Connect with us

Društvo

„S margine političkoga spektra“ – Nešto je trulo u Lijepoj Našoj

Published

on

Slika 1. Srpski civili s automatskim oružjem 1990. (foto: Željko Sinobad)

Sabor je izglasao Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata i tako izjednačio agresora i žrtvu. Da je to tako lako je zaključiti  jer su Zakon podržali i oni koji su dokazani neprijatelji hrvatske države (SNV, Documenta, SDP i nova ljevica). Zakon je izglasan sa 128 glasova “za” pa je jasno da su za njega glasali HDZ izdajnici i protivnici hrvatske države. Zakon omogućava onima koji su rušili Hrvatsku, ubijali, silovali i pljačkali narod da dobiju naknadu jer ne postoji registar agresora. Treba naglasiti da u takozvanoj Krajini nije bilo civila, svi su bili uključeni u rušenje RH. Svi su bili naoružani, ne vjerujete pa pogledajte slike seoskih straža 1990. i 1991. (vidi slike srpskih civila s automatima na cestovnim barikadama, foto: Željko Sinobad kolovoz 1990. godine). Dosadašnja praksa pokazala je da je pobunjenicima (rušiteljima domova, onima koji su pljačkali, onima koji su pucali, ubijali i prokazivali) vrijeme provedeno u neprijateljskim postrojbama priznato u radni staž, kao i vrijeme provedeno u Australiji i drugdje. Nitko ne će istražiti i objaviti koliko je četnika-zločinaca dobilo hrvatsku mirovinu, koliko ih radi u MUP-u i drugim institucijama. Jasno je da će temeljem Medvedova i Plenkovićeva zakona takozvani srpski “civili” dobiti naknadu za rušenje RH, za pljačku, ubijanje i silovanje. Zar se i danas slobodno ne šeću po Hrvatskoj i ne rugaju svojim žrtvama.

Malo je bio zakon o oprostu pa im još treba platiti za ubijanje, silovanje, pljačkanje, paljenje itd. Zar nije porazno kada žrtva sretne svog mučitelja iz logora u uniformi hrvatskog policajca? To je nenormalno, sramotno i veleizdajnički!

Zakon o civilnim stradalnicima rata podijelio je branitelje pa su pale teške riječi. Peta kolona, četnici i mrzitelji Hrvatske države su oduševljeni svađom branitelja.

 Još u veljači ove godine Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata RH, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Savez udruga branitelja radnika Republike Hrvatske usprotivili su se izglasavanju Zakona. “Obeštećenje i zaštita civilnih žrtava svakako je hvale vrijedan, human pa i nužan čin Republike Hrvatske, no postoji li sustav, službe ili institucije koje posjeduju popise ili pravovaljane informacije o pripadnicima agresorske vojske, paravojnih formacija, mobiliziranima ili pomagačima u agresiji na Republiku Hrvatsku?”, upitali su.

 Budući da je HDZ imao dovoljno ruku za usvajanje zakon njegov koalicijski partner SDSS je bio suzdržan pri izglasavanju! To je još jedan od Pupovčevih igrokaza. Oni koji su tužakali R. Hrvatsku, lagali i podmetali (SNV, Documenta) su podržali Zakon pa je jasno da on prvenstveno služi za naknade pobunjenim četnicima. 

 Treba podsjetiti da je Documenta dan uoči proslave pobjedonosne vojne operacije Oluja 2017. godine podnijela kaznenu prijavu za navodne ratne zločine počinjene u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima (tada u općini Orlić, a danas Biskupiji) 5., 6. i 8 kolovoza 1995. godine.

Vesna Teršelič (Documenta) tvdi da je službeni broj poginulih 9.333, ali da je Documenta u svojim istraživanjima došla do 20.197 registriranih žrtava. Zakon je prilika da se prikupe podaci i objavi službeni broj ubijenih! U tom grmu leži zec!

Slika 2. Preslik naknadno priznatog radnog staža (foto: braniteljska udruga)

Ministarstvo branitelja kojeg vodi Tomo Medved je Zakonom izjednačilo žrtvu i agresora: “Gospodo, dok niste osigurali sve alate, a to je prvenstveno Registar agresora, pobunjenika i pomagača kojim ćete ih potpuno isključiti iz mogućnosti da koriste prava ovog zakona, upravo vi ste oni koji izjednačavaju žrtvu i agresora, a to je nedopustivo! Kao što je nedopustivo da se s najviših instanci beskrupulozno napadaju i vrijeđaju oni koji hrvatsku javnost upozoravaju na ovaj katastrofalan propust vladajućih”, poručili su vladajućima, predlagateljima Zakona, iz udruge Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara.

Iz braniteljske udruge su pokazali preslik radne knjižice pripadnika „krajinske milicije“ u Vukovaru, dakle osobe koja je sudjelovala u napadu na Vukovar i kojoj je to vrijeme (od 17.10.1991. do 29.7.1997.) priznato u naknadno priznat radni staž od strane HZMO-a.

Slika 3. Civili teroristi – Vodstvo SDS-a (foto: Muzej Domovinskog rata)

Neki branitelji su postupak Ministra i Ministarstva branitelja nazvali veleizdajom. Zamjeraju mu (Hrvatski tjednik):

  1. Uklonio spomenik poginulim HOS-ovcima, lagao da će ukloniti spomenike četnicima
  2. Klanja se pojedinačnim srpskim kolateralnim civilnim žrtvama u Oluji
  3. Bježi od komemoracije za 814 hrvatskih žrtava pokolj na Jazovki, i odlazi u Brezovicu
  4. Na križevima pri ukopu stavlja natpis „žrtve poslijeratnoga razdoblja“ i skriva da su žrtve Hrvati, a koljači partizani
  5. Financira partizanske udruge, šalje izaslanike na njihove skupove, uskratio pomoć hrvatskim udrugama koje istražuju partizanske zločine.
  6. Zapošljava pripadnike agresorske vojske ili bivše pripadnike JNA, a otpušta branitelje
  7. Omogućio Zakon po kojem će i agresori imati proračunska primanja.

Nažalost, sve je točno!

Žalosno je da hrvatski branitelj ministar Tomo Medved ne razumije da svojim postupcima ponižava svoje kolege branitelje i da su njegovi postupci zaista štetni i sramotni.

Rehabilitirano četništvo

Mediji javljaju: Ono što se već neko vrijeme najavljivalo dobilo je i svoj pravni epilog krajem lipnja. Tada je, naime, Viši sud u Beogradu rehabilitirao četničkog vojvodu Dragutina Keserovića kojeg su komunisti 1945. osudili na smrt strijeljanjem. Drugi svjetski rat dočekao je kao major u Jugoslavenskoj vojsci!

Na rehabilitaciju Keserovića reagirao je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov koji je u priopćenju izrazio “duboku zabrinutost povodom nastavka revizionističkih procesa sudskim putem u Republici Srbiji”.

Četničkih vođa Momčilo Đujić u Zemunu je nedavno dobio ulicu.

Hrvatska diplomacija se nije oglasila, a i ne će. Uskoro će hrvatski političari pričati kako je Srbija s rehabilitacijom četništva napravila novi iskorak prema EU članstvu.

Srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin je na stranačkom skupu pozvao na objedinjavanje “srpskog sveta” promovirajući zamisli da među Srbima ne bi trebalo biti državnih granica (znači velika Srbija).

“Da bi ‘srpski svijet’ nastao, Srbija mora biti ekonomski uspješna, dobro vođena, imati vojsku koja je u stanju sačuvati i nju i Srbe gdje god živjeli. Da bismo sačuvali takvu Srbiju moramo učiniti sve da se politika Aleksandra Vučića nastavi”, kazao je Vulin na skupu kojemu je nazočio i srbijanski predsjednik.

Na ovu izjavu reagirali su iz Sarajeva i Podgorice ali ne i iz Zagreba jer Zagreb podržava provođenje Memoranduma 2. Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman je zauzet vježbanjem recitacija ruske poezije pa se nije oglasio. Mediji javljaju: da se nije oglasio ni hrvatski veleposlanik u Beogradu Hidajet Hido Biščević, kojem su – kako neslužbeno doznajemo – zabranjeni javni istupi. 

Radost na takozvanoj desnici izazvala je ostavka Škore

Škoro dao neopozivu ostavku, razlog nepoznat. Ostavci su se najviše obradovali veliki “Hrvateki”.

Kaže jedan veliki Hrvatek: Ovo je početak kraja Domovinskog pokreta, Škoro se nije držao dogovora s nama…

“Izgubio je dobivene predsjedničke izbore, on zna zašto. Nakon toga, za parlamentarne izbore – kampanja koju je vodio je bila takva da se moglo očekivati od 25 do 30 mjesta u Hrvatskom saboru, ali to nije ostvario…”

“U to doba, upao je Škoro da bi išao u predsjedničku kampanju. U to doba, tražio je podršku od nas – platforme Hrvatskih suverenista jer je znao da bez toga neće moći ništa napraviti. Mi smo se tada dogovorili da ćemo im dati podršku, a da on nas podrži u parlamentarnim izborima. On se, nažalost, nije držao tog dogovora”.

“Javna je tajna, kaže, da se HDZ najviše bojao platforme Hrvatskih suverenista nakon europarlamentarnih izbora. “Oni su radili sve što su mogli da se ta ideja ne razvije na pravi način. U to je upao i Škoro pa je cijeli dio uzeo na sebe i – nažalost – nije napravio ono što treba napraviti”.

“Škorina ostavka je završni čin neuspjele obmane hrvatske javnosti!”

“’Nadam se da će Domovinski pokret propasti”.

Izjave ne pokazuju realnost već egomaniju!

Škoro je u hrvatskoj politici amater pa je napravio niz gafova ali “veliki” oporbeni Hrvateki zaboravljaju koliko su oni doprinijeli njegovu (ali i svom) neuspjehu. Škoro je imao loše savjetnike, oko njega su bili gubitnici, prebjezi pa i oni koji su sa Savom Štrbcem pisali optužnice hrvatskim generalima i hrvatskoj državi (nekadašnji članovi HHO-a). “Veliki” oporbeni Hrvateki zaboravljaju što se događalo prije Škorina ulaska u politiku, zaboravljaju svoje neuspjehe. Treba ih podsjetiti da je u Hrvatskoj bilo 12 (dvanaest) pravaških stranaka i da je svaka vukla na svoju stranu pa nisu polučili skoro nikakav rezultat. Pitanje za “velike” oporbene Hrvateke: Gdje su te pravaške stranke (12) na političkoj sceni Hrvatske danas?  Koliko ste glasova dobili na prošlim izborima budući da ste više godina aktivni u politici? Koliko ste pridonijeli neuspjesima Škore (pored njegovih velikih grješaka)?

“Velikim” oporbenim Hrvatekima nije jasno da se neokomunistička vlast koja danas vodi Hrvatsku može pobjediti samo zajedničkim nastupom takozvane desnice. Iz takozvanog desnog spektra najvljeno je osnivanje nove političke (nazovi desne) stranke jer ima malo takozvanih desničarskih stranaka pa treba popuniti veliku prazninu.

Znaju li “veliki” oporbeni Hrvateki zašto su nestali Neovisni za Hrvatsku?

Slika 4. Neovisni za Hrvatsku

Dva Hrvateka, a četiri političke stranke!

Izrečene kritike i mišljenja na račun dr. Miroslava Škore više govore o kritičarima nego o Škori. Vidi se koliko su kritičari (ne svi) jadni kao ljudi, licemjerni, zlobni, zli i nezreli. Začuđujuće je da sestra Miroslava Škore ne zna kako stupiti u kontakt s bratom, ne zna gdje Miroslav stanuje, ne zna e-mail adresu, ne zna broj mobitela pa ne zna zašto je dao ostavku. Ljudi pomognite sestre da dođe do broja mobitela ili adrese stanovanja da ga može pitati o razlozima ostavke. Svašta! Kakvu nam poruku šalje sestra Miroslava Škore?

Obnova Zagreba

Obnova Zagreba nakon potresa kasni, obnova škola kasni, žičara ne radi, a nova zagrebačka vlast postavlja donatore na mjesta kumeka. Sve po pravilima, zakonima koji se mogu dvojako tumačiti. Nešto je trulo u Lijepoj Našoj!

Najbolja definicija revolucije, koju sam čuo, glasi: Sve treba promijeniti tako da sve ostane isto! Sjaši Kurta da uzjaše Murta, a račun će da plati raja.

Intelektualac Ivica Šola piše: ‘Konačno smo saznali zašto je projekt multikulturalizma propao. Kriv je Edo Pezzi’

“A onoj mladoj novinarki koja je Pezzija u jednom dnevnom listu jedna od prvih nazvala rasistom (sada sam ja i seksist), preporučujem da se, budući da je vruće vrijeme, prošeta lakše odjevena pojedinim dijelovima Birminghama ili Londona, svejedno, pa se na licu mjesta uvjeri o onome što je „rasist“ Edo Pezzi tek usput (!) spomenuo, analizirajući finale, a puritanci u medijima od te jedne rečenice koja je točna, iskonstruirali nepostojeći problem „rasizma“. Nakon te šetnje, neka ova dama ponovno sjedne za tipkovnicu i možda će promijeniti mišljenje o Pezzijevoj „rasističkoj izjavi“.

Multikulturalizam nije propao, on zapravo nikada nije niti zaživio. To je napisao jedan od najvećih sociologa današnjice, pokojni Zygmunt Bauman kojeg sažimljem: To što su nazivali multikulturalizam bio je multikomunitarizam, gdje ljudi nisu živjeli jedni s drugima, već jedni pored drugih, ne želeći se integrirati. Inače, i Bauman je iz komunističke Poljske kao Židov imigrirao u Englesku i dao svoj ogroman doprinos toj kulturi.”

U Hrvatskom tjedniku Prijatelj iz Dežele piše: Ovo je kraj normalne EU!

Između ostaloga piše (citat): “Vera Jurova, Ursula von der Leyen i još nekolicina članova najužega vodstva u svojim biografijama imaju mrlje koje ništa ne može isprati. Tako se priča o krivotvorenju doktorske disertacije predsjednice EK čini doslovno nevjerojatnom, ali je istinita. Pogledajmo izbliza. Godine 2015. lovci na plagijate pregledali su njezinu doktorsku disertaciju iz 1991. Otkrili su da je čak 43,5 posto kopirano s drugog mjesta, a u 23 slučaja čak su korišteni citati koji nisu potvrđivali tvrdnje na koje su se pozivali. Djelo je stoga označeno kao nedvosmisleni plagijarizam”

Jest vruće brale ali ovo ludilo nije zbog vrućine!

Dr. Marko Jukić

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved