Connect with us

Vijesti

PANIKA! DRAMATIČAN VAPAJ SPC-a: GRČKO PRIZNAVANJE UKRAJINSKE CRKVE KORAK DO RASKOLA PRAVOSLAVLJA!

Published

on

Episkop bački Srpske pravoslavne crkve Irinej danas je priopćio da je arhiepiskop atenski Jeronimos, poglavar Grčke pravoslavne crkve, priznao Ukrajinsku pravoslavnu crkvu – diže se zvono na uzbunu u tzv. Srpskoj pravoslavnoj crkvi jer su pred njom tek slična secesionistička vremena.

Hijerarhija Pravoslavne crkve Grčke je 12. listopada na izvanrednom sastanku na zahtijev Vaseljenske patrijaršije prihvatila autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve – prenose srbijanski mediji

Ta odluka je tada u medijima ocijenjena kao „odluka od posebne političke vrijednosti, jasna poruka podrške Vaseljenskoj patrijaršiji, poslana u svim pravcima“.

Preporuka arhiepiskopa Grčke pravoslavne crkve za priznavanje autokefalnosti Ukrajinske crkve, temeljila se na preporukama dva nadležna odbora grčke Hijerarhije koji su predložili da se autokefalnost prizna kao u vrijeme ponovnog osnivanja Crkava u Albaniji i Češkoj.

>> ORGINALNI ZAPIS EPISKOPA “Hrvatske Grčko-iztočne crkve” iz 1874.g.

Jeronimos je na sjednici u prošlu subotu napomenuo da je Ukrajinska crkva uvijek bila u kanonskoj nadležnosti Vaseljenske patrijaršije koja je od te svoje nadležnosti odustala da bi se Ukrajinska crkva pridružila društvu autokefalnih pravoslavnih crkava, iako je taj akt osporila Moskovska patrijaršija.

Tako je Hijerarhija Grčke pravoslavne crkve prihvatila odluku prethodnog Stalnog svetog sinoda od 28. kolovoza i preporuku Jeronimosa, te, kako piše u priopćenju, priznala „kanonsko pravo Vaseljenske patrijaršije na ustupanje autokefalnosti, kao i privilegiju poglavara Grčke crkve da se dalje bavi pitanjem priznavanja Ukrajinske crkve“.

>> S.M. Štedimlija: Povijest pravoslavaca u Hrvatskoj

Episkop bački SPC, Irinej, danas piše da su na osnovu te odluke u subotu vaseljenski patrijarh Bartolomej i arhiepiskop atenski Jeronimos služili liturgiju u Solunu, tokom koje je Jeronimos u molitvi spominjao „lažnog mitropolita ‘kijevskog i sve Ukrajine’ Epifanija Dumenka“.

U priopćenju koje je na stranici SPC, Irinej piše da je taj postupak „poslijednji korak ‘pred ambisom’ još dubljeg i opasnijeg raskola u vaseljenskom Pravoslavlju“.

>> Pećka patrijarhija nije bila srpska crkva – 3. DIO

Taj raskol, piše Irinej, „nije izazvala Ruska Pravoslavna Crkva, nego isključivo Carigradska Patrijaršija, a za njegovo eventualno produbljavanje i produžavanje odgovornost će snositi i Jeladska (Grčka) Pravoslavna Crkva kao dosad jedina koja je, posle dužeg opiranja, ‘legla na rudu’ i postupila po instrukcijama Fanara (Vaseljenske patrijaršije), Washingtona i Bog zna koga sve još“.

„Ako se ne trgne u poslijednji čas, (grčki) arhiepiskop Jeronim će podijeliti odgovornost pred Bogom, Crkvom i poviješću s patrijarhom Bartolomejem, koji, nažalost, zaboravlja da je on u prvom redu episkop Konstantinopola, danas Istanbula, a da titula ‘vaseljenski patrijarh’ zapravo označava prvog episkopa bizantske ‘vaseljene’, kako je u zvaničnoj ideologiji nazivana Romejska ili Istočnorimska Imperija“, piše Irinej.

>> RASTKOVA TVOREVINA NIJE BILA PRIZNATA CRKVA

„Stav Srpske Pravoslavne Crkve, saborski formuliran, ostaje neizmijenjen: nepokajane ukrajinske raskolnike ne priznajemo ni za pripadnike Crkve, a kamoli za normalnu autokefalnu Pravoslavnu Crkvu“, piše na kraju priopćenja koje je potpisao episkop bački Irinej, donosi agencija Beta.

Kao što vidimo, srbski rečeno ‘mečka je pred vratima’, pitanje je dana kad će ‘svjetski forumi’ kako iz straha haluciniraju iz SPC, tražit potpuno priznanje Makedonske pravoslavne crkve koju srbi potpuno besmisleno svojataju, a koju je Bugarska PC već priznala, te Crnogorske PC, pa onda, šlag na kraju, i Hrvatske pravoslavne crkve, a tada se, definitivno stvaraju svi uvjeti da se Srbija posloži tamo gdje je oduvijek i bila, u – Beogradski pašaluk (Croative.net)

Advertisement

Vijesti

U Podcastu Velebit – Velimir Ponoš: Jake sličnosti između propasti Rimskog Carstva i današnjih EU/SAD

Published

on

Gost u Podcastu Velebit je novinar i kolumnist Velimir Ponoš

– Natalitet – zašto Hrvati više ne žele imati puno djece? – Mjera uvođenja majke odgajateljice za majke s troje i više djece?
– Rad u Hrvatskoj – Kako je moguće da je jeftinije platiti plaću stranom radniku, osigurati mu smještaj, učenje hrvatskog jezika i učenje zanata? Kada bi se svi ovi troškovi zbrojili, naš domaći čovjek bi mogao imati plaću vrlo sličnu onoj u Irskoj, Njemačkoj itd. Pa čak i veću jer ne bi si morao plaćati smještaj.

– Znači, iselimo naše mlade, radno sposobne, potentne, stručnjake koje smo školovali, u neke druge zemlje, a nama će biti dobri neki strani ljudi koji Hrvatsku ne poznaju, ne vole i ne zanima ih boljitak ove zemlje… – Kakva je to logika, je li to slučajno ili planiranio?
– Velika seoba naroda nekad i danas? Hibridni ratovi s ciljem pokretanja velike mase ljudi?
– Vojni rok i obuka u vojnim vještinama? Je li povijesno ratnička Europa postala pacifistička regija koja se pretvara u mlitavu civilizaciju?
– Ante Starčević je upozoravao da narod bez vjere i morala nema nade za boljitak i napredovanje?

Continue Reading

Vijesti

Izvrstan dokumentarac Epoch Times-a: Nema farmera – nema hrane: hoćete li jesti bube?

Published

on

Cijene hrane vrtoglavo rastu u trgovinama širom svijeta, a neki svjetski čelnici kažu da je to zbog klimatskih promjena. Njihovo rješenje je Agenda 21, 100-godišnji glavni plan Ujedinjenih naroda za čovječanstvo i 21. stoljeće, koji je podijeljen na kraće 15-godišnje planove. Trenutačni plan je Agenda 2030, čiji je cilj “transformacija našeg svijeta za održivi razvoj” prema UN-u.

Agenda 2030 sada se provodi diljem svijeta. U Americi se provodi kao agenda 30×30 Bidenove administracije, plan da se 30 posto američke zemlje u potpunosti isključi iz proizvodnje do 2030. godine, što će rezultirati istjerivanjem malih farmera i stočara sa svojih posjeda. U drugim zemljama poput Nizozemske, nizozemski poljoprivrednici prisiljeni su prestati raditi zbog vladine “zelene politike” koja ograničava emisije dušika. U Šri Lanki se farmeri bore za svoj opstanak zbog vladine zabrane sintetičkog gnojiva.

Dok gledamo globalni rat protiv poljoprivrednika, Svjetski ekonomski forum i Ujedinjeni narodi potiču ljude da jedu kukce kao rješenje za smanjenje klimatskih promjena, gladi u svijetu i spas planeta. Zašto svjetski čelnici, pa čak i slavne osobe, odjednom guraju jestive bube? Treba li država kontrolirati našu hranu? Kakav bi svijet bio bez farmera?

“Nema farmera, nema hrane: hoćete li jesti bube?” je Epoch-ov izvorni dokumentarac koji razotkriva skriveni plan iza globalnih “zelenih politika”, neispričane priče o poljoprivrednicima koji su prisiljeni napustiti posao, poremećaj koji će to imati u našoj opskrbi hranom i zašto se jestive kukce iznenada guraju u prvi plan kao ” Globalno zeleno rješenje.”

Voditelj “Činjenice su važne” (“Facts Matter”) na EpochTV-u Roman Balmakov proputovao je svijetom na više od 25 lokacija i intervjuirao više od 50 farmera, znanstvenika i stručnjaka u Sjedinjenim Državama, Nizozemskoj i Šri Lanki kako bi došao do istine iza ove globalne agende i istražio nadolazeće globalna prehrambena kriza koju svjetski mediji ignoriraju.

Povijest ima tendenciju rimovati se. Godine 1950., kineski komunistički vođa Mao Zedong prodao je javnosti “Veliki skok naprijed” pod zastavom napretka, ali njegova je politika dovela do najveće gladi koju je uzrokovao čovjek u povijesti, s više od 50 milijuna umrlih od gladi. Čini se da UN-ove “zelene politike” imaju obilježja novog “Zelenog skoka naprijed”, možda dobro zvuče na papiru, ali u praksi potkopavaju našu sigurnost hrane, imovinska prava, prava na vodu i predstavljaju egzistencijalnu prijetnju našim slobodama kao slobodni građani. Poznati citat glasi “Tko kontrolira opskrbu hranom kontrolira ljude”.

Ovaj dokumentarac je važan za svakoga da pogleda, ne samo zato da zna što je na vašem tanjuru, već i da ima znanja kako u budućnosti spriječiti još jednu glad koju je izazvao čovjek i zaštititi svoje slobode.

Cijeli film pogledati ovdje…

Službena web stranica: NoFarmersNoFood.com
Molimo dajte i podijelite ovaj dokumentarac: NoFarmersNoFood.com/share
Posebno zahvaljujemo Farmers Defence Force

Continue Reading

Vijesti

Dan prije nego što je umro u avionu, pisac Malog princa napisao je MOLITVU, mogla bi vam promijeniti život

Published

on

Antoine de Saint-Exupery je poznat kao pisac “Malog princa”, ali napisao je i jednu molitvu koja će mnogima promijeniti živote.

Manji je broj onih koji znaju da je Exupery bio i vojni pilot, te da je za svoje vojne zasluge nagrađen odlikovanjem Legije časti.

Najbolji pisac među pilotima i najbolji pilot među piscima umro je u avionu, od srčanog udara, leteći tijekom zadatka.

Kao pisac je ostvario sve svoje dječje fantazije kroz Avijatičara, Ratnog pilota, Noćni let i najpoznatijeg, Malog princa.

Čak i kad je bio na zadacima, Exupery nije prestajao pisati.

Molitva pisca Malog princa

Molitva, koju vam donosimo u cijelosti, je nastala u jednom od najtežih životnih razdoblja autora, kada su ga bolest, godine i ratni vihor polako lomili.

Gospodine, ne molim te za viđenja i čuda, molim tek snagu za život svednevni. Pouči me umijeću malenih koraka.

Misli mi razbistri, učini me snalažljivim, nauči me ugrabiti pravi trenutak. Daj da vidim kako je sve u životu važno.

Jakosti mi daj za red i pravu mjeru, da ne klizim kroz život poput rasipnika, već vrijeme svoje da mudro raspoređujem, pa ipak da umijem prepoznati trenutke bogate sjajem, ljepotom i milinom i odvojiti časak za užitak srca i duha.

Pomozi mi spoznati da ne koristi sanjati – niti o prošlosti, niti o budućnosti te da je najvažniji sadašnji čas, i da sve što slijedi učinim najbolje. Očuvaj me opsjene da život ima glatko teći.

Trijezan mi uvid podari u istinu da su poteškoće, porazi i padovi, neuspjesi, boli pa i katastrofe na stazi žića vjerni pratioci uz koje naša bića sazrijevaju i rastu. (Novi život)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved