Connect with us

Društvo

„ S margine političkoga spektra“ – Novi kolegij na Filozofskom, sramotno i strašno!

Published

on

Došlo je ljeto, zvizdan udario u šufit pa su ludi još luđi, a „sveznadari“ opustili kočnice pa dijele lekcije, postizborno trguju i misle da su Mesija. „Genijalci“ su sada na potezu (vlasti) i svjedočit ćemo njihovoj „genijalnosti“ pretakanja iz šupljega u prazno. Račune ćemo platiti  mi (naknadno), kao i do sada. Platit ćemo sve njihove promašaje, njihov egzibicionizam i njihovu „genijalnost“. Hrvateki su oduševljeni jer stižu promjene, sjašio je Kurta pa uzjašio Murta i ništa se bitno nije promijenilo. Sve će biti kao i do sada: uhljebljenje, nepotizam, korupcija i prodavanje boze pa će Hrvateki ubrzo zaključiti da su opet namagarčeni.

Veliki sinjski “stručnjak” o domovima zdravlja: “U rasulu su, građani nemaju zdravstvene usluge na razini na kojoj bi trebale biti. Liječnici nam odlaze. Splitsko-dalmatinska županija je uništila zdravstvene usluge, a Šimundić se poziva na abortuse kada ljekarne imaju utjecaj na takve odluke kao što i ja imam na lansiranje NASA-ine rakete u SAD-u”.

Najlakše je lupetati! Za lupetanje dobije se saborska plaća, a odgovornosti nema.  Ne brinite, ne će “sveznadar” tijekom svog mandata rješiti pitanje domova zdravlja, sve će ostati kao i do sada.

Superego s Pantovčaka opet po svome: vrijeđa, proziva i lupeta. Raja se zabavlja ali i pita: Je li to razina predsjednika države? Zašto nije izvršio reforme tijekom svog mandata kada je tako pametan i pošten? Raja čeka nastavak predsjedničkog igrokaza i bira stranu ne shvaćajući pozadinu (obezvrjeđivanje državnih i lokalnih funkcija, slabljenje državnih institucija, brisanje hrvatskog identiteta te nastavak komunističke vladavine). 

Premijer “Superman” nastavlja pričati o velikoj pobjedi HDZ-a. Tu “pobjedu” drugi ne vide. Oni koji nisu protiv hrvatske države već gledaju realno zaključuju da se radi o porazu HDZ-a i druga Supermana te izdaji nacionalnih interesa. Drug Superman je uspio razjediniti domoljubni korpus te navesti domoljube na neprincipijelne koalicije (kao primjer možemo navesti Vukovar). Na taj način drug Superman slabi Hrvatsku, vrijeđa branitelje i istinske domoljube. Drug Superman nastavlja svoju izdajničku (podaničku) politiku jer ne mijenja izborni zakon, jer ne provodi reforme (pravosuđa, zdravstva, državne i lokalne uprave itd.) pa na taj način uništava Hrvatsku. Njemu je najvažnija vlast i za to će žrtovati sve, i ljude pojedinačno i Hrvatsku u cjelini. Žetončići, uhljebi i izdajnici svih vrsta i boja mu osiguravaju vlast i to naplaćuju položajem u društvu i obnašanju vlasti.

Drug Superman će “Zakonom o civilnim stradalnicima iz Domovinskoga rata” nagraditi agresore na Republiku Hrvatsku, nagraditi one koji su digli oružanu pobunu, izvršili etničko čišćenje, pljačkali i palili sela diljem Hrvatske. Procjena je da će više od 8.000 osoba dobijati po 3.400 kuna za rušenje Republike Hrvatske. Zakon je rezultat koalicije HDZ-a i SDSS-a (stranke koja je sljednica terorističkog SDS-a koji je organizirao oružanu pobunu, predvodio ubojstva i etničko čišćenje te rušio sela i gradove). Sramotno, jadno i izdajničko ponašanje vladajućeg HDZ-a.

Profesor dr. Zoran Vatavuk podnio je neopozivu ostavku na mjesto v. d. Ravnatelja KBC-a Sestre Milosrdnice i na taj način dao na znanje ministru Viliju Berošu da je njegovo ponašanje sramotno i uvredljivo. 

Budući da je u tijeku natječaj za izbor novog ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice ministar Beroš je kompromitirao natječaj jer je primio profesoricu Dijana Zadravec na razgovor. Ona se natječe za funkciju ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice.

Ministar se davno prije trebao uključiti u raščišćavanje stanja u KBC-u Sestre milosrdnice i ne dozvoliti blaćenje ustanove i pojedinaca. Mogao je davno prije formirati istražno povjerenstvo da ispita navode spomenute doktorice. Ulica i pristrani neprofesionalni te neetični mediji ne mogu rješavati pitanja KBC-a Sestre milosrdnice kao ni drugih institucije. Ministar Beroš nije smio, u ovom času, primiti profesoricu Zadravec na razgovor, valjda ima i drugih djelatnika ministarstva koji su je mogli primiti i saslušati. Ako članovi inspekcije, više povjerenstava, ne potvrde navode profesorice Zadravec postavlja se pitanje može li ona i dalje raditi u KBC-u Sestre milosrdnice.

U Zagrebu je metla platforme Možemo po kratkom postupku pomela neke s funkcija pa sada neki kažu da je to legalno, a drugi da je to u suprotnosti sa zakonom. Zaista imamo idiotske zakone! Zahvaljujući idiotskim zakonima ni obnova grada Zagreba ne može krenuti pravim i mogućim tempom.  Novine pišu da je drug Tomašević srezao vozni park s 146 na 44 vozila. Bravo (ako je to istina)!

Filozofski fakultet u Zagrebu (poznat po svojim antihrvatskim aktivistima) organizira novi kolegij: “Hrvatska radikalna desnica (1989. – 2019.)”. Nositelj kolegija je Ivo Goldstein, a izvođač će biti znanstveni suradnik Velimir Veselinović.

“Ustašonostalgija?

Kolegij predstavlja ideološku konceptualizaciju politike desnoga spektra, a poglavito desnoga radikalizma. Nakon uvodnog pojmovnog dijela, kolegij će sadržajno obuhvatiti analizu politike povijesti Hrvatske demokratske zajednice te pravaškog pokreta. Pravaštvu, kao izričaju desnog radikalizma i populizma daje se posebna pozornost analizom politike HSP-a pod Paragom i Đapićem te ostalih pravaških stranaka. Sadržaj kolegija obuhvaća i analizu “ustašonostalgije” kojoj, prema opisu predmeta, pripada i obilježavanje bleiburške tragedije.”

Sramotno za Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, sramotno za Sveučilište u Zagrebu, sramotno za Filozofski fakultet i ostale.  Taj kolegij će vjerojatno imati ulogu komunističkog Agitpropa. Znanstvenu i stručnu ulogu ne može imati jer ne postoji vremenski odmak (što je nužno).

Nema sumnje da će to biti kolegij mržnje prema hrvatskim domoljubima i hrvatskoj državi.

Ivo Goldstein je sramota za Filozofski fakultet i za povijesnu znanost. Treba pročitati mišljenje ozbiljnih povjesničara (npr. Vladimira Geigera) o njegovoj skribomaniji.

Ljetno ludilo je počelo: Superego s Pantovčaka najavljuje nove okršaje “Ovo je bio početak postupka, ovo je bila farsa, procedura počinje tek sada slanjem prijedloga predsjednika Saboru. Dio zastupnika učiniti će sve da ona ne postane predsjednica Vrhovnog suda, ni to neće proći. Moguće je da jedno vrijeme budemo bez legitimnog predsjednika Vrhovnog suda. To je nezgodnije nego da nema predsjednika sabora, predsjednika Vrhovnog suda će birati kao rezultat njihovog internog dogovora, a ja sam protiv toga, zalažem se za neovisnost pravosuđa. Moje namjere su dobre, takvi kandidat ne prolaze, već oni koji krkaju ribu i janjetinu s partnerima na selu, dok sam ja predsjednik neće to biti normalno”. Bumo vidjeli…

Danas su u Zagrebu marširali takozvani antifašisti. Trube o nekom ustanku (koji se nije dogodio) 22. lipnja 1941. godine. Još se nisu ispričali obiteljima nevinih žrtava koje su ubili, nisu se ispričali za otetu imovinu niti za dugogodišnju komunističku torturu (1945. – 1990.).

Umjesto demokracije diktatura

U Europskom parlamentu će drug Predrag Fred Matić podnijeti Izvješće o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU u kontestu zdravlja žena.

Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost. Izvjestitelj: Predrag Fred Matić

Matićev izvještaj u EP navodi: Pobačaj proglasiti ‘ljudskim pravom’, učiniti besplatnim, ukinuti priziv savjesti za liječnike i druge zdravstvene radnike…

Pandemija covid-19 ne posustaje, medija javljaju o pogoršanju epidemiološke slike u Portugalu i Moskvi…

Šestero djece jučer je zbog opijanja završilo u Dječjoj bolnici u Klaićevoj. Najmlađi je popio litru votke!

Sačuvaj nas Bože od Goldsteina, Freda i njima sličnima. Bog zna što nas još čeka.

Dr. Marko Jukić

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved