za djecu, jer postoji ekstremno natjecanje između AI-ova društvenih medija za povećanje dopamina!”

Njegovi komentari dolaze dok se nastavljaju tužbe protiv Facebookove matične tvrtke Meta, koja također posjeduje Instagram.

U jednoj od tih tužbi, koju su podnijeli državni odvjetnici 33 savezne države, navodi se da je div društvenih medija osmislio i implementirao štetne značajke — uključujući umjetnu inteligenciju — kako bi iskoristio mlade korisnike i njihovu osjetljivost na ovisnost, čime je pomogao potaknuti krizu mentalnog zdravlja mladih.

Od Meta-e izmijenjena ‘društvena stvarnost’ mladih Amerikanaca’

“Meta je iskoristila snažne tehnologije bez presedana kako bi privukla, angažirala i naposljetku uhvatila u zamku mlade i tinejdžere”, stoji u pritužbi. “Njegov motiv je profit.”

Algoritmi Metine platforme, dodaje se u tužbi, dovode do toga da se korisnici spuštaju u “zečje rupe”, gdje obično ostaju dulje vrijeme, dok je tvrtka “duboko promijenila psihološku i društvenu stvarnost generacije mladih Amerikanaca” kroz tehnologije koje potiču angažman.

U tužbi se također navodi da je div društvenih medija aktivno radio na prikrivanju bilo kakvih dokaza u vezi s psihičkom štetom koju tvrtka uzrokuje.

Meta je oštro negirala tvrdnje iznesene u tužbi.

Međutim, tvrtka se također suočava s nizom drugih tužbi koje navode slične tvrdnje, uključujući da njezine aplikacije promiču tjelesnu dismorfiju i izlažu maloljetne korisnike potencijalno štetnom sadržaju.

Europska komisija, izvršna vlast Europske unije, također ispituje medijskog diva zbog zabrinutosti da ne štiti djecu na internetu i da možda krši zakone EU-a.

Umjetna inteligencija “učitelj s iznimnim znanjem”

Na drugom mjestu tijekom svog pojavljivanja na daljinu na VivaTechu 2024. g. Musk je raspravljao o tome kako vjeruje da će umjetna inteligencija “dramatično utjecati” na obrazovni krajolik u budućnosti, premošćujući praznine u područjima s ograničenim pristupom obrazovanju i pružajući djeci vlastite osobno prilagođene tutore.

“AI je izuzetno obrazovan učitelj, vrlo strpljiv, gotovo uvijek će biti u pravu i može prilagoditi lekcije posebno djetetu”, rekao je. “To bi bilo kao da svako dijete ima Einsteina za učitelja, pa bi to bilo prilično duboko.”

Poslovni čovjek također je upozorio publiku da će AI vjerojatno preuzeti većinu poslova u budućnosti.

Vjerojatno nitko od nas neće imati posao, rekao je Musk.

Prema takvom scenariju, postojao bi univerzalni visoki dohodak, koncept prema kojem svaki član društva prima visok dohodak i ne postoji “nestašica dobara ili usluga”, prema g. Musku.

Međutim, takav bi scenarij vjerojatno ostavio ljude da preispituju svoj smisao života, rekao je biznismen.

“Svaki posao koji netko radi bit će neobavezan, kao ako želite raditi posao koji je poput hobija, možete raditi posao”, rekao je. “Ali inače će umjetna inteligencija i roboti pružiti bilo koju robu i usluge koje želite.”

Izvor: Epoch Times

Continue Reading

Vijesti

Marinci testirali repliku oklopa iz kasnog brončanog doba. Utvrdilo se da je riječ o posljednjem kriku

Published

on

Iz Grčke nam ove godine dolaze brojne zanimljive vijesti iz područja arheologije. Jedna od njih vezana je uz inovativno testiranje prapovijesnog oklopa. Konkretan oklop ulazi među najstarije prilično cjelovito očuvane europske oklope – piše Sonja Kirchhoffer u Povijest.hr.

Oklop se datira u kasno brončano doba i s obzirom na to star je oko 3500 godina. Izrađen je od brončanih ploča koje su prekrivale veći dio tijela, a uključivao je i neobičnu kacigu s pločama na obrazima, koja je napravljena od veprove kljove. Kaciga je izrađena tako što su komadići kljova vepra bili pričvršćeni na kožnu podlogu. Ova je defenzivna oprema iskopana još 1960. godine u blizini sela Dendra u južnoj Grčkoj. U pitanju je lokalitet koji je doslovno udaljen nekoliko kilometara od Mikene, odnosno prijestolnice kralja Agamemnona. Od trenutka kada je oklop nađen javila se dilemna je li on korišten u borbama ili samo u ceremonijama.

Oklop i kaciga mikenskog ratnika. Fotografija: Fotografija: Andreas Flouris and Marija Marković, PLOS ONE, 2024, CC-BY 4.0 (Fotor editor. GoArt)

Kriteriji koje su morali zadovoljiti marinci

Istraživanje ovog naizgled nezgrapnog oklopa proveo je Andreas Flouris, profesor fiziologije na Sveučilištu u Tesaliji i njegov tim. U provođenju istraživanja angažirali su marince Helenskih oružanih snaga. Rezultati ovog nesvakidašnjeg istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS ONE, u svibnju 2024. Za potrebe istraživanja znanstvenici su angažirali 13 marinaca. Naravno, u pitanju su bili dobrovoljci koji su odgovarali postavljenim kriterijima. Marinci su morali biti odgovarajuće dobi, tjelesne težine i visine. Bili su to ljudi većinom u svojim tridesetim godinama života, što je bilo u skladu s opisima ratničke elite u Ilijadi. Kako su ti ratnici opisani kao visoki i impresivne pojavnosti – u izboru vojnika vodilo se računa da budu viši od tadašnjeg prosjeka i težine, ne bi li bili ujedno usklađeni s podacima prikupljenim iz mikenskih grobova ratničke elite. Bila je to okvirno visina od oko 170 centimetra i težina koja se kretala do nekih 80 kilograma

Tijekom eksperimenta marinci su bili odjeveni u naizgled nespretne replike tzv. Dendra oklopa i naoružani oružjem karakterističnim za brončano doba. Tako opremljeni uključeni su u unaprijed osmišljene simulacije borbi koje su smatraju karakterističnim za kasno brončano doba.

Kako rekonstruirati borbe u kasnom brončanom dobu?

Pravo je pitanje kako su te borbe izgledale i koliko ih je uopće moguće rekonstruirati. Znanstvenici okupljeni u ovoj studiji krenuli su od Homerove Ilijade koja daje prikaz Trojanskog rata. Iako je Ilijada zabilježena u željeznodobnom periodu ili preciznije u arhajskom razdoblju grčke povijesti, ona sadrži i ratne tehnike iz brončanodobnog perioda. Autori unutar ove studije su bili prilično rigorozni i odlučili su prihvatiti iz Ilijade samo ono što je već doista potvrđeno arheološkim nalazima. Tijekom 11 satne simulacije zaključeno je da ovaj oklop nije ograničavao nositelje, kao i da je bio podnošljiv u uvjetima jakog naprezanja. U simulaciji su marinci bili naoružani križnim mikenskim mačem, kopljem, ali i kamenjem srednje veličine. Najčešće su primjenjivali borbenu tehniku nazvanu “hit and run”, koja je zahtijevala visoku razinu angažiranosti. Prilikom brončanodobnog ratovanja najčešće su stradavali gornji udova, prsa i glava. Znanstvenici su tijekom simulacija vodila računa i o geografsko-klimatskim uvjetima na području Troje, kao i fizičkim obilježjima ondašnje populacije i koječemu drugom.

Kako napraviti vjerodostojno simulaciju?

Da bi simulacija bila što vjerodostojnija nastojali su se replicirati odgovarajući životni uvjeti. Područje Troje je u kasnom brončanom dobu bilo močvarno s relativno visokim temperaturama i visokom vlagom. Prema onome što znamo o ratovima u davnoj prošlosti oni su se vodili u ljepšem i toplijem dijelu godine. Procijenjeno je da je prosječna ljetna temperatura u vrijeme Trojanskog rata bila između 23 i 29 stupnjeva Celzija uz iznimno visoku vlagu. Dakle eksperiment je proveden u kontroliranim uvjetima, ali je tražio temeljitu pripremu istraživača. Ovo je eksperimentalno istraživanje provedeno tijekom 2019. godine. Svi su marinci prije sudjelovanja prošli obuku u taktikama ratovanja brončanodobnog vremena. Kada su došli na testiranje morali su ići na počinak u točno određeno vrijeme i isto tako u određeno vrijeme se dići. Naime, bitke su u to davno vrijeme, kako se procjenjuje, započinjale negdje oko 7 sati ujutro i trajale su do oko 18 sati navečer.

Procjena potrebnih kalorija

Uz sve to simulirana je i prehrana ratničke elite onog vremena. Procijenjeno je da je elitnim vojnicima trebalo malo više od 4440 kalorija dnevno. Njihovi su obroci podijeljeni na tri dijela: jutarnji, međuobrok i večeru. Vjeruje se da su 40 posto kalorija unosili ujutro, 10 kroz grickanje u pauzama i 50 posto tijekom večere. Doručak se u ratničke elite sastojao od suhog kruha, kozjeg sira, maslina i crnog vina. Međuobroci su bili slični doručku, samo tu nije bilo vina, ali se moglo naći meda dok se navečer jelo obilnije pa je uz sve navedeno na repertoaru bilo i mesa različitih životinja poput ovaca i koza.

Oklop je imao težinu od 18 kilograma, što je bilo manje od težine replike. Naime razlika u težini se pripisuje nedostaku određenih dijelova na originalu kao i oksidaciji. Tijekom eksperimenta provedena su razna laboratorijska mjerenja. Zapravo prehrana je zajedno s ispitivanjima tijelesnih funkcija pokazala da je visoka procjenjena količina kalorija doista odgovarala onoj potrebnoj. Nakon simulacije marinci su pokazivali umor uglavnom u gornjim dijelovima tijela, ali i stopalima. Ovo je defenzivno oružje bilo fleksibilno za upotrebu u borbi, ali i dovoljno jako da ratnika zaštiti od većine udaraca, pa se smatra da je imalo važnu ulogu u osvajačkim tendencijama Mikenjana. Bio je to posljednji tehnološki krik koji je nadmašio znatno skromniji oklop izrađen od brončanih ljuskica apliciranih na lan.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Continue Reading

Vijesti

Legenda o nastanku hrvatskoga grba

Published

on

Legenda kaže da je krajem 10. stoljeća, u ratu s Mlečanima, hrvatski kralj Stjepan Držislav zarobljen i odveden u Veneciju. Mletački dužd Petar II. Orseolo je čuo da hrvatski kralj dobro igra šah i izazvao ga je na 3 partije šaha.

Ako bi kralj pobijedio, dužd mu je jamčio slobodu. Prema legendi, Stjepan Držislav je pobijedio i pušten je iz tamnice da se vrati u Hrvatsku. Kao zahvalu za svoju slobodu odlučio je za svoj grb i grb Hrvatske odabrati šahovnicu – djelomično prenosimo sa stranice History of Croatia…

Freska iz 15. stoljeća s hrvatskim grbom

Naravno, ovo je samo legenda. Crveno-bijela šahovnica u Hrvatskoj se kao državni grb počela javljati tek u 15. stoljeću, a vjerojatno najvažniji dokument s hrvatskom šahovnicom je onaj u kojem hrvatsko plemstvo bira Ferdinanda I. Habsburškog za svog i hrvatskog kralja 1. siječnja 1527. Nakon što je 1526. u bitci kod Mohača poginuo posljednji ugarsko-hrvatski kralj Ludovik II. Jagelski.

Povelja iz 1527. kojom hrvatski velikaši biraju Ferdinanda I. Habsburškog za kralja

Postoji više tumačenja što znače bijela i crvena polja na grbu… Jedno od njih je da znače Bijelu i Crvenu Hrvatsku. Bijela Hrvatska bila je prapostojbina Hrvata na području današnje sjeverne Češke i južne Poljske do iza Karpata, a Crvena Hrvatska je današnja Hrvatska koju su Hrvati naselili početkom 7. stoljeća.

Ali postoji, prema istraživanjima skupine ruskih povjesničara, arheologa i etnologa, monografija Velikaya Horvatya, potpisana od povjesničara s Peterburškog sveučilišta, Aleksandra Mayorova s narativom o Velikoj (Crvenoj) Hrvatskoj. Knjiga je izdana 2006. godine i baca potpuno novo svjetlo na povijest Hrvata kao antičko-pontskog naroda, koji je kroz prvih par stoljeća pos. Kr., vodio Slavene do potpune emancipacije i velikog kraljevstva/carstva.

Postoje tumačenja da bijela polja označavaju mir, a crvena krv i rat, do toga da označavaju strane svijeta, bijela – zapad, crvena – jug, no ni jedna od ovi teza nije sa sigurnošću potvrđena. Kroz povijest se mijenjala boja početnog polja.

Smiješno je stoga, da današnji glavnostrujaški projugoslavenski ‘povjesničari’ (zajednički naziv – ‘istoričarske karleuše’ – uz ispriku J.K.-i)… hrvatski grb svode na neke, tek epizodne reminiscencije 20. stoljeća…

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved