Connect with us

Vijesti

SDSS stalno dijeli lekcije Hrvatima, svojim Biltenima prikazuje ih kao zločince i progonitelje Srba, a osnovao ju je ratni zločinac, četnik, u srušenom Vukovaru u tzv. RSK

Published

on

3.dio Bilten SNV-a kao optužnica i presuda Domovinskom ratu i državi Hrvatskoj, uz potporu Vlade RH I premijera Plenkovića

Nigdje ni spomena tko je  izazvao i započeo najbrutalniji  rat na hrvatskom tlu, razaranja,  hrvatske i srpske žrtve?

 Nigdje ni spomena tko je započeo agresiju na Hrvatsku i hrvatski narod i sa kojim ciljem?

Nigdje ni spomena odgovornosti onih koji su htjeli hrvatski narod lišiti domovine i postojanja?

Nigdje ni spomena krivice, žaljenja i preuzimanja odgovornosti!

A krivac je velikosrpska politika, kojoj su se priklonili Srbi iz Hrvatske i započeli rat do istrebljenja, sa ciljem potpunog uništenja hrvatskog naroda, njegovog postojanja , njegove vjere i  kulture rušeći  Crkve, škole, bolnice, paleći cijela sela, ubijajući i protjerujući Hrvate iz njihovih domova!

Srpski vođe u Hrvatskoj, komunistička vlast i JNA  razoružali su Hrvate 90-tih,  bili su sigurni da će ostvariti svoje planove,  uništiti i pokoriti hrvatski narod, granicu Velike Srbije postaviti na crtu Virovitica- Karlobag,  pa nisu razmišljali da u ratu stradavaju svi, pa i agresori i sada putem Biltena pišu o svojim žrtvama, sebe proglašavaju žrtvama, pišu o izbjeglištvu, kao da je to netko nepoznat izazvao, kao da oni nisu ti koji su sve to izazvali i skrivili.

Jedini krivac za sve što pišu u Biltenu su upravo oni sami, Srpski vođe koji su vodeći velikosrpsku politiku krivci i za stradanje vlastitog srpskog naroda!

Tijekom 1991. godine srpske snage okupirale su gotovo trećinu teritorija RH (oko 17 000 km2, od ukupno 56 538 km2 kopnene površine RH). S područja koje su nadzirale srpske snage ubijeno je ili protjerano gotovo sve nesrpsko stanovništvo, čak i Srbi koji nisu podržali velikosrpsku politiku, a hrvatska je kulturna i crkvena baština opljačkana i razrušena.

Masovni progon Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva započeo je početkom srpnja 1991. kad je velikosrpski agresor napao i potom spalio mjesto Ćelije kod Osijeka,  te prognao oko 200 njegovih stanovnika. U srpnju 1991. godine u Hrvatskoj je registrirano već 30 000 prognanika, a egzodus stanovništva uzrokovan napadima srpskih snaga nastavljen je protjerivanjem stanovništva, uglavnom Hrvata, s Banovine, Korduna, istočne Slavonije, zapadne Slavonije, zapadnog Srijema, Baranje, dalmatinskog zaleđa – Drniša, Knina…

Sredinom siječnja 1992. u Hrvatskoj je bilo oko 700 000 prognanika, među kojima je bilo više od 200 000 Muslimana-Bošnjaka.

Prema tome, za odlazak Srba iz Hrvatske uoči i tijekom Oluje odgovorna je isključiva i beskompromisna srpska, odnosno velikosrpska politika, koju je provodilo srbijansko vodstvo u Beogradu i vodstvo pobunjenih Srba u Kninu.

Matej 26:52 KOK                                                                                                                     

“Vrati mač u korice”, reče mu Isus, “jer tko se mača laća, od mača će i poginuti.“

I kada im nije uspjelo uništiti i pokoriti Hrvatski narod u ratu, sada mu ti isti Srbi putem prava koja su im velikodušno Hrvati dali, uz pomoć izdajničke vlasti nameću krivnju i izjednačavanje krivca i stvarnu žrtvu, koja je bila prisiljena braniti se i obraniti svoju zemlju, svoje domove i svoju opstojnost!

Upornim i neprestanim rovarenjem i klevetanjem države Hrvatske, hrvatskih branitelja i domoljuba , Milorad Pupovac, SNV i SDSS, kojima je on dugogodišnji predsjednik i kreator njihove politike uspjeli su  zahvaljujući HDZ-ovim političarima Ivi Sanaderu , Andreju Plenkoviću i ekipi uhljeba i dodvorica oko njih zavladati Hrvatskom.

Neprestana srpska „ugroženost“( molim lijepo, jako je opasno srpskog vođu gađati limunom i ostacima hrane) , neprestano klevetanje i laži rezultirali su donošenjem Ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina, koji diskriminira većinski hrvatski narod. I već kada je donesen po europskim standardima o 1/3 pripadnika etničke zajednice, kao uvjetu za ostvarivanje prava, ni to nije bilo dovoljno nego je statutima lokalne samouprave prepuštena odluka o dvojezičnosti i stvorena dodatna diskriminacija po kojoj je uvedena dvojezičnost u odnosu gdje ima ispod 5% pripadnika nacionalnih manjina.

Ni to nije dovoljno već je Milorad Pupovac koristeći svoja tri glasa koja su mu po tom Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina unaprijed osigurana na svakim izborima,  uspio zahvaljujući opet ponavljam odnarođenim hrvatskim političarima dobro naplatiti i ishoditi da predstavnici Srba uđu u sve pore hrvatskog društva i državnog aparata i opet svojim utjecajem i moći koja im je dana, dodatno poniziti i obespraviti većinski hrvatski narod.

 Andrej Plenković svojom opasnom politikom koaliranja sa agresorskim SDSS-om, dovodi u opasnost opstojnost, suverenitet i integritet hrvatskog naroda u državi Hrvatskoj. Uz već navedene primjere iz prethodna dva nastavka ove serije napisa o SDSS i protuhrvatskoj politici koju vodi Milorad Pupovac, u ovom nastavku vidi se kako hrvatska Vlada financira neprijateljsku djelatnost direktno uperenu protiv konkretnih ljudi, ustanova i medija u Hrvatskoj koji prepoznaju pokvarenu i podlu velikosrpsku politiku Milorada Pupovca i o njoj progovaraju. Milorad Pupovac sebi dopušta sve ono što po njemu Hrvatima nije dopušteno. On optužuje hrvatske domoljube, institucije i medije za sve ono što  on i njegov SNV i njegov SDSS rade Hrvatima i to sa našim hrvatskim kunama. Hrvatski portali koje on navodi kao izvor govora mržnje sami se financiraju, jedva sakupe novce za platiti domenu i Internet dažbine, a on i njegovi puleni koje odgaja da nastave njegovu politiku, obilno su nagrađeni od Hrvatske Vlade za antihrvatsku djelatnost. Apsurdno!

Bilten Srpskog narodnog vijeća nije u skladu sa Europskom konvencijom o ljudskim pravima čl.6 st.2 koji glasi

2. Svatko optužen za kazneno djelo smatrat će se nevinim sve dok mu se ne dokaže krivnja u skladu sa zakonom.

Inkvizicijske osude i presude koje su odraz pojedinačnih mišljenja u kaznenom postupku su zabranjene i predstavljaju povredu Konvencije.

“Bilten Srpskog narodnog vijeća periodična je publikacija koja donosi prikaz  glavnih problema s kojima se susreću Srbi. Bilten je rađen tematski tako da svaki broj obuhvaća specifičnu aktualnu problematiku vezanu uz status manjinskih prava. Istovremeno, publikacija pruža prikaz zagovaračkog, zastupničkog i terenskog rada Srpskog narodnog vijeća.“

https://snv.hr/file/attachment/file/snv-bulletin-1.pdf, Neostvarena prava i promašene politike: Zastupljenost nacionalnih manjina u državnoj upravi, pravosuđu i policiji.

Srpska nacionalna manjina traži samo prava sudjelovanja i zapošljavanja u državnoj upravi, a  ne ispunjavaju ni osnovnu obvezu,  da budu lojalni građani RH, da je priznaju, da priznaju Domovinski rat i državu hrvatskog naroda.

https://snv.hr/file/attachment/file/bilten2-compressed.pdf, Nasilje i nesnošljivost prema Srbima u 2013.

https://snv.hr/file/attachment/file/bilten3_2.pdf, Nasilje i nesnošljivost prema Srbima u 2014.

Nema spomena o nasilju i nesnošljivosti prema Hrvatima i pobunu protiv hrvatske Države, koju su započeli Srbi.

https://snv.hr/file/attachment/file/bulletin4.pdf, Alternativni izvještaj o primjeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina

Priznaju da su nacionalna manjina , a traže prava iznad većinskog naroda?

https://snv.hr/file/attachment/file/bilten5.pdf, iznevjereni ugovori — Međunarodne misije u Republici Hrvatskoj

https://snv.hr/file/attachment/file/bilten6-compressed.pdf, Govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2015.

„Ni 20 godina nakon završetka rata nisu riješena glavna pitanja Srba u Hrvatskoj. Krajevi u kojima žive Srbi često su ispodprosječno razvijeni, pa je iseljavanje iz njih veliko, a povratak slab ili nikakav. To dovodi do starenja srpskog stanovništva u Hrvatskoj koje je sada u prosjeku 10 godina starije od prosjeka cijele Hrvatske.“ Tvrdi SNV.

Silna sredstva  koje dobivaju iz Proračuna po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina,  Srpski vođe mogu preusmjeriti u poboljšanje uvjeta života povratnika, umjesto što financiraju Novosti i Bilten.

https://snv.hr/file/attachment/file/snv-bulletin7.pdf, Zalutali imetak

https://snv.hr/file/attachment/file/bilten-8.pdf, Slike povratka: Banija i Kordun

Republika Hrvatska omogućila je povratak svim izbjeglicama, obnovila im i izgradila kuće.

https://snv.hr/file/attachment/file/bilten-9-web.pdf, Priče iz izbjeglištva: Više od tragedije

A tko je izazvao te tragedije? Zašto ne kažu svojem narodu da su Vođe srpskog u Srbiji i u Hrvatskoj,  izazvale tragediju svog naroda i tragediju hrvatskog naroda?  Zašto ne priznaju svom narodu da se ga zaveli, da je njihova velikosrpska ideologija krivac za tragedije svih naroda koje su upravo oni izazvali u provedbi te ideologije?

https://snv.hr/file/attachment/file/bilten-10-web.pdf, Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2016.

U svim Biltenima o govoru mržnje iste su fotografije grafita koje stalno ponavljaju, pa da izgleda da se stalno pišu.

U ovom i još par Biltena piše; Sadržaj i stajališta izražena u tekstu ovog Biltena isključiva su odgovornost projektnih partnera i ne mogu se smatrati službenim stavom Europske unije i Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge.“

Samo u par Biltena stoji ta napomena, a nakon koaliranja je nestala.

https://snv.hr/file/attachment/file/snv-bulletin-11-web.pdf, Neostvarena prava i promašene politike 2

Nažalost prevelika prava su vam Hrvatske vlasti dale, prava koja nijedna nacionalna manjina nema u svijetu. Kažem nažalost sa punim pravom, jer ih srpska manjina ničim nije zaslužila! Nisu lojalni građani RH, ne priznaju Ustav RH ni temelj na kojem počiva slobodna država Hrvatska, a to je Domovinski rat kojeg  vi nazivate građanskim ratom.

https://snv.hr/file/attachment/file/snv-bulletin-12-web-2.pdf, Slike povratka: Dalmacija

Da se Srbe pitalo nikada se Hrvati ne bi vratili na svoja ognjišta i u svoje domove. Zahvaljujući dragovoljcima, hrvatskim braniteljima  predvođenim  dr. Franjom Tuđmanom  i akcijama Hrvatske vojske  Bljesak, Maslenica, Oluja i Mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja, Hrvati su se vratili u svoje porušene gradove i sela, u razrušene i opljčkane domove!

https://snv.hr/file/attachment/file/snv-bulletin-web.pdf, Politička akademija SNV-a — budućnost Srba u Hrvatskoj

https://snv.hr/file/attachment/file/snv-bulletin-14-web.pdf, Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2017

https://snv.hr/file/attachment/file/snv-bulletin-15.pdf, Izbjeglička naselja u Srbiji: Narod koji je preživio.

Da se pitalo SNV, SDSS i Milorada Pupovca, hrvatski narod ne bi preživio. Pobunjeni Srbi, četnici i JNA prouzročili  su više od 700 000 izbjeglica, među kojima je bilo više od 200 000 Muslimana-Bošnjaka o kojima sa Hrvatska brinula.

https://snv.hr/file/attachment/file/snv-bulletin-16-4-web.pdf, Ratni zločini nad Srbima u Hrvatskoj 91 — 95

Nema nigdje ratnih zločina prema Hrvatima, ni popis hrvatskih žrtvi koje su Srbi izazvali.

https://snv.hr/file/attachment/file/snv-bulletin-17-online.pdf, Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2018.

https://snv.hr/file/attachment/file/snv-bulletin-18-online.pdf, Alternativni izvještaj o primjeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2015 — 2019.

https://snv.hr/file/attachment/file/snv-bulletin-19-online.pdf, Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2019.

SNV se ne može pomiriti sa postojanjem države Hrvatske

Boris Dežulović u Novostima SNV-a tvrdi da je Republika Hrvatska nastala “nesuđenim  Tuđmanovim  udruženim  zločinačkim  poduhvatom”, jer je dr. Franjo Tuđman ” krivac ” što Hrvati imaju svoju državu, pa treba svu svoju zloću, sav svoj otrov koji nosi u sebi izliti na pokojnog Predsjednika Tuđmana! Jednostavno  Dežulović , ni ostali novinari Novosti ne mogu pustiti da počiva u miru, jer se nikada i nikako ne mogu  pomiriti sa činjenicom da Hrvati imaju svoju državu!

Dežuloviću je Hrvatska ustaška država, i  po njemu su Hrvati ustaše! Nema druge, čim Hrvat, kaže da je Hrvat, a ne Yugosloven, on je automatski ustaša. Evo rječnika kojim se izražava ” ozbiljan novinar i pisac” ( kako si umišlja) ;”… Nezavisna Republika Hrvatska ima imalo integriteta i samopoštovanja, da je  dakle riječ o ozbiljnoj državi, a ne o maloj, pizdunskoj zajednici općina točno po mjeri svojih malih, pizdunskih ustaša…

Pročitajte ove retke Viktora Ivančića , oni objašnjavaju od kuda dolazi sav njegov  jad i bijeda kao novinara i kao čovjeka; ”Tuđman je imao najpoželjniju krinku za sranje koje slijedi. Makar iz naknadne perspektive, metuzalem savršenom jednostavnošću objašnjava da tada, 1989., ustaštvo nije bila prijetnja koja pristiže iz prošlosti, već sila što nadire iz budućnosti. Zaista, tko je mogao bolje od Titova generala, nositelja partizanske spomenice i sina vijećnika ZAVNOH-a srušiti u najbržem roku tisuće antifašističkih spomenika, te – činom revolucionarnog konvertitstva – povesti mase u podvig kojim će vlastitu prošlost i donedavni identitet izvesti pred streljački stroj?”

Koliko li je u tim riječima mržnje prema Hrvatima, koji su slijedili svog Predsjednika na putu prema slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj?

Koliko li je zla i mržnje što je propao komunizam?

Nije li to govor mržnje?

Nije li to ;

Povreda ugleda Republike Hrvatske

Članak 151.

Tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu, hrvatski narod ili etničke i nacionalne zajednice ili manjine koje žive u Republici Hrvatskoj,

kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Rezolucija EU  Parlamenta od 19.rujna 2019.godine i one koje su joj prethodile, o izjednačavanju zločina nacizma i komunizma kao istog  zla, jasno pokazuje koliko su novinari Novosti i naravno SNV kao izdavač  ogrezli u komunizmu i jugonostalgiji i koliko je njihova uređivačka politika u suprotnosti sa proklamiranim parolama samog SNV-a.

Budi ono što jesi!

Poštuj ono što nisi!

Laž i licemjerje!

Čitajući njihove članke kao da smo u Jugoslaviji, isti yugokomunističko-partizanski rječnik, ista ideologija i iste osude Hrvata koji su ustali protiv te politike i oslobodili se yugosrpskih okova.

Citiram Ustav RH na koji se SNV poziva, ali samo u onom djelu koji njima odgovara, a ove dijelove prešućuju; na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost.

– u novom Ustavu Republike Hrvatske (1990.) i pobjedi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu (1991. – 1995.) kojima je hrvatski narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države.

Jasno piše „na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava..“a SNV, Novosti i Milorad Pupovac inzistiraju na vrednotama iz tog sustava propale Jugoslavije. To je atak na vrijednosni sustav hrvatskog naroda!

Rezolucija Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP))

3.  podsjeća da su nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti; najoštrije osuđuje djela agresije, zločine protiv čovječnosti i masovna kršenja ljudskih prava koje su počinili nacistički, komunistički i drugi totalitarni režimi;

4.  izražava svoje duboko poštovanje za svaku žrtvu tih totalitarnih režima i poziva sve europske institucije i aktere da učine sve što je u njihovoj moći kako bi održali sjećanje na stravične totalitarne zločine protiv čovječnosti i sustavna teške kršenja ljudskih prava, pobrinuli se da ih se iznese pred sudove i zajamčilo da se takvi zločini više nikada ne ponove; naglašava važnost očuvanja sjećanja na prošlost jer bez sjećanja ne može biti pomirenja te ponavlja svoj ujedinjeni stav protiv svakog oblika totalitarne vlasti, bez obzira na njezinu ideološku pozadinu;

5.  poziva sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim;

A u Biltenu im je najvažniji  historijski  revizionizam i  likvidacija antifašističke tradicije? Koje antifašističke tradicije? Je li o ovoj antifašističkoj tradiciji koju je još 16.rujna 1941. godine  potpisao Boris Kidrič; likvidirati, likvidirati, likvidirati…

„Nitko nema moralno pravo biti antifašist ako nije istodobno i antikomunist“
( Hannah Arendt, njemačka filozofkinja mučena od Gestapo-a)

Sablast komunizma, toga najvećeg zla čovječanstva u prošlome stoljeću, koje je u svijetu poubijalo preko 150 milijuna ljudi, pokušava ponovno doći na društvenu scenu u Hrvatskoj pod maskom antifašizma. Ovo se događa usprkos žrtvama komunizma čije se kosti skoro dnevno pronalaze u jamama diljem Hrvatske, kao i usprkos upozorenju Vijeća Europe, da demokratske države moraju uklanjati nasljeđe bivših komunističkih totalitarnih sustava.

Na te izljeve govora mržnje nitko ne reagira, institucije šute, a oni se organiziraju i sa Gongom otvore portal Faktograf, koji preko raznih soroševskih veza postaje cenzor na FB, pa ih štite i puštaju da neometano pišu jezikom govora mržnje. Faktografu je sve što Novosti napišu jedina istina i mjerilo istine! Pa neće valjda svoje kažnjavati, kada imaju zadatak da se samo njihova istina širi.

Milorad Pupovac izdaje Bilten koji je otvorena lista za odstrel !

Bilten SNV-a godinama nizu ljudi, intelektualaca i medija bez argumenata stavlja na teret mržnju, rasizam i šovinizam. ali kada se njega direktno proziva za podatke o ubijenom Dr. Šreteru onda se on obruši na hrvatske institucije.

Njegove Novosti proglašavaju satirom otvoreno ruganje i ponižavanje Hrvatske himne, to je za njega u redu, a kada Hrvatski tjednik prozove Pupovca onda otvoreno prijeti;

”Oni koji misle da se mogu pozivati na satiru i raditi ovakve stvari, jednom za svagda će naučiti i suci i istražni organi razliku između te dvije stvari”

A Bilten ??? Hoće li Milorad Pupovac naučiti da nije ni istražni organ, a ni sudac?

Kako su  među optuženima Braniteljski portal.hr, Kamenjar.com, Hrvatsko nebo org u kojima su objavljeni i moji tekstovi, smatram se optuženom i pozvanom sa punim pravom reagirati.

Bilten je potpisao kao urednik Saša Milošević, za izdavača Boris Milošević  uz potporu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina VRH
Grad Zagreb

Upravo  bi Ured za ljudska prava trebao znati da SNV, Milorad Pupovac i Saša Milošević sa Biltenom krše ljudska prava na slobodu i nevinost dok Sud ne utvrdi eventualnu krivicu!

  • Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO)
  • Adriatic TV
  • Bujica TV
  • Braniteljski portal.hr
  • Direktno.hr
  • Dnevno.hr
  • 7Dnevno
  • Dragovoljac.com
  • Građanska inicijativa Narod odlučuje
  • Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj
  • Hop.com.hr
  • HOS
  • Hrvatska radiotelevizija (HRT)
  • Hrvatsko slovo
  • Hrvatski tjednik
  • Hrvatsko kulturno vijeće (HKV)
  • Hrvatskonebo.org
  • Hu-benedikt.hr
  • Jadran TV
  • Kamenjar.com
  • Laudato TV
  • Nacija.hr
  • Narod.hr
  • Osječka TV
  • Projekt Velebit
  • Podcast Velebit
  • Priznajem.hr
  • Rimokatolička Crkva
  • SB TV
  • Slobodna Dalmacija
  • Srce TV
  • Tjedno.hr
  • Z1 TV
  • Udruga U ime obitelji
  • Vinkovačka TV

Optužbe su grupirane;

/1 elementi historijskog revizionizma, govora mržnje ili širenja etničke
netrpeljivosti u javnom prostoru (u tablici: 1., 2., 3., 4., 5.);
/2 elementi historijskog revizionizma, govora mržnje ili širenja etničke
netrpeljivosti u izjavama i postupcima javnih osoba (u tablici: 6.);
/3 verbalne prijetnje i uvrede (u tablici: 7.);
/4 fizički napadi (u tablici: 8.);
/5 oštećenje, uništenje i krađa imovine (u tablici: 9., 10., 11.)

Pri definiciji ” zlodjela” pozivaju se na;

Kazneni zakon. Zakon o suzbijanju diskriminacije, Zakon o medijima, Zakon o elektroničkim medijima, Zakon o javnom okupljanju, Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Pri čemu autori Biltena po svojim kriterijima tumače Zakone o tome što je govor mržnje, što je diskriminacija, što su uvrede i prijetnje, što je povijesni revizionizam, što je verbalni delikt ( koji više ne postoji, jer su ga preimenovali u govor mržnje)  a za to je nadležan isključivo SUD, a ne SNV!

Prema tome  postavlja se pitanje sa kojim pravom SNV  javno optužuje, označava, stigmatizira,  proziva na stotine osoba, na desetke institucija, medija, sve do parlamentarnih zastupnika, Vlade i predsjednika ili predsjednice. Takvih lista  nigdje u svijetu nema!   Što oni sebi umišljaju.? Zašto im državne institucije to dopuštaju? Zar oni misle  da su iznad svih hrvatskih državnih institucija, da su iznad Ustavnog i Vrhovnog suda? To je pozivanje na javnu hajku,  to su liste za odstrel! Što DORH radi da zaštiti Hrvate od ovakvih prozivki? Gdje je tu Povelja UN o ljudskim pravima i Ustav RH, koji kaže;

Članak 22.

Čovjekova je sloboda i osobnost nepovrediva.

Nikomu se ne smije oduzeti ili ograničiti sloboda, osim kada je to određeno zakonom, o čemu odlučuje sud

Jeli SNV paralelna vlast u RH , izigrava li moralni i etički sud? Jedino je Sud nadležan utvrditi krivnju ili ne, jedino Sud!

Za sva ” nedjela” za koja je SNV proglasio krivim pojedince i ostale sa popisa i pozvao se na neki od Zakona koje je naveo, postoji DORH kojemu se podnese optužni prijedlog i jedino je Sud nadležan utvrditi krivnju ili ne! Jedino Sud! Pa čak i kada se podnese optužni prijedlog vrijedi presumpcija nevinosti u kaznenom postupku! Ali to kao da za SNV ne vrijedi, oni ne moraju poštovati hrvatske Zakone, oni sebe drže da su iznad hrvatskog Ustava i Zakona, a još se pozivaju na njih??? I ne samo iznad hrvatskih zakona, već i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i
Povelje Evropske unije o temeljnim pravima.  Kojeg li apsurda,  temeljne slobode i ljudska prava krše  baš u  osnovnoj pretpostavki nevinosti!

Nedopušteno je ponašanje visokih dužnosnika ili građana koji u medijima osumnjičenika unaprijed proglašavaju počiniteljem kaznenog djela, što je protivno čl. 6. st. 2. Europske konvencije, koji glasi;

2. Svatko optužen za kazneno djelo smatrat će se nevinim sve dok mu se ne dokaže krivnja u skladu sa zakonom.

U kaznenom postupku mora se poštovati presumpcija nevinosti tj. propis iz st. 3. ZKP-a „Svatko je nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja.!“  Pretpostavka okrivljenikove nedužnosti mora se poštovati prije, tijekom suđenja i nakon oslobađajuće presude. Na to pravo u nekoliko je sudskih predmeta upozorio i Europski sud za ljudska prava, pa komentari suprotnog sadržaja predstavljaju kršenje konvencijske odredbe.

Europski sud za ljudska prava podsjeća da će pretpostavka nevinosti …… biti povrijeđena ako izjava neke osobe, ili nekog zvaničnika o osobi koja se tereti za kazneno djelo odražava mišljenje da je ta osoba kriva prije nego što se njena krivica dokaže u skladu sa zakonom. Dovoljno je da u odsustvu bilo kakve formalne izjave navede razlog u kome se naslućuje da taj zvaničnik smatra optuženog krivim.”(ELJSP 15175/89).

Inkvizicijske osude i presude koje su odraz pojedinačnih mišljenja u kaznenom postupku su zabranjene i predstavljaju povredu Konvencije.

Sprječavanje diskriminacije i nejednakosti postupanja prema strankama u sudskom postupku

Ustavni sud Republike Hrvatske, kao najviše zakonodavno tijelo dužno je čuvati pravni poredak u smislu poštivanja Zakona, Ustava i Konvencija.

Ustavni sud je u okviru svojih ustavnih ovlasti dužan štititi jamstva pravičnog suđenja, i to na način da zaštita koju pruža bude praktična i djelotvorna, a ne teorijska i iluzorna.

Važeći propisi, zakoni, konvencije proklamiraju jednakost u pravima i slobodama svakog čovjeka i građanina. Zajamčena jednakost svih pred zakonom ujedno znači da je svaki čovjek i građanin jednak  u pravima i obvezama koje su mu određene zakonom.  Bez poštovanja tog temeljnog ustavnog načela ne ostvaruje se „vladavina prava“. Bez „vladavine prava“ nema pravne države.

Ustavni sud RH dužan je štititi jamstva pravičnog suđenja, i to na način da zaštita koju pruža bude praktična i djelotvorna, a ne teorijska i iluzorna.

Braniteljski portal i ostali navedeni portali objavljuju  argumentiranu istinu, neprestano ukazujući  na neustavno i nezakonito ponašanje SNV-a i njegovog dugogodišnjeg čelnika Milorada Pupovca  što njima i smeta, jer razotkrivanje istine o namjerama i motivima kojima se navedeni vode i služe, pokazuju njihovu namjeru i cilj, a to je Velika Srbija, ili nadmoćno vladanje nad Hrvatima !

Osnovna misao vodilja koja se neprestano provlači kod Milorada Pupovca i SNV-a, je konstitutivnost srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, koju nisu imali u Ustavu Socijalističke Republike Hrvatske. Tu konstitutivnost kao naroda u Republici Hrvatskoj Srbi i dalje nemaju, jer ne može jedan narod imati dvije države, a sa  4, 36 % koliko ih ima, prema tome  mogu biti samo nacionalna manjina, kao što je i definirano u Ustavu RH.

Srbi su  narod koji čini najveću nacionalnu i etničku manjinu u Republici Hrvatskoj. Po posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, ima ih 186.633 i čine 4,36 % stanovništva Hrvatske. Na popisu iz 2001. godine, bilo ih je 201.631 i činili su 4,5 % stanovništva Hrvatske. Njihov broj je bio nešto veći 1991. godine, prije Domovinskog rata, kada ih je bilo 581.663 i kada su činili preko 12,2 % stanovništva po Wikipediji https://hr.wikipedia.org/wiki/Srbi_u_Hrvatskoj

Pokušali su predstavnici srpske nacionalne manjine preko Zajednice Srpskih opština (pogrešan naziv- hrvatskih općina sa srpskim stanovništvom) ishodovati svojevrsnu autonomiju i to u dva navrata, u vrijeme Vlade Jadranke Kosor 2010.godine.Taj prijedlog  srpskog zahtjeva stopirala je Vesna Pusić ! Naime Vlada Jadranke Kosor dala je u Sabor prijedlog odredbe da srpsko ZVO na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema dobije pravnu osobnost. Vesna Pusić tada je dobila podršku partnera iz SDP-a, ali i vladajućeg HDZ-a, te taj ustavni prijedlog nije prošao.

Drugi pokušaj zbio se u vrijeme posjeta srpskog premijera Aleksandra Vučića u veljači 2018.godine.  SNV na čelu s Miloradom Pupovcem šalje Vladi zahtjev kojim traži istu stvar: formiranje neke nove teritorijalne jedinice u Hrvatskoj temeljene na jednonacionalnom (manjinskom) principu. ZVO je nastao na temelju Erdutskog sporazuma iz 1995. godine i Pisma namjere. Međutim Erdutski sporazum je proveden i završen, a SNV ga i dalje zlorabi u svojoj namjeri da Srbi dobiju autonomiju i onda se priključe svojoj “braći” u Republici Srpskoj u BIH i eto Velike Srbije.

U Ustavnom Zakonu o pravima nacionalnih manjina stoji upravo  čl. 40, kojim se nastoji spriječiti takvo rješenje koje je predlagalo  SNV.

Beograd je glavni grad naše matične države Srba u Hrvatskoj“ izjavio je zastupnik Hrvatskog Sabora notorni Milorad Pupovac za srpski b 92, u veljači  2019. Ova nevjerojatna petokolonaška izjava Milorada Pupovca kojega plaćaju hrvatski porezni obveznici MORALA je već davno izazvati zgražanje i oštre reakcije svih saborskih zastupnika, političke elite, institucija i medija, ali je to izostalo zbog tog da se uvijek ‘ugroženi’ i lukavi Pupovac slučajno ne bi uvrijedio i uskratio potporu Vladi premijera Plenkovića

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je rekao kako Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu, kako tvrdi, važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge.

E pa druže Milorade Pupoovac Hrvatska nije više pod Beogradom, da bi joj vaš mentor Aleksandar Vučić, SPC i SANU  krojili  politiku i sudbinu, niti ćete je vi ovakvim objedama i pritiscima krojiti po uzoru na “Jugoslaviju, socijalistički poredak, komunistički pokret, druge narode na prostoru bivše Jugoslavije…”

Hrvatska je krvlju izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini! Hrvatska se borila i izborila slobodu od te Jugoslavije, čiji nam vrijednosni sustav vi neprestano namećete!

Srpski je narod tijekom 70-godišnje komunističko-medijske propagande uz potporu Srpske Pravoslavne crkve, indoktriniran protiv Hrvata kao svojih najvećih neprijatelja. Potkrepljujući to gomilanjem i falsificiranjem žrtava iz 2.svjetskog rata, preko logora jasenovac, preko NDH, kao izvor svih zala za Srbe, formirali su predodžbu o ugroženosti Srba, što je rezultiralo velikom mržnjom, a kao posljedica te mržnje ostali su strašni i nepojmljivi zločini koji su Srbi počinili u Hrvatskoj i BIH tijekom ratova 1991-1995. Evo kakav učinak imaju medijsko-propagandni ratovi;

1.Jedan od pravaca ovog rata je difamiranje i etiketiranje hrvatskog naroda, hrvatske države, etiketiranje hrvatske borbe za državnu, narodnu i jezičnu samostalnost i samobitnost, zatim negiranje hrvatskog naroda i hrvatskog jezika, posebno  u medijima , preko Novosti, izrugivanje hrvatskim vojnim uspjesima, kulturnim dosezima, jezičnom osamostaljivanju, napadanje svakog kulturološkog i svakog drugog udaljavanja od Srbije, sijanje mržnje među Hrvatima temeljem zemljopisnog podrijetla, podvajanje Hrvata, preuveličavanje zločina u ratu počinjenih sa hrvatske strane, omalovažavanje, prešućivanje i sakrivanje srpskih zločina nad Hrvatima i Hrvatskoj odanim manjinama. Omalovažavaju se hrvatski vojni uspjesi, prikazuje ih se kao zločinačke akcije, a ne kao legitimno pravo naroda na oslobođenje od okupacije.

2.Drugi je pravac da se  tom informacijskom ratu prikazuje kao neku ultranacionalističku retoriku, “otvaranje starih rana”, “neokretanje budućnosti”. Informiranost hrvatskih građana o pojedinim masovnim grobnicama je nikakva, jedini izuzetak je Ovčara, a o ostalima znatno slabija. Medijski se omalovažava ili vrlo slabo pokriva sjećanje na hrvatske žrtve, tako da svaki pokušaj dostojanstvenog obilježavanja sjećanja na svoje nedužne civilne žrtve kao što primjerice država Izrael dostojno obilježava spomen na žrtve svog naroda u holokaustu, završava samo kao jednominutna vijest. Ogromnu ulogu u tom medijsko-propagandnom ratu ima i HRT, koja je neprikriveno, otvoreno proyugo i prosrpski orijentirana! HRT kao državna, odnosno javna medijska kuća, koju gleda najviše hrvatskih građana, trebala bi djelovati edukativno, jasno i nedvojbeno prikazivati istinu o Domovinskom ratu kao agresiji Srbije i JNA na Hrvatsku. Nema tu mjesta nikakvom prikrivanju i neobjavljivanju tih jasnih činjenica, jer je HRT hrvatska radiotelevizija, koju plaćamo svi mi hrvatski građani, a ne građani nepostojeće Jugoslavije i Srbije. Stoga vodstvo HRT-a pod hitno mIjenjati uređivačku politiku i usmjeriti je na hrvatski kolosjek.

3.Treći vid specijalnog rata  je kulturološki film da o hrvatskom gradu mučeniku – Vukovaru nije snimio hrvatski filmski umjetnik, nego je čast spasio inozemac koji je snimio takvi film. Hrvatsko gledateljstvo praktično nije imalo poštenu prigodu upoznati se s tim filmom, a brojni i danas ne znaju da taj igrani film, u kojem igraju poznati hollywoodski glumci postoji,

Tri minute bilo je dovoljno režiseru filma “Harrisonovo cvijeće” da dočara strahotu koju su Jugoslavenska “narodna armija” i Srpski četnici učinili u Vukovaru. Tri minute za tri tisuće ubijenih.
Scenaristu filma bile su dovoljne dvije rečenice:
“To nije bila borba. To je bilo istrebljenje.”

Svi naši mediji zajedno nisu snimili nijedan film za nikog iz Vukovara koji bi na ovaj potresan način potresao svakog čovjeka i ostavio ga bez daha. 
Nisu htjeli ni prikazati ovaj film.
Sakrivali su istinu od javnosti.
Film Harrisonovo cvijeće snimljen je kao sjećanje na tragediju jednog novinara koji je preživio Vukovar.
Za jednog čovjeka je snimljen film. Za potrebe sjećanja.
Da se ne zaboravi.
Čovjek se zapita; Treba li išta više govoriti o našoj politici i medijima.
Treba!!!
Pored tri tisuće ubijenih u Vukovaru, još je tisuću nestalih među kojima je 12 djece. Na njih je u tri mjeseca bačeno 6 milijuna granata.
Broj silovanih žena nikad nećemo saznati.
Vukovar su potpuno razorili i razorali, a mi smo tražili topničke dnevnike kojima bi se dokazalo tzv. “prekomjerno” granatiranje Knina.

I na kraju je film zabranjen za Hrvatsku, nije u Srbiji sa potpuno drugačijim titlovima.

4.  dok se pamfletistički filmovi patetično niske umjetničke kvalitete, čijem je snimanju jedina svrha bila ocrniti hrvatske postrojbe i hrvatsku borbu za samostalnost, prikazuje kao vrhunska djela, i ustrajno ih prikazuje u udarnim terminima na hrvatskoj nacionalnoj televiziji, iako je hrvatsko gledateljstvo višestruko pokazalo da ih uopće ne zanimaju ti filmovi (nikakva gledanost u kinima).U tom je pravcu i nagrađivanje filma na Pulskom filmskom festivalu  za najbolji hrvatski dugometražni film  filmu Dnevnik Diane Budisavljević, redateljice Dane Budisavljević.
„Za izvrsno ispričanu istinitu, kompleksnu i osjećajnu priču sa velikom dozom dostojanstva i snage i uspješnom kombinacijom igranog, dokumentarnog i arhivskog dijela.“ Film koji je pun falsifikata, jer bez tadašnjeg nadbiskupa Alojzija Stepinca i Katoličke crkve, ništa ne bi mogla napraviti, dok film o Domovinskom ratu, General, redatelja  Antuna Vrdoljaka nije dobio nijednu nagradu, a ima izrazito veliku gledanost u kinima.

5.Kao ogledni primjer je film „Petnaest minuta – Masakr u Dvoru“  u dansko-hrvatskoj koprodukciji, koji je nakon premijere na Sarajevskom filmskom festivalu, prikazan na festivalima i televizijama diljem svijeta .

Nakon što je film vidio na RTS-u, branitelj Ivica Pandža podnio je kaznenu prijavu, smatrajući kako je paradoksalno da Hrvatska sufinancira film u kojem su autori iskrivili činjenice i za masakr u dvoru na Uni optužili hrvatsku vojsku. Međutim film se prikazivao diljem svijeta, šteta po ugled HV-a i Hrvatske je učinjena i to sa tom očitom namjerom, a što je još najgore, sve financirano sa hrvatskim novcem.

Po tim primjerima  vidljivo je kako u državnim institucijama imamo anti hrvatski kadar, koji neprestano podriva ugled RH i blati je po svijetu.

Otvorena i smišljena akcija u optuživanju RH za ratne zločine, koje je počinila srpska strana i to što je najgore, od Hrvatskih institucija, koje bi trebale takve manipulatorske i zlonamjerne filmske uratke sprečavati , a ne u njima aktivno sudjelovati!

Poseban je problem skrivanja informacijâ o pobijenim hrvatskim obiteljima. Hrvatska javnost uopće nije upoznata ni s jednim slučajem pobijenih hrvatskih obitelji na području pod kontrolom pobunjenih hrvatskih Srba, ali je neprestano bombardirana sa slučajem obitelji ZEC!  Isto tako , slučaj Zec se neprestano ponavlja i medijski zlorabi, a da se u isto vrijeme ne navodi broj poginule djece kao posljedice granatiranja i bombardiranja hrvatskih gradova i sela od strane JNA i Srbije! Zasluge za to imaju “sluganski krugovi u hrvatskoj političkoj eliti, brojne licemjerne nevladine udruge dvostrukih mjerila, nekoliko zlonamjernih znanstvenika s unaprijed zadanim tezama i beskrupulozni medijski moćnici”.

A  primjere  ne treba tražiti, oni se sami  jave. Tako je Dokumenta odmah nakon proslave Oluje, javno zatražila da MUP, podigne optužnicu protiv M P Thompsona. Sa kojim pravom? Koji su oni uopće faktor u javnosti? Samo-proglašena Dokumenta i Vesna Terešelić koja se stvorila niodkuda i koja izigrava  neku “savjest Hrvatske”, instalirana od Ive Josipovića da pljuje i optužuje Hrvatsku, sve u smislu Memoranduma SANU 2.

Međutim Milorad Pupovac i SDSS ne drže se i ne poštuju Ustav RH, i po tom pitanju bi DORH trebao postupati i sankcionirati! Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović ne drže se i ne poštuju temeljnu odredbu Ustava RH, jer ne poštuju Domovinski rat, već su se pozivali na Erdutski sporazum i osnivanje Zajednice Srba, kao nekog vida autonomije.

Donošenjem Ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina 13.prosinca 2002.godine nije više bilo potrebe pozivati se na Erdutskim sporazumom.

Potvrda točnosti ove pretpostavke je u Memorandumima SANU 1,2, I 3, djelovanju Ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i izjave ostalih visokih srpskih dužnosnika, izložba o Jasenovcu u zgradi UN sa podmetnutim lažnim fotografijama i eksponatima, kojima se Hrvatska direktno optužuje kao da je sljednica NDH, djelovanje SPC oko kanonizacije Bl. Alojzija Stepinca, angažiranje Efraima Zuroffa i Gideona Greifa po pitanju Jasenovca od strane Vlade Srbije, gdje svako istraživanje proglase kao ” istorijski revizionizam” i konačno neprestano potenciranje ustaštva i NDH od strane Milorada Pupovca, kao i zadnja podvala tiskanje Statuta grada Vukovara na ćirilici!

Članak 40.

Ništa se u ovome Ustavnom zakonu neće tumačiti kao da uključuje bilo kakvo pravo na obavljanje bilo kakve djelatnosti ili izvršavanje čina suprotnih temeljnim načelima međunarodnog prava, te posebice suverenosti, jedinstvenosti, teritorijalne cjelovitosti i nezavisnosti Republike Hrvatske.

I što držim  najvažnijim dokazom i krimenom SNV-a i njegovih čelnika  je odgajanje mladih generacija da je Domovinski rat bio građanski rat.

Vojislav Stanimirović izjavio za večernje novosti 13. lipnja 2013.godine.

“Naša djeca uče prema hrvatskim nastavnim programima, ali mi imamo svoje udžbenike i izučavamo noviju povijest na naš način, drukčiji nego u hrvatskim školama. Izostavili smo poglavlje o Domovinskom ratu, jer i dalje smatramo da je to bio građanski rat!”

Ustav Republike Hrvatske
(pročišćeni tekst)
I. Izvorišne osnove

Povijesno pravo  hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost, što se očitovalo:

-u novom Ustavu Republike Hrvatske (1990.) i pobjedi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu (1991. – 1995.) kojima je hrvatski narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države.

Evo što radi SNV i pripadnici srpske nacionalne manjine; odgajaju djecu da ne poštuju državu Hrvatsku. njen Ustav i Zakone. Ono što oni ne uspiju ostvariti, ostvariti će njihova djeca i unuci, jer ih se od malena  uči da ne budu lojalni građani Republike Hrvatske, da ne poštuju njen Ustav i Zakone! Ideju Velike Srbije ostavljaju u naslijeđe svojoj djeci i unucima da je oni u nekom drugom vremenu pokušaju ostvariti!

Nije to samo pogrešna politika SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća, već su tu zakazale i institucije hrvatske države. To je totalna nebriga hrvatskih državnih institucija, Hrvatske Vlade, Ministarstva obrazovanja, DORH-a i Pravosuđa!

A tek neistine koje izgovaraju kao na primjer Vojislav Stanimirović da nije bio u Vukovaru, kada se dogodila Ovčara, a bio je ! “Svjedoci koji su kao medicinsko osoblje zadnji ostali u vukovarskoj bolnici dok iz nje nije bio odveden i posljednji pacijent svjedoče da su vidjeli i susreli dr. Vojislava Stanimirovića u bolnici 20.11.1991. godine i time demantiraju Stanimirovića koji je kao gost u emisiji srbijanske televizije u studenom 2010. godine lagao da on nije bio u Vukovaru taj dan kada se dogodila Ovčara”,

„Bolničarka, redovnica sestara sv. Križa s. Ida Ana Zdravčević, koja danas živi i radi u Đakovu. Zbog toga što je vidjela i susrela dr. Vojislava Stanimirovića u vukovarskoj bolnici svjedoči da jednom bila verbalno napadnuta od njegove supruge prigodom njihova slučajnog susreta u Vukovaru. Časna sestra Ida i danas ostaje pri svojemu iskazu, jer joj je tada dr. Vojislav Stanimirović, prisjeća se tih trenutaka u podrumu vukovarske bolnice, pomalo iznenađen i zbunjen zbog njene nazočnosti, pružio čak i ruku.  

Svećenik, Smiljan Berišić, danas živi u Rovinju, a u vukovarskoj bolnici 1991. bio je medicinski tehničar. Završio je srednju medicinsku školu, a bio je i završeni student teologije. Sve vrijeme opsade proveo je u Vukovaru. Svećenik svjedoči da su 20.11.1991. došli  autobusi i odveli medicinsko osoblje. „Tog popodneva oko 17 sati odveli su i dr. Juraja Njavru. U bolnici nas je ostalo četvoro od svega hrvatskog medicinskog osoblja: uz mene i časna sestra Jela, časna Ida, sestra Zorica iz Zagreba. 

Tada nisam shvatio jer su govorili da nas voze na razmjenu, nisam razumio vražji plan, jer su nam pomagali ukloniti vozila koja su ometala nekakav normalan transport. Nisam shvatio ni da su namjerno izdvajali sve one ranjenike koji nisu bili iz Vukovara. Nekoliko sam njih i pomogao utovariti na kamion. Nisam shvatio ni kad su doktori Marić i Stanimirović došli u bolnicu obučeni u uniforme JNA“.

Vojislav Stanimirović sudjelovao u velikosrpskoj agresiji na grad Vukovar bio je pričuvni kapetan na čelu sanitetske službe tzv. JNA i organizator zdravstva za Srijem. Po svojoj funkciji i dužnostima nije mogao biti promatrač u vukovarskoj bolnici.” napisao je Antun Ivanković

https://narod.hr/hrvatska/je-li-stanimirovic-bio-u-vukovaru-kada-se-dogodio-zlocin-na-ovcari?fbclid=IwAR2ZhX4K7OZCuIR2PB5DWrLiHvG3vsqgzrEbdG736m-Mq1-8f3EW7cm1n3A

I nakon silnih razaranja , laži i ubijanja Srbi još bivaju nagrađeni od hrvatske Vlade i  premijera Andreja Plenkovića? Strašno, neljudski prema hrvatskim braniteljima i direktno protiv hrvatskog naroda!

Srbi u Hrvatskoj moraju shvatiti i prihvatiti da su nacionalna ,manjina, kao što su Hrvati u Srbiji i da ne mogu nametati svoje vrednote kao jedino moguće i jedino ispravne većini! I Hrvati i Srbi imaju svoju matičnu državu i svi koji žive izvan matične države u drugoj su državi nacionalna manjina!

Ali dokle god bude ovakve hrvatske vlasti neće shvatiti ni prihvatiti, nemaju potrebe, ionako im je od Vladajućih sve oprošteno , ali  od naroda nije!

Milorad Pupovac neprestano mantra , o  rehabilitacija i legalizacija ustaških pozdrava i obilježja, uspoređujući  Hrvatsku sa NDH, pozdrav Za Dom Spremni ga strašno smeta, ali mu ne smeta četnička kokarda, nije mu smetao spomenik četničkom vojvodi Draži Mihajloviću na ulazu u Vukovar u vrijeme RSK, nije mu smetalo kada su četnici  pod kokardom pjevali u Vukovaru“ „Slobodane, šalji nam salate, bit će mesa klat ćemo Hrvate!“ Nije mu smetalo ni kada se odmah po osnivanju pridružio  baštinicima te četničke ideologije koji su osnovali SDSS, ne nije mu smetalo, ali baš zato smeta nama Hrvatima, jer nas podsjeća da su ti“  ideološki baštinici Draže Mihailovića i njegova pokreta pod ćirilicom, aktivno  sudjelovali od 1990. do 1995. godine, u vojnoj agresiji na Republiku Hrvatsku i u tom barbarskom pohodu počinili strašne  zločine nad Hrvatima i svim hrvatskim vrijednostima za vrijeme trajanja Domovinskoga rata. Pod obilježjima toga zločinca i njegova pokreta ubijani su: Tovarnik, Lovas, Sotin, Vukovar, Osijek, Zadar, Pakrac, Karlovac, Dubrovnik, Škabrinja, i mnoga druga mjesta i gradovi u Republici Hrvatskoj“. Napisao je Antun Ivanković

Narod ne oprašta onima  koji su ga pljačkali, rušili mu domove i ubijali djecu, žene i starce i posebno hrvatske branitelje. Hrvatski je  narod  spreman braniti svoj dom,  ma koliko Vlada pogodovala  SNV-u i SDSS-u, ma koliko Milorad Pupovac  misli da će ga uspjeti slomiti. Zar im nije dovoljna pouka propast komunizma , a time i Jugoslavije, za kojom još uvijek žale?

Poučno  je rekao mons. Bože Milanović ;„Države i granice određuju se stoljećima. Režimi prolaze, a ljudi ostaju.“

To je bilo u njegovo vrijeme, a sada je pitanje koliko će Hrvata ostati u Hrvatskoj, jer se Vlada RH „pobrinula“ da se što više njih iseli!

Lili Benčik/hrvatskepravice

Vijesti

Marinci testirali repliku oklopa iz kasnog brončanog doba. Utvrdilo se da je riječ o posljednjem kriku

Published

on

Iz Grčke nam ove godine dolaze brojne zanimljive vijesti iz područja arheologije. Jedna od njih vezana je uz inovativno testiranje prapovijesnog oklopa. Konkretan oklop ulazi među najstarije prilično cjelovito očuvane europske oklope – piše Sonja Kirchhoffer u Povijest.hr.

Oklop se datira u kasno brončano doba i s obzirom na to star je oko 3500 godina. Izrađen je od brončanih ploča koje su prekrivale veći dio tijela, a uključivao je i neobičnu kacigu s pločama na obrazima, koja je napravljena od veprove kljove. Kaciga je izrađena tako što su komadići kljova vepra bili pričvršćeni na kožnu podlogu. Ova je defenzivna oprema iskopana još 1960. godine u blizini sela Dendra u južnoj Grčkoj. U pitanju je lokalitet koji je doslovno udaljen nekoliko kilometara od Mikene, odnosno prijestolnice kralja Agamemnona. Od trenutka kada je oklop nađen javila se dilemna je li on korišten u borbama ili samo u ceremonijama.

Oklop i kaciga mikenskog ratnika. Fotografija: Fotografija: Andreas Flouris and Marija Marković, PLOS ONE, 2024, CC-BY 4.0 (Fotor editor. GoArt)

Kriteriji koje su morali zadovoljiti marinci

Istraživanje ovog naizgled nezgrapnog oklopa proveo je Andreas Flouris, profesor fiziologije na Sveučilištu u Tesaliji i njegov tim. U provođenju istraživanja angažirali su marince Helenskih oružanih snaga. Rezultati ovog nesvakidašnjeg istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS ONE, u svibnju 2024. Za potrebe istraživanja znanstvenici su angažirali 13 marinaca. Naravno, u pitanju su bili dobrovoljci koji su odgovarali postavljenim kriterijima. Marinci su morali biti odgovarajuće dobi, tjelesne težine i visine. Bili su to ljudi većinom u svojim tridesetim godinama života, što je bilo u skladu s opisima ratničke elite u Ilijadi. Kako su ti ratnici opisani kao visoki i impresivne pojavnosti – u izboru vojnika vodilo se računa da budu viši od tadašnjeg prosjeka i težine, ne bi li bili ujedno usklađeni s podacima prikupljenim iz mikenskih grobova ratničke elite. Bila je to okvirno visina od oko 170 centimetra i težina koja se kretala do nekih 80 kilograma

Tijekom eksperimenta marinci su bili odjeveni u naizgled nespretne replike tzv. Dendra oklopa i naoružani oružjem karakterističnim za brončano doba. Tako opremljeni uključeni su u unaprijed osmišljene simulacije borbi koje su smatraju karakterističnim za kasno brončano doba.

Kako rekonstruirati borbe u kasnom brončanom dobu?

Pravo je pitanje kako su te borbe izgledale i koliko ih je uopće moguće rekonstruirati. Znanstvenici okupljeni u ovoj studiji krenuli su od Homerove Ilijade koja daje prikaz Trojanskog rata. Iako je Ilijada zabilježena u željeznodobnom periodu ili preciznije u arhajskom razdoblju grčke povijesti, ona sadrži i ratne tehnike iz brončanodobnog perioda. Autori unutar ove studije su bili prilično rigorozni i odlučili su prihvatiti iz Ilijade samo ono što je već doista potvrđeno arheološkim nalazima. Tijekom 11 satne simulacije zaključeno je da ovaj oklop nije ograničavao nositelje, kao i da je bio podnošljiv u uvjetima jakog naprezanja. U simulaciji su marinci bili naoružani križnim mikenskim mačem, kopljem, ali i kamenjem srednje veličine. Najčešće su primjenjivali borbenu tehniku nazvanu “hit and run”, koja je zahtijevala visoku razinu angažiranosti. Prilikom brončanodobnog ratovanja najčešće su stradavali gornji udova, prsa i glava. Znanstvenici su tijekom simulacija vodila računa i o geografsko-klimatskim uvjetima na području Troje, kao i fizičkim obilježjima ondašnje populacije i koječemu drugom.

Kako napraviti vjerodostojno simulaciju?

Da bi simulacija bila što vjerodostojnija nastojali su se replicirati odgovarajući životni uvjeti. Područje Troje je u kasnom brončanom dobu bilo močvarno s relativno visokim temperaturama i visokom vlagom. Prema onome što znamo o ratovima u davnoj prošlosti oni su se vodili u ljepšem i toplijem dijelu godine. Procijenjeno je da je prosječna ljetna temperatura u vrijeme Trojanskog rata bila između 23 i 29 stupnjeva Celzija uz iznimno visoku vlagu. Dakle eksperiment je proveden u kontroliranim uvjetima, ali je tražio temeljitu pripremu istraživača. Ovo je eksperimentalno istraživanje provedeno tijekom 2019. godine. Svi su marinci prije sudjelovanja prošli obuku u taktikama ratovanja brončanodobnog vremena. Kada su došli na testiranje morali su ići na počinak u točno određeno vrijeme i isto tako u određeno vrijeme se dići. Naime, bitke su u to davno vrijeme, kako se procjenjuje, započinjale negdje oko 7 sati ujutro i trajale su do oko 18 sati navečer.

Procjena potrebnih kalorija

Uz sve to simulirana je i prehrana ratničke elite onog vremena. Procijenjeno je da je elitnim vojnicima trebalo malo više od 4440 kalorija dnevno. Njihovi su obroci podijeljeni na tri dijela: jutarnji, međuobrok i večeru. Vjeruje se da su 40 posto kalorija unosili ujutro, 10 kroz grickanje u pauzama i 50 posto tijekom večere. Doručak se u ratničke elite sastojao od suhog kruha, kozjeg sira, maslina i crnog vina. Međuobroci su bili slični doručku, samo tu nije bilo vina, ali se moglo naći meda dok se navečer jelo obilnije pa je uz sve navedeno na repertoaru bilo i mesa različitih životinja poput ovaca i koza.

Oklop je imao težinu od 18 kilograma, što je bilo manje od težine replike. Naime razlika u težini se pripisuje nedostaku određenih dijelova na originalu kao i oksidaciji. Tijekom eksperimenta provedena su razna laboratorijska mjerenja. Zapravo prehrana je zajedno s ispitivanjima tijelesnih funkcija pokazala da je visoka procjenjena količina kalorija doista odgovarala onoj potrebnoj. Nakon simulacije marinci su pokazivali umor uglavnom u gornjim dijelovima tijela, ali i stopalima. Ovo je defenzivno oružje bilo fleksibilno za upotrebu u borbi, ali i dovoljno jako da ratnika zaštiti od većine udaraca, pa se smatra da je imalo važnu ulogu u osvajačkim tendencijama Mikenjana. Bio je to posljednji tehnološki krik koji je nadmašio znatno skromniji oklop izrađen od brončanih ljuskica apliciranih na lan.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Continue Reading

Vijesti

Legenda o nastanku hrvatskoga grba

Published

on

Legenda kaže da je krajem 10. stoljeća, u ratu s Mlečanima, hrvatski kralj Stjepan Držislav zarobljen i odveden u Veneciju. Mletački dužd Petar II. Orseolo je čuo da hrvatski kralj dobro igra šah i izazvao ga je na 3 partije šaha.

Ako bi kralj pobijedio, dužd mu je jamčio slobodu. Prema legendi, Stjepan Držislav je pobijedio i pušten je iz tamnice da se vrati u Hrvatsku. Kao zahvalu za svoju slobodu odlučio je za svoj grb i grb Hrvatske odabrati šahovnicu – djelomično prenosimo sa stranice History of Croatia…

Freska iz 15. stoljeća s hrvatskim grbom

Naravno, ovo je samo legenda. Crveno-bijela šahovnica u Hrvatskoj se kao državni grb počela javljati tek u 15. stoljeću, a vjerojatno najvažniji dokument s hrvatskom šahovnicom je onaj u kojem hrvatsko plemstvo bira Ferdinanda I. Habsburškog za svog i hrvatskog kralja 1. siječnja 1527. Nakon što je 1526. u bitci kod Mohača poginuo posljednji ugarsko-hrvatski kralj Ludovik II. Jagelski.

Povelja iz 1527. kojom hrvatski velikaši biraju Ferdinanda I. Habsburškog za kralja

Postoji više tumačenja što znače bijela i crvena polja na grbu… Jedno od njih je da znače Bijelu i Crvenu Hrvatsku. Bijela Hrvatska bila je prapostojbina Hrvata na području današnje sjeverne Češke i južne Poljske do iza Karpata, a Crvena Hrvatska je današnja Hrvatska koju su Hrvati naselili početkom 7. stoljeća.

Ali postoji, prema istraživanjima skupine ruskih povjesničara, arheologa i etnologa, monografija Velikaya Horvatya, potpisana od povjesničara s Peterburškog sveučilišta, Aleksandra Mayorova s narativom o Velikoj (Crvenoj) Hrvatskoj. Knjiga je izdana 2006. godine i baca potpuno novo svjetlo na povijest Hrvata kao antičko-pontskog naroda, koji je kroz prvih par stoljeća pos. Kr., vodio Slavene do potpune emancipacije i velikog kraljevstva/carstva.

Postoje tumačenja da bijela polja označavaju mir, a crvena krv i rat, do toga da označavaju strane svijeta, bijela – zapad, crvena – jug, no ni jedna od ovi teza nije sa sigurnošću potvrđena. Kroz povijest se mijenjala boja početnog polja.

Smiješno je stoga, da današnji glavnostrujaški projugoslavenski ‘povjesničari’ (zajednički naziv – ‘istoričarske karleuše’ – uz ispriku J.K.-i)… hrvatski grb svode na neke, tek epizodne reminiscencije 20. stoljeća…

Continue Reading

Vijesti

“Uključi Boga u svoj život i naći ćeš ga …”

Published

on

Mario Žuvela ima jednu nadahnutu, ‘strelovitu’ molitvu/misao, koju dijelimo s vama.

Ima nešto u tome kad Boga uključiš u svoj svakodnevni život. Dobivaš bolji život.

Dublje odnose. Snažnija iskustva. Sve postaje nekako smislenije. Ne nestaju svi tvoji problemi preko noći, ali se preko noći pronalaze rješenja za njih. Jer ih tražiš s Bogom.

Jer pitaš Boga za savjet. U molitvi. U čitanju Svetoga pisma. U osluškivanju vlastitoga srca. 

Mario Žuvela

Dobro jutro. Kreni jutros s Isusom u novi dan i sve će biti lakše!

Pripremaio: don S. Lončar

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved