Connect with us

Vijesti

Resslera je lakše zamisliti u svjetonazorsko-političkoj vezi sa Stierom nego sa Šeksom i Plenkovićem

Published

on

Kako brzo čeliči taj slobodarski, bruxelleski zrak!? Karlo Ressler, tridesetgodišnji HDZ-ov vunderkind, kojega je Andrej Plenković izvukao iz stranačkog dječjeg vrtića i postavio za nositelja HDZ-ove liste na izborima za EU parlament, jedva da je tamo proveo pola godine, a već ga njegov politički tvorac ne može prepoznati.

Ressler je dugo godina svoja politička znanja upijao najprije kao asistent, a onda i savjetnik Plenkoviću, da bi se sada od njega, baš u njemu presudnim trenucima, ne samo ogradio nego i odbio stati iza njega. Na bruxelleskom jeziku to je zvučalo ovako – “nitko od kandidata neće imati a priori bianco podršku ni od koga”. Taj Resslerov “a priori bianco”, i kad su političari u pitanju, ne može se drukčije doživjeti doli nemoralnim bez obzira na to što će to mnogi stranački oporbenjaci pozdraviti kao “makijavelistički”. No, u situaciji kada Plenković i njemu još uvijek vjeran vrh stranke i nakon novog teškog izbornog poraza i dalje glumi noja, mnogi će Resslerov čin radije doživjeti kao stavljanje ljute trave na ljutu ranu.

Taj zanimljivi istup s bruxelleske distance prvo ćemo logično povezati s Vladimirom Šeksom, koji je prije nekoliko tjedana Plenkovića već bio upozorio da će eventualni poraz Kolinde Grabar-Kitarović biti njegov poraz. Šeks, koji je kompleksna osoba i nemoguće je procijeniti kada se on iz podupiratelja pretvara u kritičara, pa i rušitelja aktualnog stranačkog lidera, voli Karla Resslera, posinka, kao da mu je biološki sin, pa će mnogi pomisliti da Karlo ne bi pokrenuo akciju bez konzultacija sa Šeksom.

Opet, logično, Resslera se povezuje s Davorom Ivom Stierom, koji mu je bio profesor na političkoj akademiji, a i blizak po konzervativizmu i pripadnosti katoličkim udrugama. Po tome je Karla lakše zamisliti u svjetonazorskoj i političkoj vezi sa Stierom nego sa Šeksom i Plenkovićem. A možda je Ressleru snagu jednostavno dala činjenica da će pet godina provesti u Bruxellesu, na velikoj plaći, te da će njegov mandat trajati dulje od Plenkovićeva. Prije četiri godine Plenković, Stier, Šeks i Ressler bili su jednodušni, a Plenković je učinio isto, pa i gore Tomislavu Karamarku, nego sada Resler njemu. Od tada svi rado citiraju tu Plenkovićevu izjavu s općeg sabora HDZ-a da “stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana”.

Uz pomoć Šeksa i Milijana Brkića Vase, politička sudbina Karamarka bila je brzo odlučena, a Plenković je hitro, bez protukandidata u zadnji čas pred parlamentarne izbore jednostavno prenesen iz Bruxellesa na čelo HDZ-a. Ta je transakcija omogućila još jedan HDZ-ov dolazak na vlast. Četiri godine poslije, jasno je da ovaj Plenković ne želi dopustiti akciju poput one koju je sam poduzeo. Bez obzira na to što je onaj Plenković bolje vidio od ovoga današnjeg. Onaj mlađi Plenković tada je na HDZ-ovu saboru sve upozorio da se na svim izborima održanima u posljednje tri godine pojavila neka treća opcija koja je privukla veliki broj birača.

“Vodimo računa o stvaranju potencijalnih alternativnih opcija na desnom centru”, rekao je kolegama. Ovdje, dakle, imamo potvrdu da je onaj mlađi Plenković točno detektirao ono što sada razbija moć starijeg Plenkovića. Koji je provodio politiku kojom je ojačao alternativnu desnu opciju, a svejedno želi zadržati satus quo. Kada bi se stari Plenković posavjetovao sa samim sobom otprije četiri godine, vjerojatno bi i sam došao do zaključka kritičara, da HDZ ne može funkcionirati bez svoje desne komponente.

Odnosno, može, ali će od birača dobiti 20 posto, a možda i manje glasova. Realisti će reći da u HDZ-u vlada kukavički duh te da nema tko pokrenuti raščišćavanje. Protukandidati su slabi, a u vrhu ionako nitko nikomu ne vjeruje. Oni optimističniji računaju, pak, na iskonski instinkt HDZ-ovaca za preživljavanje, koji će ih natjerati da se na vrijeme okupe oko jednog zajedničkog kandidata te da će pritisnuti šefa da unutarstranački izbori budu prije parlamentarnih. Imaju li oporbenjaci tu snagu, bit će jasno u roku od nekoliko tjedana.

Ne dogodi li se to, scenarij je predvidiv – HDZ će izgubiti vlast, a Škorina politička platforma dobiti ozbiljan broj mandata. Za Plenkovića je otežavajući faktor to što će ga sljedećih šest mjeseci zanimati isključivo predsjedavanje EU i pripadajuće manifestacije. Za njega je jedini pravi posao EU posao, a sve je drugo posao niže razine. To se vidi i iz njegove izjave u intervjuu Večernjem kada je, upitan o Macronu, izjavio da je Macronovo upozoravanje na slabosti Europe – put prema mijenjanju nabolje. Takvu širinu u Hrvatskoj Plenković nema jer svako upozoravanje na slabosti njega, HDZ-a i Vlade vidi kao put izdaje. Plenković iz 2020. oštro će se suprotstaviti Plenkoviću iz 2016.

Davor Ivanković / Večernji list

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved