Connect with us

Društvo

Predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića – „Regija kao treća Jugoslavija“, u Splitu

Published

on

U prepunoj dvorani Nadbiskupijskoga sjemeništa u Splitu predstavljena je deveta knjiga Tihomira Dujmovića: „Regija kao treća Jugoslavija“.

Recenzenti knjige su dr. Andrija Hebrang i dr. Zlatko Hasanbegović.

Knjigu su predstavili dr. sc. Sanja Bilač, Josip Jović i autor Tihomir Dujmović.

Gospođa Sanja Bilač je prvo predstavila Tihomira Dujmovića koji je u medijskoj izolaciji više od godinu dana. Tijekom medijske izolacije Dujmović je napisao knjigu o pokušajima stvaranje treće Jugoslavije koja se krije pod nazivom regija ili region. Dujmović je do sada dobio 15 otkaza jer je pisao domoljubno i istinito, profesionalno a to se u Hrvatskoj ne smije.

Na predstavljanju nije bilo predstavnika javnih, državnih medija jer u Republici Hrvatskoj u medijskom prostoru postoji komunistička cenzura, prešućivanje svega što se ne uklapa u izdajničku politiku vladajućih. Kada jugočetnici nešto predstavljaju onda mediji danima o tome javljaju a kada domoljubni novinari, publicisti i istraživači to rade tada se to prešućuje. Tako je bilo i s knjigom Tihomira Dujmovića.

Hrvatski medijski prostor je pod kontrolom komunističko-četničko-udbaških struktura i oni ne dozvoljavaju slobodu medija, oni brane informacije i istinu. Današnji medijski prostor je sličan medijskoj sceni tijekom komunističke Jugoslavije.

Knjiga je zbirka primjera, dokaza, kako se Republiku Hrvatsku gura u treću Jugoslaviju (takozvani region ili regiju). Umjesto da se RH okrene Europi ona se okrenula zemljama bivše Jugoslavije, takozvanom regionu. Hrvati nisu svjesni kako ih se gura u treću Jugoslaviju pa sudjeluju u regionalnim skupovima, regionalnim ligama, regionalnim projektima koji vuku nazad.

Povratak unazad započeo je trećeg siječnja 2000 godine dolaskom na vlast Račanovih takozvanih reformiranih komunista (vuk dlaku mijenja ali ćud ne). Račanova vlada je započela povratak unazad i stvorila pretpostavke za izdajničku politiku regiona. Nakon Račana su Sanader, Milanović i Plenković nastavili politiku regiona pa umjesto povezivanja sa srednjom Europom, gdje pripadamo, oni su nas vratili na balkanske prostore.

Politika regiona očituje se u obrazovnom sustavu, medijskom prostoru, kulturnim svezama, športu, pokušaju jedinstvenog „jugoslavenskog jezika“ i zajedničkom pristupu tumačenja povijesti itd.

Dr. Hebrang je u predgovoru, između ostalog, napisao: „ Knjiga Regija kao Treća Jugoslavija u biti je zbirka dokaza za povijesni sud istine o skretanju Hrvatske sa suverenističkog puta, dakle odmak od cilja za koji smo prolijevali krv.“

„Tiskovine su obojene regiom, hrvatska ni danas nakon skoro tri desetljeća samostalnosti nema dnevni list desne, domoljubne, prozapadne orijentacije. Televizijske koncesije, sve redom i u svim vladama nakon Tuđmana, poklonjene su kućama koje strastveno njeguju regiju, od HRT-a, RTL-a, Nove TV i N1 TV. Svi ključni kadrovi su regionalisti….“

„Analiza ove knjige obuhvaća i regionalnu, bolje projugoslavensku orjentaciju politike vanjskih poslova, u kojima državu predstavljaju kadrovi proistekli i educirani u jugoslavenskim kuhinjama. To je posebno važno da se Hrvatska ne bi pozicionirale kao europska zemlja zamjetne kulturne razine, jasnih strateških politika ali i da se ne bi slučajno otvarala tržišta prema zapadu. Sve se savršeno uklapa u osmišljeni projekt poništavanja svega što smo stvorili u devedesetima. U tom smislu posebno je važno izbrisati istinu o Domovinskom ratu.“

Dr. Zlatko Hasanbegović je u predgovoru napisao: „Niz na prvi pogled međusobno nepovezanih pojava Dujmović je s lakoćom esejistički povezao u suvislu cjelinu neumoljivo dokazavši da Jugoslavija nikada nije stvarno odumrla već se utkala u hrvatsku zbilju poput karcinoma koji proždire i ubija još uvijek zdravo narodno tkivo. Kao i svaka bolest i ova narodna i državna izaziva bol i apatiju te osjećaj nemoći, polako dovodeći do gubitka i same volje za životom.

Odgovorni za smrtonosni virus koji prijeti konačnim slomom nisu apstraktni i nepoznati . Imaju svoje ime i prezime, svoju političku i društvenu ulogu, o čemu Dujmović zbori bez okolišanja, svakom od aktera, bez obzira na stranački barjak, jasno i argumentirano presuđujući odgovornost, uključujući i onima najodgovornijima koji sebi pripisuju političko očinstvo i materinstvo nad državom i narodom, skrivenih iza imena stranke utemeljitelja države, a danas stranačke olupine lišene svakog sadržaja i ideala.“

btrhdr

Na predstavljanju Dujmović je istaknuo:

“Jugoslavija kakvu smo poznavali naravno da više nikada neće biti moguća, ali potpuno umrežavanje istog tog prostora koji djeluje kulturno, politički pa i gospodarski kao jedno jedino područje već imamo, kao i poetični naziv ‘regija’ koji ne budi nikakve strahove jer se Jugoslavija ne spominje. Pa ipak, teritorij u kojem u vaterpolo ligi igra riječko Primorje i vaterpolo klub iz Šapca, a glavna sportska reklama na N1 televiziji glasi ‘tko će biti prvak Regije’, nije ništa drugo negoli, meka, ne osobito vidljiva, ali ipak Treća Jugoslavija“.

Agrokor nije ništa drugo negoli politički instruirani regionalni gospodarski div koji je onemogućavao bilo kakvu financijsku integraciju s Unijom i čvrsto nas vezao uz regiju”), kulturno uvezano (“gotovo sve velike filmske produkcije su koprodukcije s Beogradom, više nemate niti sapunica da nisu regionalne, kazališna suradnja je veća negoli u Jugoslaviji, a studenti akademije dramskih umjetnosti za vrijeme studija isključivo gostuju po regiji, valjda kako bi se pripremili za zadanu budućnost”.

Dujmović podsjeća da u brojnim popularnim grupnim sportovima imamo regionalne lige u kojima redovito većinu čine hrvatski i srbijanski klubovi. Beograd je već dva puta poslao službeni prijedlog o formiranju zajedničkih veleposlanstava. Na taj prijedlog pozitivno su odgovorile, uz Srbiju, Makedonija i BIH, nije ga odbila Crna Gora, a Hrvatska je oba puta prijedlog odbila, ali – šutnjom!

Dujmović podsjeća da je SDP-ov ministar Željko Jovanović u Beogradu potpisao prvi dokument o sveučilišnom povezivanju u regiji, da bi aktualni rektor sveučilišta Damir Boras prije nekoliko mjeseci svečano promovirao udrugu regionalnih sveučilišta zapadnog Balkana.

“Današnja kurikularna reforma je zamišljena 2004. godine u okrilju jedne međunarodne organizacije koja si je za cilj postavila ‘ujednačavanje osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja u regiji’ i taj proces traje punih 15 godina, samo se odvija ispod radara i medija i šire javnosti”.

Dujmovićeva knjiga nam daje primjere kako je Hrvatska umrežena u regiju umjesto u Europsku uniju, knjiga koja pokazuje kako nas izdajničke vlade od Račana do danas vraćaju u jugoslavensku balkansku krčmu, kao da sto godina jugoslavenskog (srbijanskog) terora nije bilo dovoljno.

Dr. Marko Jukić

Advertisement

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved