Connect with us

Društvo

Srpski igrokaz  u centru Zagreba

Published

on

U hotelu Westin u centru Zagreba organiziran je tradicionalni Božićni prijam Srpskog narodnog vijeća (SNV) u prigodi pravoslavnog Božića, 6. siječnja 2023. godine.  “Hristos se rodi – Vaistinu se rodi!”. SNV na prijam poziva predstavnike Srpske pravoslavne crkve, predstavnike srbijanske vlade te promicatelje i podupiratelje „srpskog sveta“ u Hrvatskoj. Ove godine na prijamu bili su patrijarh Porfirije i njegova svita, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u pratnji Tanje Miščević  ministrice za eurointegracije te ministar za manjinska i ljudska prava Tomislav Žigmanov (predstavnik Hrvata u Srbiji). Predstavnici Republike Hrvatske bili su: premijer Andrej Plenković, potpredsjednica iz redova SDSS Anja Šimpraga, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Na domjenak je bio i zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet.

Domijenak SNV-a

Predsjednik RH Zoran Milanović nije bio pozvan, Pupovac kaže da su se “malo umorili od pozivanja”. Tim činom je Milorad Pupovac još jednom pokazao svoju tolerantnost i dobronamjernost prema onima koji ne misle kao on.  

SNV-ov prijam nije vjerski događaj već izrazito politički pa se svake godine šalju srpske poruke Hrvatima i Hrvatskoj. Ove godine je Vučićev namjesnik Pupovac poručio Hrvatima i Hrvatskoj da ne smiju biti za dom spremni, da moraju tolerirati srpski govor mržnje, da trebaju progoniti svoje generale kao ratne zločince te da je vrijeme da se srpska agresija i mnogobrojni zločini zaborave. Vrijeme je za otopljenje odnosa (zadatak od Aleksandra Vučića) bez da Srbija prizna agresiju, preda protokole o nestalima i ubijenima, vrati  oteta kulturna dobra, vrati otuđenu dokumentaciju i plati odštetu Republici Hrvatskoj.

Na domjenku SNV-a bio je i patrijarh SPC-a Porfirije. Ove godine Porfirije je bio suzdržan pa nije pričao kako je Hrvatska zapadna srpska pokrajina. Zvijezda srpskog igrokaza bio je mali Sloba, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je došao otopliti odnose između Hrvatske i Srbije. Dačić je od Vučića dobio zadatak da uz pomoć namjesnika Pupovca i Tomislava Žigmanova otopli odnose između dvije zemlje. Na novinarsko pitanje zašto baš sada Dačić nije odgovorio.

Zašto sada novi srpski igrokaz u centru Zagreba? Dačić nije odgovorio na novinarsko pitanje ali  odgovor nam je poznat: Srbija je izolirana i pokušava novim igrokazom ublažiti izolaciju u kojoj se nalazi. Plenković kao podupiratelj (vidi koliko novca izdvaja za SNV…) „srpskog sveta“ u Hrvatskoj  je idealan partner za ublažavanje sadašnjeg trenutka izolacije. To je razlog Dačićeva dolaska. Drug Plenković je pristao na novi srpski igrokaz bez da je prije toga zatražio službenu ispriku Vučića i njegova ministra. Plenković je zaboravio na izjavu da Hrvatsku treba denacifirati i da je on vodi „ustašku“ vladu. To što je Plenković prešao preko uvreda upućenih njemu je njegova stvar ali ne može se tako olako bez isprike preći preko salvi uvreda nanesenih hrvatskom narodu i državi u cjelini.

Prije dolaska u Hrvatsku Dačić je izjavio: „Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tražio je da napravimo konekcije sa Žigmanovom i Pupovcem, da malo odledimo odnose s Hrvatskom“. U Zagrebu je došao praznih ruku, bez isprike za nedavne bljuvotine koje je izgovorio, bez protokola o nestalima i ubijenima, bez dokumentacije vukovarske bolnice itd. U Zagrebu je Dačić opet lupetao:   

„Najbolji odnosi dvije zemlje u interesu su naroda i regije. Moj dolazak predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefiniranja trenutnih odnosa Beograda i Zagreba. Mi po mnogim pitanjima ne mislimo isto, ali moramo da razgovaramo i dogovaramo se.

 „Umjesto u mržnji, trebamo se natjecati u izgradnji mira i dobrih odnosa, odnosno da smo spremni sva otvorena pitanja riješiti dijalogom”.

Da Srbi misle ozbiljno o izgradnji mira i dobrih odnosa dokaz je i najnoviji sudski proces četvorici hrvatskih pilota.

Srbijanski logori

Tomislav Josić

Ivica Dačić pozdravio se s Plenkovićem: „Nismo si najmiliji, ali u redu je da živimo u miru.“

Zbog života u miru Srbija se naoružava, izaziva incidente na granici s Kosovom, a za Hrvatsku kažu da je treba denacificirati.

Za razliku od Plenkovića domoljubni Hrvati znaju tko je Ivica Dačić, što je izjavljivao i što je radio (izložba u New Yorku o 700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu, niz laži i krivotvorina). Za domoljubne Hrvate Ivica Dačić je nepoželjna osoba u Hrvatskoj!

Glavne poruke od Milorada Pupovca, srpskog namjesnika u Hrvatskoj: Treba prevladati stare i izbjeći nove podjele. U takvom kontekstu je važno da se utiša govor mržnje i svako ‘Za dom spremni’ i svako vrijeđanje stradanja jednih od drugih, svako slavljenje ratnih zločinaca kao heroja i svako skandiranje ubij Srbina i Hrvata.“

Pupovac je govorio i o važnosti otvorenosti granica, posebno onih između Srbije i Hrvatske.

SNV i Pupovac preko Novosti iskazuju svoju mržnju godinama pa je sramotno da on govori o utišavanju govora mržnje. Taj govor mržnje financira hrvatska vlada koju vodi Andrej Plenković (pogledaj izdanja Novosti tijekom zadnjih 7 godina).   

Plenković nije sudjelovao, a mogao je i trebao je, u obrani Hrvatske pa on ne zna što znači pozdrav Za dom spremni iz 1991. godine, godine silne srbijanske agresije na Hrvatske, mnogobrojnih ubojstava, ranjavanja, progona i okupacije 26% hrvatskog teritorija.

Na mnogobrojne izrečene uvrjede i laži vodstva Srbije te srpskih predstavnika u Hrvatskoj drug Plenković je zaboravio. Zaboravio je na izjavu da Hrvatsku koju on vodi treba denacifirati i da je on „ustaša“. Umjesto da zatraži ispriku prije dolaska na prijam on dolazi podržati srpski igrokaz i „srpski svet“ u Hrvatskoj. Sramotno i jadno! Izdajnički! Valjda i u politici postoje neke granice preko kojih se ne smije prijeći!?

Pohvalio se drug Plenković da vodi Hrvatsku vladu 7 godina ali se nije pohvalio koliko je nestalih pronađeno, koliko je masovnih grobnica u tih sedam godina otkriveno, koliko je srpskih zločinaca osuđeno za počinjene zločine na teritoriju RH, koliko je kulturnih dobara i dokumenata vraćeno Hrvatskoj, nije  se pohvalio vraćenom dokumentacijom vukovarske bolnice, nije se pohvalio da je Hrvatskoj vraćen njen teritorij s druge strane Dunava itd. Nije se drug Plenković imao čime pohvaliti jer u sedam godina od Srbije nije dobio ništa. Najnoviji znak da Srbija želi dobrosusjedske odnose je montirani sudski proces četvorici hrvatskih pilota. Što kazati? Bravo druže Plenkoviću, vaša pomirba daje krupne rezultate.   

Drug Plenković i Žigmanov ne vide što pišu srpski mediji, ne vide govor mržnje i srbijanske laži. Ne žele vidjeti činjenice jer vode izdajničku politiku. Otkada je Žigmanov postao ministar ništa se u politici Srbije prema Hrvatima nije promijenilo. U Novom Sadu su pretučeni glumci iz Hrvatske kao jasan znak normalizacije odnosa između Hrvatske i Srbije. Vrijeme će pokazati je li gospodin Žigmanov obični smokvin list za Vučićevu pročetničku vladu.

Plenković, podupiratelj „srpskog sveta“ u Hrvatskoj, je kazao:

Posebno želim zahvaliti predstavnicima SNV-a, političkim predstavnicima srpske nacionalne manjine u RH na podršci i lojalnosti. Utemeljili smo povjerenje koje da nam daje okvir suradnje i zadovoljan sam da smo napravili velike iskorake“ .

Zaboravio je Plenković kazati koliko suradnja sa SNV-om košta porezne obveznike Hrvatske.

“Politika koju vodimo je politika dijaloga, smirivanja tenzija, rješavanja otvorenih pitanja. Nikada hrvatska Vlada nije ta koja diže tenzije. Godinama smo imali tako dobre i kvalitetne odnose sa Slovenijom i to sa nekoliko slovenskih vlada. Što se tiče odnosa sa Srbijom, njih opterećuje recentna prošlost. Želimo ići korak po korak u normalizaciji odnosa na način koji je primjeren položaju i statusu. Nikada ne skačemo na prvu loptu”.

“Ciljevi su da Srbi u Hrvatskoj žive skladno, a da štitimo i podupiremo i financijski i projektno i operativno položaj hrvatske manjine u Srbiji”, rekao je Plenković.

Financiranje manjina

Financiranje SNV-a

Osvrnuo se i na poziciju Hrvata u Srbiji i što znači to što je Žigmanov član Vlade. “Hrvatska manjina u Srbiji dobila je novi život”, rekao je premijer.

O čemu Plenković priča? Zamisli SANU je povukla neka svoja izdanja u kojima se svojata hrvatski teritorij, hrvatsku kulturu, hrvatske pisce i znanstvenike. Što je s takozvanim bunjevačkim jezikom?

Sedam godina slušamo obećanja druga Plenkovića ali nema pomaka: nema podataka o nestalima i ubijenima, nema podataka gdje su masovne grobnice (abolirani četnici šute iako znaju gdje su ih ubili i zatrpali), srpski zločinci slobodno šeću Hrvatskom i rugaju se svojim žrtvama. To je rezultat Plenkovićeve sedmogodišnje vladavine i njegove pomirbe. Bravo Andrej!

Popis ubijenih i nestalih u Vukovar (popis su napravili franjevci, a ne država)

Spomenik nestalima u Vukovaru

Milorad Pupovac zahvalio se podupiratelju SNV-a, premijeru Andreju Plenkoviću, i pomogao mu da nađe kovanicu od 50 centa s likom Nikole Tesle u česnici. Pupovac je kazao: „Pa zaslužio je jer je on sasvim sigurno među najzaslužnijima u generaciji koja je doprinijela tome da Hrvatska dosegne ovako duboku i potpunu integraciju u Europsku uniju. Nekako je prirodno s obzirom na politiku koju vodi da taj novčić od 50 centi s likom velikoga Nikole Tesle pripadne njemu”.

Nije potreban nikakav komentar jer sve je rečeno i jasno. Zna se koga Pupovac hvali!

Igrokaz su platili porezni obveznici Hrvatske kao i sve dosadašnje.

O tempora, o mores!

Dr. Marko Jukić

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved