Connect with us

Vijesti

NA USKA VRATA: Kopnom plovi, morem hodi

Published

on

Najprije biblijski navod iz kojega je sastavljen ovaj naslov:

Antioh, dakle, iz Hrama odnije tisuću i osam stotina talenata pa se požuri u Antiohiju, misleći u svojoj oholosti da zemlju može učiniti plovnom a more prohodnim – toliko mu se uznijelo srce! (2 Mak 5,21).

Antioh IV. Nešto tako duboko neljudski i bezumno čitamo u 2. Knjizi Makabejaca o sirijskom kralju Antiohu IV. zvanom Epifan (vladao: 175.-164. prije Krista). On bijaše pretjerano oduševljen svime što bijaše grčko ili helensko: jezik, kultura, filozofija, umjetnost, mitologija, politika, moda. I odluči biti misionar helenizma u svijetu. S vojskom doprije do Egipta. Zauze Peluzij i Memfis i proglasi se egipatskim kraljem tih pokrajina. Iziđe iz Egipta pa odluči opet se u nj vratiti, ali s oko 100.000 vojnika. Zašto? Da ga svega osvoji, da bude više od kralja, faraon, jer uznositosti nema ni kraja ni vrha!

Rimska delegacija. Ali na klancu Palestine i Egipta dočeka ga rimska diplomatska delegacija koju predvodi senator Pompilije Lena. I Rimljani imađahu apetita za Egiptom. Senator Pompilije reče kralju Antiohu da se vrati kući sa svom svojom šesteroznamenkastom vojskom. U prvi mah Epifan zastade, podiže obrve i ne htjede. Ali kada njegov sugovornik Lena oko njega suncobranom nacrta kružnicu u pijesku i naredi mu da promisli i odluči, nije puno ni mislio, ni odlučivao: iziđe iz kružnice 168. godine, povede svoje vojskovođe i vrati se sa svom vojskom, ovaj put u Jeruzalem, gdje počini najogavnija svetogrđa u Hramu – postavi ondje Zeusov i svoj kip! On umišljaše „u svojoj oholosti“ da je sposoban i moćan ostvariti pravo protuslovlje što nikomu na ovomu svijetu ne pođe za rukom, niti će. Ali on, eto, umislio u svome uznositu srcu i praznoj glavi da će to od šale postići.

Kopno plovno. Kako je mogao tako misliti? Eto tako i zato što osim kakve-takve pameti čovjek ima i zrnce slobode, moć i mogućnost da nešto poželi, pomisli, izgovori bez obzira što je to besmisleno, nemoguće: da zemlju učini plovnom – „toliko mu se uznijelo srce!“ Je li to mislio na sebe za svoga života? Kada on ide u agresiju na druge zemlje, da može učiniti kako on hoće: ako je pred njim kopno, onda natjera mornaricu da plovi po kamenitoj i dračevitoj zemlji? Zakon je i slijepcu vidljiv da kopno nije plovno, da ne mogu lađe, pa ni one manje brodice i čamci, ploviti po gorama i šumama. Ali oholica kralj upravo to kaže: „Možemo! Kada ja kažem da može, onda može! Mora moći!“ I kada takav oholica zapovijeda cijeloj jednoj vojsci, onda može biti samo katastrofalan poraz, sramotan povratak iz Egipta sa stotinu tisuća vojnika ispred jednoga peteročlana rimskog izaslanstva i njegova suncobrana!

More prohodno. A ako je pred Epifanom more, on je umišljen da natjera pješadiju da korača strojnim korakom po moru. Ili je mislio da on može učiniti zauvijek da svako more bude pješice prohodno? Naravan zakon kaže da se ne može po moru ići hodom, hodati, gaziti nogama. Ali oholica Antioh Epifan „kralj egipatski“ kaže: „Možemo! Kada ja kažem da može, onda može!“

Sveti pisac ne zaboravlja dodati kako je Njegova Uzvišena Oholost Antioh završio ovozemni tijek: „On se ipak svoga divljaštva nije okanio, nego nadut od oholosti i rigajući plamen gnjeva na Židove, zapovjedi da se ubrza vožnja. Tada ispade iz kola u trku, koja su odštropotala dalje, a on u nesretnu padu poiščaši sve udove na tijelu. On, koji je u svome nadljudskom razmetanju mislio da je kadar zapovijedati morskim valovima, on koji je umišljao da može mjeriti gorske vrhove, sad se našao zgruhan na tlu, odakle su ga zatim digli na nosila. Tako se svima očitovala na njemu Božja sila, jer su crvi povrvjeli iz bezbožnikova tijela i sa živog mu tijela, u ljutim bolima, otpadalo meso te je smrad te gnjileži izazivao gađenje u svoj vojsci. Malo prije mišljaše da dohvaća nebeske zvijezde, a sada ga više nitko, zbog nepodnošljiva smrada, nije mogao pratiti“ (2. Mak 9,7-10). Gle inspiriranih riječi: divljaštvo, rigajući plamen, ispade iz kola, nesretan pad, iščaši udove, razmetanje, zgruhan, crvi, smrad, gnjilež, gađenje…

Tragična li svršetka ohola Antioha kojemu bijahu udarili u glavu „valovi morski“, „vrhovi gorski“, „zvijezde nebeske“ – a onda: ispade iz kola u trku, zgruhan na tlu, crvi provrvjeli, smrad nepodnošljivi, ljuta bol, otpalo meso! Nagrada Antiohovu junaštvu i divljaštvu! Kako je tako umišljao da u životu nema uopće „uskih vrata!?

Onaj udbin sin veli svomu kolegi koji je ispitivao jednoga našega:

– „Je li priznao?“

– „Nije!“ odgovori mu ispitivač.

– „Amo ga meni: Priznat će da je rodio svoju rođenu majku!“

Kako će jadnik priznati nešto poput dvije nemoguće stvari, prvo da muškarac rodi, i, drugo, da rodi svoju rođenu majku? Ali u ohola zapovjednika i to je – moguće! Pa mu se raspade cijela državna tvorevina za koju se borio i takvim nemogućim metodama i „priznanjima“! Koliko mu se srce bilo uznijelo! I kako je tako mislio da nikada ne će doći na „uska vrata“?

Samo je Gospodin Isus, Sin Božji, Svemoćni, koračao po genezaretskoj vodi kao po kopnu, i to po noći. On je gospodar i dana i noći, i kopna i mora, i Nazareta i Genezareta, i muška i ženska. I apostol Petar zamoli Isusa da mu omogući hodnju po jezeru. Pokuša Prvak apostolski i ubrzo potonu u vodu. Prekide mu se poveznica vjere s Isusom. Malovjerni! Da ga Isus ne iščupa iz vode, čovjek bi se udušio (Mt 14,25-33), on koji je rođen na moru i bolje se snalazi u vodi nego na njivi. Bio mu je to trening za „plovidbu“ po Kajfinu dvorištu! I da ga Isus opet ne pogleda, Bog zna što bi bilo od njega.

Arapi i Franci. Stara legenda kazuje kako je Karlo Veliki (743.-814.) imao znamenita generala Rolanda, a Roland imao vjerna i neodvojiva prijatelja Olivera. Franački se car Karlo nekom zgodom vraćao iz bitke protiv Arapa u Španjolskoj. Posljednje je pobjedničke čete predvodio general Roland. U jednome trenutku Roland primijeti skupine Arapa kako se približavaju njegovoj pozadinskoj vojsci. A general imađaše vojnički rog tako jak da je mogao ne samo na kilometre dozvati cara Karla, nego je njegov zvuk ubijao ptice koje bi proletjele kada bi on zapuhnuo u rog (kao što danas takve ptice ubijaju zrakoplove). Oliver preporuči generalu da rogom zovne cara u pomoć. General odbije. On će se sam okrenuti protiv Arapa i izvojevati slavnu pobjedu. Arapima, međutim, pristigne i vojničko svježe pojačanje. Stotinu na jednoga. Oliver bî ranjen, a i Roland. Ipak u posljednjem trenutku Roland uhvati rog i počne u nj puhati. Ali kasno Roland roga dohvatio i počeo cara dozivati. Car se vratio i samo vidio pobijenu svu svoju vojsku s generalom Rolandom na čelu. Ubila ih je u prvome redu Rolandova oholost, a tek onda Moreni.

Oholost je zrakoprazna napuhanost pod moždanom korom. Umjesto razumljiva sadržaja javlja se uzaludna napregnutost živaca, pusta taština i praznina, veliko ništa. Što oholost praznija, to jače drži čovjeka u umišljenosti da je tako moćan i sposoban da mu nitko nije ni do peta. Oholost je biti iznad drugih: prazne glave – prazne glave, ali iznad drugih! Oholnik je uvjeren, samo da hoće: znanstveno čovjeku omogućiti da u svoja pluća udiše životvorni ugljični dioksid, a iz pluća izbacuje otrovni kisik! To su oholice umišljene! Kada oni izvrnu naravan razum, onda umišljaju da je ta bezumna novotvorina jača od zdrave pameti!

„Svjetlonoša“. U Bibliji čitamo kako je Zmaj velik, ognjen, svojim otrovnim repom zaveo „trećinu zvijezda nebeskih“ (Otk 12,4), tj. palih anđela, te se htio izjednačiti sa Svevišnjim. Još u stara vremena veliki prorok Izaija piše kako je Lucifer, doslovno „svjetlonoša“, naumio oboriti Boga s njegova božanskoga prijestolja. A onda Bog migne malim prstom i Lucifer se stropošta u dubine paklene provalije. Što je Bogu malim prstom prevrnuti sav oholi svijet i njegovu oholu „znanost“, napuhanu biološku nauku, uznositu parlamentarnu demokraciju, njegova umišljena prava, darwinistički evolucionizam koji je otkrio milijardu fosila, samo nema onoga od kojega je čovjek „evolvirao“! Lucifer je htio zasjesti na prijestolje Božje, a kad tamo:

Kako pade sa nebesa, Svjetlonošo, sine Zorin… 
U svom si srcu govorio: Uspet ću se na nebesa…
Bit ću jednak Višnjemu. A sruši se u Podzemlje,
u dubine provalije (Iz 14,12-15).

Želi li to onaj bezbožni moderni čovjek i moderno društvo: izjednačiti se sa Svevišnjim, odnosno srušiti Boga s njegova vječnoga Prijestolja? Vidi li što dočeka Svjetlonoša, sine Zorin: strovali se u dubine provalije! To je kralj Epifan, i tadašnji i sadašnji; to je general Roland, i ondašnji i današnji; to je Lucifer: da se propne do neba i popne do Boga i Boga obori s njegova trona, pa se nađe u bezdanu iz kojega ga i sva njegova izglasana protubožanska „prava“ ne mogu više izvući.

Bog nas je moćan osloboditi naše uznositosti srca da ne smišljamo protunaravne i protubiološke zakone:

– kako kopnom ploviti, a morem hoditi;

– kako muško pretvarati u žensko, a žensko u muško;

– kako se s Bogom izjednačavati i Njega s Njegova svetoga Prijestolja obarati;

– kako nije prvo Božji moral pa onda ljudska prava, nego prvo prava, a nema uopće Božjega morala. Moderni se čovjek uhvatio s Bogom u koštac: zato mu mogu samo popucati kosti i biti smrvljene u prašinu iz koje je nastao!

Čovjek je pozvan da se ponizno i razumno drži Božjih zakona koje samo Gospodin može mijenjati i savršeno primjenjivati, a mi ih samo razumno u svoj ljudskoj slobodi obdržavati. Da hodimo tijesnim putom koji nas vodi na uska vrata u život vječni. U tome je sva čovjekova mudra pamet, zdrava sloboda i istinska veličina!

Advertisement

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Vijesti

Sveti Toma Akvinski o tome kako izbjeći zavist na društvenim mrežama

Published

on

Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima.

Gornja ilustracija: – Imam 1000 sljedbenika, a ti? – 80000. Stvarnost: – Mislila sam da će više ljudi doći!? – Ne, samo moji najbolji prijatelji!

Potreba za isključivanjem, odbacivanjem doslovno beskonačnog pomicanja i algoritamski odabranih feedova, sve je veći fenomen. Nije pretjerano reći da mnogi biraju digitalnu detoksikaciju, svjesni prekid od stalne gužve društvenih medija – ili čak potpuno povlačenje iz njih. Ovo nije samo hir, poput čišćenja sokovima ili povremenog posta; to je zdrav odgovor na stalni pritisak online savršenstva. Platforme društvenih medija, iako nude povezanost, također mogu njegovati osjećaj zavisti. Ali što kada bi postojao način za snalaženje u ovom digitalnom krajoliku bez podlijeganja ovom poroku?

Uđite u svetog Tomu Akvinskog, poznatog srednjovjekovnog filozofa i teologa. Njegovi bezvremenski uvidi iznenađujuće su relevantni kada je u pitanju razmišljanje o našim suvremenim borbama. Dok Akvinski nije mogao predvidjeti uspon društvenih medija, njegova razmišljanja o zavisti pružaju snažan okvir za navigaciju u usporednoj zamci koju te platforme mogu stvoriti.

Što je zavist i zašto je destruktivna?

Prema Akvincu, zavist je “tuga tuđeg dobra”. To nije samo ljubomora, koja je strah od gubitka nečega što posjedujete. Zavist je podmuklija emocija, gorčina koja se zagnoji kada vidimo sreću druge osobe. U doba društvenih medija, ova sreća može poprimiti mnoge oblike – prijateljeve savršene fotografije s odmora, kolegina nemilosrdna promaknuća na poslu, pažljivo osmišljena slika života koji se čini sretnim bez napora.

Akvinski nas podsjeća da je zavist razorna sila. To ne samo da izjeda našu vlastitu radost, već također sprječava našu sposobnost da cijenimo dobre stvari u vlastitom životu. Akvinski nadalje tvrdi da istinska sreća ne dolazi od uspoređivanja s drugima, već od življenja kreposnog života u skladu s Božjim planom.

Dakle, kako možemo primijeniti mudrost Akvinskog na svoje navike društvenih medija? Evo nekoliko strategija:

1. PAZITE ŠTO KONZUMIRATE

Uredite svoje feedove društvenih medija tako da budu poticajni i inspirativni. Prestanite pratiti račune koji stalno izazivaju zavist ili negativnost.

2. VJEŽBAJTE ZAHVALNOST

Prebacite fokus s onoga što vam nedostaje na ono što imate. Svaki dan odvojite vrijeme za razmišljanje o blagoslovima u svom životu, velikima i malima.

3. SLAVI USPJEH DRUGIH

Prava radost zbog tuđe sreće raspršuje zavist. Koristite društvene medije da čestitate i ohrabrite druge.

4. PRISJETITE SE “ODGOVARANE STVARNOSTI”

Društveni mediji su vrhunac, a ne stvarni život. Svatko se suočava s izazovima, čak i oni s naizgled savršenim online osobama.

5. USREDOTOČITE SE NA VLASTITI ŽIVOT

Uspoređivanje je kradljivac radosti. Postavite sebi ciljeve i težnje, neovisno o tome što drugi rade.

Društveni mediji mogu biti vrijedan alat za povezivanje i informacije – to je neporecivo. Ali primjenom bezvremenske mudrosti Akvinca na zavist, možemo koristiti ovaj digitalni prostor s većom sviješću i unutarnjim mirom. Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima. Usredotočujući se na svoj život, možemo pronaći istinsku sreću izvan filtrirane leće društvenih medija.

Daniel Esparza/Aletea ilustracija: Brightside

Continue Reading

Vijesti

Preminuo je Louis d’Alencourt ‘apostol posljednjih vremena’

Published

on

Louis d’Alencourt, francuski intelektualac, komunikolog, te kao katolik specijaliziran za eshatologiju, koji je detektirao sve simboličke tragove koji se odnose na kraj vremena, preminuo je. POČIVAO U MIRU!

Tekst o Autoru (samom sebi) s bloga Le grand Reveil – Révélations pour la fin des temps, (Veliko buđenje – Otkrivenje za posljednja vremena) prenosimo

slika: Gospa od La Salette.

Zovem se Louis d’Alencourt, rođen sam 1969., dakle 2012. imam 43 godine. Oženjen, otac obitelji, poslovni menadžer, oglašivač sam i radim u komunikacijskim profesijama od svoje 23 godine , uglavnom na čelu vlastitih struktura. Imao sam sve razloge da nastavim živjeti “ublaženi” mali život bez postavljanja previše pitanja i da uživam u životu. Osim toga…

Praktičan katolik, tradicionalističkog senzibiliteta, odgojen sam u okruženju u kojem sam naučen ne vjerovati “svijetu”, odnosno društvu koje ga okružuje, čije su ideje i način djelovanja sve više u suprotnosti s katoličkom mišlju i njezinim učenjem . Hvala Bogu, djetinjstvo i mladost sam sačuvao od štete koju danas nanose televizija i “elektronički” stil života (videoigre i slično).

To me nije spriječilo da se prihvatim računala čim sam počeo raditi (bilo je to 1989. godine), niti da pozdravim dolazak Interneta i očito budem redoviti korisnik. Čak sam bio jedan od preteča mobitela jer sam i prije dolaska mobitela već imao telefon u autu. Bilo je to doba Radiocoma 2000. ako se dobro sjećam.

No, kako nisam rođen s računalima i kako sam ih usvajao samo u radu, uvijek sam ih smatrao prije svega alatom za rad. Isto za Internet. Računalni i elektronički alati za mene nisu cilj nego sredstvo. Nijansa je važna jer nam omogućuje da stroju i njegovoj dominaciji nad čovjekom damo granice, također nam omogućuje da znamo da ne budemo previše ovisni o njemu, a prije svega da zadržimo “kontrolu”. Često sam sklon reći “nije stroj taj koja odlučuje, ja sam”.

Dovoljno je reći da računala koja se sama ažuriraju, nadjačavajući slobodnu volju svog vlasnika, odgovaraju stvarima koje me ljute. Da ne spominjem da zapravo ne znamo sve što navedeno računalo radi i prenosi…

Sve ovo samo da kažem da sam malo po malo, što sam bio stariji, to sam se više pitao o evoluciji sadašnjeg svijeta; kamo ide, Što se događa ? Odakle taj jaz između percipiranog svijeta, željenog svijeta i stvarnog svijeta? Kako objasniti da usprkos iznimnom životnom standardu zapadnjaka, čiji je potrošačko društvo najvidljiviji izlog, postoji i velika nelagoda? Sve se čini u redu, a ipak nešto nije u redu.

Uvijek su me zanimale politika i ekonomija. Moram razumjeti stvari i stoga dublje prodreti u određene teme. Budući da televizija ne dopušta da idete dublje, čitanje je najlakši i najpouzdaniji način.

Tako sam od prosječnog građanina s godinama postao ISTRAŽIVAČ. Filozof i istraživač. Točnije, istraživač političke filozofije.

Da biste razumjeli što se događa, morate pokušati znati donju stranu karata. Postoji službena i neslužbena povijest. Onaj pravi, onaj o kojem se ne uči u udžbenicima. Geopolitika. Tajne službe. Tajna društva. itd…

Kao istraživački alat, ne biste trebali početi s internetom, već s knjigama. Jedna knjiga vodi drugoj; autor, u svom argumentu, navodi druge knjige koje vas potiče znatiželja, i tako dalje. Zatim dovršavate svoja zapažanja putem Interneta. Nikad ne zaboravite da, ako vam se neka tema sviđa, morate je dalje istraživati ​​kroz knjige, a ne ostati na površnoj fazi, kao što je slučaj s audiovizualnim dokumentima i internetom.

A ono što sam otkrio bilo je zastrašujuće. Nakon 10 godina istraživanja i napornog rada, odabira, provjeravanja, razmišljanja, danas sam u mogućnosti odgovoriti na pitanja:

Za što ?
Gdje idemo ?
O kako da stignemo tamo?
Gotovo sa sigurnošću. Jedini element koji mi nedostaje, i to veliki, je kalendar: Kada?
Ali to je i najteže, i najtajnije.

Iza riječi “kraj vremena”, “apokalipsa” ili “kraj svijeta” moramo dati jasna objašnjenja, valjane argumente i konstruirano razmišljanje.

Danas više ne mogu šutjeti. Ovo znanje moram staviti u službu svojih bližnjih kako bih im pomogao da se pripreme za konačno rješenje koje se nazire. Razmišljao sam o pisanju knjige; ovaj projekt nije isključen, ali prvo krećem s ovim blogom čiji je cilj u naslovu: probudi se dok ne bude prekasno!

Tako ću ispuniti ulogu “apostola posljednjih vremena” o kojem je Gospa od La Salette govorila u svojoj poznatoj tajni (1846.) i koji će se pojaviti u vrijeme dolaska Antikrista: “Pozivam apostole posljednjih vremena, vjerne učenike Isusa Krista, koji su živjeli u preziru svijeta i samih sebe, u siromaštvu i poniznosti, u preziru i šutnji, u molitvi i mrtvljenju, u čistoći i u jedinstvu s Bogom, u patnji i neznanju svijetu. Vrijeme je da izađu i osvijetle zemlju. “.

Nažalost, ne uklapam se baš u opis, stoga riječ (budućnost) na početku ovog članka, jer težim biti dio toga i nadam se da ću pronaći milost i snagu potrebnu da to postignem.

Doista, vladavina Antikrista je blizu i sada je hitno prosvijetliti svoje suvremenike.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved