Connect with us

Vijesti

Kako je Staljinova kći postala katolkinja

Published

on

Duhovno putovanje Svjetlane Allilujeve.

Važnost baka i djedova u nečijem životu ne može se podcijeniti. To se jasno može vidjeti u životu Svjetlane Allilujeve.

Od djetinjstva je bila Svjetlana Stalina, jedina kći sovjetskog diktatora Josefa Staljina. Kasnije je uzela ime svoje majke, a kasnije i dalje, dok je živjela u Sjedinjenim Državama i udala se za Amerikanca, postala je Lana Peters.

Rođena 1926. godine, odrasla je u atmosferi u kojoj se Bog nikad nije spominjao. Njezin je otac vladao Komunističkom partijom i vladom koja je dala sve od sebe da minimalizira ulogu religije u životu ljudi – ili da je iskoristi za promicanje komunističke ideologije.

Međutim, dugoročno gledano, ta vremenska moć nije bila jača od primjera Staljinove majke Gruzije – Svjetlanine bake.

„Prvih 36 godina koliko sam živjela u ateističkoj Rusiji uopće nije bio život bez Boga. Međutim, odgajali su nas ateistički roditelji, sekularizirana škola, cijelo naše duboko materijalističko društvo. Nije bilo govora o Bogu “, napisala je Alliluyeva u svojoj autobiografiji Dvadeset pisama prijatelju. „Moja baka po ocu, Ekaterina Đugašvili, bila je gotovo nepismena seljakinja, prijevremeno udovica, ali koja je njegovala povjerenje u Boga i Crkvu. Vrlo pobožna i marljiva, sanjala je da od svog preživjelog sina – mog oca – postane svećenikom.

Taj se san, naravno, nikad nije ostvario.

Majka Svetlanine majke Olga Allilouieva također je igrala ulogu, napisala je. “Rado nam je govorila o Bogu: od nje smo prvi put čuli riječi poput duše i Boga”, posvjedočila je. „Za nju su Bog i duša bili temelj života.

„Zahvaljujem Bogu što je dopustio mojim dragim bakama da nam prenose sjeme vjere; iako su izvana bili oštri prema novom poretku stvari, oni su svoju vjeru u Boga i Krista zadržali duboko u svojim srcima “, zaključila je.

Ta sjemena njegovana su životnim iskustvom i zalivena suzama. Alliluyeva se sjetila kad je prvi put u životu molila Boga za ozdravljenje. Bilo je to u ime 18-godišnjeg sina, koji je bio vrlo bolestan. “Nisam znala nijednu molitvu, čak ni Oče naš”, napisala je. “Slušao me, znala sam. Nakon ozdravljenja, snažno me obuzela Božja prisutnost. “

S vremenom je upoznala svećenika fra. Nicolása Goloubtzov, koji je, napisala je, potajno krštavao odrasle koji su živjeli bez vjere. “Trebala sam biti poučena o temeljnim dogmama kršćanstva”, rekla je. Krštena je u Ruskoj pravoslavnoj crkvi 20. svibnja 1962. godine.

Pet godina kasnije, nakon poraza Sovjetskog Saveza i života u Švicarskoj, prvi put se susrela s rimokatolicima. Preselivši se u Sjedinjene Države, naišla je na ogromnu raznolikost religijskih tradicija.

“Morala sam otkriti što je ispravno u mnoštvu ispovijedi i izgubila sam trag onoga u što sam osobno vjerovala. Pogledala sam pravoslavlje za rješenje mog osobnog traženja”, rekla je. “Odgovori na moja pitanja činili su se previše apstraktni. Uprkos prijateljstvu s pravoslavnim intelektualcima, … moja duhovna žeđ ostala je nezadovoljena. “

Jednog dana primila je pismo katoličkog svećenika u Pennsylvaniji, oca Garbolino-a, koji ju je pozvao na hodočašće u Fatimu, povodom 50. obljetnice tamošnjih ukazanja. Nije mogla ići, ali nastavila je skoro 20-godišnju prepisku s fra. Garbolino. 1976. godine sprijateljila se s katoličkim parom u Kaliforniji i živjela s njima dvije godine. “Njegova diskretna pobožnost i njegov zahtjev prema meni i mojoj kćeri duboko su me pokrenuli”, napisala je.

  1. godine ona se sa kćerkom preselila u Cambridge u Engleskoj. “Moji kontakti s katolicima uvijek su bili prirodni, mirni i ohrabrujući”, podsjetila je. “Čitanje zapaženih knjiga poput Raisse Maritain [supruga Jacquesa Maritaina rođena u Rusiji i preobraćenica na katolicizam] pomoglo mi je da se približim i približim Katoličkoj crkvi.”

Završila je ulazak u Katoličku crkvu, prisutna svakodnevnim misama. “Prije sam se osjećala nevoljko oprostiti i pokajati se i nikada nisam bila u mogućnosti voljeti svoje neprijatelje”, napisala je. “Ali osjećam se vrlo različito nego prije, jer svakodnevno prisustvujem misi. Euharistija mi je učinjena živom i potrebnom. Sakrament pomirenja s Bogom kojega svakodnevno vrijeđamo, napuštamo i izdajemo, osjećaj krivnje i tuge koji u nas tada upadaju: sve to zahtijeva da ga često primamo. “

John Burger /Aleteia.com

Vijesti

Legenda o nastanku hrvatskoga grba

Published

on

Legenda kaže da je krajem 10. stoljeća, u ratu s Mlečanima, hrvatski kralj Stjepan Držislav zarobljen i odveden u Veneciju. Mletački dužd Petar II. Orseolo je čuo da hrvatski kralj dobro igra šah i izazvao ga je na 3 partije šaha.

Ako bi kralj pobijedio, dužd mu je jamčio slobodu. Prema legendi, Stjepan Držislav je pobijedio i pušten je iz tamnice da se vrati u Hrvatsku. Kao zahvalu za svoju slobodu odlučio je za svoj grb i grb Hrvatske odabrati šahovnicu – djelomično prenosimo sa stranice History of Croatia…

Freska iz 15. stoljeća s hrvatskim grbom

Naravno, ovo je samo legenda. Crveno-bijela šahovnica u Hrvatskoj se kao državni grb počela javljati tek u 15. stoljeću, a vjerojatno najvažniji dokument s hrvatskom šahovnicom je onaj u kojem hrvatsko plemstvo bira Ferdinanda I. Habsburškog za svog i hrvatskog kralja 1. siječnja 1527. Nakon što je 1526. u bitci kod Mohača poginuo posljednji ugarsko-hrvatski kralj Ludovik II. Jagelski.

Povelja iz 1527. kojom hrvatski velikaši biraju Ferdinanda I. Habsburškog za kralja

Postoji više tumačenja što znače bijela i crvena polja na grbu… Jedno od njih je da znače Bijelu i Crvenu Hrvatsku. Bijela Hrvatska bila je prapostojbina Hrvata na području današnje sjeverne Češke i južne Poljske do iza Karpata, a Crvena Hrvatska je današnja Hrvatska koju su Hrvati naselili početkom 7. stoljeća.

Ali postoji, prema istraživanjima skupine ruskih povjesničara, arheologa i etnologa, monografija Velikaya Horvatya, potpisana od povjesničara s Peterburškog sveučilišta, Aleksandra Mayorova s narativom o Velikoj (Crvenoj) Hrvatskoj. Knjiga je izdana 2006. godine i baca potpuno novo svjetlo na povijest Hrvata kao antičko-pontskog naroda, koji je kroz prvih par stoljeća pos. Kr., vodio Slavene do potpune emancipacije i velikog kraljevstva/carstva.

Postoje tumačenja da bijela polja označavaju mir, a crvena krv i rat, do toga da označavaju strane svijeta, bijela – zapad, crvena – jug, no ni jedna od ovi teza nije sa sigurnošću potvrđena. Kroz povijest se mijenjala boja početnog polja.

Smiješno je stoga, da današnji glavnostrujaški projugoslavenski ‘povjesničari’ (zajednički naziv – istoričarske karleuše – uz ispriku J.K.-i)… hrvatski grb svode na neke, tek epizodne reminiscencije 20. stoljeća…

Continue Reading

Vijesti

“Uključi Boga u svoj život i naći ćeš ga …”

Published

on

Mario Žuvela ima jednu nadahnutu, ‘strelovitu’ molitvu/misao, koju dijelimo s vama.

Ima nešto u tome kad Boga uključiš u svoj svakodnevni život. Dobivaš bolji život.

Dublje odnose. Snažnija iskustva. Sve postaje nekako smislenije. Ne nestaju svi tvoji problemi preko noći, ali se preko noći pronalaze rješenja za njih. Jer ih tražiš s Bogom.

Jer pitaš Boga za savjet. U molitvi. U čitanju Svetoga pisma. U osluškivanju vlastitoga srca. 

Mario Žuvela

Dobro jutro. Kreni jutros s Isusom u novi dan i sve će biti lakše!

Pripremaio: don S. Lončar

Continue Reading

Vijesti

Sporazum WHO-a o pandemiji poražen, barem za sada

Published

on

Pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove WHO-ovog sporazuma o pandemiji i amandmana na Međunarodne zdravstvene propise prije krajnjeg roka 24. svibnja, ali neki kritičari prijedloga upozorili su na preuranjeno slavlje – piše Michael Nevradakis Ph.D., u The Defender.

Građani SAD-a: Zahtijevaju od Kongresa da istraži skokovito visoke stope smrtnosti

Ovaj je članak izvorno objavio The Defender — web mjesto za vijesti i poglede Children’s Health Defense.

Pregovori za predloženi “sporazum o pandemiji” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – ili “ugovor o pandemiji” – i izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) nisu uspjeli, barem za sada.

New York Times je izvijestio da pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove dvaju dokumenata prije 24. svibnja, krajnjeg roka za razmatranje i glasovanje na ovogodišnjoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja se održava ovaj tjedan u Ženevi, u Švicarskoj.

WHO je rekao da su prijedlozi namijenjeni pripremi za “sljedeću pandemiju”.

Ali kritičari su prijedloge nazvali globalnim “grabežom moći” koji je prijetio nacionalnom suverenitetu, zdravstvenoj slobodi, osobnim slobodama i slobodi govora, dok su promicali rizična istraživanja o stjecanju funkcije i “zdravstvene putovnice”.

“Sporne točke”, prema The Timesu, uključivale su “pravičan pristup cjepivima i financiranje za uspostavu sustava nadzora”.

Umjesto razmatranja kompletnog skupa prijedloga iz oba dokumenta, skromniji “konsenzusni paket [IHR] izmjena” bit će predstavljen ovaj tjedan, prema predloženom tekstu Radne skupine za izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) ( WGIHR).

Tekst ne predstavlja potpuno dogovoreni paket izmjena i dopuna i namijenjen je pružanju pregleda trenutnog statusa i napretka rada WGIHR-a. …

Mandat supredsjedatelja i Ureda WGIHR-a sada je završio, ali mi smo spremni podržati sljedeće korake dogovorene na Sedamdeset i sedmoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, uključujući olakšavanje daljnjih rasprava ako se tako odluči.

U konačnom izvješću Međunarodnog pregovaračkog tijela (INB) za “sporazum o pandemiji” od 27. svibnja stoji “INB nije postigao konsenzus o tekstu”.

Mary Holland, izvršna direktorica Children’s Health Defense (CHD), pripisala je globalno protivljenje prijedlozima WHO-a za njihovo zatvaranje. Za Defender je rekla:

Ogromno je priznanje građanskom djelovanju što su ugovor i propisi WHO-a očito propali. Iako su delegati Svjetske zdravstvene skupštine još uvijek uključeni u pregovore u zadnji čas, izvan odobrenih procedura nemaju konsenzus da krenu naprijed s pravnom infrastrukturom za provođenje operacija COVID-a.

Ovo je sjajna vijest za građane svijeta i pokazuje nam koliko možemo biti moćni kada kreativno radimo zajedno.

Times je izvijestio da pregovarači planiraju tražiti više vremena. Prema Straits Timesu, “zemlje su izrazile obvezu da će nastaviti gurati za postizanje sporazuma.”

Otvarajući Svjetsku zdravstvenu skupštinu u ponedjeljak, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus sugerirao je da će se nastaviti napori da se dovrše dva prijedloga.

“Svi bismo željeli da smo uspjeli postići konsenzus o sporazumu na vrijeme za ovu zdravstvenu skupštinu i prešli cilj”, rekao je Tedros, u primjedbama koje citira The Straits Times. “Ali ipak ostajem uvjeren da hoćemo, jer gdje postoji volja, postoji i način.”

Internistica dr. Meryl Nass, osnivačica Door to Freedom – organizacije koja radi na odbijanju prijedloga WHO-a – pozdravila je vijest i sugerirala da su napori WHO-a nepovratno propali.

“Ugovor je sklopljen”, napisao je Nass na Substacku. “Ništa u ugovoru ne može ustati iz pepela pregovora o kojima će se glasovati ovaj tjedan.” Vijest je okarakterizirala kao pobjedu u “prvoj rundi” “u ratu demokracije protiv jedne svjetske vlade”.

Prijedlozi WHO-a se ‘odvijali kroz laži i prikrivanje’

Pregovori su propali unatoč naporima Tedrosa i drugih da uvjere pregovarače i države članice WHO-a da se dogovore o dva teksta na vrijeme za glasovanje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u siječnju, Tedros je upozorio na prijetnju pandemije koju predstavlja još nepoznata “Bolest X” i rekao da nam sporazum o pandemiji “može pomoći da se pripremimo za budućnost na bolji način jer se radi o zajedničkom neprijatelju.”

U ožujku je više od 100 bivših svjetskih čelnika, uključujući bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonyja Blaira – zagovornika “putovnica cjepiva” i digitalne osobne iskaznice – potpisalo pismo u kojem poziva države članice WHO-a da završe pregovore o “sporazumu o pandemiji”.

Dužnosnici Bidenove administracije koji su pregovarali u ime SAD-a također su se zalagali za finalizaciju dvaju dokumenata.

Loyce Pace, pomoćnica tajnika za globalna pitanja u američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga, rekla je za The Times. “Mi u javnom zdravstvu shvaćamo da bi nova pandemija doista mogla biti iza ugla.”

U prosincu 2023. Pace je svjedočila pred Kongresom u prilog ta dva dokumenta. “Samo je pitanje vremena kada će se svijet suočiti s još jednom ozbiljnom prijetnjom javnom zdravlju”, rekla je, ističući ulogu SAD-a u izradi nacrta nekih od predloženih izmjena IHR-a.

Ali prema Nassu, cijeli projekt pripravnosti na pandemiju pokrenut je kroz “laži i prikrivanje”.

“Globalisti su stvorili pravne dokumente prepune eufemizama i kitnjastog jezika, uvijek prikriveni kako bi sakrili prave namjere dokumenata”, rekla je. “Ali prozreli smo ih i nismo im dopustili da se izvuku.”

Nass je napisao da je “konsenzus” o prijedlozima IHR-a koji su dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj skupštini “cvjetni, a ne smisleni jezik”.

Postoji jedna iznimka, rekao je Nass. Osvrćući se na članak 5 amandmana na IHR, primijetila je da su “pregovarači dobro govorili državama da nadziru svoje građane i bore se protiv dezinformacija”

Cijeli članak pročitajte ovdje

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved