Connect with us

Vijesti

POKUŠAJ KUPNJE GRENLANDA NE ĆE STATI ili kako su se SAD širile zadnjih 150 godina

Published

on

Oni od nas koji su učili povijest Sjedinjenih Država iz tekstova napisanih 40-ih i 50-ih godina, iznenadna ideja predsjednika Donalda Trumpa o kupovini Grenlanda uklapa se u časnu tradiciju američkog ekspanzionizma.

Priča započinje s maršom kolonijalnog časnika Georgea Washingtona prema Fort Duquesneu 1754. godine, teškim porazom te bliskim susretom sa smrti kod Fort Necessityja, gdje je, prema mitu, ispalio prvi hitac u onome što će postati Francusko-indijanski rat – prenosi Konzerva.hr.

S britanskom pobjedom, Washington se vratio kući u Virginiju, da bi ga 1775. godine pozvali natrag kako bi vodio Kontinentalnu vojsku u američkom Ratu za neovisnost, koji je trajao šest godina, sve do pobjede kod Yorktowna.

S Pariškim sporazumom 1783. godine, Amerikanci su osvojili pravo na svu zemlju između Atlantika i Mississippija, od Kanade do Floride.

Dvadeset godina kasnije, 1803. godine, predsjednik Thomas Jefferson i državni tajnik James Madison prihvatili su Napoleonovu ponudu i za 15 milijuna dolara kupili prostrani teritorij Louisiane koji se protezao od New Orleansa do Kanade i toliko daleko na zapad da je gotovo udvostručio veličinu Sjedinjenih Država.

Godine 1818., Andrew Jackson, heroj bitke kod New Orleansa u Ratu 1812. godine, primio je naredbu od predsjednika Jamesa Monroea da maršira na jug kako bi odbacio ubilačke prepade Seminola iz Floride u Georgiju.

Prekoračivši njegove zapovijedi, Jackson se obrušio na Floridu, uništio Seminole, objesio dva britanska “špijuna” koja je tamo našao, stavio španjolskog guvernera na brod za Kubu te se vratio kući, ponovno kao nacionalni heroj, nakon što je gotovo prouzročio još jedan rat s Britancima.

Državni tajnik John Quincy Adams hladnokrvno se suočio sa Španjolcima. Ako ne mogu kontrolirati Indijance, rekao je Adams španjolskom veleposlaniku, mi ćemo to učiniti. Kako bi spriječio ponovne posjete generala Jacksona, najbolja solucija za Madrid bila je ustupiti ovu napuštenu provinciju Sjedinjenim Državama.

Španjolska je kapitulirala. Florida je bila naša.

Godine 1835., američki naseljenici u meksičkoj provinciji Teksas su se pod vodstvom starog Jacksonovog poručnika i kolege borca protiv Indijanaca Sama Houstona odcijepili. Kod San Jacinta, prisilili su generala Santa Annu da prihvati neovisnost nove Republike Usamljene zvijezde.

U svojim posljednjim danima u uredu, predsjednik John Tyler je 1845. godine uveo Teksas u Uniju, a njegov nasljednik James Polk poslao je vojsku u Teksas kako bi osigurao granicu Sjedinjenih Država na Rio Grandeu, što je bilo mnogo južnije nego su to Meksikanci tvrdili.

U ratu koji je uslijedio 1846.-48., američka je vojska upala u Meksiko i marširala do glavnog grada, gdje je Nicholas Trist iz State Departmenta pregovarao o miru kojim je Meksiko ustupio polovicu svoje zemlje — ono što je postao američki jugozapad, plus Kaliforniju.

Predsjednik Ulysses S. Grant, veteran toga rata, nazvao ga je “najnepravednijim ratom ikad vođenim”. Ipak, Meksiko će u Gadsdenovoj kupnji 1853. godine prodati područje dvostruko veće od Massachusettsa, Connecticuta i Rhode Islanda zajedno. Ono će postati dio država Novi Meksiko i Arizone.

Meksikanci su čak ponudili na prodaju Baja Californiju za 10 milijuna dolara. Međutim, Kongres je odbio ponudu, rekavši kako imamo sasvim dovoljno zemlje.

Nakon završetka Građanskog rata, državni tajnik William Seward — koji je zamalo preživio pokušaj atetnata u noći kad je John Wilkes Booth ubio Lincolna — želio je kupiti otoke Grenland, Island, St. Thomas i Dominikansku Republiku. Nije mu uspjelo, ali je od Rusa kupio Aljasku, uvrstivši se tako u povijesne knjige.

I tako je, od dana kad je predsjednik John Adams napustio ured, u samo 67 godina, Amerika narasla do veličine druge ili treće najveće nacije na svijetu.

Nakon Španjolsko-američkog rata 1898. godine, William McKinley nas je učinio imperijalnom silom aneksirajući Puerto Rico, Havaje, Guam i Filipine, ove posljednje u brutalnom ratu koji je koštao 200.000 filipinskih života.

McKinleyjev nasljednik, Theodore Roosevelt, isplanirao je odcjepljenje Paname od Kolumbije i američko stjecanje Kanalske zone.

“Preuzeo sam Panamu!”, hvalio se T.R.

Protivljenje Ronalda Reagana Carterovom transferu Kanalske zone Panami pokazalo se presudnim za Reaganovu nominaciju i premoćnu pobjedu nad Carterom u 44 države.

Harry Truman je također želio kupiti Grenland i 1946. godine Danskoj ponudio 100 milijuna dolara u zlatu. Danci su odbili ponudu, iako su prodali Djevičanske otoke Woodrowu Wilsonu 1917. godine.

Kako je, dakle, Amerika stekla svoj prostrani teritorij?

Revolucijom, kupovinom, invazijom, aneksijom, ratom, krađom i protjerivanjima — Francuza, Britanaca, Meksikanaca i Indijanaca. Impresivan dosje.

Dok se Trumpova administracija u vezi Grenlanda nije pokazala toliko spretnom kao Seward u svom stjecanju Aljaske, izneseni stav ne bi trebao biti nepoznanica mnogim velikanima u našoj povijesti.

Stavljajući otkazivanje Trumpovog posjeta Kopenhagenu na stranu, ovo pitanje budućnosti Grenlanda je predstavljeno. Ono neće otići nikuda.

Uostalom, Kina, ambiciozna supersila 21. stoljeća, pokazala je interes za najveći otok na Zemlji, strateški lociran između Europe i Amerike, usred Arktičkog i Atlantskog oceana.

Čini mi se kako Dance čekaju zanimljiva vremena.

Patrick J. Buchanan

Patrick “Pat” Buchanan je američki paleokonzervativni politički komentator, autor, sindikalni kolumnist, političar i voditelj. Bio je viši savjetnik predsjednicima Nixonu, Fordu i Reaganu kao i kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 1992. i 1996. godine.

Advertisement

Vijesti

ŠTO UČINITI KADA SAKRAMENTI NE BUDU DOSTUPNI?

Published

on

Konferencija o. Rippergera, poznatog američkog duhovnika i egzorcista, o tome – što učiniti kada sakramenti ne budu dostupni?

Jedan od najbitnijih videa za poslušati. Spremite ovaj video, pošaljite onima koji su u vjeri i zapišite dane informacije, trebat će vam.

Prijevod i adaptacija – Izdavačka kuća Kyrios

Continue Reading

Vijesti

Fakti koje mediji svjesno prešućuju o Lordu Jacobu Rothschildu

Published

on

U ponedjeljak je obitelj Rothschild objavila smrt lorda Jacoba Rothschilda. Imao je 87 godina – donosi portal Epoha (autor: Antonio Klasić)

Rothschildi potječu od Mayera Amschela, koji je rođen u Frankfurtu 1744. godine i trgovao je novcem u kući s crvenim natpisom. Njegovih pet sinova osnovali su banke u Frankfurtu, Beču, Napulju, Londonu i Parizu.

No, nije s tim počelo. Rothschildi su bili Hazari koji su prešli na judaizam. To je škakljiva tema – prije nego što shvatite, bit ćete označeni kao teoretičar zavjere ili antisemit – ali Biblija nas upozorava na ljude koji tvrde da su Židovi, ali to nisu.

“Znam tvoja djela, i tvoje nevolje, i tvoje siromaštvo, i tvoje bogatstvo; i znam bogohuljenje onih koji sebe nazivaju Židovima, a to ipak nisu; jer oni su Sotonina sinagoga. – Otkrivenje 2:9

“Poslat ću vam ljude koji pripadaju sotoni. Kažu da su Židovi, djeca Božja, ali su lažljivci. Natjerat ću ih da kleknu pred tvoje noge i neće imati izbora nego priznati da te volim.” – Otkrivenje 3:9.

Nadalje, ne zovu se Rothschild, nego Bauer. Ne samo da su bili uključeni u trgovinu opijumom i robljem, već su također financirali američke kolonije i američki građanski rat. Podržavali su i financirali obje strane. Rat je veliki biznis, a banke odlično zarađuju na kamatama.

Abraham Lincoln je jednom trebao više novca. Kamatne stope njujorških bankara za njega su bile previsoke. Tako je sam počeo tiskati državni novac. Nije naplaćivao nikakve kamate i uspio je izbjeći Rothschilde.

Manje od dva mjeseca prije završetka američkog građanskog rata, predsjednik Lincoln je ubijen. Vidite li ovdje uzorak? Njihova strategija je: izazvati ratove, dati objema stranama zajmove po pretjeranim kamatama, a ako vlade ne mogu vratiti zajmove, Rothschildi instaliraju središnju banku koju su sami stvorili.

Godinu dana nakon osnivanja Federalnih rezervi, američke središnje banke, izbio je Prvi svjetski rat. Rothschildi su financirali obje zaraćene strane. A tko je financirao Osovinu i saveznike u Drugom svjetskom ratu? Pogađate: bankari Rothschild.

Nisu posuđivali samo tijekom Drugog svjetskog rata. U svojoj knjizi “The Mind of Adolf Hitler: The Secret Wartime Report”, psihoanalitičar Walter C. Langer piše da Hitlera nisu samo podržavali Rothschildi, nego je i sam bio Rothschild. Nakon Drugog svjetskog rata osnovana je država Izrael.

Koliko je ljudi umrlo u ratovima koje su financirali bankari? Bez rata, novac presuši. A to je veliki problem za one koji ovise o ratu.

Dana 4. lipnja 1963. predsjednik John F. Kennedy potpisao je dekret kojim je vladi vraćena moć izdavanja novca, što znači da se više nije morala obraćati Rothschildovim federalnim rezervama.

Nekoliko mjeseci kasnije, JFK je ubijen.

U desetljećima koja su uslijedila središnje su banke rasle kao pečurke. Godine 1998. Europska središnja banka osnovana je u Frankfurtu, gdje je i započela.

Činjenica je mnogo no ovo je samo nekoliko najbitnijih koje su izravno utjecale na sudbinu svjeta i živote ljudi. (Antonio Klasić /Epoha.com.hr)

Continue Reading

Vijesti

Supruga poznatog psihologa OZDRAVILA OD RAKA MOLEĆI KRUNICU, progovorio je i on…

Published

on

U intervjuu za EWTN News , dr. Jordan Peterson, poznati kanadski psiholog, pisac i govornik, podijelio je svoje viđenje “čudesnog” ozdravljenja svoje supruge od raka i svoje mišljenje o njezinom prihvaćanju katoličke vjere.

Foto: X – “Bijedni tirani s Kolegija psihologa u Ontario-u ne će me ušutkati, ni preodgajati” – rekao je Peterson za National Post

Naime, njegova supruga, Tammy Peterson nije bila kršćanka dok je oboljela od raka, međutim Božjom providnošću suočena s teškom bolesti raka uzima krunicu u ruke i ozdravlja, a obraća joj se i srce te će nakon Uskrsa biti primljena u Katoličku crkvu. Čudesno obraćenje i ozdravljenje je odjeknulo svijetom zbog njihove popularnosti.

Nisu joj dali ni godinu dana

Tako se sada očitovao i Peterson i prisjetio se da je par, nakon što je saznao za dijagnozu svoje supruge Tammy, potražio mogućnosti liječenja u nekoliko bolnica u Sjevernoj Americi. Svaki put kad su je pogledali, rečeno im je da dostupni tretmani “nemaju dokaza o uspjehu” i da nema ni godinu dana života pred sobom.

No, kako je Tammy Peterson također rekla za EWTN News u drugom intervjuu, na kraju se potpuno oporavila od raka i u tom procesu, približila se katoličkoj vjeri.

Dr. Peterson primijetio je da Evanđelja sadrže brojne izvještaje o čudesnim iscjeljenjima. “A za svakoga tko razmišlja konvencionalno znanstveno, te je priče teško razumjeti”, rekao je.

Govoreći o svom znanstvenom obrazovanju, Peterson je naznačio da nije “redukcionistički materijalist”. “Mislim da bismo cijelo vrijeme vidjeli čuda da nismo slijepi”, primijetio je.

Ovo je nevjerojatno

Peterson je rekao da je nova vjera njegove žene ojačala njegovu sposobnost da dijeli svoje “svjetlo” na način na koji prije nije.

“Ona govori javno, što je nešto što prije ne bi učinila”, primijetio je. Također je istaknuo da je kod supruge “obnovljeno ono stanje djetinjstva, malenosti koje Krist povezuje s kraljevstvom. I to je izvanredna stvar za vidjeti, jer sam je i ja poznavao kad sam bio dijete, pa mogu vidjeti kako se to ponovno događa”, nastavio je. “A to je prilično nevjerojatno čudo.”

Vjera Jordana Petersona

Odnos dr. Petersona prema kršćanskoj i katoličkoj vjeri nije tako jasan kao odnos njegove supruge , koja će ovoga Uskrsa biti primljena u puno zajedništvo s Katoličkom crkvom.

Iako je u prošlosti rekao da je katolicizam “najrazumnija stvar koju ljudi mogu imati “, kada ga je novinar EWTN News Colm Flynn upitao osjeća li privlačnost prema katolicizmu, odlučio je reći da ga za sad “cijeni”.

izvor: Zrinka Požežanac/ Vjera

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved