Connect with us

Vijesti

KUHA SE!? Konzultacije Krivokapića i Dodika kod Vučića, Izetbegović se konzultira kod Erdogana, a Čović u Zagrebu

Published

on

Potrošnja Srbije za obranu skočila je u prošlih šest godina za oko 70% tj. na 1,4 milijardu dolara godišnje, piše londonski Economist, uz konstataciju da se ostale bivše jugoslavenske republike brinu zbog tih okolnosti. (Radi komparacije ističemo kako je riječ o iznosu/cijeni VRO-e Oluja!)

Naime, Srbi su devedesetih godina ratovali sa susjedima koji sada imaju mali vojni proračun, tako da Srbija svojim vojnim proračunom nadmašuje Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo i Sjevernu Makedoniju zajedno.

Britanski Economist o naoružavanju srpske vojske (oružjem ofanzivnog karaktera)

Potrošnja Srbije za obranu skočila je u prošlih šest godina za oko 70% tj. na 1,4 milijardu dolara godišnje, piše londonski Economist, uz konstataciju da se ostale bivše jugoslavenske republike brinu zbog tih okolnosti. (Radi komparacije ističemo kako je riječ o iznosu/cijeni VRO-e Oluja!) Naime, Srbi su devedesetih godina ratovali sa susjedima koji sada imaju mali vojni proračun, tako da Srbija svojim vojnim proračunom nadmašuje Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo i Sjevernu Makedoniju zajedno. Također vojnim proračunom nadmašuje i Hrvatsku. (Napominjemo kako prema podacima Svjetske banke iz 2020. g. BDP po stanovniku RH iznosi 13.828 dolara, dok Srbije iznosi 7.666 dolara, iz čega se može zaključiti koliki se teret stavlja pred građane Srbije, koji to vjerojatno podnose samo uz pomoć propagande temeljene na „ugroženosti srpstva“, odnosno induciranjem mržnje prema susjedima.) Autor ovog teksta Tim Judah glede toga ocjenjuje kako nikome ne bi smetalo da Srbija samo modernizira svoje oružane snage ali je „problem u bivšem i sadašnjem kontekstu“!

Naime, BiH je ponovo u političkim previranjima, a Milorad Dodik, lider bosanskih Srba, je sugerirao 14. listopada da će, ukoliko se „njegov dio“ BiH otcijepi i na to reagiraju Bošnjaci (i Hrvati) – uslijediti nasilje. Ujedno tabloidi pod nadzorom srbijanske vlade stalno „huškaju“ da je rat s kosovskim Albancima ili Hrvatima neizbježan.

Istovremeno, dodaje autor, nacionalisti, uključujući i srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina, govore o stvaranju „srpskog svijeta“, dok mnogi na Kosovu, u Crnoj Gori i u BiH strahuju da je to šifra za Veliku Srbiju koja bi ih mogla progutati.

Dvije strane iste medalje skovane u Rusiji i Srbiji

BiH – strah od rata

Strah od rata u BiH je opravdan. Opravdan je uvijek u situaciji ako tiraninu dozvolite da radi što hoće i ako mu se ne suprotstavljate. Milorad Dodik možda čak nije ni svjestan što on ustvari čini. Ne smije se dozvoliti Rusiji da preko Srbije uništi Europu, a to je sada ustvari na djelu. Ova borba u BiH borba je za Europu, borba za demokraciju. SAD, Velika Britanija i druge zemlje su svjesne da se ta borba mora dobiti, poruke su koje je ovih dana iz Sarajeva uputio bivši visoki predstavnik za BiH, Christian Schwarz-Schilling.

Rekao je i kako su neki svojevremeno vjerovali da će – ako se budu oglušili Hitleru na sve što je radio, da će tako sačuvati mir, ali „kako su se grdno prevarili“, dodavši da “ako diktatoru otvorite bilo kakva vrata, on će taj prostor i taj put iskoristiti”, upozorio je Schwarz-Schilling, te dometnuo: “ako se ne trznemo i ne obranimo demokraciju, možemo reći da ćemo možda imati još jednu izgubljenu generaciju…“

Schwarz-Schilling je također izjavio kako se trebaju nastaviti razgovori i pregovori između NATO-a i Rusije, upozorivši kako se “ne smije dozvoliti niti zauzimanje teritorija (odvajanje RS od BiH) niti uništavanje visokog predstavnika, odnosno institucije visokog predstavnika (OHR) koju ovdje imamo”.

Inače, ideja Zapada glede pacifikacije BiH nakon rata bila je sljedeća…

Daytonskim sporazumom je zaustavljena velikosrpska agresija na BiH i ujedno je preimenovana u građanski rat.
Srpska je strana pacificirana formiranjem RS/BiH (49% teritorija) – koja je uspostavljena na etničkom čišćenju/genocidu.
S druge strane, u vrijeme potpisivanja Daytona, bošnjačko-hrvatska federacija je zamišljena na građanskom/kantonalnom principu s nadom da će se protekom vremena i RS “pograđaniti”/kantonizirati – u kontekstu očekivanog približavanja Srbije NATO-u.
No, „ispalo“ je drukčije. Srbija je sve dalje od NATO-a a sve bliže ojačanim Rusima, tako da se BiH našla u raskoraku – jer ne može paralelno funkcionirati na dva politička načela – nacionalističkom i građanskom. I što je posljedica te pogrešne “prognostike” Zapada:
1. Majorizacija Bošnjaka nad Hrvatima – čime kompenziraju pretrpljeni genocid;
2. Postupno osamostaljivanje RS/BiH s konačnim ciljem razdruživanja od BiH.
3. Gore navedeno neizbježno vodi u ponovni sukob/rat u BiH…
Ujedno, zbog navedene “sistemske greške” dolazi do biranja Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, naime „bira se građanskim glasovima Bošnjaka“!

*

Paralelno s prijetećom situacijom u BiH, glede koje se političke konzultacije upravo odvijaju i to na relaciji Dodik – VučićIzetbegović – Erdogan, te Čović – Službeni Zagreb (Milanović Plenković), indikativna se konzultacija odvila i u Beogradu i to između prosrpskog premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

CRNA GORA – od danas je jasno da nije samo Vlada marionetska već i kompletna parlamentarna većina od 41 zastupnika

Zdravko Krivokapić, prosrpski premijer Crne Gore, je 2. i 3. studenoga boravio u Beogradu, nakon što je 4. prosinca prošle godine izabran za predsjednika Vlade. Krivokapić je vođenje države preuzeo u trenutku mnogih neriješenih političkih pitanja između dvije strane u CG – prosrpske i procrnogorske, a ništa bolje nije ni jedanaest mjeseci kasnije.

U tom je kontekstu član nevladine Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Zeković za RSE izjavio da će Krivokapić učiniti sve da dobije naklonost Beograda kako bi politički opstao i poboljšao svoju poziciju na unutarnjem planu, poglavito prema prosrpskom i proruskom Demokratskom Frontu (DF), na čijem je udaru konstantno (– „jer Krivokapić ne vlada u Crnoj Gori dovoljno prosrpski“).

“S druge strane, Beograd sigurno neće dozvoliti da izgubi ovu povijesnu šansu i mogućnost da potčini CG, odnosno da kroz različite strukture indirektno vlada i kontrolira stanje u njoj“, smatra Zeković.

Podsjetimo, za Krivokapićev izbor na premijersku funkciju glasala je parlamentarna većina predvođena Demokratskim frontom, Demokratima (čini se da „igraju ulogu“ probritanskih velikosrba) i Građanskim pokretom URA (indicije ukazuju da „igraju ulogu“ građanskog pokreta bliskog SAD-u), koja je na izborima u kolovozu 2020. osvojila vlast. U međuvremenu je došlo do ozbiljne krize vlasti jer DF više ne podržava Krivokapićev koncept ekspertne Vlade.

Naime, ubrzo nakon glasovanja za Krivokapićevu Vladu, DF je postao njen najveći kritičar, prije svega jer u njoj nema njihovih predstavnika (zbog protivljenja „zapadnih veleposlanstava“). Dakle, Vlada je formirana kao ekspertna, bez političara osim potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića… da bi DF nedavno intenzivirao zahtjev za ulazak u Vladu a što nije urodilo plodom (iz već spomenutog razloga, tj. zbog protivljenja Zapada), tako da je taj savez 1. studenog priopćio da je razgovor o rekonstrukciji Krivokapićeve Vlade mrtav.

Glede te okolnosti, indikativno je da vlasti u Beogradu imaju odlične odnose s liderima DF-a, prije svih s Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, radi se o tzv. „game changerima“!

U tom je sklopu Zeković ocijenio da je u fokusu susreta Krivokapić – Vučić bila konsolidacija političke većine i nestabilnih političkih prilika u CG „gdje će s jedne strane Krivokapić zajedno s Beogradom tražiti rješenje za politički opstanak njegove Vlade a s druge strane će i ‘sam morati pristati’ na određene ustupke srpskom rukovodstvu, SPC-u, odnosno tvorcima projekta ‘srpskog svijeta’”.

S obzirom na navedene velikosrpske aktivnosti zastupnik i glasnogovornik Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić izjavio je kako je od danas (3. 11. 2021.) jasno da CG nema samo marionetsku Vladu već i kompletnu parlamentarnu većinu. Potom se osvrnuo, tj. podsjetio na događaje tijekom prethodna tri dana, od “obaranja Vlade” od strane DF-a pa do odluke da se vraćaju u Skupštinu, napisavši sljedeće na Twiteru:.

“1. studenoga DF obara Vladu;

  1. studenoga se Vučić sastaje s Krivokapićem;
  2. studenoga se DF vraća u Skupštinu i nastavlja podržavati Vladu.

Tako to biva kad služiš tuđim interesima. Ipak, od danas je jasno da nemamo samo marionetsku Vladu, već i kompletnu parlamentarnu većinu”, naveo je Nikolić na Twitteru.

Dakle, navedene premise sugeriraju da su se kreatori “unutarnjeg krvarenja“ u CG (iz Beograda i Moskve), odlučili da za sada „ne ruše Krivokapićevu vladu“, smatrajući da će samo uz njenu pomoć „odraditi“ popis stanovništva u CG, očekujući veći udio Srba u stanovništvu CG od sadašnjih 28%, zatim da će nastaviti s kompromitacijom Mila Đukanovića i njegovog DPS – kao dominantne suverenističke stranke u CG, zatim će potpisati Temeljni ugovor sa SPC-om, te moguće započeti/izvršiti demontažu Meštrovićevog Mauzoleja Njegošu na Lovćenu, uz vraćanje Karađorđeve kapele!

Dezinformacija ili u povijesti nema pravde – kao mogući zaključak

U svezi uvodno apostrofiranog srbijanskog naoružavanja Vuk Vuksanović, istraživač Beogradskog centra za sigurnosnu politiku, ocjenjuje da je stvarni značaj dodatnog naoružavanja Srbije politički, a ne vojni, te tvrdi:

„Pretenciozni poslovi s oružjem impresioniraju Vučićeve pristalice koji obično visoko cijene oružane snage. Ali Srbija je, ustvari, okružena NATO zemljama. S velikim savezom koji štiti njene male susjede, malo je vjerojatno da će Srbija poslati svoje vojnike u akciju – u doglednoj budućnosti. Srbija, zapravo, ima odlične, iako diskretne, odnose s NATO dok Amerika obučava njene vojnike. Imati jaku vojsku znači da se velike sile prema vama odnose s poštovanjem. A ako bi se, ‘ne daj Bože’, regionalni ststus quo urušio, onda će naši hipotetički protivnici, ako im možemo nanijeti štetu, možda biti susretljiviji prema nama za pregovaračkim stolom“, kaže Vukasanović.

Nasuprot navedenim Vuksanovićeve tvrdnjama o srbijanskom približavanju NATO-u, moguće po cijenu „Kosova za Crnu Goru“, podsjećamo na rusku strategiju napram međunarodnih odnosa. Naime, Rusija, koja je bila poražena raspadom i krahom komunističke ideologije a ohrabrena posjedovanjem ogromnih količina nafte i plina, pokušava ponovo uspostaviti svoj utjecaj nad zemljama bivšeg SSSR, i nad zemljama cijelog istočnog bloka, gdje na neki način spada i Zapadni Balkan. To radi oslanjajući se na dva elementa:

prvo, na ruski plin (da se te zemlje učine ovisnim o tom energentu a s kojim se kasnije mogu ucjenjivati);

drugo, koristeći se poljuljanim imidžom SAD-a i donekle vladajućim antiamerikanizmom u svijetu.

Dakle, riječ je  ozbiljnoj strategiji s obzirom na vjekovne imperijalne težnje Rusije.

Da rezimiramo, vjerojatno je kako Vuksanović ne govori istinu, tj. da je riječ o još jednoj srpskoj dezinformaciji/laži, no samo uz pretpostavku da Rusi i Amerikanci nisu drugačije ispregovarali – novu političku arhitekturu na Zapadnom Balkanu!?

Naime, ovih je dana tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev izvijestio  ruskog predsjednika Vladimira Putina o rezultatima sastanka s ravnateljem CIA-e Williamom Burnsom. Dakle, Patrušev se u utorak, u Moskvi sastao s direktorom CIA-e Burnsom, a razgovarali su o odnosima između Ruske Federacije i Sjedinjenih Država. S Burnsom se sastao i šef ruske obavještajne službe Sergej Nariškin, s time da su glavne teme, prije svega bile – bilateralni odnosi, kao i razmjena mišljenja o brojnim međunarodnim pitanjima.

Završno, iz svega navedenoga, čini se da se Zapadu ne žuri odriješiti „Balkanski/srpski čvor“ jer bi u protivnom ostao bez jeftine radne snage sa Zapadnog Balkana. Rusima se ne žuri jer za sada uspješno destabiliziraju južno krilo NATO-a i tako slabe pritisak Saveza na Crnom moru, i pomažu Kini na Jugoistoku Azije, dok Vučić nastavlja s „duplom igrom“ prema Rusima i Amerikancima, te sitnim varkama prema susjedima – poput „igre“ oko dočeka Krivokapića u zračnoj luci u Beogradu.

Naime, tamo je crnogorski premjer Krivokapić dočekan od strane srbijanskog ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića koji je bio odjeven u izlizane traperice – „da se Crnogorci ne dosjete“, (tj. kako bi se „tom atrakcijom“ mediji i društvene mreže „nahranile do sita“, čime je namjerno bio skrenut fokus crnogorske javnosti s po Krivokapića kompromitirajućih konzultacija kod Vučića).

Naravno sve navedeno srbijanska politika radi sukladno Vučićevom krajnjem cilju a to je uspostava makar Male-velike Srbije, jer kao što je uvodno spomenuto – radi se o povijesnoj šansi Srbije, od koje neće odustati, pa „makar jeli travu“. Sjećamo se, to su, nažalost, svojedobno govorili i pobunjeni hrvatski Srbi!

Ante Mirić

Izvor: geopolitika.news | biramdobro.com

Advertisement

Vijesti

Elon Musk razotkrio Metu: “Djeca se treniraju društvenim mrežama, a AI se koristi za ‘maksimiziranje dopamina’

Published

on

Elon Musk upozorava da se djeca treniraju društvenim mrežama, razotkriva užas u kojem se AI koristi za ‘maksimiziranje dopamina’ (usmjeravanje ponašanja prema nagradi , pa i mogućoj ovisnosti) – piše Katabella Roberts u The Epoch Times.

Američki biznismen Elon Musk obraća se sudionicima putem videokonferencije tijekom 8. izdanja sajma tehnoloških startupa i inovacija Vivatech, u izložbenom centru Porte de Versailles u Parizu, 23. svibnja 2024. (slika: sreenshot/X)

Biznismen Elon Musk upozorio je roditelje na rizike koje njihova djeca provode previše vremena na društvenim mrežama, navodeći da se umjetna inteligencija (AI) učinkovito koristi kako bi se osigurala maksimizacija dopamina.

G. Musk, koji je vlasnik platforme društvenih medija X, izdao je upozorenje dok je govorio na tehnološkoj konferenciji VivaTech 2024 u Parizu u četvrtak, gdje se pojavio na daljinu putem web kamere.

Izvršni direktor Tesle pozvao je roditelje da ograniče količinu vremena koje svojoj djeci dopuštaju na društvenim mrežama, ističući sve veće rizike povezane s naprednom tehnologijom, osobito kada je riječ o algoritmima koji izazivaju ovisnost i koji djecu tjeraju da skrolaju na internetu.

“Brinem se da se današnja djeca obučavaju na društvenim mrežama”, rekao je g. Musk, dodajući da su algoritmi umjetne inteligencije “u osnovi maksimizatori dopamina”.

“Dakle, pokušavaju maksimizirati količinu dopamina koju dobivate gledajući ekran”, nastavio je. “Dakle, rekao bih, potaknuo bih roditelje da ograniče količinu društvenih medija koje djeca mogu vidjeti jer ih je programirala umjetna inteligencija koja maksimizira dopamin.”

G. Musk je kasnije podijelio video svog pojavljivanja na tehnološkoj konferenciji na svom X računu, napisavši uz njega: “Mnogi društveni mediji su loši za djecu, jer postoji ekstremno natjecanje između AI-ova društvenih medija za povećanje dopamina!”

Njegovi komentari dolaze dok se nastavljaju tužbe protiv Facebookove matične tvrtke Meta, koja također posjeduje Instagram.

U jednoj od tih tužbi, koju su podnijeli državni odvjetnici 33 savezne države, navodi se da je div društvenih medija osmislio i implementirao štetne značajke — uključujući umjetnu inteligenciju — kako bi iskoristio mlade korisnike i njihovu osjetljivost na ovisnost, čime je pomogao potaknuti krizu mentalnog zdravlja mladih.

Od Meta-e izmijenjena ‘društvena stvarnost’ mladih Amerikanaca’

“Meta je iskoristila snažne tehnologije bez presedana kako bi privukla, angažirala i naposljetku uhvatila u zamku mlade i tinejdžere”, stoji u pritužbi. “Njegov motiv je profit.”

Algoritmi Metine platforme, dodaje se u tužbi, dovode do toga da se korisnici spuštaju u “zečje rupe”, gdje obično ostaju dulje vrijeme, dok je tvrtka “duboko promijenila psihološku i društvenu stvarnost generacije mladih Amerikanaca” kroz tehnologije koje potiču angažman.

U tužbi se također navodi da je div društvenih medija aktivno radio na prikrivanju bilo kakvih dokaza u vezi s psihičkom štetom koju tvrtka uzrokuje.

Meta je oštro negirala tvrdnje iznesene u tužbi.

Međutim, tvrtka se također suočava s nizom drugih tužbi koje navode slične tvrdnje, uključujući da njezine aplikacije promiču tjelesnu dismorfiju i izlažu maloljetne korisnike potencijalno štetnom sadržaju.

Europska komisija, izvršna vlast Europske unije, također ispituje medijskog diva zbog zabrinutosti da ne štiti djecu na internetu i da možda krši zakone EU-a.

Umjetna inteligencija “učitelj s iznimnim znanjem”

Na drugom mjestu tijekom svog pojavljivanja na daljinu na VivaTechu 2024. g. Musk je raspravljao o tome kako vjeruje da će umjetna inteligencija “dramatično utjecati” na obrazovni krajolik u budućnosti, premošćujući praznine u područjima s ograničenim pristupom obrazovanju i pružajući djeci vlastite osobno prilagođene tutore.

“AI je izuzetno obrazovan učitelj, vrlo strpljiv, gotovo uvijek će biti u pravu i može prilagoditi lekcije posebno djetetu”, rekao je. “To bi bilo kao da svako dijete ima Einsteina za učitelja, pa bi to bilo prilično duboko.”

Poslovni čovjek također je upozorio publiku da će AI vjerojatno preuzeti većinu poslova u budućnosti.

Vjerojatno nitko od nas neće imati posao, rekao je Musk.

Prema takvom scenariju, postojao bi univerzalni visoki dohodak, koncept prema kojem svaki član društva prima visok dohodak i ne postoji “nestašica dobara ili usluga”, prema g. Musku.

Međutim, takav bi scenarij vjerojatno ostavio ljude da preispituju svoj smisao života, rekao je biznismen.

“Svaki posao koji netko radi bit će neobavezan, kao ako želite raditi posao koji je poput hobija, možete raditi posao”, rekao je. “Ali inače će umjetna inteligencija i roboti pružiti bilo koju robu i usluge koje želite.”

Izvor: Epoch Times

Continue Reading

Vijesti

Marinci testirali repliku oklopa iz kasnog brončanog doba. Utvrdilo se da je riječ o posljednjem kriku

Published

on

Iz Grčke nam ove godine dolaze brojne zanimljive vijesti iz područja arheologije. Jedna od njih vezana je uz inovativno testiranje prapovijesnog oklopa. Konkretan oklop ulazi među najstarije prilično cjelovito očuvane europske oklope – piše Sonja Kirchhoffer u Povijest.hr.

Oklop se datira u kasno brončano doba i s obzirom na to star je oko 3500 godina. Izrađen je od brončanih ploča koje su prekrivale veći dio tijela, a uključivao je i neobičnu kacigu s pločama na obrazima, koja je napravljena od veprove kljove. Kaciga je izrađena tako što su komadići kljova vepra bili pričvršćeni na kožnu podlogu. Ova je defenzivna oprema iskopana još 1960. godine u blizini sela Dendra u južnoj Grčkoj. U pitanju je lokalitet koji je doslovno udaljen nekoliko kilometara od Mikene, odnosno prijestolnice kralja Agamemnona. Od trenutka kada je oklop nađen javila se dilemna je li on korišten u borbama ili samo u ceremonijama.

Oklop i kaciga mikenskog ratnika. Fotografija: Fotografija: Andreas Flouris and Marija Marković, PLOS ONE, 2024, CC-BY 4.0 (Fotor editor. GoArt)

Kriteriji koje su morali zadovoljiti marinci

Istraživanje ovog naizgled nezgrapnog oklopa proveo je Andreas Flouris, profesor fiziologije na Sveučilištu u Tesaliji i njegov tim. U provođenju istraživanja angažirali su marince Helenskih oružanih snaga. Rezultati ovog nesvakidašnjeg istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS ONE, u svibnju 2024. Za potrebe istraživanja znanstvenici su angažirali 13 marinaca. Naravno, u pitanju su bili dobrovoljci koji su odgovarali postavljenim kriterijima. Marinci su morali biti odgovarajuće dobi, tjelesne težine i visine. Bili su to ljudi većinom u svojim tridesetim godinama života, što je bilo u skladu s opisima ratničke elite u Ilijadi. Kako su ti ratnici opisani kao visoki i impresivne pojavnosti – u izboru vojnika vodilo se računa da budu viši od tadašnjeg prosjeka i težine, ne bi li bili ujedno usklađeni s podacima prikupljenim iz mikenskih grobova ratničke elite. Bila je to okvirno visina od oko 170 centimetra i težina koja se kretala do nekih 80 kilograma

Tijekom eksperimenta marinci su bili odjeveni u naizgled nespretne replike tzv. Dendra oklopa i naoružani oružjem karakterističnim za brončano doba. Tako opremljeni uključeni su u unaprijed osmišljene simulacije borbi koje su smatraju karakterističnim za kasno brončano doba.

Kako rekonstruirati borbe u kasnom brončanom dobu?

Pravo je pitanje kako su te borbe izgledale i koliko ih je uopće moguće rekonstruirati. Znanstvenici okupljeni u ovoj studiji krenuli su od Homerove Ilijade koja daje prikaz Trojanskog rata. Iako je Ilijada zabilježena u željeznodobnom periodu ili preciznije u arhajskom razdoblju grčke povijesti, ona sadrži i ratne tehnike iz brončanodobnog perioda. Autori unutar ove studije su bili prilično rigorozni i odlučili su prihvatiti iz Ilijade samo ono što je već doista potvrđeno arheološkim nalazima. Tijekom 11 satne simulacije zaključeno je da ovaj oklop nije ograničavao nositelje, kao i da je bio podnošljiv u uvjetima jakog naprezanja. U simulaciji su marinci bili naoružani križnim mikenskim mačem, kopljem, ali i kamenjem srednje veličine. Najčešće su primjenjivali borbenu tehniku nazvanu “hit and run”, koja je zahtijevala visoku razinu angažiranosti. Prilikom brončanodobnog ratovanja najčešće su stradavali gornji udova, prsa i glava. Znanstvenici su tijekom simulacija vodila računa i o geografsko-klimatskim uvjetima na području Troje, kao i fizičkim obilježjima ondašnje populacije i koječemu drugom.

Kako napraviti vjerodostojno simulaciju?

Da bi simulacija bila što vjerodostojnija nastojali su se replicirati odgovarajući životni uvjeti. Područje Troje je u kasnom brončanom dobu bilo močvarno s relativno visokim temperaturama i visokom vlagom. Prema onome što znamo o ratovima u davnoj prošlosti oni su se vodili u ljepšem i toplijem dijelu godine. Procijenjeno je da je prosječna ljetna temperatura u vrijeme Trojanskog rata bila između 23 i 29 stupnjeva Celzija uz iznimno visoku vlagu. Dakle eksperiment je proveden u kontroliranim uvjetima, ali je tražio temeljitu pripremu istraživača. Ovo je eksperimentalno istraživanje provedeno tijekom 2019. godine. Svi su marinci prije sudjelovanja prošli obuku u taktikama ratovanja brončanodobnog vremena. Kada su došli na testiranje morali su ići na počinak u točno određeno vrijeme i isto tako u određeno vrijeme se dići. Naime, bitke su u to davno vrijeme, kako se procjenjuje, započinjale negdje oko 7 sati ujutro i trajale su do oko 18 sati navečer.

Procjena potrebnih kalorija

Uz sve to simulirana je i prehrana ratničke elite onog vremena. Procijenjeno je da je elitnim vojnicima trebalo malo više od 4440 kalorija dnevno. Njihovi su obroci podijeljeni na tri dijela: jutarnji, međuobrok i večeru. Vjeruje se da su 40 posto kalorija unosili ujutro, 10 kroz grickanje u pauzama i 50 posto tijekom večere. Doručak se u ratničke elite sastojao od suhog kruha, kozjeg sira, maslina i crnog vina. Međuobroci su bili slični doručku, samo tu nije bilo vina, ali se moglo naći meda dok se navečer jelo obilnije pa je uz sve navedeno na repertoaru bilo i mesa različitih životinja poput ovaca i koza.

Oklop je imao težinu od 18 kilograma, što je bilo manje od težine replike. Naime razlika u težini se pripisuje nedostaku određenih dijelova na originalu kao i oksidaciji. Tijekom eksperimenta provedena su razna laboratorijska mjerenja. Zapravo prehrana je zajedno s ispitivanjima tijelesnih funkcija pokazala da je visoka procjenjena količina kalorija doista odgovarala onoj potrebnoj. Nakon simulacije marinci su pokazivali umor uglavnom u gornjim dijelovima tijela, ali i stopalima. Ovo je defenzivno oružje bilo fleksibilno za upotrebu u borbi, ali i dovoljno jako da ratnika zaštiti od većine udaraca, pa se smatra da je imalo važnu ulogu u osvajačkim tendencijama Mikenjana. Bio je to posljednji tehnološki krik koji je nadmašio znatno skromniji oklop izrađen od brončanih ljuskica apliciranih na lan.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Continue Reading

Vijesti

Legenda o nastanku hrvatskoga grba

Published

on

Legenda kaže da je krajem 10. stoljeća, u ratu s Mlečanima, hrvatski kralj Stjepan Držislav zarobljen i odveden u Veneciju. Mletački dužd Petar II. Orseolo je čuo da hrvatski kralj dobro igra šah i izazvao ga je na 3 partije šaha.

Ako bi kralj pobijedio, dužd mu je jamčio slobodu. Prema legendi, Stjepan Držislav je pobijedio i pušten je iz tamnice da se vrati u Hrvatsku. Kao zahvalu za svoju slobodu odlučio je za svoj grb i grb Hrvatske odabrati šahovnicu – djelomično prenosimo sa stranice History of Croatia…

Freska iz 15. stoljeća s hrvatskim grbom

Naravno, ovo je samo legenda. Crveno-bijela šahovnica u Hrvatskoj se kao državni grb počela javljati tek u 15. stoljeću, a vjerojatno najvažniji dokument s hrvatskom šahovnicom je onaj u kojem hrvatsko plemstvo bira Ferdinanda I. Habsburškog za svog i hrvatskog kralja 1. siječnja 1527. Nakon što je 1526. u bitci kod Mohača poginuo posljednji ugarsko-hrvatski kralj Ludovik II. Jagelski.

Povelja iz 1527. kojom hrvatski velikaši biraju Ferdinanda I. Habsburškog za kralja

Postoji više tumačenja što znače bijela i crvena polja na grbu… Jedno od njih je da znače Bijelu i Crvenu Hrvatsku. Bijela Hrvatska bila je prapostojbina Hrvata na području današnje sjeverne Češke i južne Poljske do iza Karpata, a Crvena Hrvatska je današnja Hrvatska koju su Hrvati naselili početkom 7. stoljeća.

Ali postoji, prema istraživanjima skupine ruskih povjesničara, arheologa i etnologa, monografija Velikaya Horvatya, potpisana od povjesničara s Peterburškog sveučilišta, Aleksandra Mayorova s narativom o Velikoj (Crvenoj) Hrvatskoj. Knjiga je izdana 2006. godine i baca potpuno novo svjetlo na povijest Hrvata kao antičko-pontskog naroda, koji je kroz prvih par stoljeća pos. Kr., vodio Slavene do potpune emancipacije i velikog kraljevstva/carstva.

Postoje tumačenja da bijela polja označavaju mir, a crvena krv i rat, do toga da označavaju strane svijeta, bijela – zapad, crvena – jug, no ni jedna od ovi teza nije sa sigurnošću potvrđena. Kroz povijest se mijenjala boja početnog polja.

Smiješno je stoga, da današnji glavnostrujaški projugoslavenski ‘povjesničari’ (zajednički naziv – ‘istoričarske karleuše’ – uz ispriku J.K.-i)… hrvatski grb svode na neke, tek epizodne reminiscencije 20. stoljeća…

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved