Connect with us

Društvo

„S margine poltičkoga spektra“ – Podrška profesorici Markotić

Published

on

Što gledaš trun u oku brata svoga, a brvna u oku svome ne opažaš!“

Cijepljenje gospođe Markotić od 84,5 godina je uznemirilo duhove. Na stražnje noge se digli dežurni komentatori, narikače, oporbeni uhljebi, dežurni znanstvenik iz Njemačke-inače ratni dezerter, portali, novinari i anonimni komenatori na društvenim, mrežama. Sva ta sila „moralnih veritikala“ napala je profesoricu Markotić, zatražila njenju ostavku ili smjenu, optužila je za nepotizam, za neetično ponašanje itd.

Profesoricu Markotić je koleteralna žrtva jer preko nje se napada Katolička crkva, HDZ-ova Vlada i Stožer kojega je Vlada formirala. Iskazana je silna mržnja prema profesorici, Vladi, Stožeru i pojedincima (vidjeti izjave i natpise znanih i anonimnih).

Treba jasno kazati da je profesorica Markotić opravdano cijepila svoju majku jer ona spada u ugroženu skupinu (profesorica je objasnila pa nije potrebno ponavljati). Da nije cijepila svoju majku koja spada u rizičnu skupinu bila bi loša kći i loša liječnica!

Što je zasmetalo dežurnim kritičarima, mrziteljima hrvatske države i mrziteljima Katoličke crkve, jest sudjelovanje profesorice Markotić na misi za Stepinčevo. Objavili su da je pred katedralom držala govor što je podvala i laž koju bi novinarsko društvo trebalo sankcionirati jer je neprofesionalno i neetično. Novinari koji se pozivaju na profesionalizam i etiku nisu osudili takvo ponašanje. Jedan portal je objavio montaže koje pokazuje profesoricu kao crkvanog dužnosnika s pastirskim štapom što je ispod svake kritike, neprofesionalne i neetične. Navedeno pokazuje da je razina novinarstva u Hrvatskoj na dnu (neprofesionalna, moralna kaljuža)!

Zamisli koja je to drskost, profesorica Markotić se usudila doći na Stepinčevo na misu ispred katedrale u Zagrebu, usudila se javno pokazati kao vjernica (što nikada nije krila), usudila se pročitati poruku vjernika bez maske. To je ono što novinarskim (a i drugim) hijenama smeta.

Napadi na profesoricu je ustvari napad na Katoličku crkvu i na vladajuću stranku HDZ.

Osim portala i novinara svoje mišljenje, osude, izrazile su dežurne narikače, dežurni politički analitičari, dežurni znanstvenik iz Njamačke (inače ratni dezerter) i sila anonimnih bjednika s lažnim profilima na društvenim mrežama. Velik broj tih objava nema veze s mozgom, a jedan dio je nedopustivi govor mržnje.

Narikače, kradljivci referenduma, negatori komunističkih zločina, mrzitelji hrvatske države, saborski uhljebi, zaboravni političari koji su zaboravili svoj kurikul, bolesni anonimci na društvenim mrežama iskoristili su priliku da izraze svoju mržnju.

„Moralne vertikale“ traže da profesorica podnese ostavku, da je smjene, moraliziraju, pričaju o kodeksu medicinske etike o kojoj pojma nemaju. Kako moralna osoba može veličati komunističke zločine i komunističkog zločinca kojeg su međunarodni stručnjaci svrstali među 10 najvećih ubojica dvadesetoga stoljeća? Kako osobe bez ikakva moralnog kredilibiteta mogu djeliti lekcije o moralu? Kaže jedna narikača bez moralnog kredilibiteta “Izgubili smo moralni kompas i srljamo u propast”. Prvo treba pomesti ispred svojih vrata!

Vlada druga Plenkovića je radila ono što su radili u EU i u svijetu, ništa spektakularno već ono što se moralo uraditi. Bez obzira na nedorečenosti i nespretnosti Vlada se dobro nosila s izazovima. OK, mogla je i bolje ali želje su jedno, a mogućnosti drugo.

Jadna oporba, skup nespojivoga, je sve kritizirala. Uvijek obrnuto, nikad priznati da je nešto napravljeno dobro. Da bude jasno ne podržavam politiku Andreja Plenkovića jer je veleizdajnička, protunarodna…Po pitanju pandemije Covid 19, unatoč određenih nespretnosti i nedorečenosti, Vlada je dobro odradila svoj posao. Ako moram birati između Grbina, Ahmetovićke, Petrova, Grmoje, drugova iz Možemo, narikača i druga Plenkovića ipak bi izabrao druga Plenkovića iako za njega ne glasam. Nažalost, odavno nemam/nemamo za koga glasati pa biramo manje zlo. 

Poznata narikača kaže: ”građani tu da slušaju, a ne sudjeluju u donošenju odluka”. Ne mogu građani donositi odluke o epidemiloškoj situaciji, ne mogu određivati mjere, mogu dati primjedbe, ukazati na nelogičnosti, nepravdu itd. Narikača bi trebala znati da odluke ne može donositi ulica! Kada bi svi glasači u državi izišli na biralište i glasali poznata narikača ne bi bila u Saboru! Zahvaljujući nakardnom izbornom zakonu narikača je u Saboru!

Profesoricu su optužili što je na otvorenom, nakratko, govorila bez maske, a zaboravili da u Saboru i drugdje (u zatvorenom) govore bez maske. Smeta im memorija naroda:

Kolona sjećanja u Vukovaru, Torcida u Splitu (i drugdje) za dan sijećanja na vukovarsku tragediju. Smeta im misa za Stepinčevo! To je suština napada!

Četnički portal je bezrazložno prozvao profesoricu Markotić po pitanju medicinske etike. Trabunjaju o etici, pozivu na jednakost, a provode cenzuru, šire laži, objavljuju senzacionalističke vijesti (laži), šire govor mržnje, lijepe etikete pa kao “moralne vertikale” dijele lekcije. Napravili su fotomontažu i profesoricu prikazali u ulozi biskupa. To je njihova profesionalna i moralna novinarska i ljudska razina. Nemoralni šljam piše o moralu i dijeli lekcije. Jadno!

Na jednom portal je objava (dio): To je, na žalost, društvo bezbrojnih borasa, horvatinčića, mamića, kovačevića i žinića, svih onih za koje je cijepljenje preko reda uobičajeno i sasvim prihvatljivo”.

Kakve veze ima profesorica s navedenim?

Ministar Beroš kao Poncije Pilat pere ruke pa divani: ”Mjere su kristalno jasne i trebale bi vrijediti za sve”

Umjesto da branite profesoricu od novinarski i drugih hijena, podvala, laži on pere ruke. Drug Vili mora znati da će novinarske hijene i njega dohvatiti pa razapeti. Ono što su te hijene zamjerale Kujundžiću, dok je bio ministar, danas ne spominju!? Čudno, zar ne?

Članovi SDP-a, sljednici zloglasne komunističke partije, također moraliziraju zaboravljajući kako su ukrali referendum, kako su dolaskom na vlast vršili smjene i ukidali državne institucije, kako su progonili male poduzetznike itd.

Opet se oglasio drug znanstvenik iz Njemačke, kaže da je profesorica izgubila kredilibitet. On je odavno izgubio kredibilitet (npr. slučaj Barišić) pa nema pravo govoriti o kredibilitetu.

Komentari na društvenim mrežamma su dvojaki. Profesoricu brane i napadaju. Oni koji je napadaju u velikom broju to rade na neprihvatljiv, grub način, kao da im je profesorica za sve kriva. Pojedine objave su jasni govor mržnje pa je čudno da ga nitko ne blokira (blokiraju se objave koje iznose drugo mišljenje o covidu i slično). Komentatori, širitelji govora mržnje korist lažne profile ali djeliteljima moralnih lekcija to ne smeta!? Čudno pojimanje demokracije, slobode govora, morala i zakona.

Saborska oporba u petak je zatražila ostavku Nacionalnog stožera civilne zaštite, posebno apostrofirajući ministra Vilija Beroša, Krunoslava Capaka i Alemku Markotić, zbog cijepljenja pripadnika političke i društvene elite preko reda, ali i općenito stanja u zdravstvu.

Jadna oporba pokušava neuspješno uloviti koji poen, pravi svoju samopromociju i ništa više.

Stipo Bartulica, bivši savjetnik Ive Josipovića, kaže: “Već dugo upozoravamo da je Hrvatska zarobljena država i da njezine institucije nisu slobodne nego služe političkim elitama da bi zaštitile svoje interese i ljude, a to vidimo i na osjetljivom pitanju cijepljenja.”

Konačno je drug Bartulica (bivši savjetnik Ive Josipovića) progledao, ako jest. A i drugovi iz MOST-a su se javili, kao obično oni su veći vjernici od pape, veći staljinisti od Staljina, veći komunisti od Mao Ce-tunga…

“Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen!”

Puna podrška profesorici Markotić!

Dr. Marko Jukić

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved