Connect with us

Društvo

NOVENEWS: Kako Sergej Lavrov misli riješiti Bosansko – hercegovački politički gordijski čvor?

Published

on

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je nakn dugo godina došao u BIH, a odmah potom i u Hrvatsku. Njegov dolazak je godinama očekivan, a pripreme su dovršene tek kada su posloženi svi uvjeti za uspjeh.

Koje prepreke na tom putu je trebalo riješiti može se iščitati tek nakon analize interesa svih važnijih aktera bosanske zavrzlame.

Najvažniji akter ove geostrateške igre su muslimani Bošnjaci koji su uz podršku Turske došli do zaključka kako mogu stvoriti prvu muslimansku državu u Europi. Za realizaciju ovog njihovog plana nužno je Srbe i Hrvate pretvoriti u nacionalne manjine, a to je moguće uvođenjem koncepta građanske države u BIH, što je koncept koji prihvaća i Europa, ali i SAD. I svi oni koji ne vide kako je to samo prijelazna faza u kreiranje jakog islamskoga uporišta u Europi – piše Tihomir Čuljak u NoveNews.

Erdoganov interes za podjelom BIH je u tome da Bošnjaci dobiju izlaz na otvoreno more oko Ploča, kako bi morem bili spojeni sa drugim muslimanskim državama.

U ovome je i Putin vidio mogućnost da Republika Srpska također dobije izlaz na Jadran na području Konavala, te se pripoji Srbiji, čime bi i Rusi preko Republike Srpske dobili izlaz na Jadran A i jedno i drugo se može dobiti samo ratom u pogodnom trenutku.

Kako bi se Bošnjački plan proveo u djelo nije dovoljno samo izbornim inženjeringom potpuno marginalizirati Hrvate, već je potrebno podijeliti i Srbe, te nakon toga i njih marginalizirati. Republika Srpska ima dva dijela, istočni sa sjedištem na Palama, i zapadni sa sjedištem u Banjaluci. Za podjelu Srba dovoljno je istočnima obećati pripojenje Srbiji, dok bi zapadni dio nakon toga ostao u BIH sa apsolutnom bošnjačkom većinom.

Prvi korak u realizaciji ovog plana dogodio koncem 2016. kada je uz suradnju Erdogana i Putina dogovorena bošnjačko- srpska koalicija. Zbog te srpsko muslimanske koalicije 31. 10. 2016. u Orašju policija uhićuje deset hrvatskih branitelja.

U veljači 2017. istovremeno i Bošnjaci i Srbi podižu optužnice protiv Hrvata po zapovjednoj odgovornosti. Hrvati smetaju i jednima i drugima dok javnim svađanjem oko nebitnog Srbi i Bošnjaci pokušavaju izazvati predratno stanje.

Predsjednica Kolinda i ministar Krstičević na to počinju govoriti o opasnoj situaciji u BIH, predlagati obnovu vojnog roka, i raspoređivati vojne snaga u dolinu Neretve oko Ploča.

Kako bi se pritisak na Hrvate smanjio predsjednica Kolinda organizira odlazak u Rusiju na sastanak sa Putinom koji se dogodio 18.10.2017. u Sočiju.

Nakon presude hrvatskoj “šestorci” bivših visokih funkcionera HercegBosne: Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću 29. studenog 2017. u Haagu po optužbi za “udruženi zločinački poduhvat” položaj Hrvata u BiH se dodatno pogoršava. Bošnjaci se dodatno ohrabruju, te pojačavaju broj istraga i pritiske na Hrvate. Kako se podjela BIH ne može provesti bez novog malog kratkotrajnog rata i Srbi i Bošnjaci se počinju militarizirati. Većina ovih nastojanja dolazila je iz Srbije, ali Dodik i bosanski Srbi iz zapadnog dijela Republike Srpske postepeno shvaćaju kako bi oni mogli biti slijedeće žrtve, ako pomognu Bošnjacima obračun sa Hrvatima, te se unatoč Vučićevim pritiscima popravljaju odnosu između Dodika i Čovića. Dodik shvaća kako bi se postavljeni ciljevi mogli ostvariti samo novim ratom, a u taj rat bi se mogla uključiti SAD, nakon čega bi oni mogli potpuno ukinuti Republiku Srpsku, te BIH pretvoriti u unitarnu državu pod dominacijom Bošnjaka. Ako bi se u to uključili i Rusi tada bi samo Istočni dio Republike Srpske mogao pripasti Srbiji, kao zamjena za gubitak Kosova, ali bi tada zapadni dio Republike Srpske ostao u BiH u kojoj bi Bošnjaci postali apsolutna većina. Radi tih spoznaja Dodik odustaje od progona Hrvata u svom dugoročnom interesu.

Kako bi promijenili stavove beogradskih Srba i njihov sve bolji odnos sa Bošnjacima Dodik organizira susret u Beogradu sa Vučićem 6.12. 2017. kada su se susreli Vućić, Izedbegović i Čović u Beogradu. Sastanak nije završio najbolje po Izedbegovića, sudeći po konferenciji za novinare kad je Bakir Izetbegović izrazio drugačiji stav glede Kosova nego što je prethodno dogovoreno na sastanku Predsjedništva BiH i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Europska unija primjećuje kako se Predsjednica Kolinda snažno zalaže za Hrvate u BIH, te preko Plenkovića pokušava utjecati na nju da se ne miješa u BIH sukobe. Ona te Plenkoviće pritiske odbacuje, te tihi sukobi između Pantovčaka i Banskih dvora jačaju.

Shvaćajući ove opasnosti za Hrvate u BIH Predsjednica Kolinda organizira put u Tursku kako bi spriječila potpunu političku marginalizaciju BIH Hrvata, te se 9. 1. 2018. sastaje sa Erdogan gdje od njega traži podporu za ravnopravnost Hrvata u federaciji BiH. Iako je Erdogan slao pozitivne signale o dolasku Predsjednice Hrvatske u Tursku on ne želi izvršiti pritisak na Izedbegovića, te odgovara kako je pitanje Hrvata u BiH vezano uz Deytonski sporazum, i kako on ne daje direktive.

Osam dana nakon neuspješne intervencije kod Erdogana 17. 1. 2018. Predsjednica putuje u Sarajevo kako bi razgovarala sa članovima predsjedništva BIH ne bi li ih nagovorila na promjenu izbornoga zakona. Tada do osiguranja predsjednice dolazi informacija kako bošnjačka frakcija obavještajne službe OSA priprema atentat na predsjednicu Kolindu kako bi spriječila dogovore u Sarajevu, zbog čega je ona u Sarajevo došla tek idući dan.

Ohrabren stavom Erdogana Bakir Izedbegović uspijeva dogovoriti novi sastanak sa Vućićem u Turskoj uz prisustvo Erdogana, kako bi ga ponovno nagovorio na jačanje saveza između Srba i Bošnjaka, a na štetu Hrvata. Istovremeno, ruski i bošnjački agenti nastoje što više pokvariti odnose između Srba i Hrvata i u Hrvatskoj i u Srbiji. Zahvaljujući takvim poticajima Srbi u UN-u organiziraju izložbu “Jasenovac-pravo na nezaborav“, a proruski orijentirani šef srpske diplomacije Ivica Dačić povodom otvaranja izložbe izjavljuje “kako je važno ukazati na zločine koji su odneli stotine hiljada života i koji ne smeju biti zaboravljeni“.

Susret između Izedbegovića, Vučića i Erdogana se dogodio 29.1.2018., a beogradski tisak ga najavljuje kao moguću prekretnicu u dosadašnjoj komunikaciji Beograda i Sarajeva. Za javnost, razgovarali su o povezivanju Sarajeva i Beograda autocestom, što je financijski spremna pomoći Turska. Obećavajuća bošnjačko – srpska koalicija potaknuta gospodarskim ulaganjima Turske u Srbiju Vučiću je primamljiva, te on ponovno odlučuje žrtvovati interese banjalučkih Srba u korist Srbije. Nakon sastanka Bakir Izetbegović izjavljuje kako je od srpskog predsjednika Aleksandra Vučića dobio “povijesno” obećanje da njegova zemlja više nikada neće biti uzročnikom problema za BiH. A o čemu se stvarno razgovaralo možemo doznati analizom reakcije Čovića i Dodika. Isti dan 29.1. 2018. Predsjedatelj predsjedništva BiH Dragan Čović kritizirao je trilateralni sastanak njegova bošnjačkog kolege Bakira Izetbegovića s predsjednikom Srbije i Turske Aleksanadrom Vučićem i Recepaom Tayyipom Erdoganom, a zbog susreta je nezadovoljan i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Kako bi to promijenio Čović preko Dodika traži trilateralni sastanak potpisnika Deytonskog sporazuma sa BIH vrhom, a to su Srbija i Hrvatska. Vućić pristaje pod uvjetom da dobije poziv od Predsjednice Kolinde za posjet Hrvatskoj i priliku da Pupovcu oduzme titulu najvećeg zaštitnika Srba u Hrvatskoj.

Kako bi sabotirala bošnjačko – srpsku koaliciju dogovorenu između Erdogana, Vučića i Izedbegovića koji je štetan za interese BIH Hrvata predsjednica hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odlučuje pozvati Vučića u službeni posjet Hrvatskoj. Pošto je očito kako bi dogovor Vučić Izedbegović mogao biti štetan za BIH Hrvate u BiH i kako se na Balkanu definiraju novi odnosi, predsjednica Kolinda odlučuje se na ovaj potez koji je izuzetno štetan za njenu popularnost u Hrvatskoj.

Zbog dobrog odnosa sa Arapima mnoge države u Europi su spremne prešutno federaciju BIH prepustiti Bošnjacima kako bi oni imali svoju državu u Europi, a sve na štetu BiH Hrvata. Zbog toga vrše pritisak na političare iz Hrvatske da se ne miješaju u BIH. Predsjednica Kolinda se oglušila na ovakve europske stavove svjesna kako će je oštro napasti svi mediji sa lijeve strane, kao i desni emotivci neupućeni u stvarne razloge pozivanja Vučića u Hrvatsku. Bruxelles je odmah povukao poteze da se taj sastanak sabotira, te su se pojavili medijski zahtjevi za Vučićevo izvinjenje, zahtjevi za ratnom odštetom i slično iako je svima koji su to tražili jasno kako su ti zahtjevi potpuno nerealni. Vučić je iskoristio priliku da se pred Srbima pokaže kao najveći zaštitnik Srba u Hrvatskoj, te je pristao i na trilateralni sastanak u Mostaru na kojem bi uz članove predsjedništva BIH prisustvovali predsjednici Srbije i Hrvatske.

Odmah nakon sastanka predsjednika Vučića i predsjednice Kolinde reagira i ruski ministar vanjskih poslova Lavrov koji 21.02.2018. dolazi u Ljubljanu na sastanak sa Erjavcem na razgovor o ‘Nestabilnom Zapadnom Balkanu’ pri čemu Slovenski šef diplomacije spominje i arbitražu o razgraničenju sa hrvatskom kao ‘faktor nestabilnosti’. Stvarnu temu razgovora moguće je prepoznati analizom interesa i trenutka u kojem se sastanak događa, a to je ojačavanje ruskog poticanja Slovenije kako bi ona pojačala pritiske na Hrvatsku. Iako je Slovenija članica NATO saveza i EU ona se puno ne obazire na interese EU i SAD-a, te gleda svoj interes. A najvažniji interes joj je povećati promet preko luke Kopar u pravcu Austrije i Mađarske. U tome joj mogu pomoći Ruska poduzeća i banke, te im Rusi to uvijek mogu obećati, pa Slovenci često vode prorusku politiku. Odmah nakon posjete Ljubljani slijedećeg dana 22.02.2018. Sergej Lavrov dolazi u Srbiju gdje prema mišljenju medija Moskva želi provjeriti raspoloženje u Beogradu nakon nedavnog usvajanja strategije proširenja Europske unije za države zapadnog Balkana. Po procjeni medija, cilj Lavrova je doznati jeli došlo do promjene usvajanjem te strategije, i je li došlo do promjene stavova Beograda po tim pitanjima. Ali, pošto je do ovog došlo odmah nakon Vučićevog posjeta Zagrebu logično je zaključiti kako je Lavrov došao provjeriti i što je dogovoreno u Zagrebu, te kako nagovoriti Vučića da odustane od podrške Hrvatima u BIH.

Uprkos svim zalaganjima iz Hrvatske, te približavanja između Čovića i Dodika izborni zakon nije promijenjen, te je Bošnjak djelomičnog hrvatskog porijekla Komšić ponovno izabran za predstavnika hrvata u Predsjedništvu BIH. Nakon toga je došlo do naglog jačanja savezništva Hrvata i Srba u BIH na svim razinama, što je jedini način za obranu od stvaranja unitarne BIH pod dominacijom Bošnjaka.

To je Bošnjake iznenadilo pošto su smatrali kako zbog ratnih stradanja Hrvati ne mogu ući u koaliciju sa Srbima. Kada je Čović došao na svečanu akademiju povodom obilježavanju Dana Republike Srpske bošnjački lobisti i hrvatski emotivci su počeli govoriti o izdaji, iako su prijašnjih godina na tu proslavu dolazili Ivo Jospović i Jadranka Kosor. Kako bi razbili Srpsko-hrvatsku koaliciju u BiH Bošnjaci ponovno angažiraju turskog predsjednika Erdogana, te se on 16.1.2019. ponovno sastaje sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović. Međutim, predsjednica Kolinda Grabar Kitatović tu koaliciju podupire kako bi spriječila obnovu Srpsko-bošnjačke koalicije. Zbog toga je na sebe navukla bijes mnogih koji su počeli vući sve moguće političke, medijske i obavještajne poteze kako bi ju izbacili sa Pantovčaka, pri čemu su se rušenju Predsjednice pridružili i mnogi hrvatski naivci, takozvane “korisne budale”.

Čelnik bosanskih Srba Dodik je bošnjački plan prozreo te je nakon nekoliko godina i Putina uspio uvjeriti kako je i za ruske interese bolje održati nestabilnu BIH kao zajednicu tri ravnopravna naroda, nego samo istočni dio republike Srpske pripojiti Srbiji, nakon čega bi ostatak BIH pripao Europi i Turskoj. Tome su pripomogli i izbori u Srbiji gdje su izgubili proruski političari poput Dačića, a ojačao je Vučić koji želi dobre odnose i sa Rusijom i sa Europom i sa SAD-om. Time su Rusi Vučića prepoznali kao nesigurnog partnera pa su se odlučili jače vezati za Dodika.

I tako su Rusi postali zadnji veliki garanti Deytonskog ustava.

U ovim novim okolnostima bitno je kako će pojedini lokalni igrači prepoznati svoje interese i realne mogućnosti.

Bošnjaci od svojeg plana unitarne građanske države neće odustati i nastavit će nametanjem svojih kandidata Hrvatima, a postepeno će isto pokušati i sa Srbima.

Dodik je na lokalnim izborima izgubio vlast u Banjaluci i nekim manjim mjestima, ali je i dalje vođa republike Srpske. Još uvijek javno govori o odcjepljenju republike Srpske, ali je svjestan kako bi se realno mogao odvojiti samo istočni dio BiH i pripojiti Srbiji, dok bi tada zapadni dio republike Srpske bio opkoljen u sendviču između Bošnjaka i Hrvata. Zbog toga je i njemu potrebno ojačati Hrvate kako bi mu mogli biti snažni saveznici u borbi protiv bošnjačkoga nacionalizma. Za to je nužno promijeniti izborni zakon kako bi svaki narod mogao birati svoje političare, ali je isto tako potrebno gospodarski i prometno ojačati zapadni dio Republike Srpske. Zbog toga Dodik puno ulaže u izgradnju autoputa od Banjaluke do Gradiške gdje će se uskoro spojiti sa hrvatskom autocestom. Nakon toga, njegov interes je autoput od Banjaluke produžiti do Kupresa odakle bi se on trebao produžiti do Splita. Sa druge strane, Bošnjacima je interes ekonomski i prometno ojačati sebe, ali istočni dio Republike Srpske. To je već ranije dogovoreno kada je Erdogaon obećao Vučiću i Izedbegoviću izgradnju autoputa od Sarajeva preme Beogradu.

U ovoj trci za jačanje vlastitih pozicija najteža je pozicija Dragana Čovića. On mora biti dobar sa Dodikom kako bi imao saveznika za opstanak Hrvata kao konstitutivnog naroda. Radi toga mora biti dobar i sa Rusima, mora održavati dobre odnose sa Zagrebom, ali i sa Europom koja sve otvorenije gura bošnjačke interese.

Kako bi se Hrvati u BIH održali bit će nužno promijeniti izborni zakon, ali će i Hrvatska morati snažnije ulagati u gospodarstvo BiH Hrvata, te izgraditi više prometnica prema BIH. U Hrvatskom interesu je spojiti se na autocestu prema Banjaluci kod Gradiške, ali i što brže dovršiti koridor 5C kako bi se razvila luka u Pločama.

Osim toga, hrvatska bi trebala napraviti i brzu cestu od Dubrovnika do Trebinja. Ova cesta bi općinu Ravne pretvorila u predgrađe Dubrovnika gdje bi mnogi Hrvati mogli izgraditi svoje kuće, te tako smanjiti iseljavanje iz BIH.

Također je bitno izgraditi i autocestu od Splita do Kupresa. Ovom autocestom bi mnogi Splićani mogli u vrlo kratkom vremenu doći do skijališta oko Kupresa, te bi Kupres bio pun Dalmatinaca zimi za vrijeme skijaške sezone, ali i za vrijeme ljeta kada mnogi Splićani odlaze u svoje vikendice kako bi stanove iznajmili turistima. Time bi se smanjilo iseljavanja Kuprešana sa Kupreške visoravni, čime bi se ojačao hrvatski demografski potencijal u BIH.

A najvažnija je promjena izbornoga zakona, što se neće moći dogoditi bez pristanka međunarodne zajednice, i tu će pomoć od strane Rusije biti neophodna.

Osigurati izborni sustav u kojem će se svatko moći kandidirati za svako mjesto, a da istovremeno svaki narod sam bira svoje predstavnike uopće nije teško. Dovoljno bi bilo drugačije kreirati izborne jedinice.

Za izbor Predsjedištva BIH dovoljno bi bilo teritorij BIH podijeliti u tri izborne jedinice.

Prvu izbornu jedinicu bi trebale činiti sve općine gdje su Bošnjaci većina.

Drugu izbornu jedinicu bi trebale činiti sve općine sa srpskom većinom.

Treću izbornu jedinicu bi činile sve općine sa hrvatskom većino.

Sa ovakvim izbornim jedinicama svatko bi se mogao kandidirati u svakoj jedinici, bez obzira na nacionalnost, ali bi svaki narod odlučivao tko će ga zastupati.

Na sličan način bi trebalo kreirati i zakon o izborima za parlament BiH.

Jedan način bi bio da se u istim gore navedenim izbornim jedinicama biraju zastupnici u parlament koji bi trebao imati tri doma, jedan bošnjački, drugi srpski, i treći hrvatski.

Drugi način bi bio teritorij BIH podijeliti na stotinjak izbornih jedinica, te u svakoj izbornoj jedinici birati jednog zastupnika. Oni koji bi bili izabrani u većinski bošnjačkim izbornim jedinicama ulazili bi u bošnjački dom, bez obzira koje su nacionalnosti. Oni koji bi bili izabrani u većinski srpskim izbornim jedinicama ulazili bi u srpski dom, bez obzira na svoju nacionalnost, dok bi se na isti način popunjavao i hrvatski dom parlamenta.

Na ovaj način dobili bi tri parlamentarna doma u kojima bi veliku većinu činili zastupnici koji su po nacionalnosti jednaki većini izborne jedinice koju predstavljaju.

Na isti način bi se trebali birati i zastupnici parlamenta federacije BiH, s tom što bi ovaj parlament trebao imati dva doma, bošnjački i hrvatski.

Svi zakoni koji se donose u parlamentu BiH morali bi bit potvrđeni u sva tri doma. Isto tako sve odluke koje donosi parlament federacije morale bi biti potvrđene u oba doma ovog parlamenta.

Ovakvim izmjenama izbornoga zakona ne bi se zadiralo u teritorijalni ustroj definiran deytonskim ustavom, a bila bi i onemogućena marginalizacija bilo kojeg naroda. Čak bi i Židovi, kao i Romi mogli kandidirati svoje predstavnike na bilo koju funkciju, a tko će biti izabran odlučivala bi većina na izbornoj jedinici, što je sukladno izbornim demokratskim pravilima u svakoj građanskoj državi.

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved