Connect with us

Vijesti

Sirijski kršćani slave, a crkvena zvona na sjeveru pozdravljaju dolazak vladinih snaga

Published

on

“Jeste li vidjeli? Kurdi su shvatili da će izgubiti sve i dogovorili su se s vladom. Nije sve izgubljeno”, rekao je u razgovoru s talijanskim novinarima portala Inside Over monsinjor Jacques Behnan Hindo, sirijski katolički nadbiskup emeritus Hasaké-Nisibija, glasa gotovo slomljenog emocijama.

„Čuli smo se dan ranije, nedugo nakon zadnjeg turskog napretka, dok su islamistički militanti udarali tijela likvidiranih civila i klicali Islamskoj državi. Svi su se bojali da Recep Tayyip Erdogan može nesmetano napredovati u Siriji“, rekao je novinar Matteo Carnieletto koji je razgovarao s nadbiskupom Hindom.

“Ovo je pravi zemljotres. Za nekoliko tjedana više od dva milijuna ljudi moglo bi stići u sjevernu Siriju. Među njima su i obitelji džihadista povezanih s Muslimanskim bratstvom koje se bori protiv Kurda i čiji su se militanti posljednjih godina već borile oko Damaska. Za kršćane će to biti smrt i krvoproliće“, izjavio je sirijski kršćanski biskup Hasake.

S punim pravom, jer je od oko 14 000 boraca koje je naoružala i pripremila Ankara većina bila u redovima islamističkih milicija Muslimanskog bratstva ili „kalifata“. Sada se zovu „Sirijska nacionalna vojska“.

Noćna mora kršćana Sirije je da bi Erdogan mogao stvoriti svojevrsni sultanat na sjeveru zemlje.

“Rizikujemo republiku kojom vlada Muslimansko bratstvo”, kaže monsinjor Jacques Behnan Hindo.

Ipak, izgleda da se situacija radikalno promijenila kada su Kurdi i vlada Bashara Al-Assada postigli sporazum, za javnost zasad čisto vojni, zahvaljujući posredovanju Rusije. Vladine trupe već su stigle do sjevera zemlje i ušle u Manbij, opkolile stari “glavni grad” ISIL-a, Raqqu, te preuzele kontrolu nad gradovima Tel Tamer, Ain Issa, Tabqa i  na sjeveroistoku Sirije. Kršćani i Kurdi im predaju upravu u gradovima Qamishli i Hasaka, a vladine snage su došle čak do pograničnog grada s Irakom Al Ya’rubiya i istaknule sirijsku zastavu u centru naselja.

Osam godina su sirijska vlada i Kurdi bili na suprotnim stranama barikade. Kršćani koji su živjeli pod kurdskom vlašću nisu imali lagodan život, kao što objašnjava monsinjor Hindo.

„S njima sam uvijek razgovarao, htjeli su buduće generacije dovesti u rizik samo kako bi stvorili autonomnu državu. 2015. kurdski snajper je pucao 30 centimetara iz moje glave i znate zašto? Bilo je to zastrašivanje. Htjeli su mi reći da moram ušutjeti”, rekao je nadbiskup Hindo.

Još uvijek postoje mnoge razlike između vlade i Kurda.

“Kurdi žele autonomnu regiju, kao u Iraku, ali Assad želi ujedinjenu zemlju, iako u različitosti. U Sočiju sam tražio da se ne koristi riječ „manjina“, jer smo svi sirijski građani. Stranke mogu biti većina ili manjina, ali ne Sirijci“, dodao je.

Prema monsinjoru Hindu, Turci će ostati na teritorijima koje već kontroliraju, ali se neće usuditi ići tamo gdje su prisutni vladini vojnici. Jedina moguća alternativa, barem za sada, je izbjegavanje nove eskalacije nasilja.

Asirska agencija AINA izvještava da su prije dva dana crkvena zvona odjekivala ravnicama sjeveroistočne Sirije, upozoravajući seljane da potraže utočište od nadolazećih zračnih napada. To je bilo prvi put u cijelom stoljeću da su kršćanske zajednice u regiji bile prisiljene bježati od turskog napada.

Sirijski Asirci i Armenci sjeveroistočne Sirije podijeljeni su u osjećajima prema kurdskom Sirijskom demokratskom vijeću, koje je preuzelo kontrolu nad područjem nakon poraza ISIL-a. Ali su ujedinjeni u mogućem ratu između Turske i Kurda, koji sada počinje pustošiti njihovu domovinu.

“Žele završiti posao započet prije stotinu godina u Sejfu”, rekao je Bassam Ishak, koristeći izraz na sirijskom jeziku za genocid nad kršćanima 1915. godine u današnjoj Turskoj.

“Postoji solidarnost među sirijskim i asirskim političkim strankama u osudi napada zbog jedne povijesti, zbog jedne stvari i jer nitko ne želi vidjeti susjednu zemlju da napada njihove domove i natjera ih na bijeg”, dodao je.

Bassam Ishak, diplomat sirijsko-asirskog porijekla, rekao je da su starosjedilačke kršćanske etničke skupine nekada predstavljale trećinu stanovništva sjeveroistočne Sirije, ali su mnogi napustili domove tijekom dvadesetog stoljeća. Danas nema pouzdanih statistika, ali Ishak procjenjuje da je u regiji ostalo samo četrdeset ili pedeset tisuća sirijsko-asirskih državljana.

U veljači 2015. godine ISIL je napao dolinu Khabur uništavajući crkve i uzevši stotine sirijsko-asirskih talaca. Prema Institutu za asirsku politiku, kampanja je trebala “učinkovito okončati prisutnost asirske prisutnosti u regiji Khabur”.

“Za Asirce se povijest ponavlja, iznova i iznova. Ta spoznaja je strašna za ljude koji su iskusili neizmjerne patnje i još uvijek su pod utjecajem trajnih posljedica događaja iz 1915. godine”, rekla je Reine Hanna, direktorica Instituta za asirsku politiku.

Prema izvještajima turskih medija, turska vojska je u drugoj fazi operacije planirala zauzeti Hasaku, ali je grad sada u rukama vladinih snaga. Urbana područja Qamishlija su izvan prijavljenog plana, ali turski zračni napadi i artiljerijska vatra pogodili su asirske četvrti unutar grada.

“Stambeni dio koji su bombardirali mješavina je Kurda i kršćana, ali oni su trebali znati da ima kršćanskog stanovništva. Oni žele da kršćani napuste Qamishli”, rekao je.

Armenska vlada oštro je osudila tursku operaciju.

“Pitanje odnosa Kurda i Sirijaca je komplicirano. Istina je da su i neki Kurdi igrali veliku ulogu u genocidu 1915. godine, ali danas postoje Kurdi koji su to priznali i javno je izvinuli za svoje zločine”, izjavio je David Vergili, član Europske zajednice Asiraca.

Ipak, mnogi sirijski Asirci i Armenci, dvije najveće kršćanske zajednice u tom dijelu Sirije, ne podržavaju kurdski projekt i ne vide puno razloga da vjeruju Kurdima.

“Kurdske vlasti dosljedno su negirale prava kršćana i pokušale to prikriti od tiska i skupina za ljudska prava. Asirski novinari, istraživači i obični civili riskiraju svoje živote ako se usude izvještavati o stvarnosti Asirca u regiji”, navodi se u izjavi Asirskog političkog instituta koji osuđuje uhićenje novinara Soulemana Yuspha.

“Ni u jednom trenutku američka vlada nije vodila bilo kakvu politiku u Siriji koja je na bilo koji način uzela u obzir potrebe kršćana. Nažalost, danas vidimo rezultat toga. Sada je prekasno za promjenu smjera”, rekla je stanovnica Qamishlija Hanna za američki časopis National Interest.

Što god mislili o Kurdima, sirijski kršćani su ujedinjeni protiv turske intervencije.

“Nakon iznenadnog povlačenja američke vojske, različiti akteri u regiji su spremni sudjelovati u velikom sukobu koji bi mogao dovesti do nestanka asirske prisutnosti u Siriji. Američko povlačenje omogućava da se na tom području ponovo probudi ekstremizam kojeg podržava Turska”, priopćio je u četvrtak Institut za asirsku politiku.

Turska planira iskoristiti takozvanu „Sirijsku nacionalnu vojsku“, savez islamističkih militanata, za svoje operacije na sjeveru Sirije. Jaish Al-Islam, jedan od frakcija te vojske, paradirala je s kavezima punih taoca sirijskih vjerskih manjina. Njegov pokojni čelnik Zahran Alloush jednom je nazvao neke manjine “prljavštinom” koju bi trebalo “očistiti”, iako je tu izjavu kasnije porekao.

“Turska se može proširiti izvan svojih sadašnjih granica prihvaćajući vjerski plan. Što bi spajalo Sirijce, Kurde, Arape i Turke, kao što je to bilo za vrijeme Osmanskog carstva? Samo je vjerski identitet”, rekao je Bassam Ishak.

Ishak, Vergili i priopćenje asirskog Instituta za politiku optužuju Tursku za podršku ISIL-u.

Militantna skupina doista je iskoristila tursku kampanju kako bi se vratila u život. U petak je automobil bomba kojeg je postavio ISIL eksplodirao u Qamishliju, usmrtivši tri osobe i ranivši devet. Manje od sat vremena kasnije, pripadnici ISIL-a se iskoristili tursku artiljerijsku vatru kako bi pobjegli iz zatvora također u Qamishliju.

Bombardiranje je prekinulo razgovor National Interest, jer su počele stizati vijesti iz Qamishlija.

“O, Bože, stalno mi šalju slike i videozapise. Grozno je što se tamo događa. Jako mi je žao, ali moram ići”, rekao je Bassam Ishak.

Međutim, sada je situacija puno bolja. Asirske i armenske kršćanske Sootoro milicije su uz vladine snage, a pridružuju im se i Kurdi, koji su ipak odlučili preživjeti i ostati usvojim domovima, čak i ako se budu morali odreći snova o „državi u državi“ unutar granica Sirijske Arapske Republike

AINA

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Vijesti

Sveti Toma Akvinski o tome kako izbjeći zavist na društvenim mrežama

Published

on

Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima.

Gornja ilustracija: – Imam 1000 sljedbenika, a ti? – 80000. Stvarnost: – Mislila sam da će više ljudi doći!? – Ne, samo moji najbolji prijatelji!

Potreba za isključivanjem, odbacivanjem doslovno beskonačnog pomicanja i algoritamski odabranih feedova, sve je veći fenomen. Nije pretjerano reći da mnogi biraju digitalnu detoksikaciju, svjesni prekid od stalne gužve društvenih medija – ili čak potpuno povlačenje iz njih. Ovo nije samo hir, poput čišćenja sokovima ili povremenog posta; to je zdrav odgovor na stalni pritisak online savršenstva. Platforme društvenih medija, iako nude povezanost, također mogu njegovati osjećaj zavisti. Ali što kada bi postojao način za snalaženje u ovom digitalnom krajoliku bez podlijeganja ovom poroku?

Uđite u svetog Tomu Akvinskog, poznatog srednjovjekovnog filozofa i teologa. Njegovi bezvremenski uvidi iznenađujuće su relevantni kada je u pitanju razmišljanje o našim suvremenim borbama. Dok Akvinski nije mogao predvidjeti uspon društvenih medija, njegova razmišljanja o zavisti pružaju snažan okvir za navigaciju u usporednoj zamci koju te platforme mogu stvoriti.

Što je zavist i zašto je destruktivna?

Prema Akvincu, zavist je “tuga tuđeg dobra”. To nije samo ljubomora, koja je strah od gubitka nečega što posjedujete. Zavist je podmuklija emocija, gorčina koja se zagnoji kada vidimo sreću druge osobe. U doba društvenih medija, ova sreća može poprimiti mnoge oblike – prijateljeve savršene fotografije s odmora, kolegina nemilosrdna promaknuća na poslu, pažljivo osmišljena slika života koji se čini sretnim bez napora.

Akvinski nas podsjeća da je zavist razorna sila. To ne samo da izjeda našu vlastitu radost, već također sprječava našu sposobnost da cijenimo dobre stvari u vlastitom životu. Akvinski nadalje tvrdi da istinska sreća ne dolazi od uspoređivanja s drugima, već od življenja kreposnog života u skladu s Božjim planom.

Dakle, kako možemo primijeniti mudrost Akvinskog na svoje navike društvenih medija? Evo nekoliko strategija:

1. PAZITE ŠTO KONZUMIRATE

Uredite svoje feedove društvenih medija tako da budu poticajni i inspirativni. Prestanite pratiti račune koji stalno izazivaju zavist ili negativnost.

2. VJEŽBAJTE ZAHVALNOST

Prebacite fokus s onoga što vam nedostaje na ono što imate. Svaki dan odvojite vrijeme za razmišljanje o blagoslovima u svom životu, velikima i malima.

3. SLAVI USPJEH DRUGIH

Prava radost zbog tuđe sreće raspršuje zavist. Koristite društvene medije da čestitate i ohrabrite druge.

4. PRISJETITE SE “ODGOVARANE STVARNOSTI”

Društveni mediji su vrhunac, a ne stvarni život. Svatko se suočava s izazovima, čak i oni s naizgled savršenim online osobama.

5. USREDOTOČITE SE NA VLASTITI ŽIVOT

Uspoređivanje je kradljivac radosti. Postavite sebi ciljeve i težnje, neovisno o tome što drugi rade.

Društveni mediji mogu biti vrijedan alat za povezivanje i informacije – to je neporecivo. Ali primjenom bezvremenske mudrosti Akvinca na zavist, možemo koristiti ovaj digitalni prostor s većom sviješću i unutarnjim mirom. Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima. Usredotočujući se na svoj život, možemo pronaći istinsku sreću izvan filtrirane leće društvenih medija.

Daniel Esparza/Aletea ilustracija: Brightside

Continue Reading

Vijesti

Preminuo je Louis d’Alencourt ‘apostol posljednjih vremena’

Published

on

Louis d’Alencourt, francuski intelektualac, komunikolog, te kao katolik specijaliziran za eshatologiju, koji je detektirao sve simboličke tragove koji se odnose na kraj vremena, preminuo je. POČIVAO U MIRU!

Tekst o Autoru (samom sebi) s bloga Le grand Reveil – Révélations pour la fin des temps, (Veliko buđenje – Otkrivenje za posljednja vremena) prenosimo

slika: Gospa od La Salette.

Zovem se Louis d’Alencourt, rođen sam 1969., dakle 2012. imam 43 godine. Oženjen, otac obitelji, poslovni menadžer, oglašivač sam i radim u komunikacijskim profesijama od svoje 23 godine , uglavnom na čelu vlastitih struktura. Imao sam sve razloge da nastavim živjeti “ublaženi” mali život bez postavljanja previše pitanja i da uživam u životu. Osim toga…

Praktičan katolik, tradicionalističkog senzibiliteta, odgojen sam u okruženju u kojem sam naučen ne vjerovati “svijetu”, odnosno društvu koje ga okružuje, čije su ideje i način djelovanja sve više u suprotnosti s katoličkom mišlju i njezinim učenjem . Hvala Bogu, djetinjstvo i mladost sam sačuvao od štete koju danas nanose televizija i “elektronički” stil života (videoigre i slično).

To me nije spriječilo da se prihvatim računala čim sam počeo raditi (bilo je to 1989. godine), niti da pozdravim dolazak Interneta i očito budem redoviti korisnik. Čak sam bio jedan od preteča mobitela jer sam i prije dolaska mobitela već imao telefon u autu. Bilo je to doba Radiocoma 2000. ako se dobro sjećam.

No, kako nisam rođen s računalima i kako sam ih usvajao samo u radu, uvijek sam ih smatrao prije svega alatom za rad. Isto za Internet. Računalni i elektronički alati za mene nisu cilj nego sredstvo. Nijansa je važna jer nam omogućuje da stroju i njegovoj dominaciji nad čovjekom damo granice, također nam omogućuje da znamo da ne budemo previše ovisni o njemu, a prije svega da zadržimo “kontrolu”. Često sam sklon reći “nije stroj taj koja odlučuje, ja sam”.

Dovoljno je reći da računala koja se sama ažuriraju, nadjačavajući slobodnu volju svog vlasnika, odgovaraju stvarima koje me ljute. Da ne spominjem da zapravo ne znamo sve što navedeno računalo radi i prenosi…

Sve ovo samo da kažem da sam malo po malo, što sam bio stariji, to sam se više pitao o evoluciji sadašnjeg svijeta; kamo ide, Što se događa ? Odakle taj jaz između percipiranog svijeta, željenog svijeta i stvarnog svijeta? Kako objasniti da usprkos iznimnom životnom standardu zapadnjaka, čiji je potrošačko društvo najvidljiviji izlog, postoji i velika nelagoda? Sve se čini u redu, a ipak nešto nije u redu.

Uvijek su me zanimale politika i ekonomija. Moram razumjeti stvari i stoga dublje prodreti u određene teme. Budući da televizija ne dopušta da idete dublje, čitanje je najlakši i najpouzdaniji način.

Tako sam od prosječnog građanina s godinama postao ISTRAŽIVAČ. Filozof i istraživač. Točnije, istraživač političke filozofije.

Da biste razumjeli što se događa, morate pokušati znati donju stranu karata. Postoji službena i neslužbena povijest. Onaj pravi, onaj o kojem se ne uči u udžbenicima. Geopolitika. Tajne službe. Tajna društva. itd…

Kao istraživački alat, ne biste trebali početi s internetom, već s knjigama. Jedna knjiga vodi drugoj; autor, u svom argumentu, navodi druge knjige koje vas potiče znatiželja, i tako dalje. Zatim dovršavate svoja zapažanja putem Interneta. Nikad ne zaboravite da, ako vam se neka tema sviđa, morate je dalje istraživati ​​kroz knjige, a ne ostati na površnoj fazi, kao što je slučaj s audiovizualnim dokumentima i internetom.

A ono što sam otkrio bilo je zastrašujuće. Nakon 10 godina istraživanja i napornog rada, odabira, provjeravanja, razmišljanja, danas sam u mogućnosti odgovoriti na pitanja:

Za što ?
Gdje idemo ?
O kako da stignemo tamo?
Gotovo sa sigurnošću. Jedini element koji mi nedostaje, i to veliki, je kalendar: Kada?
Ali to je i najteže, i najtajnije.

Iza riječi “kraj vremena”, “apokalipsa” ili “kraj svijeta” moramo dati jasna objašnjenja, valjane argumente i konstruirano razmišljanje.

Danas više ne mogu šutjeti. Ovo znanje moram staviti u službu svojih bližnjih kako bih im pomogao da se pripreme za konačno rješenje koje se nazire. Razmišljao sam o pisanju knjige; ovaj projekt nije isključen, ali prvo krećem s ovim blogom čiji je cilj u naslovu: probudi se dok ne bude prekasno!

Tako ću ispuniti ulogu “apostola posljednjih vremena” o kojem je Gospa od La Salette govorila u svojoj poznatoj tajni (1846.) i koji će se pojaviti u vrijeme dolaska Antikrista: “Pozivam apostole posljednjih vremena, vjerne učenike Isusa Krista, koji su živjeli u preziru svijeta i samih sebe, u siromaštvu i poniznosti, u preziru i šutnji, u molitvi i mrtvljenju, u čistoći i u jedinstvu s Bogom, u patnji i neznanju svijetu. Vrijeme je da izađu i osvijetle zemlju. “.

Nažalost, ne uklapam se baš u opis, stoga riječ (budućnost) na početku ovog članka, jer težim biti dio toga i nadam se da ću pronaći milost i snagu potrebnu da to postignem.

Doista, vladavina Antikrista je blizu i sada je hitno prosvijetliti svoje suvremenike.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved