Connect with us

Vijesti

Nadbiskup Viganò upućuje na koncilske uzroke krize

Published

on

Nadbiskup Carlo Maria Viganò, bivši apostolski nuncij u Sjedinjenim Državama, dao je povodom pandemije korona virusa nekoliko intervjua u kojima nije oklijevao da dovede u pitanje koncilske zablude, kao što je to hrabro činio već nekoliko mjeseci.
Daleko od toga da gleda samo dramatične učinke, rimski prelat ide sve do uzroka i osuđuje ekumenizam, novu liturgiju, otvorenost svijetu i biskupsku kolegijalnost.

Ekumenizam se Bogu ne dopada 

Biskup Viganò osvrnuo se 7. travnja 2020., odgovarajući na pitanja vatikanista Alda Marije Vallija, na ekumenizam koji promiče II. vatikanski: „Ako to nepoštovanje [pape koji je za Marijin naslov suotkupiteljice u prosincu 2019. izjavio da je „besmislica“] proizlazi iz želje da se ugodi krivovjernicima, to je otežavajuća okolnost, a ne izgovor; doista, rekao bih da ako ekumenizam uključuje obeščašćenje Djevice i prešućivanje katoličkih istina da bismo udovoljili onima koji su u krivu, imamo dodatne dokaze da se ekumenizam Bogu ne dopada”.

„Želim naglasiti još jedan vidik: poricanje dogmi i teoloških istina, čak i onih koje nisu svečano definirane, povlači za sobom krajnje destruktivne posljedice, jer Istina – a to je sam Bog – ne može imati dijelove koji bi se mogli žrtvovati. Ako se netko dotakne naizgled marginalne dogme u odnosu na trojstvene ili kristološke dogme, onda se dotiče cijele doktrinarne građevine. A podsjećam vas da smo, osim strahota marijanskoga križanja (papa je 12. prosinca također za Djevicu Mariju izjavio da je „mješanka“), čuli i zablude o samom Kristovom božanstvu, prikriveno insinuirane u intervjuima u notornim antikatoličkim novinama [s Eugenijom Scalfarijem, utemeljiteljem La Repubblice].”

„Što se tiče odvratne Pachamame, jasno je da je u toku postupna zamjena Majke Božje Majkom Zemljom, iz poštovanja prema globalističkoj i ekološkoj religiji. Neka budu vrlo oprezni kada se rugaju Djevici: uvrede koje Gospodin oprašta kada su nanesene Njemu, On ne oprašta ako imaju za predmet Njegovu Presvetu Majku.”

U istom intervjuu nadbiskup Viganò prokazuje novu liturgiju i pričest na ruku: „A moramo razumjeti i da je lišavanje sakramenata i Mise po svijetu dodatna kazna za našu nevjeru, za svetogrđa koja se svakodnevno događaju u našim crkvama po ravnodušnosti tolikih Božjih službenika, za oskvrnuće koje proizlazi iz pričesti na ruku, za nemar u bogoslužjima. Spokojan i čist glas liturgije zamijenjen je vulgarnom i profanom vikom. Kako se možemo nadati da će naša molitva biti ugodna Nebu?”

Treća fatimska tajna

21. travnja biskup Viganò dao je intervju portugalskoj stranici Dies Iræ gdje je spomenuo treću fatimsku tajnu i povezao je s Drugim vatikanskim saborom: „Oni koji su pročitali treću tajnu jasno su rekli da se njezin sadržaj odnosi na otpadništvo crkvenih ljudi, koje je započelo upravo početkom 1960-ih i dostiglo je tako očitu fazu da je danas mogu prepoznati laički promatrači. Ovo gotovo opsesivno inzistiranje na temama koje je Crkva oduvijek osuđivala, poput vjerskog relativizma i indiferentizma, lažnog ekumenizma, maltuzijanske ekologije, homo-hereze i imigracije, koje se nalaze u Deklaraciji iz Abu Dabija, ispunjava plan koji su osmislile tajne sekte prije više od dva stoljeća.”

Upitan o nedavnom stvaranju povjerenstva za ispitivanje ženskih đakonisa, nadbiskup Viganò je odgovorio: „Sveti redovi se ne mogu nikada mijenjati u svojoj biti. Napadi na svećeništvo oduvijek su bili u središtu djelovanja heretika i njihovih nadahnuća i razumljivo je da je to tako: naštetiti svećeništvu znači uništiti svetu Misu i svetu Euharistiju kao i cijelo sakramentalno zdanje. Među zakletim neprijateljima svetih redova su, naravno, nenadmašni modernisti – oni koji od 19. stoljeća razmišljaju o Crkvi bez svećenika ili sa svećenicima i svećenicama. Te iluzije, koje su predoznačili neki predstavnici modernizma u Francuskoj, pojavile su se suptilno na Koncilu, s pokušajem da se insinuira da postoji izvjesna jednakovrijednost između ministerijalnoga svećeništva, proizašloga iz svetih redova, i općega svećeništva vjernika, koje proizlazi iz krštenja. Značajno je da je, upravo igrajući na kartu ovoga ciljanoga nerazumijevanja, na reformu liturgije utjecala i doktrinarna zabluda iz Lumen Gentiuma, čime je zaređeni svećenik sveden na jednostavnoga predsjedatelja zajednicom. Naprotiv, svećenik je alter Christus, ne [samo] po popularnom nazivu, već po ontološkom suobličenju Velikom Svećeniku, Isusu Kristu, koga mora oponašati svetošću svoga života i potpunom odanošću, koju predstavlja i celibat.”

Pa uperuje prstom na takozvani pastoralni oportunizam: „Ovaj [novi] pristup dogmama Crkve potvrđuje nepobitnu činjenicu: papa Bergoglio usvojio je takozvanu teologiju situacije, prema kojoj su teološka mjesta činjenice ili slučajne stvari: svijet, priroda, ženski lik, mladi… Ta se teologija ne temelji na nepromjenjivoj i vječnoj Božjoj istini, već naprotiv, polazi od spoznaje ograničavajuće nužnosti fenomena [društva] da ponudi odgovore koji zadovoljavaju očekivanja suvremenoga svijeta.”

Nadalje, bivši apostolski nuncij osuđuje usklađivanje Crkve sa suvremenim globalizmom, što je omogućeno otvaranjem modernome svijetu koje je zagovarao Drugi vatikanski sabor. Stoga on vidi da  sadašnja Crkva „čini sebe duhovnom rukom novoga svjetskoga poretka i braniteljem sveopće religije. U tom smislu koncilska revolucija najprije je trebala srušiti baštinu Crkve, njenu tisućljetnu Tradiciju – iz koje je crpila vlastitu životnost i autoritet kao Mistično Kristovo Tijelo – potom se riješiti predstavnika stare hijerarhije, i tek se nedavno počela bez pretvaranja predstavljati onakvom kakva želi biti.”

Na vrlo izravno pitanje: „Koje biste točke II. vatikanskoga ispitali?”, nadbiskup Viganò odgovorio je potičući na potpuni zaborav Koncila: „Mislim da ne nedostaje uglednih ličnosti koje su problematične točke Koncila pokazale bolje nego što ja mogu. Neki vjeruju da bi bilo manje komplicirano i svakako pametnije slijediti praksu Crkve i Papa koja je primjenjena na Pistojsku sinodu: čak je i tamo bilo nešto dobro, ali zablude koje je sadržavala smatrali su svi dovoljnima da padne u zaborav.” – Podsjetimo se, međutim, da je biskupijska sinoda iz Pistoje (1786.), na kojoj su se razvile jansenističke i jozefinističke teze, bila predmet precizne i argumentirane osude pape Pija VI. u buli Auctorem Fidei od 28. kolovoza 1794.

Na kraju razgovora rimski prelat daje razloge i sredstva za očuvanje nade: „Crkva će ponovno zasjati sjajem svoga Gospodina nakon ovoga strašnoga i vrlo dugoga Vazmenoga trodnevlja. No iako je molitva svakako ključna, ne smijemo se ustezati da bijemo dobar boj svjedočeći hrabrom borbenošću pod zastavom Kristova križa… Nemojmo se dati zastrašiti! Nemojmo dopustiti da se čep tolerancije stavlja na one koji žele navijestiti Istinu! Molimo Djevicu Mariju da naš jezik hrabro naviješta Kraljevstvo Božje i Njegovu pravdu.”

Talijanska biskupska konferencija

Kolegijalnost rastvara vlast biskupa

29. travnja nadbiskup Viganò dao je intervju vatikanistu Marcu Tosattiju. Osudio je kolegijalnost odgovornu za šutnju mnogih biskupa čija se vlast nad njihovim biskupijama rastvorila unutar Talijanske biskupske konferencije (CEI):

Pitanje: Mnogi vjernici i svećenici osjećaju se napuštenima i nezbrinutima od strane Talijanske biskupske konferencije i biskupa [suočenih s vladinom zabranom javnih Misa].

Odgovor: „Trebalo bi razjasniti, kako bi se izbjegli nesporazumi, da Biskupska konferencija nema nikakvu vlast nad biskupima, koji imaju potpunu vlast upravljanja u svojoj biskupiji, u jedinstvu s Apostolskom Stolicom. A to je još važnije nakon što smo shvatili da je CEI bila previše podložna talijanskoj vladi, ili bolje rečeno, kojom talijanska vlada upravlja.”

„Biskupi ne bi trebali čekati da im entitet bez ikakve vlasti govori što trebaju činiti: na svakom je od njih odlučiti kako postupiti, s razboritošću i mudrošću, kako bi se vjernicima osigurali sakramenti i slavljenje Mise. I svaki od njih to može učiniti, a da ne mora pitati Biskupsku konferenciju ili državu, čija vlast završava na ulazu u naše crkve te se ondje mora zaustaviti.”

„Nečuveno je ako bi talijanska biskupska konferencija nastavila tolerirati takvu zlouporabu, koja narušava božansko pravo Crkve, krši državni zakon i stvara vrlo ozbiljan presedan. A vjerujem da je izjava objavljena u nedjelju navečer [26. travnja] dokaz sporazuma vodstva talijanskoga episkopata ne samo o sredstvima nego i o ciljevima koje ova vlada predlaže.”

„Troma tišina CEI-e i gotovo svih pojedinih ordinarijata otkriva da je to situacija besprimjerne podređenosti državi te vjernici i svećenici to s pravom doživljavaju kao situaciju u kojoj su prepušteni samima sebi. Najizrazitiji primjeri bili su skandalozni prekidi služenja Misa od strane policije, sa svetogrdnom arogancijom koja je trebala dobiti momentalan i vrlo snažan prosvjed od strane Državnoga tajništva. Talijanski veleposlanik trebao je biti pozvan k Svetoj Stolici i trebalo mu je predstaviti oštar protest protiv ozbiljnoga kršenja Konkordata od strane vlade, a Sveta Stolica je trebala obavijestiti talijansku vladu da će iskoristiti svoje pravo na povlačenje apostolskoga nuncija iz Italije ako nezakonita odredba vlade ne bude povučena.”

A biskup Viganò obraća se izravno svojim kolegama u biskupstvu: „Ne dopustite da slobode Crkve budu ograničene izgovorom o navodnoj epidemiji! Ne dopustite to ni od države ni od CEI! Gospodin će od vas zatražiti da date račun za duše koje umiru bez sakramenata, za grešnike koji se nisu uspjeli pomiriti s Njim, zbog činjenice da ste učinili to da je, prvi puta nakon Konstantinovoga edikta [iz 313.], vjernicima bilo zabranjeno dostojno slaviti Uskrs. Vaši svećenici nisu plašljivi: oni su herojski svjedoci i trpe od proizvoljnih zapovijedi koje ste im dali. Vjernici vas preklinju: ne ostanite gluhi na njihov vapaj!”

Pitanje: Ovo su riječi za koje se čini da pozivaju na neposlušnost crkvenoj vlasti prije nego građanskoj.

Odgovor: „Poslušnost je usmjerena prema istini i dobru, jer je u suprotnome sluganstvo. Došli smo do tako zatupljene savjesti da više ne shvaćamo što znači ‘svjedočiti za Istinu’: mislimo li da će nas Gospodin suditi po tome jesmo li bili poslušni caru kada to znači neposlušnost Bogu? Nije li kršćanin obvezan prigovorom savjesti, čak i na poslu, kada ono što se od njega traži krši božanski zakon? Kad bi se naša vjera temeljila samo na poslušnosti, mučenici se ne bi morali suočiti s mukama na koje ih je građanski zakon osudio: bilo bi dovoljno da se pokore i spale zrnce tamjana pred carevim kipom.”

Na optužbe da „stvara razdor“ nadbiskup Viganò je odgovorio: „Jedinstvo u vjeri i ljubavi temelji se na spasenju duša, a ne na njihovoj šteti: ‘govori’ koje je dao CEI nisu dovoljni, kao ni nasmijani papinski sastanci s premijerom gdje mu je iskazao popustljivu suradnju koja otkriva povlađivanje. Navještaj istine nužno ‘stvara razdor’, jer se istina protivi zabludi baš kao što se svjetlo protivi tami. Stoga nam je Gospodin rekao: ‘Mislite li, da sam došao donijeti mir na zemlju? Ne, kažem vam, nego razdor.’ (Lk 12, 51).”

Izvor: fsspx.news | ChristusRexHrvatska

Vijesti

Elon Musk razotkrio Metu: “Djeca se treniraju društvenim mrežama, a AI se koristi za ‘maksimiziranje dopamina’

Published

on

Elon Musk upozorava da se djeca treniraju društvenim mrežama, razotkriva užas u kojem se AI koristi za ‘maksimiziranje dopamina’ (usmjeravanje ponašanja prema nagradi , pa i mogućoj ovisnosti) – piše Katabella Roberts u The Epoch Times.

Američki biznismen Elon Musk obraća se sudionicima putem videokonferencije tijekom 8. izdanja sajma tehnoloških startupa i inovacija Vivatech, u izložbenom centru Porte de Versailles u Parizu, 23. svibnja 2024. (slika: sreenshot/X)

Biznismen Elon Musk upozorio je roditelje na rizike koje njihova djeca provode previše vremena na društvenim mrežama, navodeći da se umjetna inteligencija (AI) učinkovito koristi kako bi se osigurala maksimizacija dopamina.

G. Musk, koji je vlasnik platforme društvenih medija X, izdao je upozorenje dok je govorio na tehnološkoj konferenciji VivaTech 2024 u Parizu u četvrtak, gdje se pojavio na daljinu putem web kamere.

Izvršni direktor Tesle pozvao je roditelje da ograniče količinu vremena koje svojoj djeci dopuštaju na društvenim mrežama, ističući sve veće rizike povezane s naprednom tehnologijom, osobito kada je riječ o algoritmima koji izazivaju ovisnost i koji djecu tjeraju da skrolaju na internetu.

“Brinem se da se današnja djeca obučavaju na društvenim mrežama”, rekao je g. Musk, dodajući da su algoritmi umjetne inteligencije “u osnovi maksimizatori dopamina”.

“Dakle, pokušavaju maksimizirati količinu dopamina koju dobivate gledajući ekran”, nastavio je. “Dakle, rekao bih, potaknuo bih roditelje da ograniče količinu društvenih medija koje djeca mogu vidjeti jer ih je programirala umjetna inteligencija koja maksimizira dopamin.”

G. Musk je kasnije podijelio video svog pojavljivanja na tehnološkoj konferenciji na svom X računu, napisavši uz njega: “Mnogi društveni mediji su loši za djecu, jer postoji ekstremno natjecanje između AI-ova društvenih medija za povećanje dopamina!”

Njegovi komentari dolaze dok se nastavljaju tužbe protiv Facebookove matične tvrtke Meta, koja također posjeduje Instagram.

U jednoj od tih tužbi, koju su podnijeli državni odvjetnici 33 savezne države, navodi se da je div društvenih medija osmislio i implementirao štetne značajke — uključujući umjetnu inteligenciju — kako bi iskoristio mlade korisnike i njihovu osjetljivost na ovisnost, čime je pomogao potaknuti krizu mentalnog zdravlja mladih.

Od Meta-e izmijenjena ‘društvena stvarnost’ mladih Amerikanaca’

“Meta je iskoristila snažne tehnologije bez presedana kako bi privukla, angažirala i naposljetku uhvatila u zamku mlade i tinejdžere”, stoji u pritužbi. “Njegov motiv je profit.”

Algoritmi Metine platforme, dodaje se u tužbi, dovode do toga da se korisnici spuštaju u “zečje rupe”, gdje obično ostaju dulje vrijeme, dok je tvrtka “duboko promijenila psihološku i društvenu stvarnost generacije mladih Amerikanaca” kroz tehnologije koje potiču angažman.

U tužbi se također navodi da je div društvenih medija aktivno radio na prikrivanju bilo kakvih dokaza u vezi s psihičkom štetom koju tvrtka uzrokuje.

Meta je oštro negirala tvrdnje iznesene u tužbi.

Međutim, tvrtka se također suočava s nizom drugih tužbi koje navode slične tvrdnje, uključujući da njezine aplikacije promiču tjelesnu dismorfiju i izlažu maloljetne korisnike potencijalno štetnom sadržaju.

Europska komisija, izvršna vlast Europske unije, također ispituje medijskog diva zbog zabrinutosti da ne štiti djecu na internetu i da možda krši zakone EU-a.

Umjetna inteligencija “učitelj s iznimnim znanjem”

Na drugom mjestu tijekom svog pojavljivanja na daljinu na VivaTechu 2024. g. Musk je raspravljao o tome kako vjeruje da će umjetna inteligencija “dramatično utjecati” na obrazovni krajolik u budućnosti, premošćujući praznine u područjima s ograničenim pristupom obrazovanju i pružajući djeci vlastite osobno prilagođene tutore.

“AI je izuzetno obrazovan učitelj, vrlo strpljiv, gotovo uvijek će biti u pravu i može prilagoditi lekcije posebno djetetu”, rekao je. “To bi bilo kao da svako dijete ima Einsteina za učitelja, pa bi to bilo prilično duboko.”

Poslovni čovjek također je upozorio publiku da će AI vjerojatno preuzeti većinu poslova u budućnosti.

Vjerojatno nitko od nas neće imati posao, rekao je Musk.

Prema takvom scenariju, postojao bi univerzalni visoki dohodak, koncept prema kojem svaki član društva prima visok dohodak i ne postoji “nestašica dobara ili usluga”, prema g. Musku.

Međutim, takav bi scenarij vjerojatno ostavio ljude da preispituju svoj smisao života, rekao je biznismen.

“Svaki posao koji netko radi bit će neobavezan, kao ako želite raditi posao koji je poput hobija, možete raditi posao”, rekao je. “Ali inače će umjetna inteligencija i roboti pružiti bilo koju robu i usluge koje želite.”

Izvor: Epoch Times

Continue Reading

Vijesti

Marinci testirali repliku oklopa iz kasnog brončanog doba. Utvrdilo se da je riječ o posljednjem kriku

Published

on

Iz Grčke nam ove godine dolaze brojne zanimljive vijesti iz područja arheologije. Jedna od njih vezana je uz inovativno testiranje prapovijesnog oklopa. Konkretan oklop ulazi među najstarije prilično cjelovito očuvane europske oklope – piše Sonja Kirchhoffer u Povijest.hr.

Oklop se datira u kasno brončano doba i s obzirom na to star je oko 3500 godina. Izrađen je od brončanih ploča koje su prekrivale veći dio tijela, a uključivao je i neobičnu kacigu s pločama na obrazima, koja je napravljena od veprove kljove. Kaciga je izrađena tako što su komadići kljova vepra bili pričvršćeni na kožnu podlogu. Ova je defenzivna oprema iskopana još 1960. godine u blizini sela Dendra u južnoj Grčkoj. U pitanju je lokalitet koji je doslovno udaljen nekoliko kilometara od Mikene, odnosno prijestolnice kralja Agamemnona. Od trenutka kada je oklop nađen javila se dilemna je li on korišten u borbama ili samo u ceremonijama.

Oklop i kaciga mikenskog ratnika. Fotografija: Fotografija: Andreas Flouris and Marija Marković, PLOS ONE, 2024, CC-BY 4.0 (Fotor editor. GoArt)

Kriteriji koje su morali zadovoljiti marinci

Istraživanje ovog naizgled nezgrapnog oklopa proveo je Andreas Flouris, profesor fiziologije na Sveučilištu u Tesaliji i njegov tim. U provođenju istraživanja angažirali su marince Helenskih oružanih snaga. Rezultati ovog nesvakidašnjeg istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS ONE, u svibnju 2024. Za potrebe istraživanja znanstvenici su angažirali 13 marinaca. Naravno, u pitanju su bili dobrovoljci koji su odgovarali postavljenim kriterijima. Marinci su morali biti odgovarajuće dobi, tjelesne težine i visine. Bili su to ljudi većinom u svojim tridesetim godinama života, što je bilo u skladu s opisima ratničke elite u Ilijadi. Kako su ti ratnici opisani kao visoki i impresivne pojavnosti – u izboru vojnika vodilo se računa da budu viši od tadašnjeg prosjeka i težine, ne bi li bili ujedno usklađeni s podacima prikupljenim iz mikenskih grobova ratničke elite. Bila je to okvirno visina od oko 170 centimetra i težina koja se kretala do nekih 80 kilograma

Tijekom eksperimenta marinci su bili odjeveni u naizgled nespretne replike tzv. Dendra oklopa i naoružani oružjem karakterističnim za brončano doba. Tako opremljeni uključeni su u unaprijed osmišljene simulacije borbi koje su smatraju karakterističnim za kasno brončano doba.

Kako rekonstruirati borbe u kasnom brončanom dobu?

Pravo je pitanje kako su te borbe izgledale i koliko ih je uopće moguće rekonstruirati. Znanstvenici okupljeni u ovoj studiji krenuli su od Homerove Ilijade koja daje prikaz Trojanskog rata. Iako je Ilijada zabilježena u željeznodobnom periodu ili preciznije u arhajskom razdoblju grčke povijesti, ona sadrži i ratne tehnike iz brončanodobnog perioda. Autori unutar ove studije su bili prilično rigorozni i odlučili su prihvatiti iz Ilijade samo ono što je već doista potvrđeno arheološkim nalazima. Tijekom 11 satne simulacije zaključeno je da ovaj oklop nije ograničavao nositelje, kao i da je bio podnošljiv u uvjetima jakog naprezanja. U simulaciji su marinci bili naoružani križnim mikenskim mačem, kopljem, ali i kamenjem srednje veličine. Najčešće su primjenjivali borbenu tehniku nazvanu “hit and run”, koja je zahtijevala visoku razinu angažiranosti. Prilikom brončanodobnog ratovanja najčešće su stradavali gornji udova, prsa i glava. Znanstvenici su tijekom simulacija vodila računa i o geografsko-klimatskim uvjetima na području Troje, kao i fizičkim obilježjima ondašnje populacije i koječemu drugom.

Kako napraviti vjerodostojno simulaciju?

Da bi simulacija bila što vjerodostojnija nastojali su se replicirati odgovarajući životni uvjeti. Područje Troje je u kasnom brončanom dobu bilo močvarno s relativno visokim temperaturama i visokom vlagom. Prema onome što znamo o ratovima u davnoj prošlosti oni su se vodili u ljepšem i toplijem dijelu godine. Procijenjeno je da je prosječna ljetna temperatura u vrijeme Trojanskog rata bila između 23 i 29 stupnjeva Celzija uz iznimno visoku vlagu. Dakle eksperiment je proveden u kontroliranim uvjetima, ali je tražio temeljitu pripremu istraživača. Ovo je eksperimentalno istraživanje provedeno tijekom 2019. godine. Svi su marinci prije sudjelovanja prošli obuku u taktikama ratovanja brončanodobnog vremena. Kada su došli na testiranje morali su ići na počinak u točno određeno vrijeme i isto tako u određeno vrijeme se dići. Naime, bitke su u to davno vrijeme, kako se procjenjuje, započinjale negdje oko 7 sati ujutro i trajale su do oko 18 sati navečer.

Procjena potrebnih kalorija

Uz sve to simulirana je i prehrana ratničke elite onog vremena. Procijenjeno je da je elitnim vojnicima trebalo malo više od 4440 kalorija dnevno. Njihovi su obroci podijeljeni na tri dijela: jutarnji, međuobrok i večeru. Vjeruje se da su 40 posto kalorija unosili ujutro, 10 kroz grickanje u pauzama i 50 posto tijekom večere. Doručak se u ratničke elite sastojao od suhog kruha, kozjeg sira, maslina i crnog vina. Međuobroci su bili slični doručku, samo tu nije bilo vina, ali se moglo naći meda dok se navečer jelo obilnije pa je uz sve navedeno na repertoaru bilo i mesa različitih životinja poput ovaca i koza.

Oklop je imao težinu od 18 kilograma, što je bilo manje od težine replike. Naime razlika u težini se pripisuje nedostaku određenih dijelova na originalu kao i oksidaciji. Tijekom eksperimenta provedena su razna laboratorijska mjerenja. Zapravo prehrana je zajedno s ispitivanjima tijelesnih funkcija pokazala da je visoka procjenjena količina kalorija doista odgovarala onoj potrebnoj. Nakon simulacije marinci su pokazivali umor uglavnom u gornjim dijelovima tijela, ali i stopalima. Ovo je defenzivno oružje bilo fleksibilno za upotrebu u borbi, ali i dovoljno jako da ratnika zaštiti od većine udaraca, pa se smatra da je imalo važnu ulogu u osvajačkim tendencijama Mikenjana. Bio je to posljednji tehnološki krik koji je nadmašio znatno skromniji oklop izrađen od brončanih ljuskica apliciranih na lan.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Continue Reading

Vijesti

Legenda o nastanku hrvatskoga grba

Published

on

Legenda kaže da je krajem 10. stoljeća, u ratu s Mlečanima, hrvatski kralj Stjepan Držislav zarobljen i odveden u Veneciju. Mletački dužd Petar II. Orseolo je čuo da hrvatski kralj dobro igra šah i izazvao ga je na 3 partije šaha.

Ako bi kralj pobijedio, dužd mu je jamčio slobodu. Prema legendi, Stjepan Držislav je pobijedio i pušten je iz tamnice da se vrati u Hrvatsku. Kao zahvalu za svoju slobodu odlučio je za svoj grb i grb Hrvatske odabrati šahovnicu – djelomično prenosimo sa stranice History of Croatia…

Freska iz 15. stoljeća s hrvatskim grbom

Naravno, ovo je samo legenda. Crveno-bijela šahovnica u Hrvatskoj se kao državni grb počela javljati tek u 15. stoljeću, a vjerojatno najvažniji dokument s hrvatskom šahovnicom je onaj u kojem hrvatsko plemstvo bira Ferdinanda I. Habsburškog za svog i hrvatskog kralja 1. siječnja 1527. Nakon što je 1526. u bitci kod Mohača poginuo posljednji ugarsko-hrvatski kralj Ludovik II. Jagelski.

Povelja iz 1527. kojom hrvatski velikaši biraju Ferdinanda I. Habsburškog za kralja

Postoji više tumačenja što znače bijela i crvena polja na grbu… Jedno od njih je da znače Bijelu i Crvenu Hrvatsku. Bijela Hrvatska bila je prapostojbina Hrvata na području današnje sjeverne Češke i južne Poljske do iza Karpata, a Crvena Hrvatska je današnja Hrvatska koju su Hrvati naselili početkom 7. stoljeća.

Ali postoji, prema istraživanjima skupine ruskih povjesničara, arheologa i etnologa, monografija Velikaya Horvatya, potpisana od povjesničara s Peterburškog sveučilišta, Aleksandra Mayorova s narativom o Velikoj (Crvenoj) Hrvatskoj. Knjiga je izdana 2006. godine i baca potpuno novo svjetlo na povijest Hrvata kao antičko-pontskog naroda, koji je kroz prvih par stoljeća pos. Kr., vodio Slavene do potpune emancipacije i velikog kraljevstva/carstva.

Postoje tumačenja da bijela polja označavaju mir, a crvena krv i rat, do toga da označavaju strane svijeta, bijela – zapad, crvena – jug, no ni jedna od ovi teza nije sa sigurnošću potvrđena. Kroz povijest se mijenjala boja početnog polja.

Smiješno je stoga, da današnji glavnostrujaški projugoslavenski ‘povjesničari’ (zajednički naziv – ‘istoričarske karleuše’ – uz ispriku J.K.-i)… hrvatski grb svode na neke, tek epizodne reminiscencije 20. stoljeća…

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved