Connect with us

Vijesti

Iz DR Kongo od 2016. nitko nije mogao posvojiti dijete. Jesu li hrvatski sudovi svjesno sudjelovali u krijumčarenju i ostalih 180-ero djece!?

Published

on

Demokratska Republika Kongo je 15. srpnja 2016. donijela Zakon o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona iz 1987. te međunarodna posvojenja više nisu bila moguća.

Naslovna fotografija: Stuart Bolton/Alamy/Profimedia

Naime, odredba članka “923 bis” toga Zakona izrijekom navodi: „obustavlja se ispitivanje novih dosjea o međunarodnom posvojenju kongoanske djece.”

U obrazloženju zakonske odredbe kongoanske vlasti navode da su bili prisiljeni suspendirati međunarodna posvojenja iz svoje zemlje zbog postojanja ozbiljne zabrinutosti da se ta djeca kasnije daju na daljnja posvajanja, odnosno da ona kasnije postaju žrtvama trgovine ljudima.

Brandeis University

Zbog toga je i Francuska koja je blisko povezana s DR Kongom, svojom odlukom od 23. studenog 2016. zabranila državljanima Francuske međunarodna posvojenja iz DR Konga navodeći da od 1. siječnja 2017. godine Francuska više neće izdavati dozvole za posvojenje u toj afričkoj državi. Prije 2016. međunarodna posvojenja iz DR Konga temeljem kojih bi djeca napuštala tu državu bila su moguća u rijetkim prilikama jer Imigracijska uprava DR Konga (DGM) nije izdavala izlazne vize posvojenoj djeci iz istih razloga zbog kojih su i donesene navedene izmjene zakona.

>> Višnja Starešina: Lekcija kriminalnoj lijevoj truleži iz daleke afričke zemlje

Dakle do 2016. Europljani i Amerikanci mogli su posvojiti kongoansku djecu i doći živjeti s njima u DR Kongo, ali djeca nisu mogla napustiti zemlju sa svojim posvojiteljima. Iznimka se dogodila 22. veljače 2016. kada je 150 djece dobilo dozvole za napuštanje zemlju i ulazak u SAD. Radilo se o posvojenjima iz 2014.

Izmjenama zakona je faktično stanje nemogućnosti posvajanja iz DR Konga uvedeno u zakon i postalo obvezatna norma za sva tijela koja su nadležna za provođenje postupka posvojenja.

Na internetu su vrlo lako dostupni i znanstveni radovi na temu suspenzije međudržavnih posvojenja. Kongoanski pravnik i odvjetnik Christophe Maboleo Zawadi u svom stručnom radu pod nazivom: „Zagovaranje pristupanja DR Konga Haaškoj konvenciji od 29. svibnja 1993.“ do detalja obrazlaže proceduru i razloge koji su prethodili obustavi ispitivanja novih dosjea o međunarodnom posvojenju kongoanske djece.

S obzirom na sve iznesene činjenice, prije svega činjenicu da niti jedno tijelo u DR Kongu nije moglo legalno započeti, provesti i dovršiti postupak međunarodnog posvojenja, kaznena odgovornost uključenih nije teško zamisliva.

Foto: Brandeis University

U tom slučaju postavlja se i pitanje uloge institucija Republike Hrvatske u nečemu što bi se, u najgorem scenariju, moglo od pravosudnih vlasti Zambije definirati kao međunarodna trgovina djecom. Naime, hrvatski sudovi su godinama potvrđivali dokumente o posvojenju iz DR Konga bez ikakvih provjera autentičnosti podnesenih dokumenata. Da su potrošili samo nekoliko minuta i upotrijebili internetsku tražilicu Google, došli bi vrlo lako do spoznaje da su međunarodna posvojenja iz DR Konga suspendirana. U tom slučaju možda i ne bi tako olako stavili potvrdu o priznanju strane sudske odluke i tada bi putem ministarstva pravosuđa proveli stvarnu provjeru dokumenata koje potvrđuju. Ovako bi se hrvatske institucije, štoviše sudovi, vrlo lako mogli pojaviti pod optužbom za sudjelovanje u trgovini djecom.

Još jedna otežavajuća okolnost u ovom slučaju je i činjenica da je jedna od uhićenih u Zambiji transrodna osoba. Kongoanski Obiteljski zakon u članku 653. izrijekom zabranjuje posvojenje transrodnim osobama čime ju isključuje iz bilo koje mogućnosti posvojenja.

Imajući na umu sve ove informacije, postavlja se pitanje legalnosti posvojenja i u brojnim drugim slučajevima čak i iz Republike Hrvatske, o kojima čitamo posljednjih dana u medijima, a koji su pokrenuti nakon 15. srpnja 2016. kada je navedene suspenzija stupila na snagu.

Prije nego što je zabranjeno, posvajanje u DR Kongu bio je “dobar posao” za brojne agencije koje su tu uslugu nudile bogatim Europljanima i Amerikancima. Tako je prosječna cijena posvojenja navedena na stranicama agencija za posvojenje bila između 25 i 40 tisuća dolara,

I kako bi se zapitala V. Starešina u gornjem članku u podnaslovu ZATAŠKATI I MINORIZIRATI – Ma koliko se slučaj nastoji zataškati i minorizirati, osmero hrvatskih državljana uhićenih u Zambiji suočeno je s vrlo teškim sumnjama za – trgovinu ljudima… te,

… ako je zaista na isti način u Hrvatskoj posljednjih godina ilegalno posvojeno oko 180 djece iz DR Konga, to upućuje na organiziranu trgovinu ljudima uz suradnju hrvatskih institucija.

izvor: Focus

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Vijesti

Sveti Toma Akvinski o tome kako izbjeći zavist na društvenim mrežama

Published

on

Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima.

Gornja ilustracija: – Imam 1000 sljedbenika, a ti? – 80000. Stvarnost: – Mislila sam da će više ljudi doći!? – Ne, samo moji najbolji prijatelji!

Potreba za isključivanjem, odbacivanjem doslovno beskonačnog pomicanja i algoritamski odabranih feedova, sve je veći fenomen. Nije pretjerano reći da mnogi biraju digitalnu detoksikaciju, svjesni prekid od stalne gužve društvenih medija – ili čak potpuno povlačenje iz njih. Ovo nije samo hir, poput čišćenja sokovima ili povremenog posta; to je zdrav odgovor na stalni pritisak online savršenstva. Platforme društvenih medija, iako nude povezanost, također mogu njegovati osjećaj zavisti. Ali što kada bi postojao način za snalaženje u ovom digitalnom krajoliku bez podlijeganja ovom poroku?

Uđite u svetog Tomu Akvinskog, poznatog srednjovjekovnog filozofa i teologa. Njegovi bezvremenski uvidi iznenađujuće su relevantni kada je u pitanju razmišljanje o našim suvremenim borbama. Dok Akvinski nije mogao predvidjeti uspon društvenih medija, njegova razmišljanja o zavisti pružaju snažan okvir za navigaciju u usporednoj zamci koju te platforme mogu stvoriti.

Što je zavist i zašto je destruktivna?

Prema Akvincu, zavist je “tuga tuđeg dobra”. To nije samo ljubomora, koja je strah od gubitka nečega što posjedujete. Zavist je podmuklija emocija, gorčina koja se zagnoji kada vidimo sreću druge osobe. U doba društvenih medija, ova sreća može poprimiti mnoge oblike – prijateljeve savršene fotografije s odmora, kolegina nemilosrdna promaknuća na poslu, pažljivo osmišljena slika života koji se čini sretnim bez napora.

Akvinski nas podsjeća da je zavist razorna sila. To ne samo da izjeda našu vlastitu radost, već također sprječava našu sposobnost da cijenimo dobre stvari u vlastitom životu. Akvinski nadalje tvrdi da istinska sreća ne dolazi od uspoređivanja s drugima, već od življenja kreposnog života u skladu s Božjim planom.

Dakle, kako možemo primijeniti mudrost Akvinskog na svoje navike društvenih medija? Evo nekoliko strategija:

1. PAZITE ŠTO KONZUMIRATE

Uredite svoje feedove društvenih medija tako da budu poticajni i inspirativni. Prestanite pratiti račune koji stalno izazivaju zavist ili negativnost.

2. VJEŽBAJTE ZAHVALNOST

Prebacite fokus s onoga što vam nedostaje na ono što imate. Svaki dan odvojite vrijeme za razmišljanje o blagoslovima u svom životu, velikima i malima.

3. SLAVI USPJEH DRUGIH

Prava radost zbog tuđe sreće raspršuje zavist. Koristite društvene medije da čestitate i ohrabrite druge.

4. PRISJETITE SE “ODGOVARANE STVARNOSTI”

Društveni mediji su vrhunac, a ne stvarni život. Svatko se suočava s izazovima, čak i oni s naizgled savršenim online osobama.

5. USREDOTOČITE SE NA VLASTITI ŽIVOT

Uspoređivanje je kradljivac radosti. Postavite sebi ciljeve i težnje, neovisno o tome što drugi rade.

Društveni mediji mogu biti vrijedan alat za povezivanje i informacije – to je neporecivo. Ali primjenom bezvremenske mudrosti Akvinca na zavist, možemo koristiti ovaj digitalni prostor s većom sviješću i unutarnjim mirom. Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima. Usredotočujući se na svoj život, možemo pronaći istinsku sreću izvan filtrirane leće društvenih medija.

Daniel Esparza/Aletea ilustracija: Brightside

Continue Reading

Vijesti

Preminuo je Louis d’Alencourt ‘apostol posljednjih vremena’

Published

on

Louis d’Alencourt, francuski intelektualac, komunikolog, te kao katolik specijaliziran za eshatologiju, koji je detektirao sve simboličke tragove koji se odnose na kraj vremena, preminuo je. POČIVAO U MIRU!

Tekst o Autoru (samom sebi) s bloga Le grand Reveil – Révélations pour la fin des temps, (Veliko buđenje – Otkrivenje za posljednja vremena) prenosimo

slika: Gospa od La Salette.

Zovem se Louis d’Alencourt, rođen sam 1969., dakle 2012. imam 43 godine. Oženjen, otac obitelji, poslovni menadžer, oglašivač sam i radim u komunikacijskim profesijama od svoje 23 godine , uglavnom na čelu vlastitih struktura. Imao sam sve razloge da nastavim živjeti “ublaženi” mali život bez postavljanja previše pitanja i da uživam u životu. Osim toga…

Praktičan katolik, tradicionalističkog senzibiliteta, odgojen sam u okruženju u kojem sam naučen ne vjerovati “svijetu”, odnosno društvu koje ga okružuje, čije su ideje i način djelovanja sve više u suprotnosti s katoličkom mišlju i njezinim učenjem . Hvala Bogu, djetinjstvo i mladost sam sačuvao od štete koju danas nanose televizija i “elektronički” stil života (videoigre i slično).

To me nije spriječilo da se prihvatim računala čim sam počeo raditi (bilo je to 1989. godine), niti da pozdravim dolazak Interneta i očito budem redoviti korisnik. Čak sam bio jedan od preteča mobitela jer sam i prije dolaska mobitela već imao telefon u autu. Bilo je to doba Radiocoma 2000. ako se dobro sjećam.

No, kako nisam rođen s računalima i kako sam ih usvajao samo u radu, uvijek sam ih smatrao prije svega alatom za rad. Isto za Internet. Računalni i elektronički alati za mene nisu cilj nego sredstvo. Nijansa je važna jer nam omogućuje da stroju i njegovoj dominaciji nad čovjekom damo granice, također nam omogućuje da znamo da ne budemo previše ovisni o njemu, a prije svega da zadržimo “kontrolu”. Često sam sklon reći “nije stroj taj koja odlučuje, ja sam”.

Dovoljno je reći da računala koja se sama ažuriraju, nadjačavajući slobodnu volju svog vlasnika, odgovaraju stvarima koje me ljute. Da ne spominjem da zapravo ne znamo sve što navedeno računalo radi i prenosi…

Sve ovo samo da kažem da sam malo po malo, što sam bio stariji, to sam se više pitao o evoluciji sadašnjeg svijeta; kamo ide, Što se događa ? Odakle taj jaz između percipiranog svijeta, željenog svijeta i stvarnog svijeta? Kako objasniti da usprkos iznimnom životnom standardu zapadnjaka, čiji je potrošačko društvo najvidljiviji izlog, postoji i velika nelagoda? Sve se čini u redu, a ipak nešto nije u redu.

Uvijek su me zanimale politika i ekonomija. Moram razumjeti stvari i stoga dublje prodreti u određene teme. Budući da televizija ne dopušta da idete dublje, čitanje je najlakši i najpouzdaniji način.

Tako sam od prosječnog građanina s godinama postao ISTRAŽIVAČ. Filozof i istraživač. Točnije, istraživač političke filozofije.

Da biste razumjeli što se događa, morate pokušati znati donju stranu karata. Postoji službena i neslužbena povijest. Onaj pravi, onaj o kojem se ne uči u udžbenicima. Geopolitika. Tajne službe. Tajna društva. itd…

Kao istraživački alat, ne biste trebali početi s internetom, već s knjigama. Jedna knjiga vodi drugoj; autor, u svom argumentu, navodi druge knjige koje vas potiče znatiželja, i tako dalje. Zatim dovršavate svoja zapažanja putem Interneta. Nikad ne zaboravite da, ako vam se neka tema sviđa, morate je dalje istraživati ​​kroz knjige, a ne ostati na površnoj fazi, kao što je slučaj s audiovizualnim dokumentima i internetom.

A ono što sam otkrio bilo je zastrašujuće. Nakon 10 godina istraživanja i napornog rada, odabira, provjeravanja, razmišljanja, danas sam u mogućnosti odgovoriti na pitanja:

Za što ?
Gdje idemo ?
O kako da stignemo tamo?
Gotovo sa sigurnošću. Jedini element koji mi nedostaje, i to veliki, je kalendar: Kada?
Ali to je i najteže, i najtajnije.

Iza riječi “kraj vremena”, “apokalipsa” ili “kraj svijeta” moramo dati jasna objašnjenja, valjane argumente i konstruirano razmišljanje.

Danas više ne mogu šutjeti. Ovo znanje moram staviti u službu svojih bližnjih kako bih im pomogao da se pripreme za konačno rješenje koje se nazire. Razmišljao sam o pisanju knjige; ovaj projekt nije isključen, ali prvo krećem s ovim blogom čiji je cilj u naslovu: probudi se dok ne bude prekasno!

Tako ću ispuniti ulogu “apostola posljednjih vremena” o kojem je Gospa od La Salette govorila u svojoj poznatoj tajni (1846.) i koji će se pojaviti u vrijeme dolaska Antikrista: “Pozivam apostole posljednjih vremena, vjerne učenike Isusa Krista, koji su živjeli u preziru svijeta i samih sebe, u siromaštvu i poniznosti, u preziru i šutnji, u molitvi i mrtvljenju, u čistoći i u jedinstvu s Bogom, u patnji i neznanju svijetu. Vrijeme je da izađu i osvijetle zemlju. “.

Nažalost, ne uklapam se baš u opis, stoga riječ (budućnost) na početku ovog članka, jer težim biti dio toga i nadam se da ću pronaći milost i snagu potrebnu da to postignem.

Doista, vladavina Antikrista je blizu i sada je hitno prosvijetliti svoje suvremenike.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved