Connect with us

Vijesti

Kongresna rezolucija protiv ustrojavanja islamske teokratske države

Published

on

U prijedlogu rezolucije američkoga Kongresa potvrđena su ključna prava hrvatskoga naroda na opstanak u BiH, što je znatnim dijelom i uspjeh sadašnje hrvatske državne politike 

Američki poziv Erdoganovoj Turskoj da umjesto vojne prijetnje prihvati dijaloga s Grčkom u rješavanju pitanja svojih pomorskih granica, kao i poziv da smanji intenzitet rata u Nagornom Karabahu, a sad i sadržaj prijedloga Rezolucije američkoga Kongresa u povodu 25. obljetnice Daytonskog sporazuma, nisu samo znak vitalnosti i dinamizma washingtonske diplomacije, nego ponajprije pokazatelj vojne, gospodarske i političke moći Erdoganove Turske, koja na temelju svoje neoosmanske strategije pokušava obnoviti utjecaj na područjima od Libije, preko Palestine i Jeruzalema, Sirije, Iraka, Azerbajdžana pa sve do Bosne i Hercegovine.

>> Kongresmeni SAD-a traže kažnjavanje Turske i Azerbajdžana

Kako se na tim prostorima radi o različitim narodima, koje doduše povezuje islamska vjera, riječ je o oživotvorenju jedne od teokratskih inačica islamske politike, kojoj je neprijatelj zapadnjački pojam nacije, a u vjerskom smislu i svojevrsna hereza.

Taj se problem najbolje očituje u tragičnoj potrazi bosanskohercegovačkih muslimana za svojim identitetom, koji se nakon oslobođenja BiH od osmanske vlasti potkraj 19. stoljeća, unatoč protijeku stotinjak godina, nisu uspjeli uklopiti ni u jednu naciju pa čak niti u onu “bošnjačku”, kojom su se imenovali tijekom rata devedesetih godina.

U političkom govoru, kako bi valjda zavarali zapadnjake, služe se, doduše, instrumentarijem bošnjačke nacije, a istodobno kao nacionalna zajednica ne priznaje na svom zamišljenom području postojanje drugih naroda – hrvatskoga i srpskog, što, unatoč prividnoj krinci, otkriva istinski kartakter već spomenute inačice islamske teokratske vlasti.

S obzirom da se takva vlast oslanja na Erdoganovu političku doktrinu i njegovu neoosmansku strategiju te očitu mogućnost turske vojske da vodi istodobno više ratova, bošnjačko je povjerenje u Erdogana naraslo u tolikoj mjeri da se počelo izražavati u feudalnim “amanetima”, odnosno predajom zemlje u ruke novoga sultana.

Na političkoj se razini to ostvarivalo preko sustavnoga kršenja Daytonskoga sporazuma, ponajprije na štetu hrvatskoga naroda, koji s Bošnjacima dijeli područje Federacije pa oni, unatoč odluci Ustavnoga suda, kao brojniji narod Hrvatima biraju političke predstavnike.

Takvo nasilje u konačnici vodi do potpunoga potiskivanja Hrvata, čemu se oni kao živa bića posve naravno opiru. Taj otpor preglasavanju dovodi u pitanje sadašnji ustroj Federacije, i malo pomalo vodi do njezina preustroja i unutar nje stvaranja posebne hrvatske federalne jedinice.
 Zato i jest dobro da već najavljena Rezolucija američkoga Kongresa ne potvrđuje samo potporu suverenosti BiH, nego se usredotočuje i na “jednakost svih naroda prema Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini”.

To znači da Rezolucija afirmira ustrojstvo države na temelju jednakopravnosti njezinih konstitutivnih naroda, a neizravno upozorava i na bošnjačku destrukciju i kršenje Ustava BiH.

Rezolucijom ne jamči samo jednakopravnost narodima, nego se, zbog njezina naglašavanja jednakopravnosti naroda, sprječava uvođenje teokratskoga režima pod plaštom građanske države, koju, odričući se sad bošnjačke nacije, jednu vjersku zajednicu, pod imenom građana, ističe kao kriterij za ustrojavanje teokratske države.

Američki Kongresi, dakle, “ponavlja važnost Daytonskog sporazuma kao temelja ustavne reforme u BiH i promicanja političke, ekonomske, pravne i vjerske jednakosti kroz ciljeve i vrijednosti koje je postavila EU”.

Opetovanim naglašavanjem važnosti Daytonskoga sporazuma Kongres  ističe američku ulogu u prekidu rata i potpisivanju mirovnih ugovora između triju strana Hrvata, Srba i tadašnjih bh. muslimana (kasnijih Bošnjaka). Trostrani ugovori uz posebne odnose srpskoga entiteta sa Srbijom i muslimansko-hrvatskoga s Hrvatskom posebno su važno za opstanak hrvatskoga narod, koji svoju državnost u Federaciji temelji na teritorijalno ustrojenim županijama.

  Nasuprot sarajevskom raspirivanju mržnje prema Hrvatima i Hrvatskoj Rezolucija “potiče vladu BiH da provodi ustavne reforme potrebne za pomirbu radi traženja empatije i poštovanja kao temelja za izgradnju zajedničke budućnosti”.

Tako poticajan pristup sigurno ne jamči doživotnu predsjedničku ulogu nametnutom samozvancu u Predsjedništvu BiH – Željku Komšiću.
 Rezolucija  s druge strane istodobno potiče vladu SAD-a da usko surađuje s vladama zemalja koje graniče s Bosnom i Hercegovinom – posebno potpisnicama Daytonskog sporazuma, odnosno Hrvatskom i Srbijom. To pak znači da o položaju svoga naroda i položaju BiH treba odlučivati i Republika Hrvatska, što je svojedobno odbacio Mesić-Račanov trećejanuarski režim, a to onda iskoristila bošnjačka politika kako bi u svim ključnim pitanjima mogla preglasovati Hrvate.

U prijedlogu Rezolucije potvrđena su ključna prava hrvatskoga naroda na opstanak u BiH, što je, nadam se, znatnim dijelom uspjeh i  sadašnje hrvatske državne politike.

Prijedlogom Rezolucije ne stvara se samo temelj za jednakopravnost naroda u BIH, nego se i onemogućuje uvođenje šerijata i teokratske uprave pod kojekakvim krinkama – bilo građanske države, bošnjačke nacije ili turskoga amaneta.

Koliko će ta sadržajna Rezolucija i kada u zaživjeti u zbiljnosti pokazat će vrijeme.

Tomislav Kralj / Hrvatsko slovo

Advertisement

Vijesti

Sporazum WHO-a o pandemiji poražen, barem za sada

Published

on

Pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove WHO-ovog sporazuma o pandemiji i amandmana na Međunarodne zdravstvene propise prije krajnjeg roka 24. svibnja, ali neki kritičari prijedloga upozorili su na preuranjeno slavlje – piše Michael Nevradakis Ph.D., u The Defender.

Građani SAD-a: Zahtijevaju od Kongresa da istraži skokovito visoke stope smrtnosti

Ovaj je članak izvorno objavio The Defender — web mjesto za vijesti i poglede Children’s Health Defense.

Pregovori za predloženi “sporazum o pandemiji” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – ili “ugovor o pandemiji” – i izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) nisu uspjeli, barem za sada.

New York Times je izvijestio da pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove dvaju dokumenata prije 24. svibnja, krajnjeg roka za razmatranje i glasovanje na ovogodišnjoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja se održava ovaj tjedan u Ženevi, u Švicarskoj.

WHO je rekao da su prijedlozi namijenjeni pripremi za “sljedeću pandemiju”.

Ali kritičari su prijedloge nazvali globalnim “grabežom moći” koji je prijetio nacionalnom suverenitetu, zdravstvenoj slobodi, osobnim slobodama i slobodi govora, dok su promicali rizična istraživanja o stjecanju funkcije i “zdravstvene putovnice”.

“Sporne točke”, prema The Timesu, uključivale su “pravičan pristup cjepivima i financiranje za uspostavu sustava nadzora”.

Umjesto razmatranja kompletnog skupa prijedloga iz oba dokumenta, skromniji “konsenzusni paket [IHR] izmjena” bit će predstavljen ovaj tjedan, prema predloženom tekstu Radne skupine za izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) ( WGIHR).

Tekst ne predstavlja potpuno dogovoreni paket izmjena i dopuna i namijenjen je pružanju pregleda trenutnog statusa i napretka rada WGIHR-a. …

Mandat supredsjedatelja i Ureda WGIHR-a sada je završio, ali mi smo spremni podržati sljedeće korake dogovorene na Sedamdeset i sedmoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, uključujući olakšavanje daljnjih rasprava ako se tako odluči.

U konačnom izvješću Međunarodnog pregovaračkog tijela (INB) za “sporazum o pandemiji” od 27. svibnja stoji “INB nije postigao konsenzus o tekstu”.

Mary Holland, izvršna direktorica Children’s Health Defense (CHD), pripisala je globalno protivljenje prijedlozima WHO-a za njihovo zatvaranje. Za Defender je rekla:

Ogromno je priznanje građanskom djelovanju što su ugovor i propisi WHO-a očito propali. Iako su delegati Svjetske zdravstvene skupštine još uvijek uključeni u pregovore u zadnji čas, izvan odobrenih procedura nemaju konsenzus da krenu naprijed s pravnom infrastrukturom za provođenje operacija COVID-a.

Ovo je sjajna vijest za građane svijeta i pokazuje nam koliko možemo biti moćni kada kreativno radimo zajedno.

Times je izvijestio da pregovarači planiraju tražiti više vremena. Prema Straits Timesu, “zemlje su izrazile obvezu da će nastaviti gurati za postizanje sporazuma.”

Otvarajući Svjetsku zdravstvenu skupštinu u ponedjeljak, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus sugerirao je da će se nastaviti napori da se dovrše dva prijedloga.

“Svi bismo željeli da smo uspjeli postići konsenzus o sporazumu na vrijeme za ovu zdravstvenu skupštinu i prešli cilj”, rekao je Tedros, u primjedbama koje citira The Straits Times. “Ali ipak ostajem uvjeren da hoćemo, jer gdje postoji volja, postoji i način.”

Internistica dr. Meryl Nass, osnivačica Door to Freedom – organizacije koja radi na odbijanju prijedloga WHO-a – pozdravila je vijest i sugerirala da su napori WHO-a nepovratno propali.

“Ugovor je sklopljen”, napisao je Nass na Substacku. “Ništa u ugovoru ne može ustati iz pepela pregovora o kojima će se glasovati ovaj tjedan.” Vijest je okarakterizirala kao pobjedu u “prvoj rundi” “u ratu demokracije protiv jedne svjetske vlade”.

Prijedlozi WHO-a se ‘odvijali kroz laži i prikrivanje’

Pregovori su propali unatoč naporima Tedrosa i drugih da uvjere pregovarače i države članice WHO-a da se dogovore o dva teksta na vrijeme za glasovanje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u siječnju, Tedros je upozorio na prijetnju pandemije koju predstavlja još nepoznata “Bolest X” i rekao da nam sporazum o pandemiji “može pomoći da se pripremimo za budućnost na bolji način jer se radi o zajedničkom neprijatelju.”

U ožujku je više od 100 bivših svjetskih čelnika, uključujući bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonyja Blaira – zagovornika “putovnica cjepiva” i digitalne osobne iskaznice – potpisalo pismo u kojem poziva države članice WHO-a da završe pregovore o “sporazumu o pandemiji”.

Dužnosnici Bidenove administracije koji su pregovarali u ime SAD-a također su se zalagali za finalizaciju dvaju dokumenata.

Loyce Pace, pomoćnica tajnika za globalna pitanja u američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga, rekla je za The Times. “Mi u javnom zdravstvu shvaćamo da bi nova pandemija doista mogla biti iza ugla.”

U prosincu 2023. Pace je svjedočila pred Kongresom u prilog ta dva dokumenta. “Samo je pitanje vremena kada će se svijet suočiti s još jednom ozbiljnom prijetnjom javnom zdravlju”, rekla je, ističući ulogu SAD-a u izradi nacrta nekih od predloženih izmjena IHR-a.

Ali prema Nassu, cijeli projekt pripravnosti na pandemiju pokrenut je kroz “laži i prikrivanje”.

“Globalisti su stvorili pravne dokumente prepune eufemizama i kitnjastog jezika, uvijek prikriveni kako bi sakrili prave namjere dokumenata”, rekla je. “Ali prozreli smo ih i nismo im dopustili da se izvuku.”

Nass je napisao da je “konsenzus” o prijedlozima IHR-a koji su dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj skupštini “cvjetni, a ne smisleni jezik”.

Postoji jedna iznimka, rekao je Nass. Osvrćući se na članak 5 amandmana na IHR, primijetila je da su “pregovarači dobro govorili državama da nadziru svoje građane i bore se protiv dezinformacija”

Cijeli članak pročitajte ovdje

Continue Reading

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved