Connect with us

Vijesti

SVJETSKA POSEBNOST dr.sc. Šterc: Bogom dana zemlja i prepoznatljivost po nasljeđu i identitetskom očuvanju

Published

on

Jadranska fasada, gorski prag, slavonska ravnica, krška složenost, perialpska povezanost, bogatstvo rijeka, razvedena obala s obalnom linijom dužine 5790 km, poluotočna izloženost moru, otočna brojnost i posebnost (ima ih 1185, a geografski se dijele na 718 otoka, 389 hridi i 78 grebena), krška i dolomitska geološka osnova, sredozemna blaga klima, kontinentalni unutarnji klimatski prijelazi, dinarski lanci, planinski kontinentalni i otočni vrhovi, krška polja, ponornice, podmorski izvori, bočate rijeke, jezera, špilje, vrtače i sva čuda prirodna svedena su na samo 56.578 km2 bez uključivanja akvatorija

foto-ilustracija: Ines Kozina, priručnik za 2. razred srednjih škola

Velikom je brzinom i s puno tereta na leđima svjetske i hrvatske populacije protutnjala godina stara 2020., dok se najave nadolazeće 2021. prema svim prethodnim zbivanjima uglavnom svode na očekivanja, vjerovanja, nadanja, želje neponavljanja prošlogodišnjih virusnih, potresnih, zdravstvenih, ratnih, gospodarskih, političkih, društvenih, migracijskih, financijskih, radnih i inih zbivanja. Malo je onih koji će za minulu godinu potvrditi osobno zadovoljstvo u situaciji kada je našu Zemlju i praktički svu njezinu ljudsku populaciju poharala pandemija s još puno nepoznanica i kada su socijalna i ostala zatvaranja postala svakodnevica sasvim suprotna od ustaljenih socijalnih pravila slobodnih ljudi.

Malobrojna se zadovoljstva u takvom okruženju punom nesigurnosti i razdvajanja ne mogu drugačije nego pripisati političkoj, diplomatskoj, gospodarskoj i financijskoj sebičnosti, na kojoj niti jedna vrsta modernizma ne može počivati niti se iz nje može graditi izvjesna budućnost sigurnih, slobodnih i razvojnih društava. Ovakve se vrste sebičnosti u kriznim vremenima poput ovih pandemijskih relativno lako mogu pretvarati političkim i financijskim polugama u kontrolirani sustav ili bolje reći kontroliranu društvenu matricu, uz zadržavanje matričnog matematičkog značenja uređenosti njezinih polja, redova i uredno složenih brojeva. Upravo je to pretvaranje ljudskih jedinki u brojeve i statističko slaganje nizova i zakonitosti bez šire uvjetovanosti i obilježilo odlazeću godinu. Najgore od svega što su svi ti statistički nizovi i trendovi prevladavajuće bili vezani uz smrtnost ljudske populacije pa se njihov nastavak i u godini koja slijedi ponajmanje želi.

Novogodišnje želje

Neizvjesnost sadašnjosti sasvim očekivano istu nosi i u nadolazećim vremenima pa nam je razum u svim razmatranjima, rješavanjima i planiranjima zasnovan na znanstvenom pristupu potreban više nego u nekim drugim sličnim situacijama kada negativnosti nisu bile primarno vezane uz smrtnost. Isti nam razlog nalaže da se sada ne bi trebalo samo osvrtati na prošlogodišnje negativnosti vezane uz krive prosudbe, odluke i ljude, već bismo u duhu blagdanskom svima oko sebe trebali zaželjeti pozitivna zbivanja i ozračja u kojima bi najveće strahove trebalo ostaviti u 2020. ili općenito u prošlosti. Samo što za to nisu dovoljne samo naše želje ni pozitivna vjerovanja, nisu dovoljne ni naše blagdanske molitve niti jasna spoznaja o potrebama, slabostima i mogućnostima sve dok upravljači matricom, odnosno našim svakodnevnim životima, ne shvate kako njihove političke, diplomatske i materijalne pozicije nisu nasljedna svojina s kojom se odmiču od većinskih i objektivno potrebnih želja i nužnih promjena u 2021. godini.

Blagdanske radosti u tradicijskim civilizacijskim vrijednostima imaju posebno značenje jer su želje prema drugima uglavnom uvijek lijepe, pozitivne, iskrene i upućuju se prema svima u svom svakodnevnom okruženju. Otklon od svakodnevice koja opterećuje mnoge izvan ili ispod političkog zamagljenog oblaka, za blagdanskih je dana mogući obrazac postupanja kakav je jednostavno i lako primjenjiv u cijelom razdoblju vladanja.

Obrazac postupanja

Kad su blagdanske želje obrazac postupanja:

1.               Kada se razumije i prihvati drugačija vladajuća uloga od primjenjivane u Hrvatskoj.

2.               Kada se krizno razdoblje i njegove posljedice dijele po puno osnova s ostalima ugroženima.

3.               Kada ustaljenu sebičnost zamijeni blagdanska dobrota.

4.               Kada vam nije svejedno promatrati svakodnevnu patnju i životnu borbu drugih oko sebe.

5.               Kada pojedinačni ili grupni stranačko/partijski interesi nisu prevladavajuće mjerilo.

6.               Kada se spustite na zemlju sa svojih političkih i diplomatskih visina i hodate ponosno među ljudima.

7.               Kada ne mislite kako ste na političkim i diplomatskim pozicijama samo zbog toga nešto posebno.

8.               Kada prihvatite kako drugi mogu znati više od vas.

9.               Kada odustanete od izbora pojedinaca na pozicijama po osobnom doživljaju i osobnim relacijama.

10.            Kada napustite obrazac ponašanja i vladanja po kojem samo vi možete pravilno prosuđivati.

11.            Kada drugačija politička razmišljanja ne doživljavate isključivo kao neprijateljska.

12.            Kada prihvatite društvenu i političku realnost kako niste nezamjenjivi, trajni i predodređeni.

13.            Kada postanete svjesni kako su drugi prije vas bili puno važniji u stvaranju hrvatskog društva i hrvatske države.

14.            Kada svojim postupcima i odnosom pokažete kako nastavljate idealizam svih poginulih za novo hrvatsko društvo.

15.            Kada uvažavate hrvatske povijesne civilizacijske vrijednosti.

16.            Kada prihvatite kako bavljenje politikom nije najvažnija djelatnost niti mjerilo značenja.

17.            Kada se država ne shvaća kao stranačko/partijska svojina kojom možeš raspolagati po vlastitim željama.

18.            Kada nastavljaš nadogradnju započetu oslobađanjem zemlje i prihvatiš idealizam s početka.

19.            Kada temeljiš svoje političke odluke na znanstvenim postavkama i hrvatskim nacionalnim potrebama.

20.            Kada prihvatiš ukupno bogatstvo hrvatske populacije rasute svijetom i na tome temeljiš razvoj.

21.            Kada slijediš sportske dosege i obrazac njihova postizanja.

22.            Kada ne usmjeravaš Hrvatsku prema potrebama i interesima drugih.

Blagdanske želje

Misli u blagdanskim vremenima pune dobrote, radosti, mira, snage, ljepote i životne radosti prema drugima moguće je  usmjeriti s istom zanosom i prema prostoru i društvu u kojima je zacrtan životni put. Njihova vrijednost, uređenost i razvojnost u hrvatskim društvenim i prostornim okvirima trebale bi biti primarni interes svima, a različitosti su pritom samo dodatno bogatstvo. Vrlo često u političkim javnim nastupanjima upravo je to jedinstvo, zajedništvo ili kako već nazvali taj primarni interes, jedan od osnovnih ciljeva, samo što se do njega slabo ili vrlo teško dolazi dok postoji politički otklon od spomenutih blagdanskih želja.

Hrvatski je državni prostor posebno geografsko bogatstvo sve više prihvaćano i potvrđivano na europskoj i svjetskoj razini dolaskom i impresijom velikih faca na istočnojadranska ljetovanja i neočekivanim sportskim uspjesima relativno i apsolutno malobrojne hrvatske populacije. Upravo su spoj prostornih i društvenih posebnosti i njihova gotovo idealistička povezanost u prosječnim gospodarskim, financijskim, političkim i sličnim uvjetima, temelj mogućih uzdizanja na nedostižne razine za puno razvijenije sredine. Zato su popratni zaključci tih razvijenijih poput čudo, senzacija, nemoguća misija, neočekivan uspjeh, posebno zajedništvo, jedinstvena povezanost, povijesni doseg, izraziti talent, osobnost, genijalnost, emotivni naboj i slično postali već konstanta.

Jadranska fasada, gorski prag, slavonska ravnica, krška složenost, perialpska povezanost, bogatstvo rijeka, razvedena obala s obalnom linijom dužine 5790 km, poluotočna izloženost moru, otočna brojnost i posebnost (ima ih 1185, a geografski se dijele na 718 otoka, 389 hridi i 78 grebena), krška i dolomitska geološka osnova, sredozemna blaga klima, kontinentalni unutarnji klimatski prijelazi, dinarski lanci, planinski kontinentalni i otočni vrhovi, krška polja, ponornice, podmorski izvori, bočate rijeke, jezera, špilje, vrtače i sva čuda prirodna svedena su na samo 56.578 km2 bez uključivanja akvatorija.

Svjetska posebnost

Hrvatska mediteranska razvedena obala s otočnim blagom u vapnencu i dolomitu i s mediteranskom klimom, posebnim načinom života i bogatstvom flore i faune neosporno je europska i svjetska posebnost. Prostor stalnih povijesnih izazova i poželjne kontrole iz praktički svih susjedstva uza sve je vojne i političke pritiske ostao hrvatsko identitetsko i svako drugo bogatstvo. Poput povijesne nagrade za ustrajnost, pogotovo pokazane na dubrovačkom primjeru apsolutno svjetske prepoznatljivosti po nasljeđu i identitetskom očuvanju.

I što u blagdanskom ozračju poželjeti takvoj zemlji u novoj 2021. godini i godinama koje slijede, čija je posebnost uz brojne povijesne izazove uvijek mogla zadiviti svakog putnika namjernika? Zemlji koja može ljepotom i sportskim dosezima dosegnuti svjetski i europski vrh, radnom odgovornošću svojih iseljenika podizati gospodarstva drugih zemalja, pojedincima u znanosti pokazivati nove mogućnosti, plavetnilom mora i neba očarati svakog gosta, slavonskom ravnicom prehraniti kontinent, predziđem braniti ostale i očuvanjem identiteta pokazivati put drugima.

Poželjeti više od nabrojenih posebnosti gotovo i nije moguće, ali je zato moguće i potrebno poželjeti pomak s europskog dna na koje smo zasjeli po puno gospodarskih, financijskih, demokratskih, radnih, demografskih, obrazovnih, znanstvenih, socijalnih, egzistencijalnih i sličnih egzaktnih statističkih parametara. Opet na iznenađenje drugih i s nevjericom kako je moguće da takva zemlja nije u stanju napraviti pomak i barem slijediti put i iskustva drugih, već mirno promatrati odlazak svoje mladosti, silna blokiranja svoje populacije, političko prisvajanje njezinih vrijednosti poput svojine, demografsko nestajanje i pretvaranje hrvatskog društva u zatvorenu političku matricu s kontroliranim okvirom i bez unutarnjih pomaka.

Poželimo Hrvatskoj političku vlast koja će prihvatiti blagdanske želje kao obrazac postupanja ili barem promjene u njoj (vlasti) kojima će pokazivati poželjan smjer dosegu sportskih uzdizanja. Koja ostavljaju velike tragove u hrvatskom društvu. Čineći ga boljim.

Autor: Stjepan Šterc/Geopolitika.news

Vijesti

Admiral DOMAZET LOŠO: Geopolitički tektonski poremećaji, SVJETSKA TRODIOBA MOĆI i gdje će biti Hrvatska?

Published

on

“NE BUDE LI IZABRAN TRUMP, ČEKAJU NAS TEŠKA VREMENA!” Prvi javni nastup DAVORA DOMAZETA LOŠE, nakon što se više od godinu dana povukao iz javnog života zbog gubitka supruge Jasminke.

Milanovićev stil je hajdučki, hajduci su nas održali… Admiral Davor Domazet Lošo govori kroz  analizu koja se dugo čekala: Geopolitički tektonski poremećaji, trodioba moći i gdje će biti Hrvatska – u podcastu Mrežnica/embargo.hr?

“Nisu uspjeli slomiti Rusiju preko Ukrajine, gurnut će Europu u rat” “Biti na globalističkoj strani, krivo je. Hrvatska mora biti na pravoj, geopolitičkoj” – prenosimo razgovor na s Embargo.hr

“Nuklearno oružje može prva upotrijebiti okultna oligarhija jer gubi rat”… “Rusija je slomila vojnu moć Zapada”.

“Trumpa čuvaju, ali ne američke tajne službe” …Velika Albanija, vrhunac 2025. godine, i konačno – muslimanska Europa koja ide na Rusiju?

Continue Reading

Vijesti

SPEKTAKULARNO rušenje mosta u Baltimoru

Published

on

Nakon što je noćas, 26. ožujka oko 1:30 ujutro u most Francis Scott Key u Baltimoreu udario teretni brod, on se srušio.

Incident se smatra “događajem masovne nesreće” od strane prvih hitnih službi.

Ranije je vatrogasna postrojba rekla za CBS News da je oko 1:30 ujutro počela primati pozive 911 da je plovilo udarilo u stup mosta. Nije bilo jasno koliko je vozila bilo na rasponu, ali je na njemu “sigurno bila velika tegljačka prikolica”.

Direktor komunikacija odjela, Kevin Cartwright, opisao je urušavanje kao “događaj masovnih žrtava”. Rekao je za Associated Press da je riječ o “teškoj opasnosti” i da je neki teret očito visio s mosta.

U neklasificiranom memorandumu Agencije za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture koji je pregledao CBS News navodi se da je Dali izgubio snagu prije sudara. Tu je informaciju za CBS News potvrdio službenik za provođenje zakona.

Ministar prometa Marylanda Paul Wiedefeld rekao je novinarima da FBI na licu mjesta provjerava ima li moguće veze s terorizmom, što uvijek radi u ovoj ranoj fazi istrage, ali je prerano reći što je dovelo do incidenta.

Pogledajte…

Continue Reading

Vijesti

ČOVJEK UMISLIO DA JE BOG “Digitalne osobne iskaznice će biti Obavezne za sudjelovanje u društvu”

Published

on

Virtualni događaj pokretanja takozvane agende “50-u-5” održan je 8. studenog 2023

Ujedinjeni narodi, Zaklada Billa i Melinde Gates i partneri iz Zaklade Rockefeller pokreću kampanju za ubrzanje usvajanja digitalnih osobnih iskaznica, digitalnih plaćanja i razmjene podataka u 50 zemalja pod okriljem digitalne javne infrastrukture (DPI) do 2028. godine. ( Izvor ).

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) najavio je planove za uvođenje “digitalnih osobnih iskaznica” u cijelom svijetu do 2030. godine, koje će biti obvezne za ljude koji žele sudjelovati u društvu, navodi ‘ Reclaim the Net ‘, koji se zalaže za slobodu izražavanja i korištenja individualna sloboda na internetu,

Sustav društvenih kredita

Poticaj za digitalnu javnu infrastrukturu (DPI) , koja uključuje “digitalne osobne iskaznice”, putovnice za cjepiva i digitalne valute središnje banke (CBDC) — promiče globalistički WEF i, ne iznenađuje, podržavaju ga Bill Gates, UN i europska unija (EU).

Urednik časopisa Sociable, Tim Hinchliffe, kaže: “Zagovornici naglašavaju da je DPI bitan za sudjelovanje na tržištima i u društvu – baš kao što smo vidjeli s putovnicama za cjepiva – samo na mnogo široj razini i “Ako je DPI uspješan, vlade i korporacije imat će moć implementacije sustava društvenog kredita koji može odrediti gdje i kako možete putovati, što možete konzumirati i kako možete trgovati svojim programiranim novcem.

“Razmislite o pojedinačnim uređajima za praćenje ugljičnog otiska , zonama s ultra niskom emisijom ( ULEZ ) i CBDC-ovima koji su programirani za ograničavanje “manje poželjnih” kupnji – sve to guraju zagovornici Velikog resetiranja.” ( Izvor )

Kampanja “50 u 5”.

Kampanja “50 u 5” sebe vidi kao “kampanju zagovaranja koju vode države. Do 2028. kampanja 50 u 5 pomoći će 50 zemalja da razviju, implementiraju i skaliraju komponente svoje digitalne javne infrastrukture ,” stoji u službenoj objavi. Tih 50 zemalja nazivaju se globalnim testnim zemljama (pokusni kunići), a DPI-ji će u početku biti uvedeni u Africi (osobito podsaharskoj Africi) i Indiji, ali plan je da se digitalne osobne iskaznice globalno uvedu do 2030. za sve građane UN-a uključuju države članice, navodi Planet Today.

Kampanja 50 u 5 je, kao što možete očekivati, suradnja Zaklade Billa i Melinde Gates, Programa Ujedinjenih naroda za razvoj, Saveza za digitalna javna dobra i Co-Developa. Co-Develop su osnovali Rockefeller Foundation, Bill & Melinda Gates Foundation, Nilekani Philanthropies i Omidyar Network. Digital Public Goods Alliance navodi Zaklade Gates i Rockefeller u svom planu puta koji ocrtava “aktivnosti za promicanje digitalnih javnih dobara”, zajedno s drugim organizacijama i nekoliko vlada. ( Izvor )

DPI se prodaju kao mehanizam za financijsku uključenost, pogodnost, poboljšanu zdravstvenu skrb i zeleni napredak, ali to je „sveobuhvatni pojam primijenjen na tehnokratski sustav vlade u nastajanju koji pokreću tri temeljne komponente: digitalni ID, digitalna plaćanja poput digitalne središnje banke Valute (CBDC) i masovna razmjena podataka.”

WEF je u rujnu objavio niz članaka koji u biti potiču provedbu digitalnih infrastruktura, i naravno WEF misli “o djeci” i zna sve najbolje što je dobro za njih: “Prava djece diljem svijeta mogu se “Ojačati ulaganjem u digitalnu javnost infrastrukture”, stoji u naslovu u članku objavljenom 18. rujna 2023. pod naslovom@

‘ Dvije trećine ciljeva održivog razvoja povezanih s djecom ne uspijeva postići ciljeve’: Evo zašto sada moramo ulagati u digitalnu javnu infrastrukturu. “

“2023. je polovica puta za postizanje ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda (SDGs)”, podsjeća nas WEF. Ovo srednjoročno razdoblje predstavlja priliku za “procjenu i ponovno kalibriranje napora za ostvarivanje prava svakog djeteta posvuda”, a samo sedam godina manje od cilja 2030., dvije trećine su, prema novom UNICEF-ovom izvješću, ” Održiva budućnost za svako dijete”. ” pokazatelja povezanih s djecom ne mogu postići svoje ciljeve.

  • 1,9 milijardi djece bit će ostavljeno – Ako se nedavni napredak nastavi, do 2030. samo će 60 zemalja, u kojima živi samo 25% djece, ispuniti svoje ciljeve, a oko 1,9 milijardi djece bit će ostavljeno u 140 zemalja.
  • Malo je vjerojatno da će svijet postići ambiciozne ciljeve koje smo postavili za djecu u 2015. godini.
  • Glad – Globalna glad najveća je od 2005., a cijene hrane više su u više zemalja nego u razdoblju 2015.-2019.
  • Djeci nedostaju osnovne vještine – U obrazovanju podaci pokazuju da 600 milijuna djece i tinejdžera ne uči osnovne vještine čitanja i matematike, a još 11 milijuna desetogodišnjaka nema osnovne vještine.

“Rješenje” za “problem”? Prema WEF-u, “problem” je naravno bila pandemija, koja je “pogoršala situaciju”, a digitalna javna infrastruktura je “rješenje”, jer služi kao “ključna tranzicija za ubrzavanje SDG akcija i ishoda za djecu by.” 2030 ” je identificiran.

Zaštita “prava ili sigurnosti djece” je taktika koju su ranije koristili neizabrani globalisti dok su unapređivali tehnokratski sustav koji će, zapravo, ograničiti prava svih ljudi, uključujući djecu.

Reclaim the Net, kaže da je u biti “DPI modna riječ koju koriste u pomalo zanimljivoj/alarmantnoj dosljednosti organizacije kao što su UN, ali i Europska unija (EU), Zaklada Gates i naravno Svjetski ekonomski forum (WEF).

„Ono što bi DPI-ji trebali činiti u najboljem slučaju jest podržavati razvoj na mnogo načina. Međutim, oni koji dublje ulaze u floskule i korporativni govor ovih organizacija odbacuju taj pojam i politiku kao trik za ubrzavanje usvajanja digitalnih osobnih iskaznica i plaćanja do 2030. godine.

Oni zaključuju: “Ako ste građanin države članice UN-a i vaša vlada (tj. porezni obveznici) pridonosi raznim naporima UN-a, a vama je ili neugodno ili ste slabo informirani o svemu tome, onda nemate sreće. Svejedno nastavljaju.” ( izvor ). Preneseno s Epoha.com.hr

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved