Connect with us

Vijesti

KATAKLIZMA U ŠPANJOLSKOJ Kad ideologija ne sluša razum! Razlozi. Pouke za Hrvatsku

Published

on

Mnogi se pitaju za razlog skandaloznog povećanja broja zaraženih i preminulih koronavirusom u Španjolskoj. Navesti ćemo nekoliko provjerenih razloga iz kojih je potrebno izvući potrebne pouke.

Aktualna vlada u Španjolskoj, rezultat također posebnog izbornog zakona koji vlada u ovoj zemlji koji potencira nesrazmjerno razne regije – što dolazi u izražaja posebno u oblastima jakih nacionalističkih naboja -, dajući im više zastupnika nego što bi mogli imati po broju stanovnika, jest sprega Socijalističke Partije, Podemos („Možemo“, kranje ljevičarskog naboja, i nacionalističkih separatističkih stranki. Vlada koja je ideološki vrlo lijevo, da se razumijemo. Vlada koja u svom programu ima posebno „naprednjačke“ poglede na svijet: naprijed sa pobačajem, LGBTI pravima, istospolnim brakovima, feminističkim parolama, i sl.

Za takvu vladu „svetkovina“ osmog ožujka, Međunardong Dana Žena, jest svetinja nad svetinjama. I što ako Međunarodna Organizacija za zdravstvo, kao i nadležne institucije EU predlažu obustaviti programirane demonstracije osmog ožujka? Prvo je prvo: stotine tisuća prosvjednika trebaju se sastati u Madridu upravo 8. ožujka, unatoč tome što je koronavirus počeo praviti velike probleme u Italiji, pokazujući „zube“, i sve što je sposoban prouzročiti. Vlada ne sluša savjet mjerodavnih: idemo naprijed, prvo je prvo! I tako je tempirana biološka bomba koja je eksplodirala među stotinjak tisuća demonstranata prije tri tjedna. Oni koji su bili već zaraženi, podijelili su svoju zarazu s onima koji su bili tijesno uz njih. Nakon demonstracije, prosvjednici su se vratili svojim kućama, posebno u Madridu a i drugim djelovima Španjolske… noseći virus sa sobom.

Kolika je bila sljepoća učesnika demonstracija, pokazuju par parola čija sličnost u tekstu ukazuje na programirane i pripremljene slogane tipa: „Opasniji virus jest tvoj ‘machismo’“ – španjolski žargon koji bismo danas mogli prevesti na „toksični maskulinitet“ , kao dolje prikazani.

(„Machismo“ ubija više nego koronavirus)

Da se ne radi o konspirativnim optužbama „antikomunista“,  zorno ukazuju posljedice demonstracija: na glavnoj paroli išle su dopredsjednica, dvije ministrice, žena predsjednika Pedra Snchez, i njegova majka osim drugih. Rezultat: sve su zaražene koronavirusom! Usput, i predsjednikov punac.

Dakle, koronavirus doista „funkcionira“ na blizini. Ako ga se pusti slobodno, ponaša se čisto matematički. I ne bira žrtve, bile bogate ili siromašne, stare ili mlade.

Osim ovog značajnog propusta, vlada pravi još nekoliko velikh grešaka: tri dana navještava da će proglasiti alarmno stanje, ali ga ne proglašava. U međuvremenu, madrižani, gdje je bilo najviše slučajeva, počinju napuštati grad… noseći virus sa sobom u druge krajeve Španjolske. Zračne veze sa Italijom i Kinom nisu bile obustavljenje, unatoč zahtijevima i upozorenjima nekih oporbenih partija, kao i prvenstveno stručnjaka. No, kad se ovakvom tehničkom problemu ne sluša onaj koji više zna… onda brate uprskaš. Problem je u tome što ne uprskaš samo sebe, već i tolike druge, i vrlo kobno.

Trebamo skratiti, inači bismo mogli napisati cijelu knjigu o ovome. To neka napišu sudski organi nakon ove katastrofe, i neka ne propuste nite jednu neodgovornost bez naplate. Napumenuti ću još samo jedan primjer ideološke sljepoće i zadrtosti. Sestra dopredsjednice prijašnje vlade – liberalnog kroja –  vlasnica je farmaceutske tvrtke koja proizvodi kvalitetne testove za koronavirus, koji su u stanju otkriti zarazu s vjerojatnošću od 98%. Tvrtka nudi svojo vladi na prvom mjestu proizvod: ali vlada to odbija. Možete pretpostaviti razlog. Inače, testovi ove tvrtke prodaju se vrlo uspješno u 30 drugih zemalja. (Poveznica.)

Imamo već dovoljno primjera za ukazati na glavno: jedna nacija se mora voditi stručnošću i odgovornošću. Potrebno je staviti prave ljude na pravo mjesto i pustiti ih da odlučuju u stvarima gdje samo stručnost može dati pravi odgovor. Posebno u ovakvim kriznim momentima, glavnu ulogu moraju imati provjereni zdravstveni stručnjaci, vojska i sigurnosne službe, i dobri ekonomisti koji će znati organizirati najnužnije za pučanstvo u ovim trenucima kad se ne smije napraviti niti jedna greška u koracima.

I još nešto: dolazi mi na pamet o ovim trenucima starozavjetna zgoda kad je egipatski faraon sanjao san o sedam debelih i sedam gladnih krava koje izlaze iz Nila. Tražio je da mu njegovi mudraci protumače san, ali nitko nije bio sposoban dati zadovoljavajući odgovor. Tada mu dovode Jakovljevog sina Josipa, prodanog u Egipat, jer je bio na glasu kao mudar čovjek. On mu protumači san, govoreći mu da će biti sedam dobrih godina, a onda sedam zlih. I da se za vrijeme dobrih godina treba pripremiti za loše. Na što faraon donese odluku: ne vidim nikog sposobnijeg od tebe za takvo nešto: ti ćeš upravljati zemljom u moje ime i spasiti ćeš narod od gladi. Da: Ite ad Joseph, „Idite Josipu“, to je savjet za ovo vrijeme. Tražiti stručne i sposobne ljude koji će znati odbraniti narod od ovog zla. I što je još važnije: ne zaboraviti na Boga, kojega kao da tjeraju od ljudi ovim mjerama zatvaranjem crkvi u tolikim biskupijama.

Još nešto: mnogi teže potcjenjivanju ovog virusa. Istina, nije lako naći nešto podmuklije i ubitačnije. Ali ako se u prvim momentima može misliti da je ovaj virus nešto praktično bezopasno; nešto što pravi preveliku buku bez ikakve potrebe, nakon razvoja događaja koji se mogu pratiti „u živo“ u Italiji i Španjolskoj (ali pazite, situacija se znatno pogoršava i u Francuskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Švicarskoj: Italija trenutno ima 166 preminulih na milijun stanovnika, Španjolska 128, Nizozemska 37, Francuska 35, Švicarska 31, itd. – Hrvatska za sada 1, Slovenija 4), vlade drugih zemalja, na primjer Hrvatske, ne smiju sebi dozvoliti ležernost i nonšalantost: nalazimo se pred velikim i mučnim protivnikom kojem se treba suprostaviti sa svom ozbiljnošću i odgovornosti.

Neka nam je svima Bog na pomoći.

Milenko Bernadić

Advertisement

Vijesti

POČELO JE!? Najviši sud Arizone vratio nekadašnju zabranu pobačaja

Published

on

Vrhovni sud Arizone oživio je u utorak zakon iz 1864. koji zabranjuje gotovo sve pobačaje, što je simbolična odluka s važnim izbornim implikacijama nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora u ovoj ključnoj državi na jugu Sjedinjenih Država.

Ovaj zakon zabranjuje svaki pobačaj od trenutka začeća, osim ako je život majke u opasnosti. Silovanje ili incest ne smatraju se valjanim izuzecima.

Nakon što je desetljećima bio uspavan, “sada je primjenjiv”, prema odluci Vrhovnog suda Arizone.

Suci smatraju da ništa ne stoji na putu njegovoj primjeni jer je ustavna zaštita prava na pobačaj poništena 2022., dajući slobodu svakoj američkoj državi da donese svoj zakon o pobačaju.

Ova odluka povećava izborne uloge kako se približavaju predsjednički izbori, u ključnoj državi u kojoj je Joe Biden pobijedio Donalda Trumpa sa samo 10.000 glasova prednosti 2020. godine.

Bivši republikanski predsjednik u ponedjeljak je rekao da želi američkim državama dati odriješene ruke u donošenju zakona o pobačaju u slučaju svog povratka u Bijelu kuću.

“Države će odlučiti… Što god odluče, to mora imati snagu zakona”, rekao je.

Nakon odluke u utorak, Joe Biden je odmah osudio “okrutni” zakon.

“Ova je odluka rezultat ekstremnog programa republikanskih izabranih dužnosnika koji su predani lišavanju žena slobode”, osudio je u priopćenju za javnost.

Novi pravni okvir “ne štiti žene čak ni kada je njihovo zdravlje u opasnosti ili u tragičnim slučajevima silovanja ili incesta”, istaknuo je. (Hina/K)

Continue Reading

Vijesti

BOLESNA EU želi pobačaj proglasiti temeljnim ljudskim pravom! Pomozite nam to spriječiti.

Published

on

Francuska je napravila devastirajući potez uključivanjem pobačaja u svoj ustav, pod izlikom zaštite ženskih prava, prava koja nikada nisu bila ugrožena.

Stopa pobačaja u Francuskoj već je gotovo jednaka onoj u Velikoj Britaniji, gdje su zakoni izrazito liberalni i gdje se može izvršiti pobačaj sve do trenutka rođenja.

USPROTIVITE SE UBIJANJU NAJRANJIVIJIH – POTPIŠITE OVDJE!

Međutim, broj pobačaja smanjuje se u drugim europskim zemljama poput Italije, Njemačke i Mađarske.

Žrtvovanje nevinih života nije korak naprijed, već korak natrag za našu čovječnost.

Sada Europski parlament (EP) želi iskoristiti ovu situaciju i uključiti pobačaj u Povelju o temeljnim pravima Europske unije, koja pokriva sva ljudska prava u Europi … osim prava nerođene djece.

Kako to može biti temeljno pravo kada nerođeno dijete nema glas da se brani? Kako smo kao društvo došli do toga da slavimo uništavanje dragocjenih života?

Glasovanje će se održati 11. travnja, a ljevičarska većina u EP-u, ojačana nedavnim uključenjem pobačaja u francuski ustav, pokušava osigurati veliku pobjedu za feministički lobi.

Strašno je misliti da bi Povelja o temeljnim pravima mogla uključivati pravo na ubijanje nevinog ljudskog bića. Povelja bi trebala štititi SVE živote, svih dobnih skupina i u svim fazama života, posebno one najranjivije.

Europarlamentarci također pokušavaju ušutkati protivnike pobačaja tražeći od Vijeća EU da ukine trenutno pravilo kako više ne bi bila potrebna jednoglasna suglasnost svih država članica.

Ako bi ova rezolucija postala učinkovita, mogla bi poslužiti kao presedan i nesumnjivo bi se koristila u Europskoj Komisiji protiv država članica koje su za život.

Pravo na regulaciju pobačaja spada pod nadležnost država članica, jer zdravstvena politika ne spada pod europsku nadležnost. Bilo kakve izmjene ugovora koje krše ove nadležnosti mogle bi udaljiti članice koje se bore za život. Ove “nepopustljive” zemlje sada se suočavaju s velikim pritiskom, što bi moglo dovesti do različitih ekonomskih sankcija (smanjenje sredstava iz proračuna, povećanje kamata, itd.).

Tijekom rasprave 14. ožujka, glasovi za život u Europskom parlamentu bili su snažno napadnuti. Strašno je pomisliti da bi Povelja o temeljnim pravima mogla uključivati pravo na ubijanje, da bi države koje se s time ne slažu čak bi mogle biti ušutkane, kako bi pobačaj prošao u Povelji EU – još jedan udar na demokraciju.

Drugim riječima, glas europarlamentaraca za pobačaj u Povelji o temeljnim pravima EU-a bio bi i glas protiv života i glas protiv demokracije.

Šokantno je kako se nerođenu djecu potpuno ignoriralo u ovoj raspravi. Ipak, već s šest tjedana možemo čuti otkucaje srca bebe.

Što je s njenim pravom na život? Tko će je braniti ako ne ti i ja? POTPIŠITE !

U Europi, zakoni o pobačaju variraju od 14 tjedana u Francuskoj i Španjolskoj do 24 tjedna u Nizozemskoj (zapravo, dozvoljen je sve dok liječnici ne kažu da dijete može preživjeti izvan maternice).

S 14 tjedana, beba je veličine naranče, svi su joj organi potpuno formirani, lice joj postaje prepoznatljivo, raste joj kosa, prsti na rukama i nogama, i ima aktivne reflekse.

Otprilike u ovo doba majke će prvi put početi osjetiti bebine pokrete.

Želimo li postati poput Velike Britanije ili Nizozemske, gdje se djeca mogu pobaciti sve do trenutka rođenja ako se smatra da imaju čak i najmanje i lako lječive dijagnoze?

Želimo li dopustiti da se djeca diljem Europe pobacuju sve do rođenja iz bilo kojeg razloga, izlažući i njihove majke velikom riziku? Daleko od zaštite žena, zakoni koji utvrđuju pravo žene na pobačaj, ostavljaju je neprestano ranjivom na pritisak i prisilu okoline tijekom trajanja trudnoće.

Naša bi peticija može utjecati na ishod! Zahvaljujući glasovima tisuća zabrinutih građana koji se zalažu za pravo na život, možemo se boriti protiv stranaka i europarlamentaraca koji glasaju za pobačaj i pozvati ih na odgovornost.

Mi smo glas za ovu djecu koja nemaju glas. POTPIŠITE OVDJE!

Continue Reading

Vijesti

VIDIK fest DANAS: ”Književnost i propaganda: Godina Miljenka Smoje i Godina Marka Marulića”

Published

on

Danas na rasporedu Vidik festa, festivala kulturnog aktivizma koji se održava u Splitu od 8.04. do 11.04. bit će upriličena tribina

”Književnost i propaganda: Godina Miljenka Smoje i Godina Marka Marulića”.

Tribina u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i suorganizaciji Matice hrvatske – Ogranak Split će se održati u dvorani Dominikanskog samostana na Pazaru s početkom u 18,30 sati. 

Na tribini sudjeluju: novinar Joško Čelanprof.dr.sc. don Mladen Parlov, prof. Danijela Visković Veršić i moderatorica Snježana Šetka

Tribina se organizira povodom proglašenja Godine Marka Marulića i obilježavanja 500 godišnjice njegove smrti s osvrtom na prethodnu godinu koja je bila nizom aktivnosti povećena 100 godišnjici rođenja Miljenka Smoje.

Gosti će na tribini govoriti o elementima društveno angažirane književnosti u djelima Miljenka Smoje i Marka Marulića, njihovom mjestu u kulturnoj memoriji grada Splita i društveno-povijesnom kontekstu u kojemu su djelovali.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved