Connect with us

Vijesti

HVALA TI BOŽE ZA NAŠE FRATRE. PODARI IM MIR I DOBRO, MOLIMO TE…

Published

on

Pedeset ljeta u franjevačkom odijeluČlanovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, koji su redovničko odijelo obukli u ponedjeljak 5. srpnja 1971. na Visovcu, proslavili su zlatnu obljetnicu u Franjevačkom samostanu Svete Marije u Makarskoj u srijedu 28. srpnja 2021. godine. Bila je to Godina milosti Gospodnje, koj je trebalo proslaviti. Ipse est enim iobeleus!

Od dvadeset i sedam fratrića, nakon pedeset ljeta, ostala su u redovničkom životu devetorica svjedoka minulih vremena: fra Ante Bilić, fra Stanko Dotur, fra Dušan Džimbeg, fra Ante Branko Periša, fra Josip Šimić, fra Ante Vugdelija, fra Marinko Vukman, fra Ante Vukušić, fra Petar Djukić. Među navedenima, zbog obveza, na slavlju su izostali fra Ante Bilić, fra Ante Vukušić, fra Petar Djukić.

Domaćin proslave i slavljenik, gvardijan fra Stanko Dotur, upriličio je za zlatnike osvježenje u samostanskoj blagovaonici. Nakon susreta i čestitki, misno slavlje u samostanskoj crkvi Svete Marije predvodio je fra Josip Šimić. U prigodnoj homiliji, iz riznice osobnih propovijedi, fra Josip je istaknuo značenje franjevačke karizme kako u mjesnoj tako općoj Crkvi. Osobito je naglasio ulogu svoje generacije, koja je prošla trnovitom povijesnom stazom kroz pedeset ljeta služeći Bogu i hrvatskom narodu. Nazočni na obredu, nakon očenaša, uskliknuli su: Jer, tvoje je Kraljevstvo, quia tuum est Regnum, tvoja je Slava, et Potestas, tvoja je Moć, et Gloria, u vijeke vjekova, in saecula saeculorum! I zaključili zajedničkim usklikom: Tako neka bude! Amen!

Nakon misnoga slavlja slijedio je objed u samostanskoj blagovaonici s mjesnim bratstvom. Uz jelo i piće, bez mrsa i posta, kako bi rekao naš narod, kolege su u razdraganom ozračju prepričavali minule događaje, od kojih, nevezano, donosimo posebne naglaske. Najprije smo zaključili da je to bilo u ponedjeljak petoga dana mjeseca srpnja ljeta Gospodnjega tisuću devet stotina i sedamdeset i prvoga od utjelovljenja Gospodina našega Isusa Krista, kada je četa gojenika Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja krenula na Put duhovnosti iz dva smjera: iz Franjevačkoga sjemeništa u Sinju i iz Instituta za redovničku braću u Zaostrogu prema zajedničkom odredištu, u Franjevački novicijat na Visovcu. Prijelaz od rijeke Cetine nakon tri godine Franjevačke klasične gimnazije do Bijele Stijene između slapova rijeke Krke, kao i prijelaz od Instituta za redovničku braću ispod gore Vitera, prošao je u snivanju: Oblačimo franjevačko odijelo!

Napustili smo školske klupe i na njima poslagane knjige; ostavili profesore i odgojitelje sa suzom u oku; ostavili smo alatke na stolovima, da se vratimo… u četvrti razred i položimo ispit zrelosti, da se vratimo… u zaostrošku oazu samoće; da nastavimo gaziti franjevačkom Stazom mira i dobrote. Dok smo se spuštali, po mladenačkom pravilu – tko će prvi do obale – braća cvrčci na miljevačkoj Brini nisu utihnuli uz naše gromoglasno čavrljanje. Bio je to dan F-franjevački, za dvadeset i sedam mladića, koji su mladenačkom odlučnošću odlučili služiti Bogu i Crkvi po uzoru na utemeljitelja svetoga Oca Franju. Bilo nam je kao da snivamo s praocem vjere Abrahamom komu je, kao i nama, Bog rekao: Iziđi iz zemlje svoje, egredere de terra tua, iz zavičaja, et de cognatione tua, i doma očinskoga, et de domo patris tui, u krajeve, in terram, koje u ti pokazati, quam monstrabo tibi. Upravo smo tada osjetili poziv da se lađicom prevezemo na drugu obalu u naručje svetoga Oca Franje, koji nas čeka: Ne boj se! Noli timere! Ja sam ti, dragi brate, zaštita! Ego protector tuus sum! Uistinu, kada smo se prevezli na drugu obalu, učinilo nam se da Visovac goori, arderet, a ipak ne izgara, et non combureretur. I tada, iz goruće vatre, poput Mojsija na Horebu, čujemo glas svetoga Oca Franje: Brate! Frater! Jedan po jedan rekosmo: Nazočan! Adsum! Javi se serafski Otac: Izuj obuću s nogu! Solve calceamentum de pedibus tuis! Jer, mjesto, locus enim, na kojemu stojiš, in quo stas, sveto je tlo, terra sancta est. Nekoć se govorilo: Lapis Alba! Danas velimo: Visovac!

Svakako, Zipka Serafina nas je zagrlila čarobnom toplinom stoljetnih jablanova uz vlažno zapuhivanje južnoga brata Vjetra. Misno slavlje toga dana predvodio je provincijal Franjevačke Provincije Presvetoga Otkupitelja fra Petar Čapkun. Nakon uvodnoga obreda, magistar novaka fra Luka Livaja prozvao je, poimenično, svakoga kandidata, koji se odazvao, kličući sudbonosni poklik: Evo me! Adsum! Tada nam se učinilo, ili je, možda, otac Provincijal propovijedao ove riječi: Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Venite, benedicti Patris mei! Uistinu, dostojno je i pravedno da ovdje navedemo, abecednim redom, imena franjevačkih novaka, koji su u ponedjeljak 5. svibnja 1971. obukli franjevačko odijelo i ušli u Franjevački novicijat na Visovcu. Kandidati iz Franjevačkoga sjemeništa u Sinju: fra Mirko Aleksić iz Pokrovnika, fra Dinko Bekavac iz Studenaca, fra Ante Bilić iz Studenaca, fra Nediljko Buljan iz Runovića, fra Ante Cicvarić iz Kijeva, fra Josip Ćaleta iz Vinovca, fra Dušan Domić iz Lovreća, fra Stanko Dotur iz Turjaka, fra Josip Duran iz Gradca Drniškoga, fra Dušan Džimbeg iz Otoka, fra Ante Lojić iz Parčića, fra Drago Marević iz Staševice, fra Petar Mrkonjić iz Zmijavaca, fra Tomislav Nosić iz Lovreća, fra Ante Branko Periša iz Krkovića, fra Petar Rastočić iz Novih Sela, fra Josip Šimić iz Glavica, fra Stjepan Tadić iz Otoka, fra Mate Topić iz Ogorja, fra Martin Vidović iz Vidonja, fra Ante Vugdelija iz Otoka, fra Marinko Vukman iz Hrvaca, fra Ante Vukušić iz Lišnjaka; kandidati iz Instituta za redovničku braću u Zaostrogu: fra Petar Djukić iz Subotice, fra Viktor Markušić iz Petrovaradina, fra Ante Topić iz Siverića, fra Krešo Troskot iz Banjevaca.

Tako su mladenački snovi, jer srce ne vara, cor non menititur, zaključili smo prvi dio razgovora, postali redovnička stvarnost. Roditelji i rodbina, prijatelji i znanci, koji su sudjelovali na našem slavlju, povukli su se u svakodnevni život. Svaki početak je težak, osjetili smo. Omne principium difficile est. Ali, mladi smo, i ne predajemo se.

Na Visovcu je nakon slavlja ostalo dvadeset i sedam novaka nad kojima je bdio meštar fra Luka Livaja; gvardijan fra Tomislav Duka skrbio je za hranu, a časne sestre Franjevke od Bezgrješne iz Šibenika vodile su domaćinstvo; ispovjednik fra Jozo Janković bio je naš duhovnik, a fra Jozo Dodik naknadno se pridružio samostanskom bratstvu; fra Ivan Dika Ušljebrka bio nam je kao pravi djed; pastirica Anđa uzgajala je blago, a Gluva je bila samostanski pokretni čuvar. Ako bi netko od fratara stigao na obalu, redovito je zvao Gluvu za prijevoz do Visovca. Povremeno je iz Dubravica navraćao Ante Jurić zvani Ćima, češće iz Rupa je dolazio Šime Radnić; lugar Jole Knežević i lugaruša Milka bili su nam prvi susjedi. Noćne ribarske lađice nismo brojili, iako su nam ponekad ujutro donosili ulov. Za vrijeme turističke sezone posjećivali su nas znatiželjni namjernici i divili se kraškom Ljepotanu na rijeci Krki. Novaci kao novaci, naravno, čekali su kada će početi novicijat. Ako ne baš drugi dan, ono… počet će drugi tjedan, možda idući mjesec. Rekli bismo: Sigurnije od sigurnoga! Certo certius! Jer, u to vrijeme na Visovcu se još obnavljao dio samostana, pa su mlade redovničke snage pomagali u obnovi, odvozili žbuku i otpadni materijal, nasipali obalu, uređivali staze i sadili povrće, cvijeće…

Dnevni raspored nalazio se u svakoj sobi u kojemu je bilo naznačeno ustajanje i lijeganje, vrijeme misnoga slavlja, časoslova, krunice, osobna razmatranja… i predavanja o franjevaštvu. Iz dana u dan, de die in diem, na buđenje nas je pozivao pozornik, kucajući na redovničku ćeliju: Benedicamus Domino! Pospanci bi se na taj pozdrav budili, vičući: Deo gratias! Čekali smo kada ćemo, kako se pričalo, saditi kupus naopako. Iako smo sumnjali u istinitost ove priče, koja ne drži vodu, a kamoli zemlju, kojom su nas plašili stariji redovnici, ipak nismo dočekali sadnju kupusa naopako. Rekli bi naši stariji: Veselo srce vedri lice čovječje! Cor gaudens exhilarat faciem! Iako smo, šale radi, da Meštar ne vidi, koji struk posadili s lišćem u zemlju. Ne možemo reći da nismo sadili kupus i salatu, rajčice i krastavce, travu i cvijeće, ali na’posa’, kako je odredio duhovnik fra Jozo. Zidali smo podzide po naputku drugoga fra Joze, koji je više govorio pokretima ruku nego riječima. Svakako, novicijat je započeo nečujno; pomalo nas je zavodio, i mi smo se dali zavesti… kroz godinu dana redovničke kušnje. Sve ima svoje vrijeme! Omnia tempus habent! Ako nismo sadili kupus naopako, ne možemo reći da nas Meštar nije rešetao kao što sijač pročišćava pšenicu od kukolji i pljeve, po onoj evanđeoskoj: Puno je zvanih, multi enim sunt vocati, malo je odabranih, pauci vero electi. Znao nas je povesti na župna slavlja visovačkoga okružja, koja su povjerena Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja; igrali smo nogomet, odlazili na duge šetnje, vozili se brodom do Roškoga slapa i Skradinskoga buka. Čak smo jednom pješačili u habitima do pravoslavnoga samostana sv. Arkanđela Mihovila iznad Roškoga slapa blizu Kistanja i susreli se s njihovim kandidatima za redovništvo i svećeništvo. Dostojno smo s hodočasnicima proslavili svetkovinu Gospe od Anđela, 2. kolovoza, i Veliku Gospu, 15. kolovoza; na poseban način slavili smo svetkovinu sv. Oca Franje, kada nas je Obred preminuća prenio u vrijeme nastanka franjevačkoga reda.

Jesensko lišće padalo je po stazama, a mi smo ga strpljivo sakupljali. Tempora mutantur nos, vremena nas mijenjaju, et mutamur in illis, a i mi se mijenjamo s njima! Prolaznost vremena motala nam se oko nogu. Osobito mučnih dana, kada smo šetnjom iznad Miljevaca, krajem studenoga, osluškivali nemile događaje koji su zatrli Hrvatsko proljeće. Kratki zimski dani, od izlaska do zalaska sunca, solis ortu usque ad occasum, nisu nam poremetili franjevački ritam. Ponekada nas je posjetio župnik fra Šimun Janković iz Ogorja i skratio nam zimske večeri prepričavanjem pastoralnih dogodovština.

Kraj građanske godine raspoložilo nas je božićnim ozračjem. Napravili smo božićne jaslice u crkvi, a po redu smo, uz prigodni nagovor, gasili božićnu svijeću u samostanskoj blagovaonici. Tombola s okolnim župnicima donijela je bratsko ozračje u samostansko zdanje. Te godine zima je bila zubata; grijanja nije bilo, pa je znala smrznuti i voda za umivanje u sobnom umivaoniku. Spašavali su nas fratarski plaštevi koje bismo ovijali oko sebe poput biljaca ili sukanaca.

Korizma nas je dovela do Uskrsa, ljubičasta boja pokore do slave Uskrsnuća; proljetno buđenje vegetacije i pjev ptica najavio je novi posjet Kolijevci serafina. Dolazili su nam u posjet, najčešće nedjeljom, dobročinitelji s darovima, slavili s nama misu i objedovali u samostanskoj blagovaonici. Približio se, osjećali smo, od dana do dana, a die ad diem, tri stotine šezdeset i peti dan redovničke kušnje… i jedan dan više, jer je nova godina bila prijestupna. Zato nam je novicijat završio na isti datum: 5. srpnja 1972., ali u srijedu. Jedan za drugim, kleknuli smo pred oca Provincijala i dali svečanu prisegu: Na hvalu i slavu Presvetoga Trojstva, ja, brat… jer mi je Gospodin udijelio ovu milost da Evanđelje i stope Gospodina našega Isusa Krista izbližega slijedim, pred prisutnom braćom, u tvojim rukama, brate Provincijale, čvrstom vjerom i voljom: zavjetujem Bogu Ocu svetome i svemogućemu da ću na godinu dana živjeti u poslušnosti, bez vlasništva i u čistoći; ujedno se obvezujem na život i Pravilo Manje braće što ga je potvrdio papa Honorije, te se obvezujem da ću ga vjerno održavati sukladno Konstitucijama Reda Manje braće. Predajem se, stoga, svim srcem ovome bratstvu da bih, učinkovitim djelovanjem Duha Svetoga, vođen primjerom Marije Bezgrešne, zagovorom Oca našega svetoga Franje skupa sa svim svetima, i uz vašu bratsku pomoć, mogao ustrajno težiti savršenoj ljubavi u služenju Bogu i Crkvi i ljudima. Amen! Consummatum est! Gotovo je!

Toga dana položili smo prve privremene redovničke zavjete; zatim više puta, po ugovoru, na godinu dana… do vječnih zavjeta, ab aeterno, zauvijek. I tako, draga redovnička družino, iz godine u godinu mijenjali smo građanske i liturgijske kalendare, i tovarili na leđa osobno breme. Ali, rekli bi stari Latini, da čovjek uči dok je živ: Vivere tota vita discendum est. Znali smo da, svako novicijatsko zrno, kako je bilo za predvidjeti, nije palo na plodno tlo; nismo svi uspjeli izdržati redovnički pojas s tri zavežljaja na franjevačkom habitu. Neki su se vratili u svjetovni stalež, neki nisu služili vojni rok pa su otišli godinu naprijed, a fra Martin je postao biskup. Ubrzo smo se raspršili prema službama, koje su nam dodijeljene u samostanima Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i u povjerenim župama, kako u Hrvatskoj tako i u inozemnoj pastvi, osobito u Njemačkoj.

Čini nam se, ili je to propovijedao otac Provincijal na dan redovničkoga oblačenja, da se na nama ispunja proročanstvo blage vijesti Isusa Krista, kojemu smo se stavili u službu: Blago vama, siromasima, beati paupers; blago ožalošćenima, beati, qui lugent, koji sada plaču; blago krotkima, beati mites; blago gladnima, beati, qui esuriunt, koji sada gladuju; blago žednima pravednosti, beati, qui sitiunt iustitiam; blago milosrdnima, beati misericordes; blago čistima srcem, beati mundo corde; blago mirotvorcima, beati pacifici; blago progonjenima zbog pravednosti, beati estis cum maledixerint vobis… s franjevačkim zavežljajem oko pojasa osvojit ćete Kraljevstvo Nebesko, Regnum Caelorum. Ali, kako bilo da bilo, osjećamo, vrijeme nikoga ne čeka! Tempus neminem manet! Savile su nam se starosne kosti; oxygenium je nagrizao franjevački organizam, a vodikov oksid ispirao redovničke dane.

Stariji smo! Sa zrnom soli više u glavi, sum grano salis. Ne, ne ćemo reći da smo ostarjeli. Ali sestrica Bolest i sestrica Smrt su se udružile i povele pojedine redovnike iz naše skupine u krilo svetoga Oca Franje. Obilježeni znakom vjere, preminuli su: fra Dinko Bekavac, fra fra Dušan Domić, fra Petar Rastočić, fra Mate Topić, fra Viktor Markušić, fra Ante Topić. Pokoj vječni daruj im, Gospodine. Requiem aeternam dona eis Domine! Svjetlost vječna svjetlila im, et lux perpetua luceat eis. Počivali u miru. Requiescant in pace. Amen.

I mi smo se spominjali preminulih redovnika. Svaku večer smo čitali imena braće koji su preminuli sutrašnjega dana. Malo nam je bilo neugodno, iako smo učili Latinski jezik, ispravno čitati brojeve dana, mjeseci i godina, ali su nam pripomogli bivši novaci koji su iznad rimskih brojeva olovkom upisali… kako se izgovaraju. Kada danas pogledamo ćelave glave i sijede vlasi u pobrojimo tablete za doručak, da ne računamo one za spavanje, tada osjetimo da smo u već u starosnoj dobi, odnosno, da smo prešli šezdeset i petu; da smo u miru, to jest u mirovini, ali još u redovničkoj službi. Ah, rekli bismo, ali ne naglas, da tako prolazi obličje ovoga svijeta! Sic transit gloria mundi! Ali, o tome ćemo drugi put, ako nas bude netko imao slušati. Rekao bi naš narod: Ljubav i kašalj se ne mogu sakriti. A latinaši preveli ovako: Amor tussisque non celantur. Kod nas se ljubav vidi, a kašalj se čuje. Još smo tu, u kašlju i ljubavi.

I na kraju, ili završetku, našega slavlja, usput, da napomenemo, ad vocem, kolega fra Marinko Vukman nam je podario svojevrsni spomenar o četrdeset ljeta svoga života i rada na njivi Gospodnjoj; veleknjigu redoživota, koju su dvojica braće, fra Šimun Markulin i fra Ante Akrap, kao urednici sa suradnicima, uvezali pod nazivom: Tragovi vjere i ljubavi, Split 2021., 477 str., format A4.

Bilo i ponovilo se, veli fra Učesnik.

Hvala dragi fra Branko Periša

Advertisement

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Vijesti

Munja osakatila kip svetog Petra u Buenos Airesu, na Bergogliov rođendan, dan prije izlaska Fiducie Supplicans?

Published

on

Internet je trenutno preplavljen izvješćem rezignacioniste Andree Cioncija, autora Ratzingerovog koda (koji je ovdje razotkrio Franjin sljedbenik), koji kaže da je kip svetog Petra na pročelju svetišta Gospe od Ružarija, sv. Nikole u provinciji Buenos Aires, Argentina, udarila je munja 17. prosinca zbog čega su mu otpali aureola i desna ruka, zajedno s ključem koji je držao (što simbolizira ključ kraljevstva nebeskog; usp. Mt 16,19):

Buenos Aires: munje na aureoli i ključevima svetog Petra. Bergoglio na kraju puta?” (Glavno mjesto Pape)
Cionci je o tome objavio i video reportažu (na talijanskom).

Fotografija prije i poslije sada kruži (vidi sliku iznad), iako neki dovode u pitanje autentičnost ove priče i/ili fotografije. Međutim, u svom članku Cionci kaže da su incident potvrdili jedan velečasni, Justo Lofeudo i svećenstvo svetišta.

Udar groma navodno se dogodio 17. prosinca 2023., što je bio Franjin 87. rođendan, a bilo je to jedan dan prije objavljivanja Fiducia Supplicans, Bergogliove paklenske deklaracije koja dopušta blagoslov sodomitskih parova. Pronicljivi promatrač na društvenim je mrežama istaknuo kako se upravo desna ruka koristi za blagoslove, a upravo je desna ruka kipa svetog Petra sada smrvljena u prah.

Svetište se nalazi u San Nicolás de Los Arroyos, koji pripada provinciji Buenos Aires, ali je preko 100 milja sjeverozapadno od grada Buenos Airesa. Kip svetog Petra nalazi se desno od glavnog ulaza, što se jasno vidi na ovoj fotografiji iz 2018. godine.

Kako bismo lakše procijenili ovaj navodni incident, prisjetimo se nekoliko povijesnih činjenica.

Polaganje prava Jorgea Bergoglia na papinstvo (kao ‘papa Franjo’) počelo je 13. ožujka 2013. To se nije moglo dogoditi bez da je ‘papa’ Benedikt XVI. (Joseph Ratzinger) prvi napustio položaj, što je i učinio 28. veljače u 8 sati. :00 min popodne po lokalnom vremenu, u trenutku kada je njegova unaprijed najavljena ostavka stupila na snagu.

Unatoč svim teorijama da je Ratzingerova ostavka bila manjkava i samim tim nevaljana, namjerno ili slučajno, podsjetimo, on je službeno izjavio da ostavku podnosi “na način da je od 28. veljače 2013. u 20 sati Rimska stolica, Stolica svetog Petra, bit će upražnjena i konklavu za izbor novog vrhovnog pontifeksa morat će sazvati oni čija je to nadležnost” (Benedikt XVI., Deklaracija od 11. veljače 2023.).

Međutim, ono što je najvažnije razumjeti jest da Benedikt XVI. nikako nije mogao dobiti papinstvo od početka 2005., stoga nije imao ništa od čega bi mogao odstupiti:

– Nevaljana ostavka ili nevaljani izbor? Ratzingerovo poricanje papinskog primata

Tako je 11. veljače 2013. Benedikt XVI. objavio svoju namjeru podnijeti ostavku, a mnogi će se sjetiti da je upravo na današnji dan, kasnije noću, munja udarila u kupolu bazilike svetog Petra, i to ne jednom nego dva puta :

Evo nas brzo nazad u sadašnjost. Navodno je udarila još jedna munja, a ovoga puta bio je to kip svetog Petra na ili u blizini Bergogliovog starog gazišta.

“Kad Bog kaže da nisi papa”, komentirao je jedan korisnik Twittera, nadajmo se (ali ne nužno) na dušu:

Ne, Fred Simon. Munja je pogodila kip svetog Petra i oštetila ga, u pokrajini Buenos Aires, tako Bog ne daje svijetu do znanja da Bergoglio u Rimu nije papa. Želite li znati kako nam Bog daje do znanja da otpadnik Bergoglio nije papa? Pa, evo malog izbora:

  • Franjo: Različite religije su ‘obogaćenje’ za čovječanstvo
  • Franjo na Međureligijskom kongresu: ‘Čovjek je put za sve religije’
  • ‘Navjestite ples ravnoteže i harmonije’: Franjo potpisuje ludu međuvjersku klimatsku izjavu
  • ‘Promjena paradigme’: Franjo izdaje katastrofalan Motu Proprio usmjeren na teološku revoluciju
  • Izgradnja raja na zemlji: Franjina poruka za Svjetski dan migranata
  • Masonsko bratstvo umjesto Isusa Krista: Franjina poruka za Svjetski dan mira ne iznenađuje
  • Franjo muslimanskim starješinama: ‘Samo će nas transcendencija i bratstvo spasiti’
  • Naturalizirati da bi neutralizirao: Kako Franjo lukavo lišava Evanđelje njegovog nadnaravnog karaktera
  • Otpadnik luta: Franjo kaže da je bratstvo “sidro spasenja za čovječanstvo”
  • Indiferentizam za djecu: Franjo podupire međureligijski “Park susreta” u Argentini
  • Otpadnik Bergoglio podržava svjetske religije kao “različite načine dolaska do Boga”
  • Franjo proširuje “Božji narod”: Sada uključuje sve religije!
  • Dobrodošli u Religiju bratstva: Franjo objavio opasan novi “Papin video”
  • Otpadnička Abu Dhabi deklaracija o ljudskom bratstvu
  • Naturalizam u punoj snazi: Franjo o postojanju svih religija

TAKO znamo da Franjo nije papa: jer on obično čini stvari koje bi božanska pomoć za papinstvo spriječila pravog papu da čini – stvari koje bi, da ih radi pravi papa, posve uništiti i učiniti besmislenom (malo opasnom!) instituciju papinstva.

Kakvu božansku pomoć, možda se pitate? Onaj o kojem se govori u bezbrojnim učiteljskim izjavama o papinstvu:

Kao što je naučavao papa Pio XI.

…[I]kako nikakvo krivotvorenje ili iskrivljavanje božanskog zakona, nego pravo istinsko poznavanje njega, ne bi moglo prosvijetliti umove ljudi i voditi njihovo ponašanje, potrebno je da se sinovska i ponizna poslušnost prema Crkvi kombinira s odanošću Bogu i želju da mu se podložimo. Jer sam je Krist učinio Crkvu učiteljicom istine iu onim stvarima koje se tiču ispravnog uređenja moralnog ponašanja, čak iako neka spoznaja o istome nije izvan ljudskog razuma. …[Bog] je postavio Crkvu za čuvara i učitelja cjelokupne istine o vjeri i moralnom ponašanju; stoga bi joj vjernici trebali iskazati poslušnost i podložiti svoje umove i srca kako bi bili sačuvani neozlijeđeni i slobodni od pogrešaka i moralne pokvarenosti, te kako se ne bi lišili te pomoći koju je Bog dao s takvom velikodušnošću, trebali bi pokazati tu dužnu poslušnost ne samo onda kada Crkva nešto definira svečanim sudom, nego također, u odgovarajućem omjeru, kada se konstitucijama i dekretima Svete Stolice propisuju i osuđuju mišljenja kao opasna ili iskrivljena.

Stoga neka i vjernici budu na oprezu od precijenjene neovisnosti osobnog suda i te lažne autonomije ljudskog razuma. Jer sasvim je strano svakome tko nosi ime kršćanin vjerovati svojim vlastitim mentalnim snagama s takvim ponosom da se slaže samo s onim stvarima koje može ispitati iz njihove unutarnje naravi, i zamišljati da Crkva, koju je Bog poslao da poučava i vodi sve narode, nije upućen u sadašnje stvari i okolnosti; ili čak da se moraju pokoravati samo u onim stvarima koje je ona odredila svečanom definicijom, kao da bi se njezine druge odluke mogle smatrati lažnima ili da izlažu nedovoljan motiv za istinu i poštenje. Naprotiv, karakteristika svih pravih Kristovih sljedbenika, pismenih ili nepismenih, je da dopuste da budu vođeni, te vođeni u svim stvarima koje se dotiču vjere ili morala od strane Svete Crkve Božje preko njenog vrhovnog pastira, rimskog prvosvećenika, koji je sam vođen Isusom Kristom Gospodinom našim.

(Papa Pio XI., Enciklika Casti Connubii, br. 103-104; podcrtavanje dodano.)

I ne, Franjina prisutnost u Vatikanu nije samo stvar postojanja ‘lošeg’ Pape, kao što je Crkva imala nekoliko puta u prošlosti:

Dakle, je li navodni udar groma u kip svetog Petra u blizini Buenos Airesa znak s neba koji najavljuje kraj vladavine zabluda ‘pape’ Franje? Budimo iskreni: nitko ne zna. Možda i jest; možda i nije.

Ipak, najvažnija točka je sljedeća: stvarno nije važno. Svatko tko, posebno u ovoj fazi, traži munju da mu kaže je li čovjek koji je objavio hrpe bogohuljenja, bezbožnosti, skandala, hereze, pogreške i svetogrđa u svom službenom učiteljstvu zapravo Kristov namjesnik koji drži vrata pakla od prevladavanja, nije razumio što je papinstvo ili kako katolicizam funkcionira.

Oh dobro. Ako ništa drugo, ova munjevita priča je barem jedna stvar: krajnje zabavna.

Izvor: Novus Ordo Watch izvor slike: popehead.substack.com

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved