Connect with us

Vijesti

Hodak – Kad srpski nacionalisti požele tuđu zemlju, prvo dolaze popovi, zatim topovi… na kraju lopovi

Published

on

Još jedan dan kad je nadu zamijenila slutnja. Najprije u Lijepoj našoj harangom za zabranu ZDS, a sada i u Crnoj Gori povodom ustoličenja poglavara SPC u Lovćenu. Gledam dok ovo pišem TV Pink koji iz Beograda sve to komentira. Slutnja zamjenjuje nadu… Sve djeluje kao jedna zgodna farsa. Narod Crne Gore je napravio barikade oko “Hrama Hristovog vaskrsenija”. Ugledni komentatori “decentno i objektivno” analiziraju “događanja naroda…”.

Jedan drug Bokun smatra da je u Crnoj Gori počelo da “dejstvuje” neo-ustaštvo. Drugi one koji se smatraju Crnogorcima naziva ustašama. Bojim se da sam malo prekasno shvatio koliko su Goldstein, Kraus, Bajruši, Kajtazi, Rudanica, Katarina Peović, Pupovac… u pravu kad kmeče o “opštoj opasnosti” od “ustaškog soja…” Hitno treba naručiti cjepivo iz Beograda i one teže slučajeve “operisati” srpom i čekićem.

Novi mitropolit Joanikije je ustoličen, ali teško pada Crnogorcima što će to “da bidne” u Cetinju. Oko 1300 automobila, kako kažu na Pink TV-u, “kidišu” na Cetinje. Stotinjak auto guma nabacano je pred ulazom u manastir. Građani (oni “ustaše”) uklonili su zaštitnu ogradu ispred Cetinjskog samostana. Kontejneri, kamenje, pravo događanje naroda. Jedan drug je ogorčen: “Milo i njegove ustaše su nervozni.” Razlog? Nedavno je pala pošiljka od 400 kila kokaina koje je Milo Đukanović naručio od “ustaša” iz Paragvaja ili možda Urugvaja. Nije važno je li iz Paragvaja ili Urugvaja jer to je tako i tako za neke jedna država. Bjelaši je zovu Paragvaj, a zelenaši Urugvaj. Šteta što direktni prijenos s komentarima Pink TV-a nisu preuzeli naši prekaljeni borci protiv ustaša na N1, RTL-u i HRT-u.

Srpskim medijima su Hrvati krivi za sve, pa i za stanje u Kabulu…

Ovi zadnji uskoro započinju s prikazivanjem dvanaest epizoda u kojima će Hrvoje Klasić i ekipa “objektivno”, u maniri Pink TV-a, prikazati “takozvanu” NDH. Zamislite koji su to likovi koji snimaju “mamut” seriju od 12 jednosatnih epizoda o nekoj tamo “takozvanoj” državi. Da je bila “prava”, a ne samo “takozvana” država išlo bi se barem na 120 epizoda. Da se bar ovo što se sad događa u Cetinju može nekako uklopiti u HRT-ovu seriju pa da se plastično i objektivno prikaže strašna opasnost od povampirenog ustaštva i u Hrvatskoj. Samo naivni i nevini u ludnici ne vjeruju da ustaše nemaju svoje prste u Kabulu, ionako su oni bili isključivo atentatori, ubojice i ratni zločinci. Ako netko ne vjeruje TV-Happy ili Pink TV-u, neka se raspita kod Klasića, Jakovine, Markovine, Krausa i Goldsteina. RTL bi mogao poslati na Cetinje Danku Derifaj i njenu ekipu s ljestvama da se ruše crnogorske barikade. I to bi bio kraj ustašluka u Crnoj Gori.. Sad je primaran zadatak svih “zdravih snaga” u RH da Plenki i Pupi zabrane protunarodne aktivosti ustaša u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Naravno, i u Kabulu… Događaji u Crnoj Gori samo dokazuju da je na sceni otrcani scenarij.

Naime, kad god srpski nacionalisti odluče da budu nečija braća na tuđoj zemlji, onda prvo dolaze popovi, iza njih topovi, a zadnji dolaze lopovi. Da Crna Gora slučajno nije u NATO savezu topovi bi došli prvi. Međutim, ipak je još u podsvijesti Srba “bombardovanje” Beograda od strane NATO saveza pa su popovi morali sami, sa svojim desantnim helikopterima, osvojiti samostan na Cetinju. Povremeno pogledam Pink TV. Ljupka voditeljica razgovara sa “sveštenim” licem i on je podučava: “Nitko nema ništa protiv da oni budu Crnogorci, ali Crnogorci na srpski način”. Sad vidim da je Igor Mandić bio potpuno u pravu kad je rezolutno tvrdio da smo mi i Srbi braća. Braća na srpski način.

Gledam na Crnogorskoj TV tipa s parolom: “S Lovćena vila kliče, oprosti mi Dubrovniče…”. Očito je u Hrvatskoj i Sloveniji u tijeku tzv.: “Festival tolerancije”.

Za kraj ove teme evo i nešto s domaće usahle scene. Zajednica utemeljitelja HDZ-a poručila je kako je inicijativa nekih oporbenih stranaka o referendumu za uvođenju eura potpuno promašena. Ona je suprotna ciljevima samostalne Hrvatske. Slažem se! Uvođenje eura je po njima još jedan prilog monetarnoj samostalnosti Lijepe naše. Neće nama ustaše minirati monetarnu samostalnost.

U Ljubljani su protivnici cijepljenja nasilno upali u prostorije TV Ljubljane… A tko drugi nego slovenske ustaše. Zasjeli po podu, smetaju, a kad se pojavila policija oni svi “ustaše”….

Komunizam se u Hrvatskoj i Crnoj Gori brani rukama i nogama. Uskoro, ne daj Bože, i oružjem.

Skoro sedam godina živio sam u San Franciscu. Bojim se u krivo vrijeme. Čitam u Večernjaku da sad tamo banditi, kriminalci i varalice dobivaju po 500 dolara da se preodgoje. Lijeva gradonačelnica Frisca London Breed misli kad ne ide silom, možda će ići milom. Naravno, zavidni desničari pljuckaju po vrijednoj inicijativi tako da tvrde kako vlast daje “krimosima” lovu kojom će kupovati oružje. To naravno nije istina. Kako su i inače dobro naoružani, oni će tom lovom kupovati kokain i heroin. Možda se ta “sjajna” ideja može primijeniti i u našoj uređenoj socijalno-liberalnoj sredini.

Uz pomoć uvaženog zastupnika Veljka Kajtazija treba pokušati smiriti tenzije u mjestu Parag. Parag je idilično mjestance u blizini Čakovca u koje navodno naša policija ne ulazi nakon 20 sati. Ja u to ne vjerujem. Ali priča se. Kad država svaki mjesec “upucava” tolike iznose kunića u razne “nevladine udruge”, onda bi mogla malom mjestu Parag pomoći da jednog dana postane međimurski San Francisco. Ovo je jedna od rijetkih ljevičarskih inicijativa koje mi se sviđa.

Kako lijepo kažu Srbi: “Para vrti gdje burgija neće…”

Evo još malo o Crnoj Gori. Zgodna športska tema. Pokojni Crnogorski vaterpolist Zoran Gopčević bio je dobar vaterpolo igrač, ali mu se 1991., za vrijeme crnogorske agresije na Hrvatsku, svidjelo biti zapovjednik straže u zloglasnom logoru Morinj u Boki Kotorskoj. I jugoslavenski se reprezentativac pokazao dostojnim likom da pokaže što ga je naučilo famozno “bratstvo i jedinstvo”. Pod njegovom stražom pucale su kosti hrvatskim zarobljenicima.

Naš Zoran inače je bio poznat po “dobrom udarcu”… Oni koji su “drobili” kosti hrvatskim logorašima kao Ivo Gojnić, Špiro Lučić, Ivo Menzalin i Boro Gligić dobili su u Crnoj Gori od 2-4 godine zatvora, ali naš Zoran nije optužen. Bez obzira na niz svjedoka koji su osjetili snagu njegove ruke. Nedavno je otvoren obnovljeni plivački bazen u Kotoru. Nove gradske vlasti odlučile su ga nazvati po pokojnom Zoranu, jednom od zapovjednika logora kroz koji je prošlo 292 logoraša i branitelja s dubrovačkog područja. Torture, mučenja, premlaćivanja, dvije osobe su tamo čak bile i ubijene, ali Zoran je ipak vaterpolo zvijezda.

Ljevičarskim portalima draži od Radmana bio je Mate Granić

Zbog te činjenice sve je pometeno pod tepih koji su prostrli hrvatski poltroni iz Dubrovnika. Inače, u Kotoru je odigrano 12 memorijala Zorana Gopčevića, na kojima su nastupale i hrvatske momčadi. Odmah nakon što je preimenovan bazen u Kotoru, oglasila se napokon i hrvatska diplomacija: “Krajnje je neprihvatljivo da se javni objekt naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj iz 1991. godine”. Odmah je za napomenuti kako je sve demaskirao osobno ministar vanjskih poslova RH Goran Grlić Radman, “ljubimac” ljevičarskih portala Net.hr, Telegrama, Indeks. hr… Žal za Matom Granićem u tim medijima još tinja. Telegram “prosto ne može da veruje” kako je loš engleski ministra Radmana. Ne znam, ali jedino što znam je to da je Radman profesor engleskog za našeg “isuseka” Matu Granića. Po Telegramu ministar vanjskih poslova može biti samo netko iz škole stranih jezika i, naravno, Mate Granić. I na kraju šlag na tortu. Tko je dao inicijativu da se bazen u Kotoru nazove po “šuteru” Zoranu Gopčeviću ? Hrvat Pavle Vičević, bivši trener Primorca iz Kotora. Ime bazena će ostati, a oni koji su izvršili “desant” helikopterima na samostan u Cetinju znat će cijeniti “udarac” Zorana Gopčevića u glavu 292 ustašoidna branitelja…

Kad je završio rat i Zoran Gopčević skinuo masku, nitko ga nije prepoznao.

U Hrvatskoj nirvana ili utiha… Čitam na fejsu: “Ognjen Kraus: Ekstremna desnica je sve glasnija i glasnija. Krajnje je vrijeme da krenemo s riječi na djela”. Ognjen možda misli – ognjem i mačem. Komunjare žive u posebnom dijelu svemira. To je mogao izjaviti stari Kraus 1945. kad je k’o javni tužilac bio gospodar života i smrti. Ali da naš Ogi danas želi prijeći s riječi na djela? Uvijek se iznova pitam kako produžiti kratku pamet! On ne zna da  je desna politička opcija legalna ustavna kategorija. Da nigdje u Ustavu ne piše da desnica mora šaptati kako ne bi probudila uspavanu ljevicu.

Možda stižu drobilice iz Njemačke? Talijanski predsjednik Sergio Mattarella je pred nekoliko godina rekao nešto o čemu naš Ogi nema pojma, a to je “da je sudbina mnogih naroda na istoku Europe bila da prijeđu izravno iz nacističkog u komunističko ugnjetavanje…” I danas naši kriptokomunisti i dalje sanjaju svoje znojne snove u kojima lete glave “ustašoidnih” Hrvateka, a oni i dalje slave 1. maj na tribini s Titom i Rankovićem. Romantična vremena, a Goli otok je i danas goli (otok). Ima na njemu mjesta za ekstremnu desnicu, ali sasvim sigurno i provjereno i za jugo-nostalgičarsku ljevicu… Bit će onda po onoj “satiri” koju je objavio Pupovčev tjednik Novosti “Lijepa naša, lijepo gori…” Stoga, dragi Ogi, dr. Drobilica, Mile Kekin, Nenade Stazić, Katarina Peović i njena baba s pištoljčinom, draga Ikača iz Siska, 6. lička iz Jutarnjeg i Večernjeg… mir s vama!!! Vrela su vremena. Jedna iskra je i previše. Nadam se da ste već provarili knedlu koju ste progutali 5. kolovoza ljeta Gospodnjeg 1995. Ako niste, možemo vam organizirati reprizu…

Ako slučajno zagusti, naglo ćete se prorijediti…

Vrhovni sud SAD-a je pred par dana odbio blokirati zabranu pobačaja u Teksasu nakon šest mjeseci trudnoće. Suce je imenovao navodno nesposobni Donald Trump. Jutarnji smatra da je tom odlukom zadan veliki udarac pravu na pobačaj. Davno je još Ronald Reagan rekao: “Primjećujem da su svi oni koji su za pobačaj ipak rođeni.” Naravno, to o borbi za slobodu pobačaja je već tradicionalno ljevičarsko seruckanje. Kad današnjem predsjedniku Joe Bidenu otkriju da je pobijedio na zadnjim predsjedničkim izborima, možda on, kao pravi katolik, dozvoli pobačaj do 10. mjeseca trudnoće. To će osobito razveseliti naše B-a-B-e jedinu udrugu na svijetu u koju se prima prema izgledu…

Čitam u Večernjem da ZET slavi 130. rođendan. Pridružujem se… čestitkama! I ja sam se odškolovao zahvaljujući ZET-u. Pokojna majka je čitav radni vijek provela u ZET-u. Naslov: “Tramvaj su vukli konji, a vozio je do Kvatrića” asocirao me na današnje stanje kad tramvaj vozi na struju, a vode nas konji!

I za kraj evo biblijske priče o štetnosti rakije. Ima li rakije? Nema. Šteta!

Ivo  Goldstein: “Jugoslavija je bila totalitarna samo do 1950. godine”. Goli otok je svečano otvoren 1949., a zatvoren je 1988. Stravičnih svjedočanstava ima na tisuće. Židovski pisac David Grossman napisao je da je Goli otok bio gori od Auschwitza… Židovi nikako da se slože s našom drobilicom…

Zvonimir Hodak/Direktno.hr

Vijesti

Elon Musk razotkrio Metu: “Djeca se treniraju društvenim mrežama, a AI se koristi za ‘maksimiziranje dopamina’

Published

on

Elon Musk upozorava da se djeca treniraju društvenim mrežama, razotkriva užas u kojem se AI koristi za ‘maksimiziranje dopamina’ (usmjeravanje ponašanja prema nagradi , pa i mogućoj ovisnosti) – piše Katabella Roberts u The Epoch Times.

Američki biznismen Elon Musk obraća se sudionicima putem videokonferencije tijekom 8. izdanja sajma tehnoloških startupa i inovacija Vivatech, u izložbenom centru Porte de Versailles u Parizu, 23. svibnja 2024. (slika: sreenshot/X)

Biznismen Elon Musk upozorio je roditelje na rizike koje njihova djeca provode previše vremena na društvenim mrežama, navodeći da se umjetna inteligencija (AI) učinkovito koristi kako bi se osigurala maksimizacija dopamina.

G. Musk, koji je vlasnik platforme društvenih medija X, izdao je upozorenje dok je govorio na tehnološkoj konferenciji VivaTech 2024 u Parizu u četvrtak, gdje se pojavio na daljinu putem web kamere.

Izvršni direktor Tesle pozvao je roditelje da ograniče količinu vremena koje svojoj djeci dopuštaju na društvenim mrežama, ističući sve veće rizike povezane s naprednom tehnologijom, osobito kada je riječ o algoritmima koji izazivaju ovisnost i koji djecu tjeraju da skrolaju na internetu.

“Brinem se da se današnja djeca obučavaju na društvenim mrežama”, rekao je g. Musk, dodajući da su algoritmi umjetne inteligencije “u osnovi maksimizatori dopamina”.

“Dakle, pokušavaju maksimizirati količinu dopamina koju dobivate gledajući ekran”, nastavio je. “Dakle, rekao bih, potaknuo bih roditelje da ograniče količinu društvenih medija koje djeca mogu vidjeti jer ih je programirala umjetna inteligencija koja maksimizira dopamin.”

G. Musk je kasnije podijelio video svog pojavljivanja na tehnološkoj konferenciji na svom X računu, napisavši uz njega: “Mnogi društveni mediji su loši za djecu, jer postoji ekstremno natjecanje između AI-ova društvenih medija za povećanje dopamina!”

Njegovi komentari dolaze dok se nastavljaju tužbe protiv Facebookove matične tvrtke Meta, koja također posjeduje Instagram.

U jednoj od tih tužbi, koju su podnijeli državni odvjetnici 33 savezne države, navodi se da je div društvenih medija osmislio i implementirao štetne značajke — uključujući umjetnu inteligenciju — kako bi iskoristio mlade korisnike i njihovu osjetljivost na ovisnost, čime je pomogao potaknuti krizu mentalnog zdravlja mladih.

Od Meta-e izmijenjena ‘društvena stvarnost’ mladih Amerikanaca’

“Meta je iskoristila snažne tehnologije bez presedana kako bi privukla, angažirala i naposljetku uhvatila u zamku mlade i tinejdžere”, stoji u pritužbi. “Njegov motiv je profit.”

Algoritmi Metine platforme, dodaje se u tužbi, dovode do toga da se korisnici spuštaju u “zečje rupe”, gdje obično ostaju dulje vrijeme, dok je tvrtka “duboko promijenila psihološku i društvenu stvarnost generacije mladih Amerikanaca” kroz tehnologije koje potiču angažman.

U tužbi se također navodi da je div društvenih medija aktivno radio na prikrivanju bilo kakvih dokaza u vezi s psihičkom štetom koju tvrtka uzrokuje.

Meta je oštro negirala tvrdnje iznesene u tužbi.

Međutim, tvrtka se također suočava s nizom drugih tužbi koje navode slične tvrdnje, uključujući da njezine aplikacije promiču tjelesnu dismorfiju i izlažu maloljetne korisnike potencijalno štetnom sadržaju.

Europska komisija, izvršna vlast Europske unije, također ispituje medijskog diva zbog zabrinutosti da ne štiti djecu na internetu i da možda krši zakone EU-a.

Umjetna inteligencija “učitelj s iznimnim znanjem”

Na drugom mjestu tijekom svog pojavljivanja na daljinu na VivaTechu 2024. g. Musk je raspravljao o tome kako vjeruje da će umjetna inteligencija “dramatično utjecati” na obrazovni krajolik u budućnosti, premošćujući praznine u područjima s ograničenim pristupom obrazovanju i pružajući djeci vlastite osobno prilagođene tutore.

“AI je izuzetno obrazovan učitelj, vrlo strpljiv, gotovo uvijek će biti u pravu i može prilagoditi lekcije posebno djetetu”, rekao je. “To bi bilo kao da svako dijete ima Einsteina za učitelja, pa bi to bilo prilično duboko.”

Poslovni čovjek također je upozorio publiku da će AI vjerojatno preuzeti većinu poslova u budućnosti.

Vjerojatno nitko od nas neće imati posao, rekao je Musk.

Prema takvom scenariju, postojao bi univerzalni visoki dohodak, koncept prema kojem svaki član društva prima visok dohodak i ne postoji “nestašica dobara ili usluga”, prema g. Musku.

Međutim, takav bi scenarij vjerojatno ostavio ljude da preispituju svoj smisao života, rekao je biznismen.

“Svaki posao koji netko radi bit će neobavezan, kao ako želite raditi posao koji je poput hobija, možete raditi posao”, rekao je. “Ali inače će umjetna inteligencija i roboti pružiti bilo koju robu i usluge koje želite.”

Izvor: Epoch Times

Continue Reading

Vijesti

Marinci testirali repliku oklopa iz kasnog brončanog doba. Utvrdilo se da je riječ o posljednjem kriku

Published

on

Iz Grčke nam ove godine dolaze brojne zanimljive vijesti iz područja arheologije. Jedna od njih vezana je uz inovativno testiranje prapovijesnog oklopa. Konkretan oklop ulazi među najstarije prilično cjelovito očuvane europske oklope – piše Sonja Kirchhoffer u Povijest.hr.

Oklop se datira u kasno brončano doba i s obzirom na to star je oko 3500 godina. Izrađen je od brončanih ploča koje su prekrivale veći dio tijela, a uključivao je i neobičnu kacigu s pločama na obrazima, koja je napravljena od veprove kljove. Kaciga je izrađena tako što su komadići kljova vepra bili pričvršćeni na kožnu podlogu. Ova je defenzivna oprema iskopana još 1960. godine u blizini sela Dendra u južnoj Grčkoj. U pitanju je lokalitet koji je doslovno udaljen nekoliko kilometara od Mikene, odnosno prijestolnice kralja Agamemnona. Od trenutka kada je oklop nađen javila se dilemna je li on korišten u borbama ili samo u ceremonijama.

Oklop i kaciga mikenskog ratnika. Fotografija: Fotografija: Andreas Flouris and Marija Marković, PLOS ONE, 2024, CC-BY 4.0 (Fotor editor. GoArt)

Kriteriji koje su morali zadovoljiti marinci

Istraživanje ovog naizgled nezgrapnog oklopa proveo je Andreas Flouris, profesor fiziologije na Sveučilištu u Tesaliji i njegov tim. U provođenju istraživanja angažirali su marince Helenskih oružanih snaga. Rezultati ovog nesvakidašnjeg istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS ONE, u svibnju 2024. Za potrebe istraživanja znanstvenici su angažirali 13 marinaca. Naravno, u pitanju su bili dobrovoljci koji su odgovarali postavljenim kriterijima. Marinci su morali biti odgovarajuće dobi, tjelesne težine i visine. Bili su to ljudi većinom u svojim tridesetim godinama života, što je bilo u skladu s opisima ratničke elite u Ilijadi. Kako su ti ratnici opisani kao visoki i impresivne pojavnosti – u izboru vojnika vodilo se računa da budu viši od tadašnjeg prosjeka i težine, ne bi li bili ujedno usklađeni s podacima prikupljenim iz mikenskih grobova ratničke elite. Bila je to okvirno visina od oko 170 centimetra i težina koja se kretala do nekih 80 kilograma

Tijekom eksperimenta marinci su bili odjeveni u naizgled nespretne replike tzv. Dendra oklopa i naoružani oružjem karakterističnim za brončano doba. Tako opremljeni uključeni su u unaprijed osmišljene simulacije borbi koje su smatraju karakterističnim za kasno brončano doba.

Kako rekonstruirati borbe u kasnom brončanom dobu?

Pravo je pitanje kako su te borbe izgledale i koliko ih je uopće moguće rekonstruirati. Znanstvenici okupljeni u ovoj studiji krenuli su od Homerove Ilijade koja daje prikaz Trojanskog rata. Iako je Ilijada zabilježena u željeznodobnom periodu ili preciznije u arhajskom razdoblju grčke povijesti, ona sadrži i ratne tehnike iz brončanodobnog perioda. Autori unutar ove studije su bili prilično rigorozni i odlučili su prihvatiti iz Ilijade samo ono što je već doista potvrđeno arheološkim nalazima. Tijekom 11 satne simulacije zaključeno je da ovaj oklop nije ograničavao nositelje, kao i da je bio podnošljiv u uvjetima jakog naprezanja. U simulaciji su marinci bili naoružani križnim mikenskim mačem, kopljem, ali i kamenjem srednje veličine. Najčešće su primjenjivali borbenu tehniku nazvanu “hit and run”, koja je zahtijevala visoku razinu angažiranosti. Prilikom brončanodobnog ratovanja najčešće su stradavali gornji udova, prsa i glava. Znanstvenici su tijekom simulacija vodila računa i o geografsko-klimatskim uvjetima na području Troje, kao i fizičkim obilježjima ondašnje populacije i koječemu drugom.

Kako napraviti vjerodostojno simulaciju?

Da bi simulacija bila što vjerodostojnija nastojali su se replicirati odgovarajući životni uvjeti. Područje Troje je u kasnom brončanom dobu bilo močvarno s relativno visokim temperaturama i visokom vlagom. Prema onome što znamo o ratovima u davnoj prošlosti oni su se vodili u ljepšem i toplijem dijelu godine. Procijenjeno je da je prosječna ljetna temperatura u vrijeme Trojanskog rata bila između 23 i 29 stupnjeva Celzija uz iznimno visoku vlagu. Dakle eksperiment je proveden u kontroliranim uvjetima, ali je tražio temeljitu pripremu istraživača. Ovo je eksperimentalno istraživanje provedeno tijekom 2019. godine. Svi su marinci prije sudjelovanja prošli obuku u taktikama ratovanja brončanodobnog vremena. Kada su došli na testiranje morali su ići na počinak u točno određeno vrijeme i isto tako u određeno vrijeme se dići. Naime, bitke su u to davno vrijeme, kako se procjenjuje, započinjale negdje oko 7 sati ujutro i trajale su do oko 18 sati navečer.

Procjena potrebnih kalorija

Uz sve to simulirana je i prehrana ratničke elite onog vremena. Procijenjeno je da je elitnim vojnicima trebalo malo više od 4440 kalorija dnevno. Njihovi su obroci podijeljeni na tri dijela: jutarnji, međuobrok i večeru. Vjeruje se da su 40 posto kalorija unosili ujutro, 10 kroz grickanje u pauzama i 50 posto tijekom večere. Doručak se u ratničke elite sastojao od suhog kruha, kozjeg sira, maslina i crnog vina. Međuobroci su bili slični doručku, samo tu nije bilo vina, ali se moglo naći meda dok se navečer jelo obilnije pa je uz sve navedeno na repertoaru bilo i mesa različitih životinja poput ovaca i koza.

Oklop je imao težinu od 18 kilograma, što je bilo manje od težine replike. Naime razlika u težini se pripisuje nedostaku određenih dijelova na originalu kao i oksidaciji. Tijekom eksperimenta provedena su razna laboratorijska mjerenja. Zapravo prehrana je zajedno s ispitivanjima tijelesnih funkcija pokazala da je visoka procjenjena količina kalorija doista odgovarala onoj potrebnoj. Nakon simulacije marinci su pokazivali umor uglavnom u gornjim dijelovima tijela, ali i stopalima. Ovo je defenzivno oružje bilo fleksibilno za upotrebu u borbi, ali i dovoljno jako da ratnika zaštiti od većine udaraca, pa se smatra da je imalo važnu ulogu u osvajačkim tendencijama Mikenjana. Bio je to posljednji tehnološki krik koji je nadmašio znatno skromniji oklop izrađen od brončanih ljuskica apliciranih na lan.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Continue Reading

Vijesti

Legenda o nastanku hrvatskoga grba

Published

on

Legenda kaže da je krajem 10. stoljeća, u ratu s Mlečanima, hrvatski kralj Stjepan Držislav zarobljen i odveden u Veneciju. Mletački dužd Petar II. Orseolo je čuo da hrvatski kralj dobro igra šah i izazvao ga je na 3 partije šaha.

Ako bi kralj pobijedio, dužd mu je jamčio slobodu. Prema legendi, Stjepan Držislav je pobijedio i pušten je iz tamnice da se vrati u Hrvatsku. Kao zahvalu za svoju slobodu odlučio je za svoj grb i grb Hrvatske odabrati šahovnicu – djelomično prenosimo sa stranice History of Croatia…

Freska iz 15. stoljeća s hrvatskim grbom

Naravno, ovo je samo legenda. Crveno-bijela šahovnica u Hrvatskoj se kao državni grb počela javljati tek u 15. stoljeću, a vjerojatno najvažniji dokument s hrvatskom šahovnicom je onaj u kojem hrvatsko plemstvo bira Ferdinanda I. Habsburškog za svog i hrvatskog kralja 1. siječnja 1527. Nakon što je 1526. u bitci kod Mohača poginuo posljednji ugarsko-hrvatski kralj Ludovik II. Jagelski.

Povelja iz 1527. kojom hrvatski velikaši biraju Ferdinanda I. Habsburškog za kralja

Postoji više tumačenja što znače bijela i crvena polja na grbu… Jedno od njih je da znače Bijelu i Crvenu Hrvatsku. Bijela Hrvatska bila je prapostojbina Hrvata na području današnje sjeverne Češke i južne Poljske do iza Karpata, a Crvena Hrvatska je današnja Hrvatska koju su Hrvati naselili početkom 7. stoljeća.

Ali postoji, prema istraživanjima skupine ruskih povjesničara, arheologa i etnologa, monografija Velikaya Horvatya, potpisana od povjesničara s Peterburškog sveučilišta, Aleksandra Mayorova s narativom o Velikoj (Crvenoj) Hrvatskoj. Knjiga je izdana 2006. godine i baca potpuno novo svjetlo na povijest Hrvata kao antičko-pontskog naroda, koji je kroz prvih par stoljeća pos. Kr., vodio Slavene do potpune emancipacije i velikog kraljevstva/carstva.

Postoje tumačenja da bijela polja označavaju mir, a crvena krv i rat, do toga da označavaju strane svijeta, bijela – zapad, crvena – jug, no ni jedna od ovi teza nije sa sigurnošću potvrđena. Kroz povijest se mijenjala boja početnog polja.

Smiješno je stoga, da današnji glavnostrujaški projugoslavenski ‘povjesničari’ (zajednički naziv – ‘istoričarske karleuše’ – uz ispriku J.K.-i)… hrvatski grb svode na neke, tek epizodne reminiscencije 20. stoljeća…

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved