Connect with us

Vijesti

NIJE SE ODREKLA SVOG SVJETONAZORA Finska zastupnica dr. Päivi Räsänen oslobođena optužbi za zločin iz mržnje. Citirala je Bibliju…

Published

on

Helsinški prizivni sud odbacio je sve optužbe protiv finske članice parlamenta Päivi Räsänen i luteranskog biskupa Juhana Pohjola, kojima se u kolovozu sudilo za “zločin iz mržnje”, jer su javno izrazili svoja kršćanska uvjerenja citirajući Bibliju – prenosi Narod.hr

Räsänen su prijetile dvije godine zatvora zbog dijeljenja biblijskog citata na Twitteru.

Objava je sadržavala fotografiju biblijskog odlomka Rimljanima, prvo poglavlje, stihovi 24-27, koji osuđuje homoseksualno ponašanje kao grijeh.

Rekla je da vizija braka koju je predstavila proizlazi iz njezine kršćanske vjere, koja propisuje da brak može biti samo zajednica između muškarca i žene. Istaknula je da ova stajališta nisu proizašli iz mržnje prema bilo kome.

Izražavala je sumnju u odluku vodstva Luteranske crkve jer su podržali LGBT događaje Pride 2019. Osim toga pokrenuta je istraga i zbog brošure na temu ljudske spolnosti koju je napisala za jednu kršćansku zakladu prije više od 18 godina kao i zbog izjava u emisiji finske radiostanice Broadcasting Corporation na temu “Što bi Isus mislio o homoseksualcima?”.

Teške optužbe

Räsänen, bivša ministrica unutarnjih poslova Finske, službeno je optužena za “agitaciju protiv manjinske skupine” 2021. prema dijelu finskog kaznenog zakona pod nazivom “ratni zločini i zločini protiv čovječnosti” jer je 2019.  na društvenim mrežama podijelila svoja kršćanska uvjerenja o braku i seksualnoj etici, kao i za radio debatu uživo iste godine i crkveni pamflet 2004.

Biskup Pohjola optužen je za objavljivanje Räsäneninog pamfleta iz 2004. Slučaj je privukao pozornost svjetskih medija kad su su stručnjaci za ljudska prava izrazili zabrinutost zbog prijetnje slobodi govora.

Räsänen je nedavno oslobođena nakon što joj se sudilo zbog iznošenja kršćanskog nauka o homoseksualnosti. Evo njezinog govora prije presude

Pobjeda slobode govora

”Duboko mi je laknulo. Sud je u potpunosti podržao i potvrdio odluku okružnog suda, koji je svima priznao pravo na slobodu govora,” rekla je Päivi Räsänen nakon pobjede.

”Nije zločin tweetati biblijski stih ili sudjelovati u javnom diskursu s kršćanskom perspektivom. Pokušaji da me se kazneno goni zbog izražavanja mojih uvjerenja učinili su posljednje četiri godine neizmjerno teškima za mene, ali nadam se da će ovaj rezultat sada biti ključni presedan za zaštitu ljudskog prava na slobodu govora. Iskreno se nadam da će i drugi nedužni ljudi, zbog jednostavnog izražavanja svojih uvjerenja, biti pošteđeni istih muka”m dodala je Räsänen, bivša finska ministrica unutarnjih poslova i baka jedanaestero djece.

U jednoglasnoj odluci kojom je potvrđena oslobađajuća presuda Okružnog suda iz ožujka 2022., sud je odbacio argumente državnog tužitelja. Utvrdio je da ”nema razloga, na temelju dokaza pribavljenih na glavnoj raspravi, u bilo kojem pogledu predmet ocjenjivati drugačije od Okružnog suda. Stoga nema ni razloga za promjenu konačnog rezultata presude Okružnog suda.”

Sud je naložio tužiteljstvu da plati desetke tisuća odvjetničkih troškova za pokrivanje troškova oboje optuženih. Tužiteljstvo se može žaliti Vrhovnom sudu, s rokom do 15. siječnja 2024. godine.

Određena ”mišljenja” o Bibliji su ”kriminalna”

Tijekom suđenja, tužiteljstvo je napalo temeljna kršćanska učenja i unakrsno ispitivalo Räsänen, koja je najdugovječniji član finskog parlamenta, te biskupa o katoličkoj teologiji.

U svojoj uvodnoj riječi na žalbenom suđenju od 31. kolovoza, finska državna tužiteljica, Anu Mantila, ustvrdila je da, ”Možete citirati Bibliju, ali Räsänenino mišljenje i tumačenje o biblijskim citatima je zločinačko”.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, tužitelj je više puta pitao Räsänen bi li promijenila ili uklonila ono što je rekla o braku i seksualnosti u svom crkvenom pamfletu iz 2004., pod naslovom “Muško i žensko, on ih je stvorio”.

‘Neću se ispričavati zbog čitanja Biblije – stojim iza toga’

Räsänen se nije htjela odreći svoje vjere

”U središtu tužiteljevog ispitivanja Räsänen bilo je ovo: bi li se ona odrekla svojih uvjerenja? Odgovor je bio ne, ona ne bi zanijekala učenja svoje vjere. Unakrsno ispitivanje imalo je sve sličnosti sa srednjovjekovnim suđenjem hereticima. Htjelo se implicirati da je Räsänen počinila blasfemiju protiv dominantnih ortodoksija datog vremena,” rekao je Paul Coleman, izvršni direktor ADF Internationala, koji radi u Räsäneninom pravnom timu.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je namjera iza izražavanja vjere bila irelevantna, no u žalbenoj presudi Sud je smatrao da je djelo “kažnjivo samo ako je počinjeno namjerno”. Räsänen je trebala znati, ustvrdio je državni tužitelj na suđenju u kolovozu, da njezine riječi mogu biti uvredljive za određene ljude i stoga se trebala suzdržati od izražavanja svojih uvjerenja. Tužitelj je ustvrdio: “Nije stvar u tome je li to istina ili nije, već da je uvredljivo”, piše ADF International.

Tko je Päivi Räsänen i zašto su joj sudili?

Päivi Räsänen je finska političarka, nekadašnja ministrica i zastupnica u parlamentu, liječnica te majke petero djece.

Päivi se pozivala na citate iz Biblije zbog kojih je kasnije optužena za homofobiju i govor mržnje.

Räsänen je izražavala sumnju u odluku vodstva Luteranske crkve jer su podržali LGBT događaje. A protiv nje je i pokrenuta istraga zbog brošure na temu ljudske spolnosti koju je napisala za jednu kršćansku zakladu prije više od 18 godina kao i zbog izjava u emisiji finske radiostanice Broadcasting Corporation na temu ”Što bi Isus mislio o homoseksualcima?”. Päivi Räsänen je u više navrata bila izlagana kušnji da se odrekne javno svojih kršćanskih stavova ili da se ”ispriča”, međutim nije popustila nego je ostala dosljedna nauku Isusa Krista.

Vijesti

DP: Bezuvjetno zadržati mlade ljude u Hrvatskoj, jer “su stranci neadekvatni za naše područje!”

Published

on

Lipovac Pehar: Moramo zadržati mlade u Hrvatskoj jer oni imaju energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije!

Zastupnica DP-a Dubravka Lipovac Pehar: ”Mladi ljudi danas odlaze iz Hrvatske jer idu za boljim životom. Mi želimo zadržati to stanovništvo jer s njim gubimo fertilnost, energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije”.

”Svjedoci smo i doseljavanja velikog broja stanovnika iz zemalja Azije i Afrike. Jedan dio svog života provela sam u Afganistanu te sam upoznala kulturu, vjeru i način života tog stanovništva. Oni su, u usporedbi s našim radnicima i inženjerima, neadekvatni za naše područje. Hrvatska ne bi trebala svoje tržište rada zamijeniti takvim radnicima”.

”Mi ćemo sve učiniti kako bismo pomogli u ograničavanju popunjavanja tržišta rada takvim stanovništvom kroz suverenitet, gospodarske i političke korake i demografsku obnovu. Moramo obnoviti naše tržište rada i zadržati naše vrijedne radnike koji su svuda u svijetu priznati i uredno plaćeni”.

”Covid pandemija nam je pokazala koliko smo ovisni o velikim globalnim lancima, a što nam pokazuje da moramo stvoriti svoje proizvodne kapacitete i doprinijeti našoj prehrambenoj samodostatnosti. Dokazano je i koliko smo u kriznim situacijama ovisni o turizmu, što nas čini ekonomski krhkima i naglašava potrebu za diversifikacijom gospodarstva i razvojem drugih sektora”.

”Zašto se ne bismo potrudili poljoprivredu postaviti na svoje noge? Nama se sada pružila prilika kada ćemo to i učiniti. Naša je Hrvatska puna resursa koje možemo iskoristiti, od stanovništva, mladih, do nas koji smo ovdje u Hrvatskom saboru. Učinimo sve kako bismo doprinijeli razvoju Hrvatske!”.

#Domovinskipokret

Continue Reading

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved