Connect with us

Vijesti

Ivica Šola: Umro je Giscard d‘Estaign. Ni Europa kakvu je stvarao, izgleda, neće dugo…

Published

on

Dva gospodina, Mario Valentić i Šimun Cimerman, nezadovoljni epidemiološkim mjerama zatvaranja teretana u kojima vježbaju i mnogi vjernici, odlučili su protestirati. Za te mjere očito im je kriva Katolička crkva, pa su odlučili oskvrnuti crkvu u župi Duha Svetoga na Jarunu i napraviti od sakralnog prostora teretanu izvodeći u njoj “performans”.

Usput, nema institucija ili osoba u hrvatskom društvu koje ne trpe zbog epidemioloških mjera, pa i vjernici, ali nitko od njih nije išao vrijeđati i napadati teretane. No, ovaj sakrilegij treba staviti u širi, europski kontekst ruganja, ponižavanja i uništavanja kršćanskih svetinja.

Prema podacima Instituta Gatestone, u prošloj je godini diljem Europe više od 3000 kršćanskih simbola bilo uništeno, oskvrnuto, vandalizirano. Objekt ove mržnje prema svemu kršćanskom u Europi nisu bile samo crkve, pardon teretane, nego i kršćanske odgojno-obrazovne ustanove, groblja, spomenici sa svetačkim ili biblijskim motivima. Bilo je to prije paljenja crkve Notre-Dame, prije nego što su vjernici u Nici zaklani tijekom molitve.

TKO SMIJE SPOMENUT BOŽIĆ

Zemlje koje su najviše pogođene tim protukršćanskim napadima su Francuska, gdje su se svetogrđa događala u prosjeku tri puta dnevno, potom Njemačka, s prosječno dva dnevno (službena izvješća policije).

Slična je protukršćanska svakodnevica i u drugim europskim zemljama: Belgiji, Španjolskoj, Italiji, Irskoj, Danskoj i Velikoj Britaniji, s prosječno gotovo deset dnevno. Dakle, protukršćanstvo je postalo pošast.

Počinitelji ovih djela nisu uvijek detektirani ili uhićeni, što otežava razumijevanje točnih razloga ove protukršćanske mržnje. Ipak, u Francuskoj i Njemačkoj, ističe se u spomenutom izvješću, ovi su napadi uglavnom uzrokovani valovima migracije iz pretežno islamskih zemalja, dok u Španjolskoj većina tih napada dolazi od anarhističkih skupina, ili su ih izvodile radikalne feministkinje koje žele micanje svih vjerskih simbola iz javne sfere.

“O svim tim protukršćanskim djelima rijetko se izvještava u zapadnim medijima, sve je prekriveno velom šutnje”, kaže se u izvješću.

Kako rekoh, nisu samo crkve objekti napada, U Italiji, samo u prosincu 2019., bilježe se brojni napadi na jaslice javno postavljane, od davnina, na gradskim trgovima tijekom božićnog vremena. Od Alpa do Sicilije vandalizirani su deseci jaslica. U Lodiju je odrubljen kip Djeteta Isusa. U Milanu su “nepoznati počinitelji” stavili bočicu pišake uz kip Madone.

Potom, jačaju i inicijative za bojkot kršćanskih vjerskih praznika otkazivanjem božićnih predstava te se, radi političke korektnosti, masovno traži da se ne čestita Božić, nego “sretni praznici”. Da se ne vrijeđaju muslimani ili ateisti.

Napad na kršćanske simbole u Europi obuhvaća sve, od biznisa do sporta. Samo najpoznatiji primjeri: velike robne marke poput Nestléa izbrisale su kršćanski križ na vrhu grčkih pravoslavnih crkava sa svojih grčkih paketa jogurta, a Real Madrid (Luka, oprosti) skinuo je križ sa svojega grba, pristavši na ucjenu kako bi mogao igrati lukrativne utakmice u bogatim islamskim zemljama.

U Engleskoj je u nekim školama u Sussexu zabranjeno davanje vremenskih referencija “prije Krista” ili “nakon Krista”. Na Oxfordu je zabranjeno kršćansko studentsko udruženje. U Njemačkoj, u Karlsruheu, umjetnik je pobijedio na javnom natječaju za ukrašavanje postaja metroa freskama koje prikazuju biblijske motive, no ipak nije prošlo jer je takva “umjetnost previše kršćanska”, pa bi mogla vrijeđati inovjernike i migrante.

Ovakvih je izljeva protukršćanske mržnje i netolerancije u Europskoj uniji toliko da bih mogao nabrajati do jutra, no u EU mainstream medijima nećete naći gotovo ništa, ili veoma malo. Ali o islamofobiji, homofobiji… ovoj i onoj fobiji piše se napretek. Kršćanofobija? Ma dajte…

NISMO MI ZATUCANI

Stoga, ova dva naša momka koja su od crkve na Jarunu napravili teretanu naš su europski ponos, sasvim u skladu s europskim trendovima i “vrijednostima”. Hvala im, nismo zatucani. Šalu na stranu.

No, kakve veze ime sve gore napisano s bivšim francuskim predsjednikom Giscardom d’Estaignom, koji je, nažalost, u četvrtak preminuo u 94. godini života. Ima, pri čemu ne kažem da je on, pokoj mu duši, krivac za ovo što se događa kršćanima (i Židovima) u Europi. Iako o mrtvima treba sve najbolje, baš stoga valja podsjetiti na dvije njegove zasluge.

Prva se odnosi na islamističko divljanje i terorizam u Francuskoj, u kojoj je trenutno oko 900 tisuća ilegalnih migranata. Upravo je za vrijeme vladavine našeg slavnog pokojnika d’Estaigna pokrenut divlji proces imigracije iz islamskih zemalja.

Druga stvar, a tiče se judeokršćanstva, odnosi se na presudnu ulogu d’Estaigna, koji je bio glavni arhitekt Lisabonskog ugovora, što je na cijeli EU primijenio francuski model radikalnog laicizma i sekularizma, te odbio staviti u europski Ustav judeokršćanske korijene. Pismo, apel koji mu je poslao Ivan Pavao II. nije htio niti pročitati. Vjerojatno iz poštovanja.

Takav EU, preplavljen ilegalnim imigracijama i protujudeokršćanskim zlosiljem, trenutno puca po šavovima.

Što nas može spasiti kao kulturu, kao civilizaciju koja se odrekla vlastite prošlosti? Jamačno, jedino hitno otvaranje teretana.

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Advertisement

Vijesti

ČUDESAN SHOW Sotonina OKUPACIJA SVIJETA: KRIST JE ŽIV! Umjetna inteligencija i ZUMBOIDI

Published

on

Profesor dr. Davor Pavuna je gostovao u emisiji Radio Mir Međugorje kod urednika i voditelja fra Maria Knezovića.

foto: Zaslon ekrana

Prof. dr. Davor Pavuna je progovorio nakon tri godine šutnje. Ova emisija teško da može imati naslov. Ovo treba jednostavno pogledati i poslušati! Čut ćete nevjerojatne informacije.

  • GAZDE KARTELA MANIPULIRAJU UMJETNOM INTELIGENCIJOM
  • TRANSHUMANIZAM UNIŠTAVA ŽENE
Continue Reading

Vijesti

Ilija Vincetić: Znate li kako će odlučiti Ustavni Sud RH? Nemojte biti sasvim sigurni…

Published

on

Kako se vrijeme i okolnosti znaju poigrati – piše na svom profilu Ilija Vincetić.
Odluka Ustavnog suda će (opet) …
Kao i puno puta do sada.
O referendumima.
O koroni.
O kovid potvrdama.
O izbornom zakonu.
O …
I sutra će.
Kako god odlučio, odluka neće biti pravna.
Biti će politička.
U čiju korist.
ZNA li SE?
Teško.
Zašto?
Većini sudaca (10/13) početkom lipnja istječe mandat…

… ali evo jedan još zaninimljiviji post istog autora…

Što god tko mislio o Zoranu Milanoviću, jednim dobro osmišljenim, precizno plasiranim i vremenski savršeno tempiranim udarcem, osigurao si je klasičnu win – win poziciju.
Kako je to bilo moguće?
Jednostavno.
Suočen s “mogu što hoću” izazovom, zaključio je da je jedini (za njega) povoljan izlaz u poziciji “ne možete mi ništa”.
I čekati prigodu.
Zoran Milanović je aktualni Predsjednik RH i bez ikakve dvojbe računa na još jedan mandat.
Ali?
Svojim ponašanjem na dužnosti Predsjednika RH poprilično se udaljio od (svoga) lijevog biračkog tijela a desno (s kojim je pokušao koketirati) ga nije prihvatilo.

Jednostavnije rečeno, drugi mandat mu je počeo izmicati iz ruku.

No, pojavila se prigoda.

Deus ex machina!
Pred vratima su parlamentarni izbori, a ljevica nikad slabija i uz to – podijeljena.
SDP bez vođe, Možemo s velikim ambicijama a ostali mali sateliti koji ne mogu arbitrirati niti prevagnuti.
Grbin ne može “pokoriti” ni SDP a kamo li Benčićku, a bez predizborne kolicije pobjeda je nedostižna.
Primat u koaliciji SDP ne može prepustiti Možemosima jer je položaj “mlađeg” partnera (zagrebački poučak) za njih gori od poraza.
Gdje je tu Milanović?
Svaki političar je oportunist i neće propustiti prigodu uloviti “goluba na grani” a zadržati “vrapca u ruci”.
U situaciji u kojoj Grbin očajnički vapi: – “Spasite me premijerske časti”!, a Benčička tvrdoglavo želi biti premijerska kandidatkinja, Milanović se odlučuje za povlačenje strateškog poteza.
Uključiti se u izborni proces uz zadržavanje formalnog nestranačkog statusa, i prihvaćanje kandidature za premijersku dužnost u slučaju pobjede SDP-ove koalicije na izborima.
Uz obećanje da će u tom slučaju podnijeti ostavku na dužnost Predsjednika RH.
Time spašava Grbina, eliminira Benčićku, uvlači Možemo u koaliciju, …
U slučaju poraza te koalicije na izborima ostaje na dužnosti Predsjednika, ali si osigurava potporu te koalicije na idućim izborima za Predsjednika RH.

Pod utjecajem javnosti i pritiskom HDZ-a Ustavni sud pristaje PROMPTNO (prije isteka roka za predaju kandidacijskih lista) odlučiti o ustavnosti Milanovićeve kandidature i time mu osigurava potreban manevarski prostor koji i njega i SDP oslobađa svakog rizika.
Ako Ustavni sud kaže da je Milanovićev potez neustavan SDP i Milanović će reći: – “Mi smo se malo šalili” i izmjeniti listu, a ako Ustavni sud kaže da nije protuustavan, Milanović i SDP će reći: – “Idemo dalje”, a DIP neće moći proglasiti nevažećom listu na kojoj će biti Milanović.

Ako to ipak učini, ta odluka bi pala na Ustavnom sudu.
Ima li taj Milanović časti, poštenja, skrupula, … savjesti?
Pojma nemam.
No, ako ih je i imao, sve dvojbe mu je riješio Andrek Pelenković.
Similia similibus curantur.

Ilija Vincetić

Continue Reading

Vijesti

‘GOSPIN PLAČ’ bio je gradivni dio svake obitelji: AKO NESTANE TOGA PLAČA, NESTAT ĆE I VJERE

Published

on

Međugorski župni vikar fra Jure Barišić objasnio je što je to stara pučka pobožnost Gospina plača bez koje je korizma nezamisliva.

„Gospin plač je omiljena pobožnost koja je prije 50 ili 60 godina bila sastavni dio svake obitelji. Zašto sastavni dio? Zato što se u svakoj obitelji u korizmi, pogotovo petkom navečer, recitirao ili pjevao Gospin plač. A Gospin plač je jedna pobožnost koja ima svoju dugu povijest.

Plač Blažene Djevice Marije

Početak bilježimo u 11. stoljeću i prvi Gospin plač bio je napisao sv. Anselmo pod nazivom ”Planctus beatae Virginis” ili ”Plač Blažene Djevice Marije”. On je želio proživjeti muku Isusa Krista od Getsemanije do Kalvarije i ukopa. I onda je zaželio doživjeti jedno takvo mistično iskustvo da je molio Blaženu Djevicu Mariju da mu ona sve to ispriča. Kaže se da mu se Blažena Djevica Marija ukazala i da bi mu ona pomogla što bolje upoznati i da razumije bol i muku našega Spasitelja, kaže da se ona ne može ispričati a da se ona ne isplače jer je to tolika bol bila.

Tako je nastao prvi Gospin plač. Nakon toga su poznati autori uzimali Anselmov plač i počeli raditi svoje plačeve. Jedan od najpoznatijih je talijan Jacopone da Todi i ”Pianto della Madonna” gdje je on opisao Gospin plač u ulogama, na jedan način ga dramski predstavio. I naravno širenjem tog franjevačkog plača, franjevci dolaze u naše krajeve i počinje se širiti Gospin plač u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini”, kazao je fra Jure te dodao kako su prvi zapisi na našim područjima nastali u 14. stoljeću od popova glagoljaša.

Pripremimo se za Veliki tjedan kroz Gospin plač 

„Zatim se procvat događa sa fra Matijom Divkovićem koji piše ”Plač Blažene Djevice Marije”, a to je već 17. stoljeće. Drugi poznati franjevac je fra Petar Knežević, a to je već 18. stoljeće gdje on piše plač, piše ”Muku Gospodina našega Isusa Krista i plač Majke Njegove”.

„Ako zaboravimo na tu našu pobožnost, ako zaboravimo na ono na čemu smo odrasli i gdje se rodila naša vjera, ako nestane toga plača, nažalost nestat će i vjere. Ako nestane i križnog puta i te pobožnosti, onda ni korizma nema smisla. I upravo Gospin plač je izvrsna prilika, kad smo pred ovo uskrsno vrijeme, jer će za tjedan dana Cvjetnica i Veliki tjedan, da se što bolje pripremimo, uživimo u otajstvo muke i smrti Gospodina Isusa Krista”, kazao je fra Jure Barišić, piše Radio-Međugorje

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved