Connect with us

Vijesti

Nije moguć rasplet agonije Uljanika, samo uhićenjem 12 poznatih bivših direktora, bez uhićenja idejnog začetnika Ivana Jakovčića i IDS-a

Published

on

Počela uhićenja u Uljaniku – Krenula uhićenja u Uljaniku

Uhićeno 12 osoba u akciji koju  provodi riječki PNUSKOK i Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci

To su  naslovnice svih web portala u Hrvatskoj. Netko kaže “napokon”, netko odmahuje rukom, kao ništa od toga, netko da je prekasno za spas Uljanika, a netko da je to trebalo učiniti mnogo ranije.U svakom slučaju bolje ikad, nego nikad. Samo po mom mišljenju ne bi trebalo stati na ovim uhićenjima, jer ima još puno onih koji su direktno ili indirektno pridonijeli ovoj uljanikovoj agoniji.

Činjenica je da sam  još u kolovozu 2018. godine u članku “Tko je kriv za agoniju Uljanika- na potezu je DORH” ukazivala na mnoge krivce za sve što se zadnijh godina događalo u Uljaniku. Zaključak je bio ” na potezu je DORH” i evo osvanuo je i taj dan da je DORH stvarno ušao u Uljanik, proveo izvide i krenuo sa uhićenjima onih za koje smatra da su odgovorni.

Tada sam navela kao krivce, jer su svi pisali i govorili da je Uljanik privatno poduzeće slijedeće;

  • Privatizaciju, nedovršenu, odnosno fiktivnu, gdje vlasnici nisu uopće vodili brigu o svom vlasništvu, odnosno pripadajućim postotkom vlasništva
  • Male dioničare, radnike koji su kupili dionice, a nisu na osnovu njih upravljali
  • Upravu , Menadžere i Nadzorni odbor
  • Sindikate
  • Lokalne političare, odnosno IDS, jer bez potpore lokalne politike to sve ne bi bilo moguće
  • Uljanik Plovidbu preko koje se izvlačio novac iz Uljanika

U siječnju 2019. godine pisala sam “Hoće li itko ikada kazneno odgovarati za propast Uljanika” i evo pojavili su se prvi osumnjičeni za agoniju koju  sada proživljava Uljanik.

Privedeni su bivši predsjednik uprave Gianni Rossanda, također bivši dugogodišnji predsjednik  uprave prije Rossande , Anton Brajković, bivši članovi uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac.

Privedeni su i direktor 3.maja, Maksimilijan Percan, bivši direktor 3.maja Domagoj Klarić, ,te jedan od direktora 3.maja Zdravko Pliško.

Pored njih privedeni su i direktor Uljanik Plovidbe Dragutin Pavletić i  jedan od većih dioničara Uljanik Plovidbe Darko Šorc.

PAVLETIĆ.jpg

Sumnjiči ih se da su  nezakonitim radnjama  i poslovanjem oštetili brodogradilište i državni proračun za 1.2  milijarde kuna. Hoće li im to uspjeti dokazati, tek ostaje za vidjeti. Poučeni iskustvom sa učinkovitošću hrvatskog  pravosuđa glede slučajeva Sanader i Vidošević po kojima suđenje još traje, opravdano je biti skeptičan.

Uloga Države Hrvatske putem Vlada RH u slučaju Uljanik grupe

Vlasnička struktura Uljanika

uljanik vlasnička struktura

Tvrdnje da je Uljanik privatna firma stoje gledajući vlasničku strukturu, međutim analizom proizlazi da je privatizacija bila nedovršena, bez priljeva svježeg novca, bez kapitala.

Država kao vlasnik 25,87 % dionica nije uopće vodila računa o svom djelu vlasništva. Sve Vlade davale su jamstva kao pijani milijarderi, a da uopće nisu  kontrolirale namjensko trošenje proračunskog novca, da bi se sada kada su iznosi dugova postali enormni premijer Plenković pitao gdje je novac i konstatirao da nema ni brodova, ni novca? Nema ni izvješća o trošenju novca, čak ni od zadnjeg iznosa koji je vlada dala još u siječnju 2018.godine , u dogovoru s Europskom komisijom,  više od 700 milijuna kuna za kredit za sanaciju poslovanja.

Ukupno izdana jamstva po godinama za Uljanik, sa time da je Vlada u ovoj godini već isplatila po dospjelim jamstvima 2,8 milijardi kuna.

jamstva

2012.godine Uljanik je kao privatiziran  radničkim dioničarstvom kada su radnici po povlaštenim uvjetima mogli kupiti dionice. Tada su postali najveći dioničar .kao vlasnici 46,70% dionica, no nisu vodili računa o svojim dionicama, niti su se organizirali za očuvanje svojih prava. Međutim kako radnici nisu do kraja uplatili sve rate da bi kupili svoje dionice, nisu imali pravo odlučivanja o poslovanju,  niti isplati dividendi po dionicama.jer samo potpuni vlasnik dionica može sudjelovati u radu Nadzornog odbora i podjeli dividendi.

U svim medijima raspravlja se vezano uz Uljanik o opstojnosti brodogradnje kao industrijske grane.Poznati su i iznosi koje su Vlade RH putem jamstava davale Uljaniku.Tijekom razdoblja od stjecanja samostalnosti do danas brodogradnja je sanirana s 31,3 milijarde kuna. Uoči stupanja u članstvo Hrvatske u Europsku uniju započeo je veliki proces restrukturiranja hrvatske brodogradnje, kada je došlo i do promjene strukture vlasništva brodogradilišta u Splitu i 3. Maja, dok je Uljanik tada bilo jedno od rijetkih brodogradilišta koje nije bilo u poteškoćama.

Postavlja se pitanje koliko danas vrijedi  Uljanik,  nakon što su otkazani ugovori, 1 800 radnika otišlo u potragu za drugim poslom i nakon što su ostala 3 broda za završiti i isporučiti?

uljanik2

Ministarstvo financija je radi naplate tražbine po izdanim jamstvima, kao instrument ishodilo javnobilježničke ovjerene zadužnice, kojima se omogućava zapljena svih kunskih i deviznih računa, kod svih pravnih osoba koje obavljaju promet po tim računima.

Budući da se na tim računima ne nalaze dostatna sredstva, Ministarstvo financija  provest će ovrhu nad brodovima za koje su data jamstva. Nakon ovrhe nad nedovršenim brodovima, koji su u različitim fazama izgradnje, potrebno je sa Ministarstvom gospodarstva pronaći način da se brodovi dovrše ili prodaju.

Kao reakciju na tu odluku Vlade RH, radnici su zavarili ulazna vrata na više ulaza u Uljanik i traže da se brodovi završe u Uljaniku.

Odgovornost lokalne vlasti, odnosno IDS-a, stranke koja totalitarno vlada u Istri od osamostaljenja RH

ids trio
ids uno
jakovčić u svijeću

Tu odgovornost nije teško dokazati, samo dobro proučiti vladavinu IDS-a

Iako sam o tome već pisala, nije na odmet ponoviti.

Ivan Jakovčić bivši predsjednik IDS-a ( 1991-2014), bivši župan Istarske Županije( 2001-2013) i zastupnik RH u EU Parlamentu ,zamjenio Nevena Mimicu 2014 do danas, idejni je začetnik Pule bez Uljanika.

Kako se IDS ponaša u obnašanju vlasti u Istri, kao da je Istra njihova privatna svojina, u Istri bi rekli, kao da su je dobili u dotu-miraz, Ivan Jakovčić zamislio je Pulu kao Monte Carlo, sa nizom hotela, kockarnica, marinama punim jahti, sve  u pulskoj luci na mjestu ne kojem je Uljanik.  Jer ne može bogata turistička klijentela boraviti u Puli iz buku i lupanje brodogradilišta, pa brodogradilište mora iz luke nestati.

ivan jakovčić seli uljanik.jpg

Nije važno što će biti sa radnicima, stručnim i školovanim kadrovima, Uljanikom kao brendom, Uljanikom koji je za sebe vezivao i druge industrijske grane, Uljanikom koji je za sebe vezivao mnoge privatnike, male obrtnike, ništa nije važno osim Jakovčićeve vizije Pule kao malog Monte Carla. Pred tom njegovom idejom nije smjelo biti zapreke, pa je privolio i Vladu RH  Ivice Račana 2001. godine da sa Istarskom Županijom bude osnivač velikog turističkog projekta Brijuni Rivijera u omjeru 67 % Vlada RH I 33 % Istarska Županija, sa 24 km obalnog  pojasa od Barbarige, Valbandona, Hidrobaze, pulskog zaljeva do Muzila. Na tom mu se putu ispriječio Uljanik, pa se još devedesetih godina šuškalo da će ga preseliti u Plominski zaljev, samo se nije znalo tko bi te njegove ideje financirao., kao što osim Danka Končara za Katarinu, nije našao nijednog investitora za projekt Brijuni-Rivijera. I u taj su projekt uzalud utrošeni milijuni kuna. Više na priloženom linku.

Da bi se realizirala njegova vizija, trebalo je mjenjati i GUP grada Pule, pa je taj posao odradila IDS-ova pulska vlast na čelu  sa gradonačelnikom Borisom Miletićem.

Istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić peru ruke i svoju krivicu prebacuju na državnu vlast, računajući na kratko pamćenje stanovnika Pule i Istre, ali ne mogu pobjeći od svoje odgovornosti, koja ne mora nužno biti materijalna , što ne znači i da nije, ali je svakako moralna. To je isto kao što Sudovi kažnjavaju za zapovjednu odgovornost.

Bit pravne kvalifikacije djela se zasniva na onom …znao ili je morao znati…. Zbog toga što se pojam zapovjedne odgovornosti proteže na svakoga čije su u hijerarhiji podređene osobe počinile ono što se smatra nedopuštenim ili kažnjivim djelom, danas mnoge osobe odgovaraju pred sudom bez šanse da se izvuku.

Uljanik Plovidba

uljanik plovidba.PNG

Uljanik plovidba“ bila je od samog početka namijenjena akcijskoj grupi o nekolicini odabranih po komitetsko-srpskom ključu, tj. po IDS-ovom partijskom standardu podobnosti. Nakon izvršene „pretvorbe“ njihovi vlasnički udjeli izgledaju ovako: Dragutin Pavletić ima lavovski dio od 55,75% dionica, a onda u približnim postocima slijede Darko Šorc, 5,87%, Karlo Radolović, 4,98%, Igor Budisavljević, 4,86%…. „Uljanik Grupa“ je isparila. Nigdje nema u medijima sveprisutnog Danka Končara, ali mu je, na primjer, 19/3/2010. isplaćena dividenda u iznosu od 471 000 kn?! a Igoru Budisavljeviću, članu Uprave „Uljanik plovidbe“ i ovlaštene osobe za zastupanje, isplaćena je dividenda u iznosu od 592 000 kn. Inače Igor Budisavljević je nećak Jovanke Budisavljević, udovice J.B.Tita.

I dok „Uljanik plovidba“ daje bogate dividente svojim vlasnicima, plaće pomorcima na njihovim brodovima kasne do godinu dana!

http://hrsvijet.net/index.php/vijesti/132-hrvatska/51301-sprega-raznih-koncara-budisavljevica-i-mihajlovica-u-uljanik-plovidbi-i-isplata-milijunskih-dividendi

Arsenal koncept i povezanost sa IDS-om

Gianni Rossanda, Marinko Brgić,  Veljko Grbac,  Serđo Pajković,  Alen Damljanić , Elvis Pahljina, Eduard Milovan,  Renis Pavletić,  Enco Vitasović,  Silvan Kranjc,  Milko Mihovilović,  Armando Banković , Hrvoje Markulinčić,  Kazimir Pavletić

ULJANIK DIREKTORI.PNG

Pored Uljanik Plovidbe osnovana je i tvrtka Arsenal koncept. Tvrtka sa sjedištem u Puli i osnivačkim kapitalom od 29 tisuća kuna,  Arsenal koncept registrirana je za obavljanje usluga poslovnog savjetovanja. Među vlasnicima tvrtke ukupno je četrnaest Uljanikovih menadžera, s Giannijem Rossandom koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Arsenala. Inače, sama tvrtka do sad, prema podacima Poslovna.hr nije imala nikakvih prihoda, točnije u 2016. imala je 17, a iduće godine 2 kune, poslovala je s gubitkom i nema zaposlenih, opisao je Poslovni dnevnik njihovo poslovanje.

Direktor tvrtke je Veljko Grbac, koji nije osnivač, a donedavno je bio član uprave Uljanik d.d., a sada je na poziciji člana pet nadzornih odbora u Uljanikovim tvrtkama, u 3. maju predsjednik je nadzornog odbora. Među osnivačima je i Hrvoje Markulinčić,dugogodišnji glasnogovornik, danas direktor tvrtke Uljanik Poslovno informacijski sustavi, a on je ujedno i u NO-u Arsenala. Većina menadžera iz ovog kluba bliska je ili su aktivni u IDS-u, a izuzetak je Alen Damijanić, koji je HNS-ovac, a u Uljanik je ušao u vrijeme dok je na poziciji u Vladi bio Radimir Čačić. Damjanić je u to vrijeme na lokalnoj razini bio pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije.

Donedavno je, prema dostupnim informacijama, bio direktor Uljanikove tvrtke Brodo opus. Marinko Brgić, bivši je član uprave Uljanik d.d., a trenutno je u nadzornom odboru Uljanik Brodogradilište i Uljanik Brodograđevni projekti. U strukturi jeSerđo  Pajković, član uprave Uljanik Brodogradilišta, Elvis Pahljina je direktor Uljanik Pomorstva za usluge u morskom prijevozu, još od 2013., predsjednik je NO-a Uljanik Strojogradnja Dieselu, te Uljanik financije, član u NO-u Uljanik Brodogradilišta i 3. maja, a zamjenik je predsjednika NO-a Viktora Lenca, a još je prokurist u tvrtki 3. maj 723 za brodogradnju od rujna 2017. godine. U Arsenalu je i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te Enco Vitasović koji je na čelu Uljanikove tvrtke Shipbuilding Computer Sistems, a bio je aktivan i u strukturama Uljanik Tenis kluba. Silvan Kranjc bivši je direktor Uljanik Brodogradilišta, a bio je na poziciji predsjednika NO-a Uljanik Proizvodnja opreme. Renis Pavletić, bio je šef konstrukcije u Uljaniku, a donedavno prema informacijama iz grupacije savjetnik Uprave, a Milko Mihovilovićdirektor je Uljanik Strojogradnja Diesela, dok je Kazimir Pavletić glavni  menadžer u Uljanik Standardu. 

Armando Banković od 2016. je direktor Uljanik Proizvodnja opreme Vodnjan. Većina od ovih direktora još je na nekim pozicijama u nadzornim odborima. Jedini iz kruga glavnih menadžera kojeg  nema u Arsenal konceptu je aktualni direktor riječkog 3. maja Maksimilijan Percan. Međutim, u NO-u zajedničke tvrtke sjedi njegov otac Delio Percan. I od Percana je zatražena ostavka, i to od riječkih škverana koji su tijekom prosvjeda banuli u ured zatražili njegovu smjenu, a on ih je, kako su sami radnici snimili mobitelima, uvjeravao kako brani riječki škver od Uljanika, te im obećao izdvajanje iz pulske grupacije. Percan je inače u 3. maj stigao iz Uljanika, a lojalnost vlasnicima iz Pule pokazao je i tijekom 2017. godine dajući Uljaniku pozajmicu u iznosu od 523 milijuna kuna. Iako je imao instrument osiguranja, nije ga aktivirao po isteku ugovorenih rokova, a iz internih izvora čuje se i da je Percan tako vrijednu pozajmicu dao bez potrebnog odobrenja Nadzornog odbora. Unatoč svemu dobio je razrješnicu glavne skupštine za poslovanje 3. maja u prošloj godini.

Pročitajte više na: https://www.express.hr/top-news/jedan-detalj-otkriva-tko-je-kriv-za-propast-uljanika-20717

Umjesto zaključka

Ne naslađujem se sa ovim uhićenjima, neki od ovih uhićenih bili su mi nadređeni, direktori i imala sam u njih povjerenja, mislila sam da rade na dobrobit Uljanika. Veliko je razočarenje, vidjeti ih u ovakvoj nečasnoj poziciji,  a bili su autoritet!

Neće  se oni izgubiti, već su uzeli poznate odvjetnike, samo se nadam da se neće shodno hrvatskom pravosuđu sudski procesi voditi godinama kao sa bivšim premijerom Ivom Sanaderom i bivšim predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem

Još me nešto zaboljelo  kada sam vidjela prizore sa uhićenja. Prisjetila sam se odnosa prema pokojnom Đuri  Brodarcu,  koji je kao hrvatski političar, general HV-a u pričuvi, saborski zastupnik, župan i načelnik PU sisačko-moslavačke bio priveden sa lisičinama na rukama, a ovi bivaju privedeni nasmijani slobodnih ruku.

Jesmo li po hrvatskom Ustavu svi jednaki? Očito nismo ni u postupanju prilikom uhićenja. Pravna država gdje si ?

ĐURO BRODARAC.jpeg

Vijesti

GOSPINE PORUKE HRVATIMA biblijskih razmjera! Uz trublje apokalipse silazi pozvati IZABRAN NAROD

Published

on

Kršćanska Europa posljednjih se godina suočava s brojnim duhovnim izazovima, strahom i strepnjom od bolesti, gladi, sukoba, nemira i rata. Čovjek ustaje na čovjeka, a narodi ustaju na narode, a strah i tjeskoba postala je dio naše svakodnevice. Suočavamo se i s brojnim duhovnim stvarnostima, a činjenica je da je Isus posto nepoželjan i omražen u mnogim kršćanskim zemljama. Pod krinkom sekularizma miču se križevi, Crkve se prazne, sakramenti gase i malobrojni su oni koji osjećaju težinu duhovnog rata koji nam predstoji.

Narodi Europe pod utjecajem zloga od Kristu posvećenih naroda postali su prazni bezbožnički narodi koji su se odrekli svojega Boga. Zbog toga dolazi do ove neviđene tjeskobe naroda prorokovane i u svetom pismu, a koja ne dolazi kako se krivo misli, zbog toga što Bog koji ljubi svijet, taj svijet kažnjava, već zato jer su ljudi odlučili služiti Sotoni – slijepi i raskoljeni uživaju njegovu plaću, a ona je smrt i ništa manje od toga. Pitate se što nam je činiti?

Borite se

Vratimo se Bogu, obucimo se u pokorničke haljine i molimo za iskupljenje. Nema veze što nas je malo jer pobjeda je zagarantirana onima koji su ostali u ovim vremenima u istini – a istina je Isus Krist koji je po Mariji došao na svijet po malene, po one izgubljene, po one u strahu. Da je naš Gospodin činio čuda narodima koji su se njemu utjecali, dokazano je i u našem narodu nebrojeno puta, a posljednji put i u krvavom Domovinskom ratu kojeg su mali Hrvati svojom vjerom i molitvom svete krunice na iznenađenje svijeta dobili. Mi smo kao narod opet u ratu, iako više duhovnom ali često krvavijem od onog kojeg smo prošli i potrebno je ponovno činiti isto.

Potrebno je okrenuti se Bogu i molitvi svete krunice za izbavljenje od ove tjeskobe. Potrebno je da svi osvijestimo ratne trublje koje se čuju i da primimo oružje u svoje ruke. Ovo je kršćanska zemlja, a krunice i Sveta Pisma bačeni se negdje u prašine naših domova. Uzmimo ih sada ponovno, suzama obrišimo prašinu s njih te na koljenima vapimo za pobjedu. Mi smo ljubljeni narod Božji i ne smijemo zaboraviti nikada da nam je Majka Marija to rekla u nekoliko navrata.

U Međugorju

U Međugorju godine 1984. 15. studenog Gospa Hrvatima daje kratku ali iznimno snažnu poruku u kojoj nas podsjeća da smo izabran narod pa kaže: Draga djeco! Vi ste izabrani narod i Bog vam je dao velike milosti. Niste svjesni svake poruke koju vam dajem. Sad želim reći samo: molite, molite, molite! Ne znam što drugo da vam kažem, jer vas volim i želim da u molitvi spoznate ljubav moju i Božju.

Mi smo ljubljeni narod Božji i ne smijemo zaboraviti da nam je Majka Marija i preko svećenika don Gobbija kao narodu poručila da je Hrvatima povjeren ni manje ni više nego trijumf Marijina Bezgrešna Srca. Nemojmo odbaciti tu savršenu milost koja nam se daje, obratimo se.

Tada će ponovo sav strah nestati, svi ratovi će zaobići naše obitelji, ako se mi vratimo Bogu, Bogu koji nas je ljubio i štitio i što je najvažnije od svega – predodredio za pobjedu! Da, upravo nas, maleni narod, jer Bog kroz malene čini najveća djela!

Evo poruke preko svećenika don Gobbija, koju podijelite sa svima koji je do sada nisu čuli. Evo poruke koju usadite u svoja srca i pročitajte svojim obiteljima. Evo poruke koja nam je dana da nas pripravi na rat s duhovnim silama koje nas tlače:

Pokušavaju vas uništiti

“Ne boj se stado malo. Vaša nebeska Majka udijelila vam je dar da se okupite sa svih strana u Njezinu pobjedničku četu.

Došao je čas odlučujuće bitke.
Ne boj se stado malo. Vaša nebeska Majka udijelila vam je dar da se okupite sa svih strana u Njezinu pobjedničku četu.

Došao je čas odlučujuće bitke.

Sotona je već došao do vrhunca svoje moći i sada, također i u Crkvi, dovršit će (svoje djelo), koliko mu je Gospodin dopustio za Njeno najbolnije čišćenje. Časovi, koje ćete proživjeti, spadaju među najvažnije, jer svi događaji koje sam vam prorekla, ispunit će se.

Ne boj se malo stado. Isus vas je okupio u nebeskom pašnjaku svoje božanske Ljubavi. On vas vodi savršenom ispunjenju Očeve Volje. Isus želi biti od vas proslavljen.

Došao je čas u kojem ćete Isusa savršeno proslaviti. Vi ste utjeha njegovoj napuštenosti; vi ste duboka radost njegova Božanskog srca.

Ne boj se malo stado. Budite moja mala djeca, koju sam okupila sa svih strana svijeta, za veliku bitku između Boga i Sotone, između sila dobra i sila zla.

Gospodin će pobijediti preko Mene, svoje male Sluškinje. Ja ću pobijediti pomoću vas, moja mala djeco.

Ono što se dogodilo u ovom narodu postaje znak za sve. Zbog svoje vjernosti Isusu i vašoj nebeskoj Majci, Crkvi i Papi, Sotona je navalio na nju, u pokušaju da je uništi. Imajući na umu ovaj cilj, udružile su se sve sotonske i masonske sile. Međutim, Ja sam sama označila čas njihova poraza.

Tako će biti za čitavo čovječanstvo. Zato vas pozivam na pouzdanje i nadu.

Ne boj se malo stado. Vama je povjereno poslanje da ostvarite trijumf mog Bezgrješnog Srca u svijetu.” (Don Stefanu Gobbiju, 1996., prilikom boravka u Zagrebu)

Continue Reading

Vijesti

JADNI SMO! Naš komfor i bijedne sinekure toliko vrijede?

Published

on

Gledam stručnjake ustavnog prava, profesore Barić iz Rijeke i Palića iz Osijeka i ne mogu vjerovati. Obojica ‘suvereno’ sude na temelju glasine, a ignoriraju činjenicu. – piše portal Hrvatski radnik.

Uz izbore koji nam slijede za mjesec dana i Predsjednika države koji hoće biti predsjednik Vlade, danas donosimo jedan aktualni komentar s facebooka i jedan pet godina stari, ali i te kako aktualni tekst Ilije Vincetića s portala Hrvatsko Nebo…

U izjavi danoj yutelu aktualni Predsjednik RH Zoran Milanović NIJE rekao da će se kandidirati na izborima za izbor zastupnika u Sabor RH na listi bilo koje od stranaka.

Rekao je nešto drugo: Da će kao nestranačka osoba prihvatiti kandidaturu SDP-a za Predsjednika Vlade RH, ako koalicija predvođena SDP-om pobijedi na ‘parlamentarnim’ izborima i da će u tom slučaju dati ostavku na dužnost Predsjednika RH.

Druga je stvar kako će ta izjava utjecati na tijek i rezultate izbora, koliko će homogenizirati biračko tijelo SDP-a i satelita, ali i HDZ-a.

Milanovićeva namjera je očigledna i on ju ne krije. Želi pomoći koaliciji stranaka (zbrda-zdola) okupljenoj oko SDP-a pobijediti glavnog takmaca na ‘parlamentarnim’ izborima.

To nepobitno jest izravno miješanje u izborni proces, to jest svrstavanje uz jednu opciju s namjerom pomaganja u izbornoj utrci, to jest zloporaba dužnosti Predsjednika Republike, protiv je izbornih pravila, ali nije protuustavno.

Protuustavno bi bilo ako bi se Zoran Milanović kandidirao za zastupnika na nekoj od lista u bilo kojoj izbornoj jedinici.

A on to, prema izjavi koju je dao za yutel, za sada, nema namjeru učiniti.


Ispod je članak s portala Hrvatsko nebo koji je i danas itekako aktualan…

Ma sve ovo je postalo prenaporno. Partizani, posebno oni pismeniji i pametniji, ubijaju i danas. Rukama naše djece i unuka. A mi se stalno bavimo pojedinostima. Pisao sam prije par godina da ne smijemo dopustiti da nas stjeraju u tor.

A mi smo se sami u tor nabili.

Kad smo mi, nakon svega što nam se dogodilo u novijoj povijesti, bili sposobni izabrati Andreja Plenkovića (od oca i matere takvih kakvi jesu), s prošlošću takvom kakvu ima, s kojim pravom se žalimo na sve ovo što nam se događa.

Što su sve izgovorili velikosrbi i komunisti usred Sabora? Što svakodnevno pišu ‘perjanice’ našeg novinarstva. Tko su nam članovi i predsjednici HND? TV voditelji? Kako može kćer komandanta banjalučkog korpusa koji je napadao Brodsko posavlje i nastojao presjeći Slavoniju imati samostalnu emisiju na HRT-u?

Kako može polusrpkinja koja je radila za Vladu Srbije, udana za Crnogorca, umiješanog u regionalne energetske mutne poslove, biti (ni manje ni više) nego ministarka vanjskih poslova RH?

Kako?!!

Kako može Divljakuša biti ministarka znanosti i obrazovanja?

Obuljenka ministarka kulture?!!

I mi se čudimo!!

Pa čemu, pobogu ljudi?!!

Čemu?!!

Kako može supruga Mile ‘Topdžije’ Horvata, saborskog zastupnika SDSS-a biti šefica odjela u Ministarstvu ‘hrvatskih’ branitelja?

KAKO?!!

Za Boga miloga, zašto svi spavaju?!!

Zašto Predsjednica pažljivije bira savjetnike za ‘dress code’ i ‘make up’, nego za sigurnost i vanjsku politiku?

Zašto nemamo Sigurnosnu politiku, ali imamo ‘stesanu’ i botoksiranu Predsjednicu, dok se država raspada?

Zašto je koalicija s Pupovcem ‘od strateškog značaja’?

Za koga?!!

Zašto se svake godine ‘tko god nešto znači u hrvatskoj politici i kulturi’ ide klanjati četniku Porfiriju i (po)četniku Pupovcu.

Zašto se uz vjerske blagdane SPC, po svim srpskim zemljama, pa i po ‘srpskoj Dalmaciji, srpskoj Lici, srpskoj Slavoniji’, čitaju poslanice velikosrpskog ideologa Irineja?!

ZAŠTO??!

Čega se mi to bojimo? Koga?

Zar naš komfor i bijedne sinekure toliko vrijede?

Kriminalci koji kradu na milijarde zarađuju na knjigama u kojima do u pojedinost opisuju kako su nas (doslovno) *ebali u mozak, i prodaja ide ‘k’o luda’, nema mjesta u dvorani, a na predstavljanju knjige vrhunskog intelektualca, profesora emeritusa Matka Marušića ‘Mi Hrvati’, PAR LJUDI?!!

I mi se žalimo?!! Lamentiramo!! Očekujemo Spasitelja?!!

Zašto?

Ne da bi ga slijedili, nego da bi ga razapeli!! I onda se pitamo zašto se nitko pametan, pošten, domoljuban… ne želi kandidirati?!! Pa, uz nas ovakve, sama činjenica da se kandidirao govori da nije ‘nešto od navedenog’!! Ili nije pametan, ili nije domoljub, ili nije pošten? Jer, tko bi dragovoljno na križ?

Ilija Vincetić / Hrvatsko nebo / 14. ožujka 2019.

Fotoilustracija by Miro Perković

Udruga Hrvatski Ratnik

Continue Reading

Vijesti

Sve više zemalja, sad i Norveška Zakonom će zaštititi pravo plaćanja gotovinom!

Published

on

Prije izvjesnog vremena Švedska je odlučila ići protiv bezgotovinskog plaćanja tražeći način kako bi podržala pravo građana da plaćaju fizičkim novcem. Sada njihova susjedna država Norveška želi uraditi isto. Norveška vlada predlaže novi zakon koji će prisiliti trgovine, odnosno trgovce, da prihvate plaćanje u gotovini. Drugim riječima, neće im biti dopušteno da budu isključivo ‘bezgotovinske’ trgovine…

Norveška Vlada je 8. ožujka 2024. predstavila prijedlog zakona kojim se jača pravo potrošača na plaćanje gotovinom.

“Više puta smo vidjeli primjere osporavanja zakona; stoga postoji jasna potreba za jačanjem prava na plaćanje gotovinom. Za dio stanovništva druga rješenja plaćanja osim gotovine predstavljaju izazov. Za Vladu je važno stvoriti sigurnost za one koji nerado koriste rješenja za digitalno plaćanje.”, kaže ministrica pravosuđa i pripravnosti u izvanrednim situacijama Emilie Enger Mehl (SP).

Prema prijedlogu zakona, potrošač će imati pravo na plaćanje gotovinom na svim prodajnim mjestima u kojima trgovac prodaje robu ili usluge, pod uvjetom da prodavatelj u tom prostoru pruža plaćanje robe ili usluge.

Rett24 je prvi raspravljao o zakonu.

Prijedlog uključuje tradicionalnu trgovinu robom u trgovinama. Isto vrijedi i za usluge koje se nude u objektima koje potrošač posjećuje, primjerice u kinima, restoranima, hotelima, fitnes centrima i prostorima za wellness usluge, ako se u objektima može na neki način platiti usluga.

“Zadaća Vlade je osigurati pripravnost društva. Oslanjanje isključivo na digitalna rješenja plaćanja povećava ranjivost društva, a u određenim situacijama to može pridonijeti stavljanju važnih društvenih funkcija izvan igre. Pripravnost je ulaganje u suzbijanje ranjivosti, i očuvanje važnih funkcija u društvu i potreba stanovništva.”, kaže Mehl.

Izvor: e24.no/InfoTeam

Photo by Pixabay/Pexels.com

Udruga Hrvatski Ratnik

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved