Connect with us

Vijesti

Hitrec: Srbijanci su svoje ‘ispucali’ devedesetih pa ih sad nema na Dubrovačkim ljetnim igrama, osim hommage-a ‘velikom’ glumcu…

Published

on

Podnošljive temperature početkom srpnja, s tendencijom da postanu nepodnošljive. Proljetne su kiše očito dobro natopile šume, pa za sada nema ni manjih ni većih šumskih požara, vatrogasci gase samo cigarete u pepeljarama dok se dosađuju čekajući pozive koji ne dolaze, igraju belu i mole Boga da tako potraje do jeseni, ali se stvari mogu u trenu promijeniti. Dežurne službe paze tek kojim se pravcem voze Vatreni.

Turista ima kao halve, urla Ultra u Splitu koji i bez te grozormne buke ima problema, pa poseže, kao i još neki morski gradovi, za odgojno-obrazovnim kampanjama koje nerviraju mlade popišance, redari im navlače majice na gola tijela, popišanci prosvjeduju jer im je bilo rečeno da se u Hrvatskoj sve može, prokleti Hrvati, kažu, sada ćemo i u more skakati u majicama, valjda da nas ne dohvate meduze. Ako je tako u toj Hrvatskoj, vele, sljedeće godine idemo u Srbiju koja doduše nema more, ali ima zgodno etno selo zvano Tršić, gdje se može razgledati rodna kuća Vuka Karadžića, koju su doduše spalili Turci, ali je iznova izgrađena, još starija i ljepša. I ondje se sastaju ultraši, dižu buku koja više nikoga ne zanima, kao što je najnovije deklaracija o granicama srpske književnosti, oksimoron, jer srpska književnost nema granica, bezgranična je i bezvremenska, ha, a to što sada govori srbistička konferencija iz Tršića nije drugo do prežvakavanje podmetanja i krivotvorina koje smo mi u Hrvatskoj odavno doživljavali i preživljavali, nešto nervozniji među nama otpisivali u kriku i bijesu, staloženiji analizirali besmislice dok se i oni nisu umorili, a postjugoslaveni i ljubitelji srbističkih eskapada u Hrvatskoj pokušavali i pokušavaju djelovati „pomirbeno“. Eto, u prošloj sam kolumni upozorio kako iz Zagreba, stanoviti kulturni djelatnik, je li, promiče tezu koja bi valjda bila prihvatljiva i na liniji bratstva (kad već nema jedinstva), te ne tvrdi da Držić i Gundulić spadaju u srpsku književnost, nego i u srpsku i u hrvatsku, kao valjda i cijela starija dubrovačka književnost, te nadalje preko Ruđera Boškovića do Ive Vojnovića. Dobro, mislio sam, još samo jedan nemušti glas. Kadli, vidim da se u tzv. deklaraciji o granicama srpske književnosti navodi potpuno isto, jesu stari Dubrovčani srpski, ali (valjda manjim dijelom) i hrvatski, što je ipak korak naprijed (otprilike kao kada je u „regionalnim” filmovima hrvatski udio označen kao manjinski). Što znači da je „zagrebački“ djelatnik u dosluhu i srdačnoj potpori sa srbističkim konferencijašima, a ni to nije ništa novo, na kraju krajeva kako bi Vuk i vukovci djelovali u Hrvatskoj svojedobno (i ovodobno) da nisu imali jezikoslovnu i inu ljubavnu vezu s rođenim Hrvatima.

Stvari se vraćaju na početak, u ona vremena kada su Srbijanci samo verbalno svojatali, a kada nije uspjelo posegnuli za oružjem, za topovima, udarili po srpskome Dubrovniku i gađali prevashodno knjižnice poput one dominikanaca, što je s njihove strane bilo glupo jer su tako mogli zatrti dokumente koji govore da je ondje sve bilo srpsko od pamtivijeka. Jesu malo agresivni, ali su i jadni, ništa im ne polazi za rukom, pa ih uglavnom nema ni na Dubrovačkim ljetnim igrama. Oni su svoje odigrali devedesetih. Ustaše ipak na noge prošlih dana, HAZU i Matica hrvatska i objaviše svoj tekst suprotiva srbijanskom, da se nađe, kad već hrvatska država nije odmah u lipnju reagirala na deklaraciju donesenu u birtiji Kod žirafu vanevropsku zverku u Karadžićevoj postojbini za koju Vuk reče da je najlepša na svetu, kao što je Srbija najlepša zemlja na planetu. Jest ta srbijanska pomama za tuđim zemljama i kulturama doista besmrtna i besramna, i tu nema pomoći, nema nade. Zato su završne rečenice u zagrebačkom tekstu koje počinju riječima: „Nadamo se da će srpski lingvisti od digniteta odustati od neznanstvenih krivotvorina“, plemenita naiva bez pokrića, jer se Srbi, Srbijanci i Srbija nikada ne će promijeniti – ta već je izumrlo mnogo naraštaja njihovih dignitetaca, a stvari ostaju istima, priglupe teze opasnih ciljeva koje današnja Hrvatska treba otresti kao muhu s ramena. Ali i u pregovorima, iskrenim ili ne, Srbije i Europske unije, Hrvatska treba postaviti (uz nestale branitelje itd.) kao jedan od uvjeta jasnu izjavu da se Srbija za sva vremena odriče sirove gladi za svojatanjem hrvatske kulture, dotično jezika i književnosti.

Još je jedan događaj malo razbudio ljetnu pospanost, naime knjiga u kojoj su tiskani, na hrvatski prevedeni dokumenti sa suđenja Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu. Govore ti zapisnici i presude o pravosudnoj sili i nasilju habsburškom, austrijskom, o istražiteljima i sudcima, a sve neodoljivo podsjeća na haaške procese i prve presude Gotovini i Markaču. Politička farsa, s tim da je u slučaju sloma pobune Petra i Frana bila u igri i velika financijska dobit za tužitelje i sudce, ali i carevinu u cijelosti – opljačkano je sve što su (tada već bivši) hrvatski ban i njegov rođak imali, razdijeljeno poslušnicima, a Petrova žena i djeca uništeni na razne načine. Ana Katarina Zrinski, Petrova supruga, Frankopanka, zaključana u samostan nedaleko od Graza i ondje umrla navodno pomračena uma, sin umro u gradeškoj tamnici nakon dvadeset godina patnja, kćeri otjerane u samostan, a samo je Jelena ostala na sceni i postala junakinjom. Da, Katarini Zrinski nije suđeno u Beču, valjda bi Habsburzima bilo neugodno suditi ženi u političkom procesu. Čitao sam negdje da znalci drže kako je Katarina bila mozak „urote“, što nije posve točno, ali je istina da su joj Nikola Zrinski i brat mu Petar povjeravali tajne misije, što sam detaljno opisao u romanu Samo sreća, ništa drugo. Bila je, znači, poslije Nikoline smrti dio trojke opasnih namjera, trojke Petar, Fran i Ana Katarina, a ne treba zaboraviti da su svi oni bili hrvatski književnici i promicatelji onoga hrvatskoga književnog jezika ozaljske provenijencije, koji bi, da je bilo sreće, danas bio naš standard i ne bismo se morali baktati s istočnom klateži.

Toliko o povijesti (i zemljopisu). Imamo mi svoju sadašnjost, ne manje intrigantnu. Dramatično obraćanje predsjednika RH prošloga četvrtka užasno me je uzbudilo i prestrašilo. Iako sam još rekonvalescent, hitro sam spremio kovčege i uzeo taksi do zračne luke, gdje su već bili i mnogi hrvatski dužnosnici sa ženama i djecom koja su plakala. Kako i ne bi, u tijeku je državni udar u izvedbi Andreja Prigožina koji je već na pola puta do Pantovčaka. Ali je u zadnji čas odustao, traži samo ispriku s mašnicama, tako da se situacija smirila i ja se vratio kući, a Hrvatska nakon afere s kinder jajima ostaje bez šefa vojno-obavještajne službe, a što se može, nekako ćemo preživjeti i angažirati recimo britansku obavještajnu koja dobro radi, kao što se iskazala u srednjoj Bosni u vrijeme rata kada je nepogrješivo detektirala Hrvate kao loše momke. A zašto ne, pa svugdje postavljamo strance, od muzeja i galerija nadalje. Znači, puč je propao, idemo dalje. Kako sada stvari stoje odnosno leže, u nemogućnosti susreta na vrhu – oba ostaju na svojoj strani brvna – sastat će se dva zatočnika, po jedan iz svakoga tabora. Tako su se dvojbe rješavale i u Trojanskom ratu (nisu se potukli Agamemnon i Prijam, nego Ahilej i Hektor) i u srednjem vijeku, nisu izlazili na dvoboj prvaši nego bi delegirali svoje junake vične maču, pa tko pobijedi. A što s obavještajnim podatcima? Pa doći će iz medija, oni i tako saznaju prije od državne službe, kao primjerice s plinskom aferom ili cjepivom koje je ostalo na lageru. Na kraju krajeva, ni Putin nije imao točne podatke, da je imao sada bi bio u Kijevu, a Zelenski na groblju… Nego, ne mogu se ne prisjetiti onih doista strašnih dana početkom rata sa Srbijom, srbiziranom jugovojskom i domaćim srpskim teroristima – naime, mi dobrih, korisnih vojno-obavještajnih podataka gotovo da i nismo imali, a „bezbednjaci“ koji su nam preletjeli uglavnom su mutili vodu i radili za neprijateljsku stranu. Pa ipak smo na kraju pobijedili. Znači, može se. (Uzgred – čitam napis o zapovjedniku JNA koji je predao varaždinsku vojarnu s dvjesto tenkova. Piše, doslovce, kako je vidio da “nema šanse protiv mnogobrojnijih neprijatelja“. Tko su bili ti neprijatelji, današnja mladež ne može dokučiti. Ma krasno, čestitam autoru.)

Još sam htio štošta napisati, ali me je gad od automobila iznevjerio po najvećoj vrućini. Izdržao je, doduše, do Šibenika, gdje sam bio na zatvaranju Međunarodnoga dječjeg festivala, ali je na povratku riknula struja i posebno klima, pa sam se vozio s otvorenim prozorima kao u dobra stara vremena, i to po cesti iz dobrih starih vremena preko Knina pa na Liku i tako dalje. Nedjelja, a cesta prazna, dok vijesti kažu da se na autocesti odvija pakao. Da, tu staru, ali sada dobro održavanu cestu, s novim asfaltom, bez rupa, trebamo čuvati kao državnu tajnu. Da stranci ne prokljuve kako se može ugodno putovati do mora i s mora prekrasnim krajobrazima.

A još nešto me je oduševilo. Šibenik! Godinama nisam ondje bio, nakon što sam desetljećima bivao, i prije rata i u ratu. Taj naš najstariji baš hrvatski grad proljepšao se, procvao. A na zatvaranju festivala pojavio se Dražen Petrović u obličju glumca Tonija Kukuljice koji odlično glumi, ali i vrlo dobro igra košarku – u predstavi jednostavna naslova Dražen, u suradnji šibenskoga HNK i zagrebačke Trešnje. Uglavnom o dječaštvu i prvoj mladosti košarkaške legende. Publika na nogama. Dražen (alias Toni) daje djeci autograme.

Hrvoje Hitrec/HKV

Advertisement

Vijesti

Marinci testirali repliku oklopa iz kasnog brončanog doba. Utvrdilo se da je riječ o posljednjem kriku

Published

on

Iz Grčke nam ove godine dolaze brojne zanimljive vijesti iz područja arheologije. Jedna od njih vezana je uz inovativno testiranje prapovijesnog oklopa. Konkretan oklop ulazi među najstarije prilično cjelovito očuvane europske oklope – piše Sonja Kirchhoffer u Povijest.hr.

Oklop se datira u kasno brončano doba i s obzirom na to star je oko 3500 godina. Izrađen je od brončanih ploča koje su prekrivale veći dio tijela, a uključivao je i neobičnu kacigu s pločama na obrazima, koja je napravljena od veprove kljove. Kaciga je izrađena tako što su komadići kljova vepra bili pričvršćeni na kožnu podlogu. Ova je defenzivna oprema iskopana još 1960. godine u blizini sela Dendra u južnoj Grčkoj. U pitanju je lokalitet koji je doslovno udaljen nekoliko kilometara od Mikene, odnosno prijestolnice kralja Agamemnona. Od trenutka kada je oklop nađen javila se dilemna je li on korišten u borbama ili samo u ceremonijama.

Oklop i kaciga mikenskog ratnika. Fotografija: Fotografija: Andreas Flouris and Marija Marković, PLOS ONE, 2024, CC-BY 4.0 (Fotor editor. GoArt)

Kriteriji koje su morali zadovoljiti marinci

Istraživanje ovog naizgled nezgrapnog oklopa proveo je Andreas Flouris, profesor fiziologije na Sveučilištu u Tesaliji i njegov tim. U provođenju istraživanja angažirali su marince Helenskih oružanih snaga. Rezultati ovog nesvakidašnjeg istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS ONE, u svibnju 2024. Za potrebe istraživanja znanstvenici su angažirali 13 marinaca. Naravno, u pitanju su bili dobrovoljci koji su odgovarali postavljenim kriterijima. Marinci su morali biti odgovarajuće dobi, tjelesne težine i visine. Bili su to ljudi većinom u svojim tridesetim godinama života, što je bilo u skladu s opisima ratničke elite u Ilijadi. Kako su ti ratnici opisani kao visoki i impresivne pojavnosti – u izboru vojnika vodilo se računa da budu viši od tadašnjeg prosjeka i težine, ne bi li bili ujedno usklađeni s podacima prikupljenim iz mikenskih grobova ratničke elite. Bila je to okvirno visina od oko 170 centimetra i težina koja se kretala do nekih 80 kilograma

Tijekom eksperimenta marinci su bili odjeveni u naizgled nespretne replike tzv. Dendra oklopa i naoružani oružjem karakterističnim za brončano doba. Tako opremljeni uključeni su u unaprijed osmišljene simulacije borbi koje su smatraju karakterističnim za kasno brončano doba.

Kako rekonstruirati borbe u kasnom brončanom dobu?

Pravo je pitanje kako su te borbe izgledale i koliko ih je uopće moguće rekonstruirati. Znanstvenici okupljeni u ovoj studiji krenuli su od Homerove Ilijade koja daje prikaz Trojanskog rata. Iako je Ilijada zabilježena u željeznodobnom periodu ili preciznije u arhajskom razdoblju grčke povijesti, ona sadrži i ratne tehnike iz brončanodobnog perioda. Autori unutar ove studije su bili prilično rigorozni i odlučili su prihvatiti iz Ilijade samo ono što je već doista potvrđeno arheološkim nalazima. Tijekom 11 satne simulacije zaključeno je da ovaj oklop nije ograničavao nositelje, kao i da je bio podnošljiv u uvjetima jakog naprezanja. U simulaciji su marinci bili naoružani križnim mikenskim mačem, kopljem, ali i kamenjem srednje veličine. Najčešće su primjenjivali borbenu tehniku nazvanu “hit and run”, koja je zahtijevala visoku razinu angažiranosti. Prilikom brončanodobnog ratovanja najčešće su stradavali gornji udova, prsa i glava. Znanstvenici su tijekom simulacija vodila računa i o geografsko-klimatskim uvjetima na području Troje, kao i fizičkim obilježjima ondašnje populacije i koječemu drugom.

Kako napraviti vjerodostojno simulaciju?

Da bi simulacija bila što vjerodostojnija nastojali su se replicirati odgovarajući životni uvjeti. Područje Troje je u kasnom brončanom dobu bilo močvarno s relativno visokim temperaturama i visokom vlagom. Prema onome što znamo o ratovima u davnoj prošlosti oni su se vodili u ljepšem i toplijem dijelu godine. Procijenjeno je da je prosječna ljetna temperatura u vrijeme Trojanskog rata bila između 23 i 29 stupnjeva Celzija uz iznimno visoku vlagu. Dakle eksperiment je proveden u kontroliranim uvjetima, ali je tražio temeljitu pripremu istraživača. Ovo je eksperimentalno istraživanje provedeno tijekom 2019. godine. Svi su marinci prije sudjelovanja prošli obuku u taktikama ratovanja brončanodobnog vremena. Kada su došli na testiranje morali su ići na počinak u točno određeno vrijeme i isto tako u određeno vrijeme se dići. Naime, bitke su u to davno vrijeme, kako se procjenjuje, započinjale negdje oko 7 sati ujutro i trajale su do oko 18 sati navečer.

Procjena potrebnih kalorija

Uz sve to simulirana je i prehrana ratničke elite onog vremena. Procijenjeno je da je elitnim vojnicima trebalo malo više od 4440 kalorija dnevno. Njihovi su obroci podijeljeni na tri dijela: jutarnji, međuobrok i večeru. Vjeruje se da su 40 posto kalorija unosili ujutro, 10 kroz grickanje u pauzama i 50 posto tijekom večere. Doručak se u ratničke elite sastojao od suhog kruha, kozjeg sira, maslina i crnog vina. Međuobroci su bili slični doručku, samo tu nije bilo vina, ali se moglo naći meda dok se navečer jelo obilnije pa je uz sve navedeno na repertoaru bilo i mesa različitih životinja poput ovaca i koza.

Oklop je imao težinu od 18 kilograma, što je bilo manje od težine replike. Naime razlika u težini se pripisuje nedostaku određenih dijelova na originalu kao i oksidaciji. Tijekom eksperimenta provedena su razna laboratorijska mjerenja. Zapravo prehrana je zajedno s ispitivanjima tijelesnih funkcija pokazala da je visoka procjenjena količina kalorija doista odgovarala onoj potrebnoj. Nakon simulacije marinci su pokazivali umor uglavnom u gornjim dijelovima tijela, ali i stopalima. Ovo je defenzivno oružje bilo fleksibilno za upotrebu u borbi, ali i dovoljno jako da ratnika zaštiti od većine udaraca, pa se smatra da je imalo važnu ulogu u osvajačkim tendencijama Mikenjana. Bio je to posljednji tehnološki krik koji je nadmašio znatno skromniji oklop izrađen od brončanih ljuskica apliciranih na lan.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Continue Reading

Vijesti

Legenda o nastanku hrvatskoga grba

Published

on

Legenda kaže da je krajem 10. stoljeća, u ratu s Mlečanima, hrvatski kralj Stjepan Držislav zarobljen i odveden u Veneciju. Mletački dužd Petar II. Orseolo je čuo da hrvatski kralj dobro igra šah i izazvao ga je na 3 partije šaha.

Ako bi kralj pobijedio, dužd mu je jamčio slobodu. Prema legendi, Stjepan Držislav je pobijedio i pušten je iz tamnice da se vrati u Hrvatsku. Kao zahvalu za svoju slobodu odlučio je za svoj grb i grb Hrvatske odabrati šahovnicu – djelomično prenosimo sa stranice History of Croatia…

Freska iz 15. stoljeća s hrvatskim grbom

Naravno, ovo je samo legenda. Crveno-bijela šahovnica u Hrvatskoj se kao državni grb počela javljati tek u 15. stoljeću, a vjerojatno najvažniji dokument s hrvatskom šahovnicom je onaj u kojem hrvatsko plemstvo bira Ferdinanda I. Habsburškog za svog i hrvatskog kralja 1. siječnja 1527. Nakon što je 1526. u bitci kod Mohača poginuo posljednji ugarsko-hrvatski kralj Ludovik II. Jagelski.

Povelja iz 1527. kojom hrvatski velikaši biraju Ferdinanda I. Habsburškog za kralja

Postoji više tumačenja što znače bijela i crvena polja na grbu… Jedno od njih je da znače Bijelu i Crvenu Hrvatsku. Bijela Hrvatska bila je prapostojbina Hrvata na području današnje sjeverne Češke i južne Poljske do iza Karpata, a Crvena Hrvatska je današnja Hrvatska koju su Hrvati naselili početkom 7. stoljeća.

Ali postoji, prema istraživanjima skupine ruskih povjesničara, arheologa i etnologa, monografija Velikaya Horvatya, potpisana od povjesničara s Peterburškog sveučilišta, Aleksandra Mayorova s narativom o Velikoj (Crvenoj) Hrvatskoj. Knjiga je izdana 2006. godine i baca potpuno novo svjetlo na povijest Hrvata kao antičko-pontskog naroda, koji je kroz prvih par stoljeća pos. Kr., vodio Slavene do potpune emancipacije i velikog kraljevstva/carstva.

Postoje tumačenja da bijela polja označavaju mir, a crvena krv i rat, do toga da označavaju strane svijeta, bijela – zapad, crvena – jug, no ni jedna od ovi teza nije sa sigurnošću potvrđena. Kroz povijest se mijenjala boja početnog polja.

Smiješno je stoga, da današnji glavnostrujaški projugoslavenski ‘povjesničari’ (zajednički naziv – ‘istoričarske karleuše’ – uz ispriku J.K.-i)… hrvatski grb svode na neke, tek epizodne reminiscencije 20. stoljeća…

Continue Reading

Vijesti

“Uključi Boga u svoj život i naći ćeš ga …”

Published

on

Mario Žuvela ima jednu nadahnutu, ‘strelovitu’ molitvu/misao, koju dijelimo s vama.

Ima nešto u tome kad Boga uključiš u svoj svakodnevni život. Dobivaš bolji život.

Dublje odnose. Snažnija iskustva. Sve postaje nekako smislenije. Ne nestaju svi tvoji problemi preko noći, ali se preko noći pronalaze rješenja za njih. Jer ih tražiš s Bogom.

Jer pitaš Boga za savjet. U molitvi. U čitanju Svetoga pisma. U osluškivanju vlastitoga srca. 

Mario Žuvela

Dobro jutro. Kreni jutros s Isusom u novi dan i sve će biti lakše!

Pripremaio: don S. Lončar

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved