Connect with us

Vijesti

PROSLAVA 1140-te OBLJETNICE PRVOG MEĐUNARODNOG PRIZNANJA HRVATSKE DRŽAVE

Published

on

Spomen na 7. lipnja 879. kada je papa Ivan VIII, u pismima datiranim tim nadnevkom, blagoslovio hrvatski narod i njegovog legitimnog predstavnika kneza Branimira, te biskupa Teodozija, a koji događaj se smatra prvim međunarodnim priznanjem hrvatske države, svečano se proslavio u Ninu, u kolijevci hrvatske države-Kninu, te u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini.

Program proslave predstavljen je 29. svibnja u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu uz sudjelovanje dr. don  Slavka Kovačića, dr.don Antu Mateljana, prof. Renate Dobrić i Božene Grgić.

Sama proslava započela je 3. lipnja u Kninu, u crkvi Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta, krunicom Božjem Milosrđu u 15h, sv.Misom u večernjim satima, te posjetom Biskupiji i crkvi Sv. Marije u blizini koje je na ruševinama „pet crikvah“ pronađen kameni reljef Gospe iz IX st. koji se danas časti pod nazivom PRALIK GOSPE VELIKOG HRVATSKOG ZAVJETA.

Cilj ovog dijela programa bio je uprisutniti ulogu i važnost bl. Djevice Marije u povijesnom hodu hrvatskog naroda, kao njegove najvjernije odvjetnice i zagovornice. Nakon toga, manja grupa hodočasnika krenula je pješice preko Kistanja, Obrovca i Jasenica, do starohrvatskog gradića Nina u kojem se je pred 1140 godina dogodio „susret“ hrvatskog naroda sa Svetom Stolicom u Rimu i ulazak hrvatskog naroda u krilo katoličke crkve.

Svečanoj sv. Misi u Ninu 7. lipnja u 10h, prethodilo je cjelonoćno Euharistijsko klanjanje u crkvi sv. Anselma.

Sv. Misu je predslavio generalni vikar zadarske nadbiskupije mons. Josip  Lenkić u suslavlju sa župnikom župe sv. Anselma don Božom Barišićem, župnikom župe sv. Josipa iz Obrovca don Krešom Ćirkom i župnikom župe Gospe od zdravlja iz Podstrane  kod Splita don Nikolom Mikačićem čiji bend  duhovne glazbe „Dodir milosrđa“ je uzveličao slavlje.

 U svojoj homiliji  don Lenkić je pročitao dio pisma pape Ivana VIII. knezu Branimiru kao i dio propovijedi koju je papa Ivan Pavao II 30.travnja 1979. u spomen na 1100 obljetnicu Branimirove godine slavio na glavnom oltaru u bazilici sv. Petra u Rimu, na hrvatskom jeziku, sa hrvatskim biskupima, stotinama svećenika i oko 10-tak tisuća hodočasnika. Poruka upućena tada, od sada sv. Pape Ivana Pavla II, je da ustrajemo kao narod na putu snažnog svjedočenja i očuvanja  vjere u Isusa Krista, vjernosti katoličkoj crkvi i blaženoj Djevici Mariji te očuvanju obitelji, u potpunosti je aktualna i danas.

U Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, hodočasnicima iz Splita pridružila se je  grupa hodočasnika iz Zagreba,  Misionari Milosrdnog Isusa iz župe sv. Josipa u Zagrebu. Nakon krunice Božjem Milosrđu u 15h sv. Misu je predslavio generalni vikar Gospičko-senjske biskupije, mons. Marinko Miličević u suslavlju sa upraviteljem svetišta u Udbini don Josipom Šimatovićem, don Alojzijem Bavčevićem, pomoćnikom upravitelja Gospinog svetišta u Vepricu, te novoimenovanim kapelanom CHM u Udbini.  Članica zbora Gospe od Zdravlja iz Splita, Ivana Mogić svojim sjajnim sopranom zapjevala je hvalospjev Ave Maria i dotakla samo Nebo u srcima mnogih prisutnih. Sv. Misa je završena snažnom zajedničkom molitvom Ispovijesti vjere hrvata katolika.

Nakana ovogodišnjeg slavlja, kao i onog u posljednje dvije godine, kada je sv. Misu slavio biskup u miru mons. Mile Bogović, bila je molitva za slogu i jedinstvo hrvatskoga  naroda po zagovoru svetih mučenika.

Ovogodišnje slavlje organizirali su: Svetište crkve Hrvatskih mučnika, Župa sv. Anselma u Ninu i Franjevački samostan sv. Ante  u Kninu uz svesrdnu pomoć i podršku svojih suorganizatora :  Molitveng  saveza legije Srca Isusova i Srca Marijina i štovatelja Božjeg Milosrđa Splitsko-makarske nadbiskupije (B.G./Croativ.net)

Vijesti

Marinci testirali repliku oklopa iz kasnog brončanog doba. Utvrdilo se da je riječ o posljednjem kriku

Published

on

Iz Grčke nam ove godine dolaze brojne zanimljive vijesti iz područja arheologije. Jedna od njih vezana je uz inovativno testiranje prapovijesnog oklopa. Konkretan oklop ulazi među najstarije prilično cjelovito očuvane europske oklope – piše Sonja Kirchhoffer u Povijest.hr.

Oklop se datira u kasno brončano doba i s obzirom na to star je oko 3500 godina. Izrađen je od brončanih ploča koje su prekrivale veći dio tijela, a uključivao je i neobičnu kacigu s pločama na obrazima, koja je napravljena od veprove kljove. Kaciga je izrađena tako što su komadići kljova vepra bili pričvršćeni na kožnu podlogu. Ova je defenzivna oprema iskopana još 1960. godine u blizini sela Dendra u južnoj Grčkoj. U pitanju je lokalitet koji je doslovno udaljen nekoliko kilometara od Mikene, odnosno prijestolnice kralja Agamemnona. Od trenutka kada je oklop nađen javila se dilemna je li on korišten u borbama ili samo u ceremonijama.

Oklop i kaciga mikenskog ratnika. Fotografija: Fotografija: Andreas Flouris and Marija Marković, PLOS ONE, 2024, CC-BY 4.0 (Fotor editor. GoArt)

Kriteriji koje su morali zadovoljiti marinci

Istraživanje ovog naizgled nezgrapnog oklopa proveo je Andreas Flouris, profesor fiziologije na Sveučilištu u Tesaliji i njegov tim. U provođenju istraživanja angažirali su marince Helenskih oružanih snaga. Rezultati ovog nesvakidašnjeg istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS ONE, u svibnju 2024. Za potrebe istraživanja znanstvenici su angažirali 13 marinaca. Naravno, u pitanju su bili dobrovoljci koji su odgovarali postavljenim kriterijima. Marinci su morali biti odgovarajuće dobi, tjelesne težine i visine. Bili su to ljudi većinom u svojim tridesetim godinama života, što je bilo u skladu s opisima ratničke elite u Ilijadi. Kako su ti ratnici opisani kao visoki i impresivne pojavnosti – u izboru vojnika vodilo se računa da budu viši od tadašnjeg prosjeka i težine, ne bi li bili ujedno usklađeni s podacima prikupljenim iz mikenskih grobova ratničke elite. Bila je to okvirno visina od oko 170 centimetra i težina koja se kretala do nekih 80 kilograma

Tijekom eksperimenta marinci su bili odjeveni u naizgled nespretne replike tzv. Dendra oklopa i naoružani oružjem karakterističnim za brončano doba. Tako opremljeni uključeni su u unaprijed osmišljene simulacije borbi koje su smatraju karakterističnim za kasno brončano doba.

Kako rekonstruirati borbe u kasnom brončanom dobu?

Pravo je pitanje kako su te borbe izgledale i koliko ih je uopće moguće rekonstruirati. Znanstvenici okupljeni u ovoj studiji krenuli su od Homerove Ilijade koja daje prikaz Trojanskog rata. Iako je Ilijada zabilježena u željeznodobnom periodu ili preciznije u arhajskom razdoblju grčke povijesti, ona sadrži i ratne tehnike iz brončanodobnog perioda. Autori unutar ove studije su bili prilično rigorozni i odlučili su prihvatiti iz Ilijade samo ono što je već doista potvrđeno arheološkim nalazima. Tijekom 11 satne simulacije zaključeno je da ovaj oklop nije ograničavao nositelje, kao i da je bio podnošljiv u uvjetima jakog naprezanja. U simulaciji su marinci bili naoružani križnim mikenskim mačem, kopljem, ali i kamenjem srednje veličine. Najčešće su primjenjivali borbenu tehniku nazvanu “hit and run”, koja je zahtijevala visoku razinu angažiranosti. Prilikom brončanodobnog ratovanja najčešće su stradavali gornji udova, prsa i glava. Znanstvenici su tijekom simulacija vodila računa i o geografsko-klimatskim uvjetima na području Troje, kao i fizičkim obilježjima ondašnje populacije i koječemu drugom.

Kako napraviti vjerodostojno simulaciju?

Da bi simulacija bila što vjerodostojnija nastojali su se replicirati odgovarajući životni uvjeti. Područje Troje je u kasnom brončanom dobu bilo močvarno s relativno visokim temperaturama i visokom vlagom. Prema onome što znamo o ratovima u davnoj prošlosti oni su se vodili u ljepšem i toplijem dijelu godine. Procijenjeno je da je prosječna ljetna temperatura u vrijeme Trojanskog rata bila između 23 i 29 stupnjeva Celzija uz iznimno visoku vlagu. Dakle eksperiment je proveden u kontroliranim uvjetima, ali je tražio temeljitu pripremu istraživača. Ovo je eksperimentalno istraživanje provedeno tijekom 2019. godine. Svi su marinci prije sudjelovanja prošli obuku u taktikama ratovanja brončanodobnog vremena. Kada su došli na testiranje morali su ići na počinak u točno određeno vrijeme i isto tako u određeno vrijeme se dići. Naime, bitke su u to davno vrijeme, kako se procjenjuje, započinjale negdje oko 7 sati ujutro i trajale su do oko 18 sati navečer.

Procjena potrebnih kalorija

Uz sve to simulirana je i prehrana ratničke elite onog vremena. Procijenjeno je da je elitnim vojnicima trebalo malo više od 4440 kalorija dnevno. Njihovi su obroci podijeljeni na tri dijela: jutarnji, međuobrok i večeru. Vjeruje se da su 40 posto kalorija unosili ujutro, 10 kroz grickanje u pauzama i 50 posto tijekom večere. Doručak se u ratničke elite sastojao od suhog kruha, kozjeg sira, maslina i crnog vina. Međuobroci su bili slični doručku, samo tu nije bilo vina, ali se moglo naći meda dok se navečer jelo obilnije pa je uz sve navedeno na repertoaru bilo i mesa različitih životinja poput ovaca i koza.

Oklop je imao težinu od 18 kilograma, što je bilo manje od težine replike. Naime razlika u težini se pripisuje nedostaku određenih dijelova na originalu kao i oksidaciji. Tijekom eksperimenta provedena su razna laboratorijska mjerenja. Zapravo prehrana je zajedno s ispitivanjima tijelesnih funkcija pokazala da je visoka procjenjena količina kalorija doista odgovarala onoj potrebnoj. Nakon simulacije marinci su pokazivali umor uglavnom u gornjim dijelovima tijela, ali i stopalima. Ovo je defenzivno oružje bilo fleksibilno za upotrebu u borbi, ali i dovoljno jako da ratnika zaštiti od većine udaraca, pa se smatra da je imalo važnu ulogu u osvajačkim tendencijama Mikenjana. Bio je to posljednji tehnološki krik koji je nadmašio znatno skromniji oklop izrađen od brončanih ljuskica apliciranih na lan.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Continue Reading

Vijesti

Legenda o nastanku hrvatskoga grba

Published

on

Legenda kaže da je krajem 10. stoljeća, u ratu s Mlečanima, hrvatski kralj Stjepan Držislav zarobljen i odveden u Veneciju. Mletački dužd Petar II. Orseolo je čuo da hrvatski kralj dobro igra šah i izazvao ga je na 3 partije šaha.

Ako bi kralj pobijedio, dužd mu je jamčio slobodu. Prema legendi, Stjepan Držislav je pobijedio i pušten je iz tamnice da se vrati u Hrvatsku. Kao zahvalu za svoju slobodu odlučio je za svoj grb i grb Hrvatske odabrati šahovnicu – djelomično prenosimo sa stranice History of Croatia…

Freska iz 15. stoljeća s hrvatskim grbom

Naravno, ovo je samo legenda. Crveno-bijela šahovnica u Hrvatskoj se kao državni grb počela javljati tek u 15. stoljeću, a vjerojatno najvažniji dokument s hrvatskom šahovnicom je onaj u kojem hrvatsko plemstvo bira Ferdinanda I. Habsburškog za svog i hrvatskog kralja 1. siječnja 1527. Nakon što je 1526. u bitci kod Mohača poginuo posljednji ugarsko-hrvatski kralj Ludovik II. Jagelski.

Povelja iz 1527. kojom hrvatski velikaši biraju Ferdinanda I. Habsburškog za kralja

Postoji više tumačenja što znače bijela i crvena polja na grbu… Jedno od njih je da znače Bijelu i Crvenu Hrvatsku. Bijela Hrvatska bila je prapostojbina Hrvata na području današnje sjeverne Češke i južne Poljske do iza Karpata, a Crvena Hrvatska je današnja Hrvatska koju su Hrvati naselili početkom 7. stoljeća.

Ali postoji, prema istraživanjima skupine ruskih povjesničara, arheologa i etnologa, monografija Velikaya Horvatya, potpisana od povjesničara s Peterburškog sveučilišta, Aleksandra Mayorova s narativom o Velikoj (Crvenoj) Hrvatskoj. Knjiga je izdana 2006. godine i baca potpuno novo svjetlo na povijest Hrvata kao antičko-pontskog naroda, koji je kroz prvih par stoljeća pos. Kr., vodio Slavene do potpune emancipacije i velikog kraljevstva/carstva.

Postoje tumačenja da bijela polja označavaju mir, a crvena krv i rat, do toga da označavaju strane svijeta, bijela – zapad, crvena – jug, no ni jedna od ovi teza nije sa sigurnošću potvrđena. Kroz povijest se mijenjala boja početnog polja.

Smiješno je stoga, da današnji glavnostrujaški projugoslavenski ‘povjesničari’ (zajednički naziv – ‘istoričarske karleuše’ – uz ispriku J.K.-i)… hrvatski grb svode na neke, tek epizodne reminiscencije 20. stoljeća…

Continue Reading

Vijesti

“Uključi Boga u svoj život i naći ćeš ga …”

Published

on

Mario Žuvela ima jednu nadahnutu, ‘strelovitu’ molitvu/misao, koju dijelimo s vama.

Ima nešto u tome kad Boga uključiš u svoj svakodnevni život. Dobivaš bolji život.

Dublje odnose. Snažnija iskustva. Sve postaje nekako smislenije. Ne nestaju svi tvoji problemi preko noći, ali se preko noći pronalaze rješenja za njih. Jer ih tražiš s Bogom.

Jer pitaš Boga za savjet. U molitvi. U čitanju Svetoga pisma. U osluškivanju vlastitoga srca. 

Mario Žuvela

Dobro jutro. Kreni jutros s Isusom u novi dan i sve će biti lakše!

Pripremaio: don S. Lončar

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved