Connect with us

Vijesti

Igor Vukić: Nepoznato o zbrinjavanju djece na Kozari

Published

on

Za one koji još nisu vidjeli: broj 31 časopisa Pilar koji je izašao u ožujku, a u njemu i moj prvi recenzirani članak (napisan zajedno s dr. Ilijom Kuzmanom) te prihvaćen kao – izvorni znanstveni rad.

Pomaganje kozaračkoj djeci, njihovo zbrinjavanje i liječenje u ND Hrvatskoj, u organizaciji državnih tijela uz pomoć volontera, predstavljalo je jednu od najboljih humanitarnih akcija u Drugome svjetskom ratu.

Nažalost, još uvijek se o Sisku i Jastrebarskom, čak i kod nas u Hrvatskoj, ponekad govori kao o “koncentracijskim logorima za djecu”, pa čak i kao o logorima “za ubijanje djece”.

Potražite i pročitajte članak na stranicama Instituta Ivo Pilar

https://www.pilar.hr/2022/03/21834/

Advertisement

Vijesti

Edward Snowden: “Glavna US tajna služba  uskoro preuzima internet”

Published

on

Agencija za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država (NSA) na rubu je “preuzimanja kontrole nad internetom” s velikim proširenjem svojih nadzornih ovlasti, ako je vjerovati NSA-inom zviždaču Edwardu Snowdenu – piše Alen Liverić u Epoha.com.hr.

U postu od 16. travnja Snowden je rekao:

izvor

Prijedlog zakona reformira i proširuje dio Zakona o nadzoru stranih obavještajnih službi (FISA) poznat kao odjeljak 702.

Trenutačno NSA može prisiliti pružatelje internetskih usluga poput Googlea i Verizona da objave osjetljive podatke o NSA metama.

Međutim, Goitein tvrdi da bi “bezopasnom promjenom” definicije “pružatelja usluga nadzora elektroničkih komunikacija” u FISA nacrtu 702, američka vlada mogla ići daleko izvan svog trenutnog opsega i prisiliti gotovo svaku tvrtku i pojedinca koji nudi usluge povezane s internetom za podršku nadzoru NSA-e.

Ovo utječe na ogroman broj tvrtki u SAD-u koje svojim korisnicima pružaju WiFi i na taj način imaju pristup uređajima preko kojih se odvija komunikacija. Frizerski saloni, praonice rublja, fitness studiji, trgovine željezarije, stomatološke ordinacije.

Osim toga, osobe koje su prisiljene predati podatke ne mogu govoriti o dostavljenim informacijama zbog visokih kazni i uvjeta predviđenih nacrtom zakona, nastavio je Goitein.

Ako prijedlog zakona postane zakon, svaka tvrtka ili osoba koja pruža uslugu mogla bi biti prisiljena surađivati ​​s nadzorom NSA-e ako ima pristup uređajima koji se koriste za prijenos ili pohranjivanje komunikacija – kao što su usmjerivači, poslužitelji, tornjevi za mobitele itd. 25.6. izvor

Zakon se isprva suočio s ogromnim kritikama republikanaca koji vode računa o privatnosti, ali je usvojen u Zastupničkom domu 13. travnja.

Neka su protivljenja bila usmjerena na skraćenje predloženog razdoblja špijunskih ovlasti s pet na dvije godine i neke manje izmjene u vezi s pružateljima usluga na koje mjere nadzora utječu.

Međutim, prema Goiteine, amandman je malo učinio na smanjenju opsega nadzora NSA-e.

Prema njezinom mišljenju, promjena bi čak mogla dovesti do toga da pružatelji usluga kao što su čistači, vodoinstalateri i pružatelji IT usluga koji imaju pristup prijenosnim računalima i usmjerivačima u domovima građana budu prisiljeni pružati informacije i djelovati kao “surogat špijuni”.

Prijedlog zakona naišao je na ogromne kritike s obje strane, a nekoliko vladinih dužnosnika tvrdilo je da krši ustavna prava građana.

Demokratski senator Ron Wyden nazvao je prijedlog zakona “zastrašujućim” i rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da spriječi njegovo usvajanje u Senatu.

Ovaj prijedlog zakona predstavlja jedno od najdramatičnijih i najstrašnijih proširenja vladinih ovlasti nadzora u povijesti.

Republikanska kongresnica Anna Paulina Luna, koja je glasala protiv prijedloga zakona u Zastupničkom domu, nazvala je Odjeljak 702 “neodgovornim proširenjem” ovlasti NSA-e. Luna je dodala da će vladine agencije koje žele pristupiti podacima morati podnijeti zahtjev za nalog za pretres.

Glasovanje o zakonu u Senatu SAD-a zakazano je za 19. travnja.

Jedna žlica na prazan želudac sagorijeva 9 kg sala na trbuhu u tjedan dana

Kako se u potpunosti oporaviti od bolnih zglobova i obnoviti hrskavicu? Za 7 dana ćete…

Još jednom ću vam reći kako izliječiti potenciju u 3 dana!

Continue Reading

Vijesti

BEZ ZABUNE: Na koga se odnosi ono “mi”?

Published

on

Kratki izvadak iz Braće Karamazova, Fedora Dostojevskog

Uvjerit ćemo ih da će biti slobodni tek kada se odreknu svoje slobode u našu korist i pokore nam se.
Natjerat ćemo ih da rade, da, ali u satima slobodnim od umora organizirat ćemo njihov život poput dječje igre, uz zborske pjesme i nevine plesove […] Dat ćemo im skromnu, tihu sreću slabih bića. Pokazat ćemo im da su samo jadna djeca, ali da je dječja sreća slađa od svake druge.

Postat će plašljivi, bojat će se našeg gnjeva, njihova će inteligencija izgubiti svu odvažnost, oči će im postati lake za plakanje. Oh, čak ćemo im dopustiti da griješe, pa će nas voljeti kao djecu jer ćemo im dopustiti da griješe! Reći ćemo da će svaki grijeh biti iskupljen, sve dok ga čine s našim dopuštenjem.

I neće imati tajni pred nama. Mi ćemo im dopustiti ili zabraniti da žive sa ženama i ljubavnicama, da imaju ili ne imaju djecu, uvijek prosuđujući na temelju njihove poslušnosti; i oni će nam se pokoriti, svi sretno do kraja života. Oni će nam donijeti najmučnije tajne svoje savjesti; mi ćemo sve riješiti, a oni će našu odluku prihvatiti s radošću, jer će ih osloboditi silnog napora i strašne sadašnje muke da moraju sami, slobodno odlučivati.

Fjodor Dostojevski,
Braća Karamazovi.

Continue Reading

Vijesti

Omiljeni biskup krajem veljače: Objavljen je video u kojem se spominje da mi se život bliži kraju

Published

on

“Hoću li ostati ili ne, to zapravo nije važno. Proživio sam dovoljno toga. I molim se da me Gospodin uzme što prije, želim biti s njim”, rekao je biskup Mar Mari Emmanuel krajem veljače

Foto: Zajednica Dobrog Pastira – Australija

Biskup Mar Mari Emmanuel koji je izboden jučer tijekom biblijskog susreta izvan je životne opasnosti, baš kao i ostale četiri osobe koje su ozlijeđene u napadu.

Na biskupa je tijekom prijenosa uživo nasrnuo 16-godišnji mladić te mu zadao nekoliko uboda nožem. Australska policija objavila je da će napad tretirati kao “teroristički čin”.

“Vjerujemo da postoje elementi koji su zadovoljeni u smislu tretiranja događaja kao vjerski motiviranog ekstremizma”, poručili su iz policije.

Crkvu je ubrzo nakon napada okružila ljutita masa ljudi te je čak došlo i do višesatnog sukoba s policijom koja je morala sačekati dolazak specijalnih postrojbi za razbijanje prosvjeda kako bi odvela osumnjičenika iz crkve.

Iz zajednice Dobrog pastira kojom je biskup Mari Emmanuel upravljao, pozvali su vjernike na smirivanje situacije i molitvu.

“Molimo vas za molitve u ovom trenutku”, stoji u njihovom priopćenju.  “Biskupova i očeva želja je da molite i za počinitelja. Također molimo sve koji su u crkvenim prostorijama da odu u miru.”

Australski news.com.au objavio je kako je krajem veljače biskup Mari Emmanuel u propovijedi rekao kako je na TikToku objavljen video u kojem se spominje da su mu ostala još dva tjedna života.

“Na TikToku, i tko zna gdje još, kruži video u kojem se spominje da biskup ima još dva tjedna života”, kazao je Mari Emmanuel.

“Gledajte, bio sam iznimno uzbuđen kad sam čuo da imam dva tjedna života. Jer ne želim ostati na ovom svijetu…”, nastavio je biskup.

“Hoću li ostati ili ne, to zapravo nije važno. Proživio sam dovoljno toga. I molim se da me Gospodin uzme što prije, želim biti s njim.”

Biskup je dodao kako njegove riječi nisu odraz želje da “pobjegne” od svijeta, nego izraz ljubavi prema Gospodinu.

“Hvala osobi koja je snimila ovaj video. Puno joj hvala. Nisam znao da ću umrijeti za dva tjedna. Nisam siguran hoću li otići za dva tjedna. Možda se to dogodi, ne znam”, kazao je biskup.

Zasad ostaje nejasno je li video na koji se biskup referirao bio prijetnja, pokušaj upozorenja na napad ili samo neukusna šala.

Dodajmo na kraju kako je Mar Mari Emmanuel nekadašnji prelat Antičke Crkve Istoka koja se 60-ih godina prošlog stoljeća odvojila od Asirske Crkve Istoka. Mari Emmanuel kasnije je izašao i iz Antičke Crkve te sada upravlja Crkvom Dobriog pastira kao neovisnom zajednicom (Bitno.net)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved