Connect with us

Vijesti

JOE MAGARAC Američka legenda o Hrvatu koji je skočio u peć

Published

on

Radio je neumorno za 29-ero ljudi. Golim rukama miješao je rastaljeni čelik i izrađivao potkove kao da oblikuje perece od tijesta

Joe Magarac bio je sav od čelika, visok kao dimnjak, sa širokim ramenima poput vrata ljevaonice. Njegove ruke su sličile posudama iz kojih se izlijevao rastaljeni metal. Nakon rođenja u željeznoj rudi, odrastao je u peći.

Lik su u prvoj polovici prošlog stoljeća osmislili hrvatski doseljenici iz okolice Pittsburgha. Jesu li svoje prijatelje i sebe tako nazivali, ironično se šaleći na vlastiti račun?

Nastanak priče zagonetan je poput njegovog života!

Možda su se zaista, kako neki kažu, hrvatski radnici u ljevaonicama Pittsburgha poigrali s Owenom Francisom pa su mu na brzinu ispričali svoju američku verziju Velog Jože.

S druge strane Owenu je kao nadahnuće mogao poslužiti život nesretnika koji su za male dnevnice u neljudskim uvjetima radili uglavnom da prežive.

A ime Joe Magarac za koje je već čuo i znao što znači, savršeno se uklapalo.

Stoga je magazin Scribner’s 1931. godine u Pittsburghu objavio Owenovu pripovijest: “Saga o Joeu Magarcu: Čovjeku od čelika”.

Uskoro će Joe Magarac uz Paula Bunyana, Johna Henryja i Pecosa Billa postati omiljeni junak američkih narodnih priča.

Pripovijest o njemu kaže kako je bio toliko snažan da je rastaljene šipke savijao kao da su od papira.

Radio je neumorno za 29-ero ljudi. Golim rukama miješao je rastaljeni čelik i oblikovao potkove poput pereca od tijesta.

Od ohlađenog čelika, lakoćom kojom djeca prave snježne grude, radio je topovska zrna.

U kritičnim trenucima spašavao bi radnike od opasnih situacija. Osim fizičke jačine, Joe Magarac bio je div dobrica, velikodušan, požrtvovan i hrabar.

Jednog dana Steve Mestrovich organizirao je natjecanje u savijanju čelika. Nagrada je bila ruka njegove kćeri Mary. Očekivalo se da će Eli Stanoski pobijediti Petta Pussicka, no Mary je voljela Petta.

Magarac je došao iznenada, priključio se obojici i na kraju slavio. Nije oženio Mary već ju je prepustio njezinom odabraniku, rekavši: “Uostalom, kako bi Joe Magarac, radnik u ljevaonici, imao vremena za obitelj?”

Pripovijest završava sa zaključkom kako nitko ne zna što se s njim dogodilo. Neki kažu da je zbog velike svjetske proizvodnje čelika potražnja u Americi smanjena i prijetilo se zatvaranjem.

Joe je pao u tugu jer nije mogao pomoći svojim prijateljima. Skočio je u peć i otopio se. Taj čelik je toliko bio kvalitetan da su ga svi htjeli kupiti.

Drugi tvrde kako je još uvijek živ, čeka u nekoj napuštenoj peći da opet počne s radom.

On zasigurno postaje dio identiteta Pittsburgha kada ga William Gropper 1948. godine oslikava. Danas se djelo nalazi u tamošnjoj galeriji sveučilišta.

Zanimljiva je i priča za djecu Irwina Shapira tiskana 1948. godine – “Joe Magarac i njegovo američko državljanstvo”.

Autor govori o legendarnom Joe Magarcu kojeg vlasnik ljevaonice traži 1000 dolara za američko državljanstvo.

Magarac zbog toga počinje još više raditi, no nakon dolaska u Washington, jedan kongresmen mu ironično kaže da se vrati u stari kraj (misleći na zemlju porijekla). Naš junak u maniri King Konga ruši Capitol.

Glazbeni sastavi The New Christy Minstrels i Les Folks o njemu su čak snimili pjesmu.

U seriji filmova posvećenih američkim folk junacima, ekranizirao ga je i Walt Disney.

Na ulazu u zabavni park Kennywood u Pittsburghu stajao je njegov veliki kip koji ga je prikazivao kako u rukama drži užarenu šipku i oblikuje tobogan smrti. Godine 2009. djelo je poklonjeno jednoj tvrtki.   

Magarac je još uvijek aktualan. Programer igrica Volition koristio je njegov lik u poznatom Saints Rowu. U virtualnom gradu Steelportu prikazuje ga se kako izlijeva rastaljeni čelik. Otok iz igrice nije kontroliran, nema ulica, susjedstvo nije ničije. Simbolično!

Prije tridesetak godina u Hrvatskoj je postojala ideja da se napravi mjuzikl nadahnut njegovom pričom.

A sve je možda počelo kada je na jednog hrvatskog nesretnika poslovođa u pitsburškoj ljevaonici vikao da brže radi.

Bildergebnis für Joe Magarac hrvat Walt Disney
Bildergebnis für Joe Magarac hrvat Walt Disney

“Ajmo, Joe Magarac!”, ironično je ponovio njegov radni kolega.   

Joe Magarac, a legendary Croatian steel worker in the USA

JOE MAGARAC

I’ll tell you about a steel man,
Joe Magarac, that’s the man!
I’ll tell you about a steel man,
Best steel maker in all the land
Steel-heart Magarac, that’s the man.

He was sired in the mountain by red iron ore
Joe Magarac, that’s the man!
He was sired in the mountain by red iron ore
Raised in a furnace – soothed by its roar
Steel-heart magarac, that’s the man.

His shoulders are as big as the steel-mill door
Hands like buckets, his feet on half the floor

With his hands he can break a half-a-ton dolly
He stirs the boiling steel with his fingers, by golly

He grabs the cooling steel – his hands like wringers
And makes eight rails between his ten fingers

Joe can walk on the furnace rim
From furnace to furnace – just a step for him

Joe never sleeps, but he’s got to eat
Hot steel soup, cold ingots for meat

Now, if you think this man’s not real
Then, jump in a furnace, see him cook the steel.

Advertisement

Vijesti

Spisateljica JK Rowling odbija se pokloniti transrodnoj aktivistici koja ju je prijavila policiji zbog ‘pogrešnog roda’

Published

on

Rowling je branila svoje stajalište da rodno zbunjena televizijska ličnost ‘India’ Willoughby ‘nije postala žena’, dodajući da ‘Indija glumi mizoginu mušku fantaziju o tome što je žena.’

FOTO: Autor J.K. Rowling/Joel C Ryan/NYT/Invision, via Associated Press

“India Scarlett” Willoughby, transidentificirani muškarac koji je promijenio ime Jonathan i “tranzicionirao” se 2015., jedan je od najistaknutijih aktivista za transrodnost u Ujedinjenom Kraljevstvu. Proslavljen kao britanski “prvi transrodni televizijski čitač vijesti” i “prvi transrodni suvoditelj” prethodno isključivo ženskog ITV talk showa Loose Women, bio je nominiran za britansku LGBT nagradu 2017. Nakon “tranzicije”, Willoughbyjev sin slomljenog srca odbio je razgovarati s njim godinama.

Willoughby je sada možda poznatiji po petljanju s Rowling. Govoreći za Byline TV, Willoughby je objavio da je prijavio Rowling policiji jer ga je “pogrešno rodila” nazivajući ga muškarcem, a ne ženom. “J.K. Rowling je definitivno počinila zločin”, rekao je. “Ja sam zakonski žena. Ona zna da sam žena i naziva me muškarcem. To je zaštićena karakteristika. A to je kršenje i Zakona o ravnopravnosti i Zakona o priznavanju spola.”

Zatim se požalio na njezine tweetove i rekao da su odgovori bili “truli” i “odvratni” te da predstavljaju zlostavljanje. “To je izvršeni prekršaj.”

Kao i gotovo sve što Willoughby kaže, ovo nije slučaj – Rowlingovo obraćanje njemu kao muškarcu nije “zločin iz mržnje” i neće, prema trenutnom pravnom režimu, dovesti do njezina uhićenja. Rowling je, sa svoje strane, odmah uzvratila. “Prije nekog vremena, odvjetnici su me obavijestili da ne samo da imam jasan slučaj za klevetu protiv Indije Willoughby, već da bi Indijino opsesivno ciljanje na mene tijekom proteklih nekoliko godina moglo dostići zakonski prag za uznemiravanje”, objavila je na X.

Zatim je navela popis Willoughbyjevih vlastitih kontroverznih tweetova:

Continue Reading

Vijesti

Knjiga o obraćenjima Boba Hopea i drugih holywoodskih zvijezda…

Published

on

Razgovarali smo s autoricom Mary Claire Kendall o novom izdanju njezine knjige ‘Oasis’. Povezuje priče o mnogim holivudskim zvijezdama koje su prešle na katoličanstvo…

Ove godine dodjelu Oscara vodit će komičar Jimmy Kimmel. Bit će mu to četvrti put da vodi ceremoniju, impresivan ukupni broj – ali teško će dostići najboljeg od svih voditelja Oscara, Boba Hopea, koji je bio glavni voditelj Oscara nevjerojatnih 19 puta.

Hopeove iskrivljene rečenice i bezobrazne dosjetke učinile su ga omiljenom figurom na pozornici i ekranu, a posebno u vojnim bazama diljem svijeta. Između snimanja filmova i pojavljivanja na radiju, duhoviti čovjek posvetio je puno vremena zabavljajući prekomorske trupe s USO-om, često u borbenim zonama.

Međutim, unatoč svoj svojoj velikodušnosti, Hope je bio i konfliktna duša. Njegova reputacija škrtca možda je povezana s velikim siromaštvom koje je doživio kao dijete. Hope je bio i ženskar, što je užasnulo njegovu suprugu Dolores. Njezina predana katolička vjera je ta koja je u konačnici održala brak i koja je na kraju dovela do obraćenja Boba Hopea na katoličanstvo početkom 1990-ih.

Bob Hope na nastupu u USO-u 1984

Iznenađujuće priče

Priča o vjeri Boba Hopea ispričana je u prekrasnoj knjizi Oaza, Mary Claire Kendall. Dijeli iznenađujuće priče o obraćenju 13 holivudskih slavnih osoba, uključujući Alfreda Hitchcocka, Garyja Coopera, Lanu Turner i mnoštvo drugih zvijezda. (Priču o putovanju Johna Waynea u katoličku vjeru, čiji su dijelovi izvedeni iz Oasisa, možete pročitati ovdje.)

S oduševljenjem smo saznali da je Mary Claire Kendall pripremila novo izdanje Oaze, koja će uskoro biti dostupna i kao e-knjiga. Kaže Aleteiji da najnovije izdanje sadrži nove informacije i ispravke prikupljene njezinim istraživanjem. Obnavlja “nešto od onoga što sam morao izrezati iz poglavlja o Mary Astor”, a također “popunjava više priče Ann Sothern”.

“Iscjeljenje i oporavak”

Prije mnogo godina, Kendall je bila privučena ovim pričama o “iscjeljenju i oporavku”. Kao što objašnjava u predgovoru za Oasis, iznijela je priču o obraćenju Garyja Coopera u izdavača časopisa, ali “… mi je rekla da je zanima samo njegov ‘vanjski život’.”

Kako apsurdno, pomislio sam. Što može biti fascinantnije od priče o duši? To je klasik Billyja Wildera Sunset Boulevard (1950.) o kraljici nijemog filma koja žudi za povratkom. To je Barrymore (2011.) o Jacku, najmlađem članu kazališne kraljevske obitelji, koji gleda na povratak, između gutljaja. To je životni luk, usponi i padovi s kojima se svi borimo, koji upotpunjuju sliku.

Kendallina pokojna majka na kraju ju je potaknula da te priče pretvori u knjigu. Ona također pripisuje zasluge svom “dragom prijatelju” fra. Charlesu Johnu McCloskeyju III za “što mi uvijek šalje nove zvijezde o kojima pišem.” Nažalost, preminuo je prošle godine.

Kniga “Oaza” Mary Claire Kendall

Bio je to fr. McCloskeya koji je predložio da Kendall napiše o zaokretu Jacka Lemmona katoličkoj vjeri – priči koja će biti ispričana u nadolazećoj Oasis II, koja će također podijeliti vjernička putovanja Aleca Guinnessa, Spencera Tracyja, Jamesa Cagneyja i drugih. Knjiga izlazi ovog ljeta.

I koji bi film voljela vidjeti da ponese kući Oscara ove godine? “Maestro, s Bradleyjem Cooperom i Carey Mulligan, moj je izbor za najbolji film”, kaže Kendall. Također je voljela The Holdovers, “klasične dramske komedije – i sigurno će osvojiti Oscara, možda Paula Giamattija za najboljeg glumca.”

Vidjet ćemo je li predviđanje Mary Claire točno za nekoliko sati… – donosi Aleteia.

Continue Reading

Vijesti

Bolest X dolazi nakon Sporazuma o pandemiji?

Published

on

Prvo, treba obnoviti političku strukturu za ‘sljedeću pandemiju’, uključujući i sporazum o pandemiji. Hoće li bolest X doći poslije? ‘Sporazum o pandemiji’ Svjetske zdravstvene organizacije trenutno se pregovara iza zatvorenih vrata u Ženevi. Glasovanje će biti u svibnju, tada bi ugovor trebao biti prihvaćen. Ali ni tada ugovor još nije valjan dok ga ne ratificiraju u nacionalnim parlamentima, ali najveći korak bi bio napravljen…

Pripreme za ‘sljedeću pandemiju’

Daily Skeptic postavio je ključno pitanje nedugo prije nego što su pregovori, 19. veljače, započeli: Koliko će vremena trebati, ako se usvoji sporazum o pandemiji, prije nego što se ponovno proglasi ‘pandemija’?

Pitanje postavlja britanski imunolog Angus Dalgleish. U svom kratkom eseju iznosi izvanredna razmišljanja koja počinju smrću Sir Anthonyja Epsteina, pronalazača Epstein-Barr virusa:

Bio sam zapanjen kada sam pročitao osmrtnicu Sir Anthonyja Epsteina, koji je preminuo prošli tjedan u dobi od 102 godine.

Sumnjao je da je limfom (rak), nazvan po Dennisu Burkittu (prvom koji ga je opisao), uzrokovan virusom, i koji je odlučio otkriti taj virus. Primao je brojne uzorke koji su redovito dolazili iz Ugande i opetovano nije uspio pronaći nikakve dokaze sve dok let s uzorkom nije ozbiljno zakasnio, a kada su uzorci konačno stigli, svi su izgledali mutno.

Na kraju je pomoću novog elektronskog mikroskopa uspio pronaći novi virus herpesa koji je nazvao Epstein-Barr virus (Barr je bio njegov tehničar), ili EBV.

Za mnoge druge viruse se sumnjalo da uzrokuju rak, ali nisu uzgajani niti viđeni pod mikroskopom. Poznati primjer je humani papiloma virus (HPV) koji uzrokuje rak vrata maternice (između ostalih vrsta raka). Može se otkriti samo tehnikama molekularne biologije poput onih koje je koristio njegov pronalazač, dobitnik Nobelove nagrade Harold zur Hausen.

Poteškoće u identificiranju virusa dovele su do raznih takozvanih teorija zavjere, kao što su da HIV ne uzrokuje AIDS i da virus Covid ne postoji.

Ove teorije uzdrmane su činjenicama poput onih da su mnogi pacijenti zaraženi HIV-om zdravi, a neki slučajevi AIDS-a HIV negativni, te da je teško izolirati i HIV i SARS-2, uzrok Covida. Zanimljivo, i kod HIV-a i kod Covida, teški klinički simptomi nisu posljedica izravnog učinka virusa koji ubija stanice, već teške hiper-upale uzrokovane virusima.

Toliko o uvodu u kojem Dalgleish vrlo nedogmatično raspravlja o ‘virološkoj paradigmi’. Ali onda prelazi na akutni politički slučaj i WHO-ov ‘ugovor o pandemiji’. SZO bi “zahtijevao od svih nas da potpišemo njegovu agendu za svjetsku dominaciju u borbi protiv sljedeće pandemije.” SZO pokušava opovrgnuti kritike. ‘Suverenitet’ nacija ne bi bio ugrožen, kažu. No, pravni stručnjaci poput Švicarca Philippa Krusea, koji se posljednjih tjedana profilirao kao vodeći stručnjak protiv reforme SZO-a, opovrgavaju SZO.

Dalgleish nastavlja:

SZO se pokazao krajnje nekompetentnim u rješavanju epidemije Covida u Kini. Sada nas opet želi opteretiti tom nesposobnošću, ali ovaj put želi imati potpunu kontrolu. Zašto?

Primjetno je da je SZO angažirala Jeremyja Farrara iz Wellcome Trusta da vodi znanost zajedno s drugim ludim muškarcima i ženama koji misle da sljedeći put moramo udariti ranije i jače.

Što je njihova agenda? Oni žele kontrolu nad sljedećom pandemijom, koju će sigurno objaviti kada svi potpišu ugovor.

Strah je počeo sa strašnom bolešću koja se već naziva Bolest X. 

Izvješća o drugim opasnim virusima već su objavljena, uključujući virus Wuhan koji je 100% smrtonosan kod miševa. Vjeruje se da će ovaj virus zaraziti mozak.

Nažalost, moram izvijestiti da je mnogo toga istina, ili da bi mogla biti istina. Naše tumačenje sekvence virusa Covid pokazalo je da je njime u velikoj mjeri manipulirano tako da ne samo da inficira glavni ACE-2 receptor već se može vezati i za druge sekundarne receptore poput onih za okus i miris. Dakle, već je zarazio naše mozgove, a to mogu bez oklijevanja potvrditi oni koji su patili od moždane magle!

Naše istraživanje otkrilo je da postoji više od jednog laboratorija u Wuhanu koji radi na koronavirusima, i da je jedan pod vojnom kontrolom i fokusiran na neurološke ciljne viruse.

Onda sam odjednom palo na pamet da su već pustili takav virus, ali kao i priča o EBV-u, ovaj virus tek treba pronaći.

Ovaj virus je izuzetno virulentan, preuzima mozgove prethodno racionalnih ljudi i tjera ih da usvoje nove religije i uvjerenja o kojima bi inače razmišljali kao o nečem neracionalnom. Nakon što je funkcija frontalnog režnja eliminirana počinje masovna histerija popraćena pritiscima za različitošću, jednakošću i inkluzivnošću, i (ukratko) dovodi do masovnog izbijanja upravo suprotnog prije nego se proširi na druge koncepte kao što su okoliš i upravljanje.

Sve to ima smisla.

Poput Anthonyja Epsteina, nastavit ću tražiti dok ga ne otkrijem. Za sada ću ga zvati DEI/ESG virus.

Poželite mi sreću!

Thomas Oysmüller/ Izvor: tkp.at/ovdje | Udruga Hrvatski Ratnik

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved