Connect with us

Društvo

NIJE PROBLEM veliko-mađarska politika, nego ‘hrvatska’ jadna politika

Published

on

Zna li službena Budimpešta gdje su državne granice, ili su granice (hrvatskog strpljenja) već dobrano prijeđene? 

I kada se već mađarska službena politika u opravdanju svojih provokativnih poteza prema Hrvatskoj poziva na svog pjesnika, dozvolite mi da se i ja poslužim tom istom metodom kako bih ukazao na nešto drugo – po Hrvatsku puno opasnije, a tiče se njenih političara. Tako poznati hrvatski pjesnik Anton Branko Šimić, koji je živio i djelovao početkom XX. stoljeća, u svojoj znametinoj pjesmi „Pjesnici su čuđenje u svijetu“, između ostaloga kaže: „Oni idu zemljom i njihove oči velike i nijeme rastu pored stvari“ – piše Z. Meter.

Ovih se dana mnogi u Hrvatskoj čude, kako to mađarska politika (nakon toliko puta ranijeg javnog poziranja njezinih najviših državnih dužnosnika ispred velikomađarskih geografskih karti) sada svojata i grad Rijeku, prizivajući nekakve „duhove prošlosti“ u vidu nostalgičarskih pjesničkih ili književničkih izričaja pojedinih, davno umrlih nacionalnih poeta i političara.

Službena Budimpešta, zaprvo, ovoga puta, na taj, po nju  „romantični“ način, aludira na činjenicu da je u određenom, kratkom tijeku povijesti, taj hrvatski grad bio pod mađarskom upravom, i kada ga je ugarski dio zajedničke Austro-ugarske monarhije koristio kao svoju pomorsku luku.

A kako je službena državna politika, za razliku od poetskih i literalnih ostvarenja koja imaju potpunu slobodu izražavanja osobnih misli i osjećaja, ozbiljna stvar, koja odlučuje o životima naroda i država, ekscesi takvoga tipa kakve smo vidjeli ovih dana ne mogu se nikako pravdati niti stavljati u kontekst umjetničkih izričaja. Upravo suprotno – s obzirom na njihovo učestalo ponavljanje treba jasno i glasno reći kako oni imaju posve druge ciljeve – posezanje za teritorijem susjedne, suverene države. Pa čak i da ih nemaju, oni su sasvim sigurno visoko-provokativnoga karaktera a samim time i nedobronamjerni kada je riječ o daljnjem razvoju bilateralnih i dobrosusjedskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Mađarske.

A za one koji možda još ne znaju o čemu je riječ, ukratko bih podsjetio što se to ovih dana dogodilo:

Viktor Orban, premijer Republike Mađarske, u subotu je u mjestu Satoraljaujhelyju svečano otkrio spomenik “Mađarske kalvarije“ vezano uz obilježavanje 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je mađarska izgubila dvije trećine ‘svog’ teritorija kojega je imala u sastavu dvojne monarhije – Austro-ugarske, nestale s političke karte svijeta na vjetrometini i u vihoru Prvog svjetskog rata. Na istom je spomeniku prikazana Velika Mađarska, koja obuhvaća dijelove današnje Hrvatske, Vojvodine, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Ukrajine, s navedenim 12 i pol tisuća gradova, sela i općina koje su do 1920. bile dio mađarskog dijela spomenute monarhije, neovisno o tome što u velikom dijelu oni nikada niti nisu imali mađarskoga stanovništva. Ali pravi skandal izbio je tek kada su mediji tijekom vikenda izvijestili kako na spomeniku stoji i natpis “Rijeka – mađarsko more“. Uslijedila je reakcija hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova na „neprimjeren natpis“ kojim se svojata hrvatski teritorij, na što je mađarsko veleposlanstvo u RH reagiralo tvrdnjom kako je spomenuti natpis nepravilno protumačen. On bi, navodno, trebao biti shvaćen kao sintagma „Rijeka – Na more Mađari“ jer se tu radi o citatu istoimenog novinskog članka iz 1846. g. autora Lajosa Kossutha, mađarskog političara i pjesnika, navodno napisanog s ciljem poticanja izgradnje željezničke pruge i opisa ljepote hrvatskog mora i primorja.

Problem nije u Mađarima, već u nama

Hrvatska državna vlast se niti unutar sebe ne može dogovoriti, radi li se u ovom slučaju o mađarskom „folkloru“ ili opasnoj i neprihvatljivoj provokaciji. Odnosno, zna li službena Budimpešta gdje su državne granice, ili su granice (hrvatskog strpljenja) već dobrano prijeđene? U ovom prvom (nazvat ću ga miroljubivi i po Mađare opravdavajući pristup) sada prednjači hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji svoje stavove, kako se tu radi „samo“ o „povijesnim reminiscencijama“, poput nekog osnovnoškolca a ne iskusnog diplomate obrazlaže činjenicom kako je Mađarska stavila pograničnu žicu protiv migranata na ispravno mjesto, što eto svjedoči kako ona ipak zna gdje je državna granica. Ili svojom, još naivnijom tvrdnjom, kako svojatanja teritorija u Europskoj uniji “nisu zamisliva niti ih očekujemo“.

Slika 1: veliko-mađarski nostalgičari i na ovaj način rado prkazuju komadanje mađarskog teritorija iz doba nakon sloma Austro-ugarske

I dok se prva „reminiscencija“ oko migrantske žice još može shvatiti kao svojevrsna i učestala politička akrobacija s kojom se želi potvrditi ispravnost nekoga stava, ova druga tvrdnja ministra Grlić Radmana, koja se tiče EU i njezinih unutarnjih granica, potpuni je promašaj! U sadašnjem globalnom i europskom geopolitičkom kontekstu takva je izjava nedopustiva a u svojoj je biti i činjenično netočna – pa još prije samo 5 mjeseci Velika Britanija je napustila EU i time promjenila njezine granice. A što će biti s Katalonijom, Flandrijom i Valonijom, Južnim Tirolom, … – nitko u ovome trenutku sa sigurnošću ne može reći, s obzirom da su nacionalni pokreti prema nezavisnosti (za drugu je stranu to uvijek separatizam) teško zaustavljivi i o tome nas uči povijest).

S druge strane donedavni predsjednik Sabora Gordan Jandroković, čini se, pobornik je onog drugog – oštrijeg pristupa prema Budimpešti. On je, svakako,  bio puno bliži istini od Grlić Radmana kada je kazao, kako se, očito „taj folklor u Mađarskoj događa s vremena na vrijeme“. Oko tog mađarskog „folklora“ kazao je slijedeće: „Neprihvatljiv nam je, šalje poruku koju ne držimo doprinosom razvoja dobrosusjedskih odnosa. Uputili smo poruke mađarskoj strani da bi bilo dobro prestati koristiti takvu vrstu retorike”.

Pjesnici u službi politike

I kada se već mađarska službena politika u opravdanju svojih provokativnih poteza prema Hrvatskoj poziva na svog spomenutog pjesnika, dozvolite mi da se i ja tom istom metodom poslužim kako bih ukazao na nešto drugo – po Hrvatsku puno opasnije. Tako poznati hrvatski pjesnik Anton Branko Šimić, koji je živio i djelovao početkom XX. stoljeća, u svojoj znametinoj pjesmi „Pjesnici su čuđenje u svijetu“, između ostaloga kaže: „Oni idu zemljom i njihove oči velike i nijeme rastu pored stvari“.

A upravo na Šimićeve pjesnike danas itekako podsjeća zbunjena hrvatska vlada (i to ne samo ova) i isto takvi hrvatski političari.

I dok se hrvatska vlada čudi mađarskim pretenzijama na naš teritorij, želio bih naglasiti kako „čuđenje“, općenito, po bilo kojem problemu (osim tzv. više sile, poput potresa, epidemija i sl.) ne smije biti svojstvo ozbiljne vlade i ozbiljne države. One za sprječavanje neugodnih iznenađenja imaju sve potrebne resurse koje građani kroz državni proračun izdašno financiraju. Posve sigurno znam kako hrvatski obavještajno-sigurnosni aparat pravovremeno detektira, pravilno analizira i ispravno prosuđuje ekscese spomenutog i svakog drugog tipa koji za cilj imaju protuhrvatsku djelatnost s ove ili one pozicije. U tom kontekstu želim podsjetiti kako su i analitičari Geopolitika Newsa (Mario Stefanov, Jadranka Polović i ja osobno), kao neovisnog, stručnog portala, već odavno i u više navrata i sami detektirali i upozoravali na slične pojave i ekscese – kako s pozicija velikomađarske politike tako i s pozicija talijanskog iredentizma i terorističkih ugroza koje dolaze iz hrvatskog susjedstva. Štoviše, o svemu smo činili i stručne analize (vidi poveznicu ispod teksta). Dakle, političari su o svemu tome itekako mogli i morali znati a ne sada glumiti iznenađenja i javno pokazivati nesnalaženja pa i razmimoilaženja u pristupu načinima rješavanja tih i takvih problema.

I nakon ne tako davnih protuhrvatskih pojavnosti u toj istoj Rijeci, kada je talijanska iredenta na Guvernerovoj palači i na trsatskoj gradini izvjesila zastave Kraljevine Italije, aludirajući kako je Rijeka bila i opet treba biti talijanski grad, a policija tragala za izgrednicima (koji bi u ozbiljnoj zemlji morali već odavno biti evidentirani a ako se radi o stranim državljanima morao bi im biti zaprječen uklazak u zemlju), također smo kao portal reagirali.

Slika 2: talijanske iredentističke “reminiscencije”

Reagirali smo i na opetovane „folklorne“ izjave Antonia Tajanija, bivšeg talijanskog visokog dužnosnika u EU, kojima je otvoreno svojatao gotovo čitavo hrvatsko priobalje kao talijanski teritorij, i za koga je hrvatski premijer Plenković tada kazao kako Tajani to ne misli ozbiljno i da je on „njegov osobni prijatelj“.

Pa dajte, onda, svi vi u hrvatskoj državnoj politici, koji u svemu tome ne vidite ništa sporno, pozirajte pred kartama Velike Hrvatske ili podižite spomenike koji će podsjećati kako su Zemun, BiH i td. nekada bili u njezinu sastavu, ili svojatajte Trst govoreći kako je to slovenski a ne talijanski grad. Naravno da nećete jer je to ne bi bilo ispravno i jer znate kako bi to, odmah, opravdano izazvalo burne reakcije susjednih država, i da se državna politika na taj način ne vodi. Drugim riječima, ispada kako u hrvatskoj državnoj politici za onu drugu stranu postoji empatija kada se ona poigrava s hrvatskim dostojanstvom ali ne i suprotno.

Osobna prijateljstva s bilo kime nemaju i ne smiju imati nikakve veze kada je riječ o obnašanju državnih dužnosti. I Putin i Erdogan su osobni prijatelji ali u vođenju državne politike i jedan i drugi polaze isključivo s pozicija svojih nacionalnih interesa i nerjetko se u njima i ozbiljno sučeljavaju. Vjerovati da netko tvojoj zemlji neće nauditi iz razloga što ste vi s njim igrom slučaja prijtelj, nije odlika mudrih državnika.

Osobno shvaćam što imaju za cilj spomenuta Plenkovićeva i najnovija Grlić Radmanova izjava  (dobrosusjedstvo, „nedolijevanje ulja u vatru“ u ionako složenim unutar-regionalnim, europskim i globalnim odnosima, potreba za razvojem gospodarske suradnje i tome slično – što i treba biti zadaća svih političara). Međutim, u političkom radu i obnašanju državničkih funkcija, jednostavno, nekada dođu oni povijesni trenuci kada treba glasno reći „dosta“ i „udariti šakom po stolu“, neovisno što će o tome reći netko izvana. I tek se u takvim trenucima raspozanje, je li netko ili nije mudar i odlučan političar, a ne kroz bacanja ispraznih birokratskih fraza pa makar one bile i uhu ugodne. A takve su fraze (k tome uhu posve neugodne) svakako i one koje imaju za cilj branjenje tuđih prava na izricanje stavova koji prema Hrvatskoj ne iskazuju dovoljno ili ni malo poštovanja. Jer, uostalom, niti Viktor Orban niti (donedavno) Antonio Tajani (a bome niti Milorad Pupovac), nisu članovi mađarskih ili talijanskih folklornih društava pa da bi se njihove javno izrečene riječi mogle svoditi na folklor.

A hrvatska državna politika jednom bi zauvjek morala shvatiti ono što i svi drugi već odavno rade: nužnost primarne brige za provedbu politike hrvatskih državnih i nacionalnih interesa, a tek onda tzv. zajedničkih politika na razini euroatlantskih integracija kojih je Hrvatska članica. Tako rade baš sve zemlje EU. Pa iako svima njima (razumljivo s obzirom na snagu i veličinu) u tome ne ide uvijek jednako uspješno, posve je sigurno kako niti jedna od njih zbog provedbe zajedničkih politika i interesa ne radi protiv sebe.

Hrvatski političari konačno bi morali znati i kako neprestano „saginjanje“ i kod iskrenih i dobronamjernih partnera izaziva samo podsmjeh, a onima drugim, koji našoj zemlji ne žele dobro, samo daje dodatnu snagu za nastavak njihovih prljavih rabota i lakše iščekivanje možebitnih povoljnih povijesnih i geopolitičkih okolnosti za pokušaj njihove operacionalizacije. A za spoznaju toga i nije potrebna prevelika mudrost, pa je pravo pitanje, zapravo, zašto se s takvim ponašanjem, koje vrijeđa dostojanstvo Hrvatske i hrvatskog naroda, već jednom ne prekine? (Geopolitika.news)

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved