Connect with us

Vijesti

TKO JE TU LUD!? Anglikanska ‘biskupica’ savjetuje papu i vodeće kardinale o ulozi žena u Katoličkoj Crkvi!?

Published

on

Anglikanska biskupica održala je govor papi Franji i njegovom Vijeću kardinala ovog tjedna u sklopu rasprava skupine o “ulozi žena u Crkvi” – donosi LifesiteNews.

Prema detaljima koje iznosi Vatican News, “Dr. Jo Bailey Wells, biskupica Anglikanske crkve i zamjenica glavnog tajnika Anglikanske zajednice,” bila je jedna od tri žene koje su se obratile skupu.

Wellsici su se u obraćanju skupini pridružile dvije katoličke redovnice: sestra Linda Pocher, iz Družbe sestara Kćeri Marije Pomoćnice i profesorica kristologije i mariologije na Papinskom fakultetu Auxilium; Giulive Di Berardino, posvećena djevica iz Veronske biskupije, nastavnica i voditeljica tečajeva duhovnosti i duhovnih vježbi.

Vijeća kardinala nastavlja s ispitivanjem „uloge žena u Crkvi,” temi o kojoj je počeo raspravljati u prosincu 2023. Vrijeme takvih rasprava je značajno, s obzirom da je izvješće Sinode o Sinodalnosti 2023. istaknulo “hitni” poziv da se kanonsko pravo promijeni kako bi se omogućilo više ženskih uloga u upravljanju Crkvom.

Takve teme sa sinode pojavljuju se u obliku poziva za đakonice, što Wellsino izlaganje Papi i njegovoj skupini kardinala čini još značajnijim. Iako nisu dane precizne informacije o prirodi njezina obraćanja, cijela Wellsina karijera u anglikanskoj crkvi obilježena je njezinim predvodničkim stavom u uspostavi ženskih ređenje.

Opisana kao “pionir u širenju jednakosti među spolovima”, Wells je započela svoje teološko obrazovanje na koledžu Corpus Christi Sveučilišta u Cambridgeu prije nego što je Anglikanska crkva uopće izglasala dopuštanje tzv.ženskih svećenika.

Wells je 1995. proglašena anglikanskom đakonisom, a 1996. svećenicom, a potonje je bilo samo četiri godine nakon što su dopuštene svećenice i samo dvije godine nakon što je zaređena prva žena. Nakon što su ženske “biskupice” dopuštene 2014. i prvi put  postavljene 2015., Wells je proglašena biskupom Dorkinga.

Svoju želju za svećenicama opisala je ne “toliko kao feminističko pitanje koliko pitanje biblijskog tumačenja – oko kojeg, čini mi se, ima mjesta za razmimoilaženja”.

Kao što je primijetila sama Wells, napredak od žena svećenica do žena biskupa u Anglikanskoj Crkvi bilo je jednostavno “pitanje vremena”.

Sličnu zabrinutost zbog takvog napretka izrazili su katolici – i svećenici i laici – zbog nacrta Sinode o sinodalnosti i njezinog poziva na povećanje ženskog upravljanja. Uistinu, kampanja za žene đakonice nastavlja dobivati glasnu potporu vodećih članova sinode, kao što dokazuje kardinal Blase Cupich koji se zalaže za priznavanje žena kao „župnica” koje već „služe kao voditeljice zajednica jer nemaju dovoljno svećenika.”

Papa Ivan Pavao II., u svom apostolskom pismu Ordinatio Sacerdotalis iz 1994., osudio je žensko ređenje, pišući:

„proglašavamo da Crkva nema nikakve ovlasti podijeliti svećenički red ženama i da se ove odluke kao konačne moraju pridržavati svi vjernici Crkve.

Izvor | QuoVadisEcclesia

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved