Connect with us

Vijesti

National Interest: „Oružje Sudnjega dana“ – ruska hiperzvučna ICBM „Avangard“

Published

on

Američki specijalizirani medij za vojna i sigurnosna pitanja The National Interest objavio je zanimljivi osvrt na najnoviju rusku interkontinentalnu raketu Avangard, zastrašujućih karakteristika, ne samo zbog hiperzvučne brzine kretanja, već i zbog njenih velikih manevarskih sposobnosti i određivanja putanje leta, što je čini neuhvatljivom za bilo koje protuzračne sustave današnjice – piše Irina Meter u Geopolitika.

. Naravno, treba dodati kako je ta raketa od nedavno i službeno u sastavu ruske vojske tj. da je stavljena u bojevo dežurstvo, pri čemu niti jedna hiperzvučna raketa još nije stavljena u sustav bilo čije vojske svijeta iako se na njihovim razradama aktivno radi. Avangard je jedno od oružja na novim fizikalnim osnovama, koje je prije cca dvije godine u svom čuvenom govoru i animacijskom prikazu predstavio ruski predsjednik Vladimir Putin i što je tada u brojnim zapadnim medijima izazivalo podsmjeh i nevjericu.

Evo što o ICBM Avangard za spomenuti američki medij piše Peter Suciu iz države Michigan, stručnjak za vojna pitanja i autor nekoliko knjiga vojne tematike:

Još do kraja nije jasno kakvu ugrozu za SAD predstavlja ruska hiperzvučna interkontinentalna balistička raketa Avangard. Prema postojećim podacima, taj raketni sustav posjeduje hiperzvučnu brzinu, a također i sposobnost manevriranja u vrijeme svoga leta u stratosferi. Toj kombinaciji bit će teško bilo što suprotstaviti. Suglasno objavljenim podacima, brzina te rakete za 27 puta nadvisuje brzinu zvuka, a sposobnost manevriranja čini nemogućim točno određivanje putanje njezinoga leta, a ta raketa ima mogućnost samozaštite od sustava protuzračne i proturaketne obrane, koje bi pokušale omesti njezin let do cilja. „U Sjedinjenim Državama, praktički, nema šanse za zaštitu od raketnog sustava Avangard, jer u slučaju velikog sukoba Rusija će napasti potencijalnog neprijatelja s pomoću svih dostupnih tipova naoružanja“, izjavio je general-bojnik Vladimir Popov, nagrađivani vojni pilot Ruske Federacije i kandidat za akademsku titulu u tehničkim znanostima, a njegovo mišljenje o tome već je ranije objavljeno u mediju Eurasian Times, navodi medij NI, i daje poveznicu na taj tekst:

„U tom slučaju obrambeni sustavi ne mogu identificirati sve ciljeve. Između raketa lansiranih prema objektima protivnika bit će i lažne rakete, bez bojevih glava, a još će biti primjenjivana i sredstva za elektroničko ratovanje. Neke od velikih količina napadajućih raketa dosegnut će svoje ciljeve“, izjavio je ruski general.

U tekstu na tom portalu također je naglašeno kako Peking visoko ocjenjuje činjenicu da su ruske hiperzvučne rakete s nuklearnim glavama sposobne „uništiti“ obranu Sjedinjenih Država. Također se navodi kako SAD i Ruska Federacija u osnovi čuvaju paritet u sferi nositelja nuklearnog oružja, u vrijeme dok ih druge zemlje ne mogu sustići.

Raketni sustav Avangard – samo je jedna od komponenti iz velikog ruskog arsenala sličnog oružja, koje u sebe uključuje 528 interkontinentalnih balističkih raketa kopnenog baziranja i razmještenog u podmornicama, a tome treba dodati i nuklearno oružje u bombarderima. Američka proturaketna obrana fokusirana je samo na presretanje nevelike količine ICBM raketa, koje mogu biti lansirane iz npr, nevelike zemlje kao što je Sjeverna Koreja.

„Sustav protuzračne i proturaketne obrane Sjedinjenih Država je vrlo jak. Njega se ne smije odbacivati ili potcjenjivati: mi govorimo u ovom slučaju o snažno ešaliranoj inžinjerskoj mreži. Ona je dobro osmišljena i štiti najvažnije regije države“, izjavio je Popov.

Međutim razrada takvoga oružja, prema svemu sudeći, američkim protivnicima neće dati značajnu prednost. Čak i u slučaju da sredstva za nošenje atomskog oružja, takva poput interkontinentalnih raketa ili strateških bombardera budu izbačena iz stroja ili uništena, Sjedinjenim Državama će ostati određeni broj opcija za nanošenje protunapada, između ostaloga i s pomoću podmornica s nuklearnim naoružanjem američkih pomorskih snaga, navodi autor.

Osim toga, SAD nastavljaju razradu oružja koje se može smatrati kao sredstvo za sprječavanje korištenja raketnog sustava Avangard ili drugih IBR. U ovom mjesecu američke zračne snage izvijestile su o sklapanju ugovora na iznos od 13,3 milijardi dolara s kompanijom Northrup Grumman vezano za razradu i proizvodnju interkontinentalnih balističkih raketa u okviru programa Kopnenog strateškog sprječavanja (Ground-Based Strategic Deterrent — GBSD). Osim toga, u lipnju je predsjednik Donald Trump priopćio kako SAD posjeduju i svoju hiperzvučnu raketu.

„Mi gradimo stotine novih brodova, bombardera, lovaca i helikoptera; nove tenkove, vojne satelite, granate i rakete; čak i hiperzvučnu raketu čija je brzina 17 puta veća od brzine zvuka u odnosu na postojeće rakete u svijetu, i ona može uništiti cilj na udaljenosti od tisuće milja uz odmak od svega 35 centimetara od označene središnje točke“, izjavio je predsjednik Trump u vrijeme svoga govora ove godine na svečanosti u vojnoj akademiji West Point

Iako je Trumpova opisana preciznost američke hiperzvučne rakete stavljena pod sumnju, može se biti sigurnim kako američka vojska neće dozvoliti da bilo koja država postigne toliku prednost kada je riječ o interkontinentalnim balističkim raketama, zaključuje se u članku američkog medija The National Interest.

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Vijesti

Sveti Toma Akvinski o tome kako izbjeći zavist na društvenim mrežama

Published

on

Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima.

Gornja ilustracija: – Imam 1000 sljedbenika, a ti? – 80000. Stvarnost: – Mislila sam da će više ljudi doći!? – Ne, samo moji najbolji prijatelji!

Potreba za isključivanjem, odbacivanjem doslovno beskonačnog pomicanja i algoritamski odabranih feedova, sve je veći fenomen. Nije pretjerano reći da mnogi biraju digitalnu detoksikaciju, svjesni prekid od stalne gužve društvenih medija – ili čak potpuno povlačenje iz njih. Ovo nije samo hir, poput čišćenja sokovima ili povremenog posta; to je zdrav odgovor na stalni pritisak online savršenstva. Platforme društvenih medija, iako nude povezanost, također mogu njegovati osjećaj zavisti. Ali što kada bi postojao način za snalaženje u ovom digitalnom krajoliku bez podlijeganja ovom poroku?

Uđite u svetog Tomu Akvinskog, poznatog srednjovjekovnog filozofa i teologa. Njegovi bezvremenski uvidi iznenađujuće su relevantni kada je u pitanju razmišljanje o našim suvremenim borbama. Dok Akvinski nije mogao predvidjeti uspon društvenih medija, njegova razmišljanja o zavisti pružaju snažan okvir za navigaciju u usporednoj zamci koju te platforme mogu stvoriti.

Što je zavist i zašto je destruktivna?

Prema Akvincu, zavist je “tuga tuđeg dobra”. To nije samo ljubomora, koja je strah od gubitka nečega što posjedujete. Zavist je podmuklija emocija, gorčina koja se zagnoji kada vidimo sreću druge osobe. U doba društvenih medija, ova sreća može poprimiti mnoge oblike – prijateljeve savršene fotografije s odmora, kolegina nemilosrdna promaknuća na poslu, pažljivo osmišljena slika života koji se čini sretnim bez napora.

Akvinski nas podsjeća da je zavist razorna sila. To ne samo da izjeda našu vlastitu radost, već također sprječava našu sposobnost da cijenimo dobre stvari u vlastitom životu. Akvinski nadalje tvrdi da istinska sreća ne dolazi od uspoređivanja s drugima, već od življenja kreposnog života u skladu s Božjim planom.

Dakle, kako možemo primijeniti mudrost Akvinskog na svoje navike društvenih medija? Evo nekoliko strategija:

1. PAZITE ŠTO KONZUMIRATE

Uredite svoje feedove društvenih medija tako da budu poticajni i inspirativni. Prestanite pratiti račune koji stalno izazivaju zavist ili negativnost.

2. VJEŽBAJTE ZAHVALNOST

Prebacite fokus s onoga što vam nedostaje na ono što imate. Svaki dan odvojite vrijeme za razmišljanje o blagoslovima u svom životu, velikima i malima.

3. SLAVI USPJEH DRUGIH

Prava radost zbog tuđe sreće raspršuje zavist. Koristite društvene medije da čestitate i ohrabrite druge.

4. PRISJETITE SE “ODGOVARANE STVARNOSTI”

Društveni mediji su vrhunac, a ne stvarni život. Svatko se suočava s izazovima, čak i oni s naizgled savršenim online osobama.

5. USREDOTOČITE SE NA VLASTITI ŽIVOT

Uspoređivanje je kradljivac radosti. Postavite sebi ciljeve i težnje, neovisno o tome što drugi rade.

Društveni mediji mogu biti vrijedan alat za povezivanje i informacije – to je neporecivo. Ali primjenom bezvremenske mudrosti Akvinca na zavist, možemo koristiti ovaj digitalni prostor s većom sviješću i unutarnjim mirom. Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima. Usredotočujući se na svoj život, možemo pronaći istinsku sreću izvan filtrirane leće društvenih medija.

Daniel Esparza/Aletea ilustracija: Brightside

Continue Reading

Vijesti

Preminuo je Louis d’Alencourt ‘apostol posljednjih vremena’

Published

on

Louis d’Alencourt, francuski intelektualac, komunikolog, te kao katolik specijaliziran za eshatologiju, koji je detektirao sve simboličke tragove koji se odnose na kraj vremena, preminuo je. POČIVAO U MIRU!

Tekst o Autoru (samom sebi) s bloga Le grand Reveil – Révélations pour la fin des temps, (Veliko buđenje – Otkrivenje za posljednja vremena) prenosimo

slika: Gospa od La Salette.

Zovem se Louis d’Alencourt, rođen sam 1969., dakle 2012. imam 43 godine. Oženjen, otac obitelji, poslovni menadžer, oglašivač sam i radim u komunikacijskim profesijama od svoje 23 godine , uglavnom na čelu vlastitih struktura. Imao sam sve razloge da nastavim živjeti “ublaženi” mali život bez postavljanja previše pitanja i da uživam u životu. Osim toga…

Praktičan katolik, tradicionalističkog senzibiliteta, odgojen sam u okruženju u kojem sam naučen ne vjerovati “svijetu”, odnosno društvu koje ga okružuje, čije su ideje i način djelovanja sve više u suprotnosti s katoličkom mišlju i njezinim učenjem . Hvala Bogu, djetinjstvo i mladost sam sačuvao od štete koju danas nanose televizija i “elektronički” stil života (videoigre i slično).

To me nije spriječilo da se prihvatim računala čim sam počeo raditi (bilo je to 1989. godine), niti da pozdravim dolazak Interneta i očito budem redoviti korisnik. Čak sam bio jedan od preteča mobitela jer sam i prije dolaska mobitela već imao telefon u autu. Bilo je to doba Radiocoma 2000. ako se dobro sjećam.

No, kako nisam rođen s računalima i kako sam ih usvajao samo u radu, uvijek sam ih smatrao prije svega alatom za rad. Isto za Internet. Računalni i elektronički alati za mene nisu cilj nego sredstvo. Nijansa je važna jer nam omogućuje da stroju i njegovoj dominaciji nad čovjekom damo granice, također nam omogućuje da znamo da ne budemo previše ovisni o njemu, a prije svega da zadržimo “kontrolu”. Često sam sklon reći “nije stroj taj koja odlučuje, ja sam”.

Dovoljno je reći da računala koja se sama ažuriraju, nadjačavajući slobodnu volju svog vlasnika, odgovaraju stvarima koje me ljute. Da ne spominjem da zapravo ne znamo sve što navedeno računalo radi i prenosi…

Sve ovo samo da kažem da sam malo po malo, što sam bio stariji, to sam se više pitao o evoluciji sadašnjeg svijeta; kamo ide, Što se događa ? Odakle taj jaz između percipiranog svijeta, željenog svijeta i stvarnog svijeta? Kako objasniti da usprkos iznimnom životnom standardu zapadnjaka, čiji je potrošačko društvo najvidljiviji izlog, postoji i velika nelagoda? Sve se čini u redu, a ipak nešto nije u redu.

Uvijek su me zanimale politika i ekonomija. Moram razumjeti stvari i stoga dublje prodreti u određene teme. Budući da televizija ne dopušta da idete dublje, čitanje je najlakši i najpouzdaniji način.

Tako sam od prosječnog građanina s godinama postao ISTRAŽIVAČ. Filozof i istraživač. Točnije, istraživač političke filozofije.

Da biste razumjeli što se događa, morate pokušati znati donju stranu karata. Postoji službena i neslužbena povijest. Onaj pravi, onaj o kojem se ne uči u udžbenicima. Geopolitika. Tajne službe. Tajna društva. itd…

Kao istraživački alat, ne biste trebali početi s internetom, već s knjigama. Jedna knjiga vodi drugoj; autor, u svom argumentu, navodi druge knjige koje vas potiče znatiželja, i tako dalje. Zatim dovršavate svoja zapažanja putem Interneta. Nikad ne zaboravite da, ako vam se neka tema sviđa, morate je dalje istraživati ​​kroz knjige, a ne ostati na površnoj fazi, kao što je slučaj s audiovizualnim dokumentima i internetom.

A ono što sam otkrio bilo je zastrašujuće. Nakon 10 godina istraživanja i napornog rada, odabira, provjeravanja, razmišljanja, danas sam u mogućnosti odgovoriti na pitanja:

Za što ?
Gdje idemo ?
O kako da stignemo tamo?
Gotovo sa sigurnošću. Jedini element koji mi nedostaje, i to veliki, je kalendar: Kada?
Ali to je i najteže, i najtajnije.

Iza riječi “kraj vremena”, “apokalipsa” ili “kraj svijeta” moramo dati jasna objašnjenja, valjane argumente i konstruirano razmišljanje.

Danas više ne mogu šutjeti. Ovo znanje moram staviti u službu svojih bližnjih kako bih im pomogao da se pripreme za konačno rješenje koje se nazire. Razmišljao sam o pisanju knjige; ovaj projekt nije isključen, ali prvo krećem s ovim blogom čiji je cilj u naslovu: probudi se dok ne bude prekasno!

Tako ću ispuniti ulogu “apostola posljednjih vremena” o kojem je Gospa od La Salette govorila u svojoj poznatoj tajni (1846.) i koji će se pojaviti u vrijeme dolaska Antikrista: “Pozivam apostole posljednjih vremena, vjerne učenike Isusa Krista, koji su živjeli u preziru svijeta i samih sebe, u siromaštvu i poniznosti, u preziru i šutnji, u molitvi i mrtvljenju, u čistoći i u jedinstvu s Bogom, u patnji i neznanju svijetu. Vrijeme je da izađu i osvijetle zemlju. “.

Nažalost, ne uklapam se baš u opis, stoga riječ (budućnost) na početku ovog članka, jer težim biti dio toga i nadam se da ću pronaći milost i snagu potrebnu da to postignem.

Doista, vladavina Antikrista je blizu i sada je hitno prosvijetliti svoje suvremenike.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved