Connect with us

Vijesti

Prof. dr. sc. D. Lapaš: Kina ne podržava rusku agresiju – Ako i ne uspije kineska mirovna inicijativa, uspjet će neka druga jer rat predugo traje

Published

on

Na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, svojevrsnoj „tržnici ideja“, u drugoj polovici veljače, šef kineske diplomacije Wang Yi najavio je kako će njegova zemlja na godišnjicu sveobuhvatnoga rata Rusije protiv Ukrajine predstaviti mirovnu inicijativu.

Tijekom govora, međutim, kineski diplomat nijednom nije upotrijebio riječ „rat“, već je govorio o „ukrajinskom pitanju“ i „konfliktu“. „Čvrsto ćemo stajati na strani mira i dijaloga“, najavio je, rekavši da je nužno poštivanje Povelje UN-a. Kritizirao je „snage“ koje u Ukrajini slijede geopolitičke ciljeve po cijenu patnje tamošnjega naroda. Nije rekao misli li pritom na zapadne zemlje koje naoružavaju Ukrajinu, kao što nije govorio o odgovornosti Rusije. Kritizirao je, međutim, zapadne sankcije, rekavši da one samo pogoršavaju situaciju. Kad se počelo naveliko raspravljati o kineskom „mirovnom planu“, Kina je najavila da će predstaviti „position paper“, a ne „mirovni plan“. Na godišnjicu ruske agresije na Ukrajinu, 24. veljače 2023., na mrežnim stanicama kineskoga Ministarstva vanjskih poslova, objavljeno je: „Kinesko stajalište o političkom rješenju ukrajinske krize“, u 12 točaka: poštivanje suvereniteta svih zemalja; napuštanje hladnoratovskoga mentaliteta; prekid neprijateljstva; nastavak mirovnih pregovora; rješavanje humanitarne krize; zaštita civila i ratnih zarobljenika; održavanje sigurnosti nuklearnih elektrana; smanjenje strateških rizika itd.

O kineskim stajalištima, kao mogućoj podlozi široj mirovnoj inicijativi razgovarali smo s prof. dr. sc. Davorinom Lapašem s Katedre za međunarodno pravo zagrebačkoga Pravnoga fakulteta.

Koje je značenje kineskoga mirovnoga stajališta?

U stajalištu NR Kine prevladava opredjeljenje k poštivanju temeljnih pravila međunarodnoga prava, premda ih izričito ne spominjući, npr. onih iz Povelje UN-a, tzv. „Deklaracije o načelima međunarodnoga prava o prijateljskim odnosima i suradnji između država u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda” iz 1970., „Deklaracije o nedopustivosti intervencije u unutrašnje poslove država i zaštiti njihove nezavisnosti i suverenosti“ iz 1965., kao i „Deklaracije iz Manile o mirnom rješavanju sporova“ iz 1982.

Tako se već u početku Izjave poziva na obvezu svake države da poštuje suverenost, nezavisnost te teritorijalni integritet svih država, ističući njihovu pravnu jednakost u međunarodnoj zajednici. Ipak, premda ne spominjući izrijekom, upozorava na nedopustivost „dvostrukih standarda“ aludirajući vjerojatno na prijašnje slučajeve upotrebe sile od strane SAD-a i NATO-a, bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a, kako to nužno traži Povelja (v. npr. čl. 2., točka 4., čl. 39. ili čl. 53., st. 1).  

U tom smislu, Kina se poziva na „napuštanje hladnoratovskoga mentaliteta“, ukazujući istodobno da nijedna država ne smije vlastitu sigurnost ostvarivati na račun drugih država, ali i da se sigurnost regije ne može ostvarivati jačanjem i širenjem vojnih blokova.

Može li ono poslužiti kao osnova u svrhu političkoga rješenja „ukrajinske krize“?

Kina se zalaže za prekid svih neprijateljstava „koja nikome ne donose korist“, kao i za prestanak produbljivanja krize i napetosti, upućujući obje strane sukoba na neposredni dijalog i mirovne pregovore kao „jedino ostvarivo rješenje u ‘ukrajinskoj krizi’“. Pritom ukazuje i na to da mirno rješenje „ukrajinske krize“ treba ohrabrivati i poticati. Iz toga bi se možda dalo iščitati i spremnost Kine na ulogu posrednika između sukobljenih strana, no za to je u međunarodnom pravu potreban nužno pristanak obiju strana, što, posebice s ukrajinske, izgleda malo vjerojatno.

Naslov dokumenta govori o „ukrajinskoj krizi“. Zašto Kina „krizu“ izbjegava okarakterizirati agresijom?

Napadački rat (agresija), kao uostalom i upotreba sile u međunarodnom pravu zabranjena je već Pariškim paktom iz 1928., a poslije Poveljom Ujedinjenih naroda dobiva status apsolutno obvezatne norme. Pritom, naravno, obrambeni rat, tj. samoobrana ostaje i dalje jednim od temeljnih prava svake države. To, dakako, ne znači da su time ratovi nestali, no nijedna država više se ne poziva na svoje pravo da svojevoljno započne rat, već naprotiv, upravo u međunarodnom pravu pokušava pronaći normu kojom bi opravdala, i njoj samoj jasno, protupravno djelovanje. Tako se u mnogim ratovima u suvremenim međunarodnim odnosima sve strane pozivaju na „samoobranu“, čak i kada je svima, pa i njima samima jasno da su zapravo agresori. Države, stoga, u međunarodnim odnosima, ipak svjesne međunarodnoga prava, nastoje zaobići „inkriminirane“ termine poput „rata“ koji su kao agresori započele, ili pak agresije, zamjenjujući ih eufemizmima poput „krize“, „specijalne vojne operacije“ i sl. Zato se u suvremenim ratovima uvijek svi „brane“, a nitko „ne napada“.

U 3. točki govori se o prekidu vatre. Ako dokument počinje s načelom poštivanja suvereniteta, baziranoga na Povelji UN-a, zašto se u stajalištu izbjegava pozvati Rusiju da povuče svoje postrojbe s teritorija suverene Ukrajine, a istodobno se izražava protivljene „jednostranim sankcijama”?

Kina, premda izbjegava konfrontaciju s Rusijom u ovom ratu, čini se da je daleko od toga da podržava rusku agresiju. Kina nastoji održati nepristrano stajalište u ovom sukobu, no očito sa skepsom u pogledu geopolitičkih interesa država članica NATO-a. Kina nastoji zauzeti ulogu „čuvara“ međunarodnopravnoga poretka, zalažući se za zaustavljanje jednostranih sankcija prema Rusiji, a koje nisu odobrene od strane Vijeća sigurnosti UN-a, naravno, ne spominjući da bi odobrenje takvih sankcija od strane Vijeća sigurnosti bilo nemoguće, budući da sama Rusija u tom tijelu ima pravo veta kojim bi, bez sumnje, takve sankcije protiv sebe pravno onemogućila.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svezi s kineskim prijedlozima izjavio je da „izazivaju dvosmislene dojmove”. Smatra da to nije „mirovni plan”, već je Kina samo izrazila „svoja razmišljanja”. Što zapravo znači takvo gledište?

Predsjednik Zelenski, što treba razumjeti, od svojih „saveznika“ traži daleko više nego što su oni spremni pružiti. Ponajprije od država članica NATO-a u čijem članstvu očito već otprije vidi Ukrajinu. No kako od tih država-saveznica nije dobio svu potporu koju je možda očekivao, pa ni u smislu kolektivne samoobrane predviđene člankom 51. Povelje Ujedinjenih naroda, njegovo nepovjerenje prema kineskom stajalištu tim manje treba čuditi.

Rusko je Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da dijeli stajališta Pekinga o krizi u Ukrajini te navelo kako kijevske vlasti moraju „priznati nove teritorijalne realnosti”. Zar to nije u suprotnosti s prvom točkom kineskoga stajališta?

Jest, no to je samo rusko tumačenje stajališta kineske vlade. Ipak, izjavi kineskoga Ministarstva vanjskih poslova trebalo bi dati autentičnost, pa time i veći kredibilitet.

Za razliku od prošlogodišnjega i najave novoga susreta ruskoga predsjednika Vladimira Putina i kineskoga čelnika Xi Jinpinga, nikada nije ostvaren susret ukrajinskoga i kineskoga čelnika, od početka agresije. Umanjuje li to značenje kineske mirovne inicijative?

To može biti izraz određenoga manjka povjerenja u takvu mirovnu inicijativu, no međunarodno pravo, kao i duga povijest „njegovih“ ratova uvijek je potvrdila da je mir, a ne rat normalno stanje. Rat je uvijek, možda medicinskom terminologijom rečeno, samo patološko stanje u međunarodnim odnosima. Ako i ne uspije kineska mirovna inicijativa, vjerojatno će uspjeti neka druga jer ovaj rat predugo traje, a u njemu svi samo gube.  

Unatoč kineskoj inicijativi ruski se napadi na ukrajinske gradove ne smanjuju. S druge strane ukrajinski vojni zapovjednici najavljuju proljetnu protuofenzivu u svrhu oslobađanja zemlje. U takvim okolnostima, ima li šanse diplomacija, je li moguće zaustaviti rat, u konačnici povlačenje ruskih postrojba iz Ukrajine?

Tisućljetna povijest međunarodnoga prava uvijek ukazuje na činjenicu da diplomacija, ako već nije uspjela spriječiti rat, može biti sposobna okončati ga, posebice ako sila agresora nije dovoljno sposobna sama ostvariti svoj cilj. Europska povijest poznavala je i „stogodišnji“ i „tridesetogodišnji“ rat koji su ipak završili diplomatskim rješenjem, ovaj posljednji čak postavivši temelje i suvremenom „westfalskom“ međunarodnopravnom poretku 1648. Diplomacija je, doduše, samo sredstvo u međunarodnim odnosima, no u pravilu ima „zadnju riječ“ da stanje rata vrati u stanje mira. 

Za godinu dana u Ukrajini su se dogodili mnogi ratni zločini. U vrijeme srbijanske agresije, Vijeće sigurnosti UN-a relativno rano, 1992., osnovalo je ad hoc sud – Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju. Inicijativu za sličan sud u Ukrajini najvjerojatnije bi blokirala Ruska Federacija. Postoji li mogućnost da se na drugi način dođe do mjerodavna međunarodnoga suda koji bi mogao početi s radom?

Međunarodni kazneni sudovi za bivšu Jugoslaviju i za Ruandu osnovani su rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, u kojem tijelu Ruska Federacija kao jedna od pet stalnih članica ima pravo da svojim vetom spriječi svaku odluku. Očito je da inicijativa za osnivanjem sličnoga suda rezolucijom Vijeća sigurnosti stoga ne bi prošla. Trenutačno postoji inicijativa da Opća skupština Ujedinjenih naroda „osnuje“ takav sud, no ona, na temelju čl. 10. Povelje UN-a ne može donositi obvezujuće odluke kao Vijeće sigurnosti, pa bi takav „sud“, čak i kad bi bio osnovan, bio tek političko rješenje, bez obveze za ijednu državu, pa tako ni za Rusku Federaciju, da prihvate njegovu nadležnost. S druge strane, nadležnost već postojećega stalnoga Međunarodnoga kaznenoga suda pokriva takve zločine, no njome nisu vezane ni Rusija, kao uostalom ni mnoge druge države, pa stoga nemaju ni obvezu da s njime surađuju. Dakako, nađe li se osoba optužena za zločine iz nadležnosti toga suda na području države stranke njegova „Rimskog statuta“, ona bi mogla biti predana Sudu, no vjerojatnost takvoga scenarija prilično je upitna. Osobno smatram da bi osnivanje jednog takvoga ad hoc suda bio neučinkovit, samo politički promašaj koji bi dodatno oslabio ionako još uvijek krhki autoritet Međunarodnoga kaznenoga suda i uopće međunarodnoga kaznenoga pravosuđa. 

Razgovarao: Marko Curać/HT

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Vijesti

Sveti Toma Akvinski o tome kako izbjeći zavist na društvenim mrežama

Published

on

Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima.

Gornja ilustracija: – Imam 1000 sljedbenika, a ti? – 80000. Stvarnost: – Mislila sam da će više ljudi doći!? – Ne, samo moji najbolji prijatelji!

Potreba za isključivanjem, odbacivanjem doslovno beskonačnog pomicanja i algoritamski odabranih feedova, sve je veći fenomen. Nije pretjerano reći da mnogi biraju digitalnu detoksikaciju, svjesni prekid od stalne gužve društvenih medija – ili čak potpuno povlačenje iz njih. Ovo nije samo hir, poput čišćenja sokovima ili povremenog posta; to je zdrav odgovor na stalni pritisak online savršenstva. Platforme društvenih medija, iako nude povezanost, također mogu njegovati osjećaj zavisti. Ali što kada bi postojao način za snalaženje u ovom digitalnom krajoliku bez podlijeganja ovom poroku?

Uđite u svetog Tomu Akvinskog, poznatog srednjovjekovnog filozofa i teologa. Njegovi bezvremenski uvidi iznenađujuće su relevantni kada je u pitanju razmišljanje o našim suvremenim borbama. Dok Akvinski nije mogao predvidjeti uspon društvenih medija, njegova razmišljanja o zavisti pružaju snažan okvir za navigaciju u usporednoj zamci koju te platforme mogu stvoriti.

Što je zavist i zašto je destruktivna?

Prema Akvincu, zavist je “tuga tuđeg dobra”. To nije samo ljubomora, koja je strah od gubitka nečega što posjedujete. Zavist je podmuklija emocija, gorčina koja se zagnoji kada vidimo sreću druge osobe. U doba društvenih medija, ova sreća može poprimiti mnoge oblike – prijateljeve savršene fotografije s odmora, kolegina nemilosrdna promaknuća na poslu, pažljivo osmišljena slika života koji se čini sretnim bez napora.

Akvinski nas podsjeća da je zavist razorna sila. To ne samo da izjeda našu vlastitu radost, već također sprječava našu sposobnost da cijenimo dobre stvari u vlastitom životu. Akvinski nadalje tvrdi da istinska sreća ne dolazi od uspoređivanja s drugima, već od življenja kreposnog života u skladu s Božjim planom.

Dakle, kako možemo primijeniti mudrost Akvinskog na svoje navike društvenih medija? Evo nekoliko strategija:

1. PAZITE ŠTO KONZUMIRATE

Uredite svoje feedove društvenih medija tako da budu poticajni i inspirativni. Prestanite pratiti račune koji stalno izazivaju zavist ili negativnost.

2. VJEŽBAJTE ZAHVALNOST

Prebacite fokus s onoga što vam nedostaje na ono što imate. Svaki dan odvojite vrijeme za razmišljanje o blagoslovima u svom životu, velikima i malima.

3. SLAVI USPJEH DRUGIH

Prava radost zbog tuđe sreće raspršuje zavist. Koristite društvene medije da čestitate i ohrabrite druge.

4. PRISJETITE SE “ODGOVARANE STVARNOSTI”

Društveni mediji su vrhunac, a ne stvarni život. Svatko se suočava s izazovima, čak i oni s naizgled savršenim online osobama.

5. USREDOTOČITE SE NA VLASTITI ŽIVOT

Uspoređivanje je kradljivac radosti. Postavite sebi ciljeve i težnje, neovisno o tome što drugi rade.

Društveni mediji mogu biti vrijedan alat za povezivanje i informacije – to je neporecivo. Ali primjenom bezvremenske mudrosti Akvinca na zavist, možemo koristiti ovaj digitalni prostor s većom sviješću i unutarnjim mirom. Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima. Usredotočujući se na svoj život, možemo pronaći istinsku sreću izvan filtrirane leće društvenih medija.

Daniel Esparza/Aletea ilustracija: Brightside

Continue Reading

Vijesti

Preminuo je Louis d’Alencourt ‘apostol posljednjih vremena’

Published

on

Louis d’Alencourt, francuski intelektualac, komunikolog, te kao katolik specijaliziran za eshatologiju, koji je detektirao sve simboličke tragove koji se odnose na kraj vremena, preminuo je. POČIVAO U MIRU!

Tekst o Autoru (samom sebi) s bloga Le grand Reveil – Révélations pour la fin des temps, (Veliko buđenje – Otkrivenje za posljednja vremena) prenosimo

slika: Gospa od La Salette.

Zovem se Louis d’Alencourt, rođen sam 1969., dakle 2012. imam 43 godine. Oženjen, otac obitelji, poslovni menadžer, oglašivač sam i radim u komunikacijskim profesijama od svoje 23 godine , uglavnom na čelu vlastitih struktura. Imao sam sve razloge da nastavim živjeti “ublaženi” mali život bez postavljanja previše pitanja i da uživam u životu. Osim toga…

Praktičan katolik, tradicionalističkog senzibiliteta, odgojen sam u okruženju u kojem sam naučen ne vjerovati “svijetu”, odnosno društvu koje ga okružuje, čije su ideje i način djelovanja sve više u suprotnosti s katoličkom mišlju i njezinim učenjem . Hvala Bogu, djetinjstvo i mladost sam sačuvao od štete koju danas nanose televizija i “elektronički” stil života (videoigre i slično).

To me nije spriječilo da se prihvatim računala čim sam počeo raditi (bilo je to 1989. godine), niti da pozdravim dolazak Interneta i očito budem redoviti korisnik. Čak sam bio jedan od preteča mobitela jer sam i prije dolaska mobitela već imao telefon u autu. Bilo je to doba Radiocoma 2000. ako se dobro sjećam.

No, kako nisam rođen s računalima i kako sam ih usvajao samo u radu, uvijek sam ih smatrao prije svega alatom za rad. Isto za Internet. Računalni i elektronički alati za mene nisu cilj nego sredstvo. Nijansa je važna jer nam omogućuje da stroju i njegovoj dominaciji nad čovjekom damo granice, također nam omogućuje da znamo da ne budemo previše ovisni o njemu, a prije svega da zadržimo “kontrolu”. Često sam sklon reći “nije stroj taj koja odlučuje, ja sam”.

Dovoljno je reći da računala koja se sama ažuriraju, nadjačavajući slobodnu volju svog vlasnika, odgovaraju stvarima koje me ljute. Da ne spominjem da zapravo ne znamo sve što navedeno računalo radi i prenosi…

Sve ovo samo da kažem da sam malo po malo, što sam bio stariji, to sam se više pitao o evoluciji sadašnjeg svijeta; kamo ide, Što se događa ? Odakle taj jaz između percipiranog svijeta, željenog svijeta i stvarnog svijeta? Kako objasniti da usprkos iznimnom životnom standardu zapadnjaka, čiji je potrošačko društvo najvidljiviji izlog, postoji i velika nelagoda? Sve se čini u redu, a ipak nešto nije u redu.

Uvijek su me zanimale politika i ekonomija. Moram razumjeti stvari i stoga dublje prodreti u određene teme. Budući da televizija ne dopušta da idete dublje, čitanje je najlakši i najpouzdaniji način.

Tako sam od prosječnog građanina s godinama postao ISTRAŽIVAČ. Filozof i istraživač. Točnije, istraživač političke filozofije.

Da biste razumjeli što se događa, morate pokušati znati donju stranu karata. Postoji službena i neslužbena povijest. Onaj pravi, onaj o kojem se ne uči u udžbenicima. Geopolitika. Tajne službe. Tajna društva. itd…

Kao istraživački alat, ne biste trebali početi s internetom, već s knjigama. Jedna knjiga vodi drugoj; autor, u svom argumentu, navodi druge knjige koje vas potiče znatiželja, i tako dalje. Zatim dovršavate svoja zapažanja putem Interneta. Nikad ne zaboravite da, ako vam se neka tema sviđa, morate je dalje istraživati ​​kroz knjige, a ne ostati na površnoj fazi, kao što je slučaj s audiovizualnim dokumentima i internetom.

A ono što sam otkrio bilo je zastrašujuće. Nakon 10 godina istraživanja i napornog rada, odabira, provjeravanja, razmišljanja, danas sam u mogućnosti odgovoriti na pitanja:

Za što ?
Gdje idemo ?
O kako da stignemo tamo?
Gotovo sa sigurnošću. Jedini element koji mi nedostaje, i to veliki, je kalendar: Kada?
Ali to je i najteže, i najtajnije.

Iza riječi “kraj vremena”, “apokalipsa” ili “kraj svijeta” moramo dati jasna objašnjenja, valjane argumente i konstruirano razmišljanje.

Danas više ne mogu šutjeti. Ovo znanje moram staviti u službu svojih bližnjih kako bih im pomogao da se pripreme za konačno rješenje koje se nazire. Razmišljao sam o pisanju knjige; ovaj projekt nije isključen, ali prvo krećem s ovim blogom čiji je cilj u naslovu: probudi se dok ne bude prekasno!

Tako ću ispuniti ulogu “apostola posljednjih vremena” o kojem je Gospa od La Salette govorila u svojoj poznatoj tajni (1846.) i koji će se pojaviti u vrijeme dolaska Antikrista: “Pozivam apostole posljednjih vremena, vjerne učenike Isusa Krista, koji su živjeli u preziru svijeta i samih sebe, u siromaštvu i poniznosti, u preziru i šutnji, u molitvi i mrtvljenju, u čistoći i u jedinstvu s Bogom, u patnji i neznanju svijetu. Vrijeme je da izađu i osvijetle zemlju. “.

Nažalost, ne uklapam se baš u opis, stoga riječ (budućnost) na početku ovog članka, jer težim biti dio toga i nadam se da ću pronaći milost i snagu potrebnu da to postignem.

Doista, vladavina Antikrista je blizu i sada je hitno prosvijetliti svoje suvremenike.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved