Connect with us

Vijesti

TKO JE UBIO MARIU CALLAS: Pjevačica je oduvijek vjerovala da će bogovi kazniti zle ljude! Ubojica otkriven nakon četvrt stoljeća!

Published

on

Maria Callas bila je diva u pravom smislu te riječi. Danas živi u legendi: ova krhka, neurotična primadona zove se “La Divina”, počašćena titulom najbolje sopranistice svih vremena, nenadmašne operne božice. Ali svijet u kojem je živjela Maria Callas bio je bitno drugačiji. Tijekom života dobivala je više prijekora nego pohvala, podnosila je bolne kritike, najprije odrastala u okrutnoj i hladnoj obitelji, potom pod brutalnim svjetlima pozornice, a najveću bol zadali su joj ljubavnici.

O njezinoj tragičnoj sudbini pisano je bez kraja i konca, ona je “diva koja je umrla od slomljenog srca”, a gotovo 50 godina nakon smrti ostaje nepresušan izvor inspiracije za autore svih umjetničkih grana. A nova biografija “Cast a Diva: The Hidden Life of Maria Callas” Lindsey Spence, koja će biti objavljena ovog ljeta u obliku nikad objavljenih pisama, dat će novu dimenziju njezinu fascinantnom životu.


U New Yorku je 2. prosinca 1923. godine u grčkoj imigrantskoj obitelji rođena djevojčica po imenu Maria Ana Cecilia Sophia Kalogeropoulos. Njezini roditelji, Georgije i Litsa, zarobljeni u iznimno nesretnom braku, već su imali jednu djevojčicu Jakinti po imenu Jackie, a njihov najstariji sin Vasilis umro je u dobi od dvije godine. Zbog toga je obitelj željno očekivala sina. Stoga, od trenutka kada je ugledala svjetlo dana, Maria nije propustila priliku podsjetiti je da je nepoželjna – majka je od velikog razočaranja četiri dana nakon poroda odbijala pogledati kćer. Litsa je otvoreno preferirala svoju stariju sestru, vitku, lijepu Jackie.

Nije se previše obazirala na bucmastu, crnoputu, kratkovidnu Mariju sve dok nije shvatila svoj talent za glazbu.

“Od svoje pete godine, i tijekom svih godina kada sam se trebala i uživati, morala sam pjevati i zarađivati. Nikad neću oprostiti svojoj majci što mi je ukrala djetinjstvo”, rekla je Maria Callas.

Kad je Maria imala 14 godina, brak njezinih roditelja se raspao i ona je sa sestrom i majkom otišla u Grčku – neposredno prije izbijanja Drugog svjetskog rata. Mladoj Mariji život je tada postao još gori jer je majka nju i Jackie podvodila u njemačke i talijanske vojnike kako bi zaradile za život. No, njezin sirovi, neobrazovani pjevački talent ubrzo joj je omogućio mjesto na Državnom sveučilištu, te se unatoč savjetu profesora, umjesto da nastavi školovanje u Italiji, nakon rata vratila se u New York.

Tamo se nije dugo zadržala – ubrzo se našla na putu za Italiju i sa svime što je imala u jednom koferu stigla je u Napulj. Te prve kobne večeri u Italiji upoznala je izvjesnog Giovannija Battistu Meneginija, bogatog industrijalca koji će je pretvoriti u zvijezdu. Tada Maria Callas nije izgledala onako kako je se danas sjećamo – imala je gotovo stotinu kilograma, okruglo lice i velike grudi, ali je u Menenginiju izazvala neobičnu suosjećajnost

foto: Profimedia

Ponudio joj je podporu dok uči pjevati, a dvije godine kasnije vjenčali su se – 54-godišnji mladoženja vjenčao se s 25-godišnjakinjom u tajnosti, u zabačenoj prostoriji neke crkve.

Callas nije bila katolkinja, pa ih je svećenik zamalo odbio vjenčati. Uz Menengininu podršku i novac, na užasnoj dijeti od povrća i sirovog mesa, smršavila je više od trideset kilograma i preobrazila se u vitku ljepoticu.

Menengini se kasnije prisjetio da je, kako bi dosegla svoju idealnu kilažu, čak i progutala vrpcu. U braku su burnih dvanaest godina, a u svojim novootkrivenim pismima Callas je pisala o svom mužu: ““Još uvijek me muči nakon što mi je oteo više od pola novca stavljajući sve na svoje ime otkad smo se vjenčali… Bila sam budala što sam se udala za njega.”

I dok joj se privatni život očito rušio, Maria Callas osvaja svjetske opere. Njezin glas nije imao klasičnu ljepotu, iako je vladao rasponom od tri oktave, opisivali su ga kao vrišteći, s metalnim prizvukom. Glasila je za majstoricu bel canta zbog kristalno čistih boja, ali prije svega moćnih interpretacija, glazbene inteligencije, domišljatog fraza i patetike koja je zračila iz svake njezine note. Tragične operne junakinje u njenom glasu bi oživjele, a publiku dovele do ekstaze i katarze. Danas ćete rijetko koga čuti da kritizira Mariju Callas, ali istina je da su je, u istoj mjeri u kojoj je očaravala svojim pjesmama, toliko omalovažavali. Glas joj je podrhtavao u najvažnijim trenucima, tehnika često nije bila na razini, a kada je nastupala u velikim operama poput Metropolitana na pozornici, znali su je gađati glavicama kupusa. Ipak, rasprodala je svaku dvoranu, a ulaznice su zgrabili i oni koji su je obožavali i oni koji su je mrzili.

Davala je bahate i arogantne intervjue otvoreno prozivajući majku za zlostavljanje i uspoređujući njezin glas sa šampanjcem. Njezin pad, jednoglasno će potvrditi svi poznavatelji, započeo je kada je 1957. godine upoznala brodograđevnog magnata, Grka Aristotela Onassisa. Oboje su tada bili u braku, no to ih nije spriječilo da započnu vatrenu ljubavnu vezu koja će trajati do njegove smrti 1975. godine. Ni Maria Callas nije našla sreću u njegovom zagrljaju. Ne samo da je iz novina morala doznati da se ljubav njezina života oženila s najpoželjnijom udovicom tog vremena, Jackie Kennedy, nego ju je Onassis omalovažavao, maltretirao, ostavio, a potom joj se vratio. Nova biografija Lindsay Spence također uključuje šokantne informacije da ju je jednom drogirao i silovao. Uz sve to, glas joj je opadao. Duševni poremećaji, nedijagnosticirana neurološka bolest i užasna glad ostavili su je bez ijednog aduta. Posljednje godine provela je u stanu u Parizu, živeći na alkoholu i tabletama za spavanje, a tamo je umrla od srčanog udara 1977. godine.

Pijanistica

Posljednjih godina života velika pjevačica vodila je povučen život. Danima je u potpunoj tišini lutala napuštenim sobama ili čitala knjige ležeći na kauču. Marijin društveni krug činili su sobarica, vozač i nekoliko glazbenika s kojima je prije surađivala. Jednom ih je, nakon što je dobro razmislila, samo spomenula u oporuci. 10 milijuna bi moglo usrećiti ove ljubazne ljude.

Ali u njenom životu je bila i pijanistica – Vasa Devetzi. Pokazalo se da je izuzetno odana žena i da je zapravo preuzela ulogu i guvernante i osobe od povjerenja. Vasa je znala pažljivo slušati, znala je utješiti u trenucima teške depresije. Odgovarala je na pisma poslana Mariji i javljala se na telefon. Pratila je dnevnu rutinu svoje prijateljice. Davala je lijek sat vremena. Kako je vrijeme odmicalo, Callas se sve više vezao za nju.

Kako je mogla znati da Vasa, koja se smatrala velikom pijanisticom, nepravedno uvrijeđena sudbinom, godinama zavidi Mariji Callas i potajno je mrzi? I ne može oprostiti Mariji što ju je spomenula u oporuci, među ostalima? Je li mogla zamisliti da joj draga Vasa, preuzimajući njezino dopisivanje i telefonske razgovore, postupno odsijeala ono malo preostalih prijatelja? Kako je mogla pretpostaviti da svaka čaša lijeka sadrži snažna sredstva za smirenje i tablete za spavanje koje postupno uništavaju tijelo? I da će se na kraju ta doza pokazati smrtonosnom.

Aristotel Onasis i Marija Callas

Evo tko je ubio Mariju Callas?

Prema Geffirelijevim riječima, Vasa je bila ta koka je inzistiral da se nakon Callasine smrti ne radi obdukcija. Zahtijevala je hitnu kremaciju. A svoju ustrajnost motivirala je činjenicom da ju je o tome obavijestila sama pjevačica, očekujući njezinu skoru smrt. Tada je pijanistica ukrala oporuku, gotovinu i neke vrijedne stvari.

Je li Geffirelijeva pretpostavka točna ili ne, vjerojatno nikada nećemo saznati. Vasa nije puno nadživila Mariju i nije imao vremena koristiti njezinu oporuku. Pokazalo se da je Callas bila u pravu: bogovi su pravedni.

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Vijesti

Munja osakatila kip svetog Petra u Buenos Airesu, na Bergogliov rođendan, dan prije izlaska Fiducie Supplicans?

Published

on

Internet je trenutno preplavljen izvješćem rezignacioniste Andree Cioncija, autora Ratzingerovog koda (koji je ovdje razotkrio Franjin sljedbenik), koji kaže da je kip svetog Petra na pročelju svetišta Gospe od Ružarija, sv. Nikole u provinciji Buenos Aires, Argentina, udarila je munja 17. prosinca zbog čega su mu otpali aureola i desna ruka, zajedno s ključem koji je držao (što simbolizira ključ kraljevstva nebeskog; usp. Mt 16,19):

Buenos Aires: munje na aureoli i ključevima svetog Petra. Bergoglio na kraju puta?” (Glavno mjesto Pape)
Cionci je o tome objavio i video reportažu (na talijanskom).

Fotografija prije i poslije sada kruži (vidi sliku iznad), iako neki dovode u pitanje autentičnost ove priče i/ili fotografije. Međutim, u svom članku Cionci kaže da su incident potvrdili jedan velečasni, Justo Lofeudo i svećenstvo svetišta.

Udar groma navodno se dogodio 17. prosinca 2023., što je bio Franjin 87. rođendan, a bilo je to jedan dan prije objavljivanja Fiducia Supplicans, Bergogliove paklenske deklaracije koja dopušta blagoslov sodomitskih parova. Pronicljivi promatrač na društvenim je mrežama istaknuo kako se upravo desna ruka koristi za blagoslove, a upravo je desna ruka kipa svetog Petra sada smrvljena u prah.

Svetište se nalazi u San Nicolás de Los Arroyos, koji pripada provinciji Buenos Aires, ali je preko 100 milja sjeverozapadno od grada Buenos Airesa. Kip svetog Petra nalazi se desno od glavnog ulaza, što se jasno vidi na ovoj fotografiji iz 2018. godine.

Kako bismo lakše procijenili ovaj navodni incident, prisjetimo se nekoliko povijesnih činjenica.

Polaganje prava Jorgea Bergoglia na papinstvo (kao ‘papa Franjo’) počelo je 13. ožujka 2013. To se nije moglo dogoditi bez da je ‘papa’ Benedikt XVI. (Joseph Ratzinger) prvi napustio položaj, što je i učinio 28. veljače u 8 sati. :00 min popodne po lokalnom vremenu, u trenutku kada je njegova unaprijed najavljena ostavka stupila na snagu.

Unatoč svim teorijama da je Ratzingerova ostavka bila manjkava i samim tim nevaljana, namjerno ili slučajno, podsjetimo, on je službeno izjavio da ostavku podnosi “na način da je od 28. veljače 2013. u 20 sati Rimska stolica, Stolica svetog Petra, bit će upražnjena i konklavu za izbor novog vrhovnog pontifeksa morat će sazvati oni čija je to nadležnost” (Benedikt XVI., Deklaracija od 11. veljače 2023.).

Međutim, ono što je najvažnije razumjeti jest da Benedikt XVI. nikako nije mogao dobiti papinstvo od početka 2005., stoga nije imao ništa od čega bi mogao odstupiti:

– Nevaljana ostavka ili nevaljani izbor? Ratzingerovo poricanje papinskog primata

Tako je 11. veljače 2013. Benedikt XVI. objavio svoju namjeru podnijeti ostavku, a mnogi će se sjetiti da je upravo na današnji dan, kasnije noću, munja udarila u kupolu bazilike svetog Petra, i to ne jednom nego dva puta :

Evo nas brzo nazad u sadašnjost. Navodno je udarila još jedna munja, a ovoga puta bio je to kip svetog Petra na ili u blizini Bergogliovog starog gazišta.

“Kad Bog kaže da nisi papa”, komentirao je jedan korisnik Twittera, nadajmo se (ali ne nužno) na dušu:

Ne, Fred Simon. Munja je pogodila kip svetog Petra i oštetila ga, u pokrajini Buenos Aires, tako Bog ne daje svijetu do znanja da Bergoglio u Rimu nije papa. Želite li znati kako nam Bog daje do znanja da otpadnik Bergoglio nije papa? Pa, evo malog izbora:

 • Franjo: Različite religije su ‘obogaćenje’ za čovječanstvo
 • Franjo na Međureligijskom kongresu: ‘Čovjek je put za sve religije’
 • ‘Navjestite ples ravnoteže i harmonije’: Franjo potpisuje ludu međuvjersku klimatsku izjavu
 • ‘Promjena paradigme’: Franjo izdaje katastrofalan Motu Proprio usmjeren na teološku revoluciju
 • Izgradnja raja na zemlji: Franjina poruka za Svjetski dan migranata
 • Masonsko bratstvo umjesto Isusa Krista: Franjina poruka za Svjetski dan mira ne iznenađuje
 • Franjo muslimanskim starješinama: ‘Samo će nas transcendencija i bratstvo spasiti’
 • Naturalizirati da bi neutralizirao: Kako Franjo lukavo lišava Evanđelje njegovog nadnaravnog karaktera
 • Otpadnik luta: Franjo kaže da je bratstvo “sidro spasenja za čovječanstvo”
 • Indiferentizam za djecu: Franjo podupire međureligijski “Park susreta” u Argentini
 • Otpadnik Bergoglio podržava svjetske religije kao “različite načine dolaska do Boga”
 • Franjo proširuje “Božji narod”: Sada uključuje sve religije!
 • Dobrodošli u Religiju bratstva: Franjo objavio opasan novi “Papin video”
 • Otpadnička Abu Dhabi deklaracija o ljudskom bratstvu
 • Naturalizam u punoj snazi: Franjo o postojanju svih religija

TAKO znamo da Franjo nije papa: jer on obično čini stvari koje bi božanska pomoć za papinstvo spriječila pravog papu da čini – stvari koje bi, da ih radi pravi papa, posve uništiti i učiniti besmislenom (malo opasnom!) instituciju papinstva.

Kakvu božansku pomoć, možda se pitate? Onaj o kojem se govori u bezbrojnim učiteljskim izjavama o papinstvu:

Kao što je naučavao papa Pio XI.

…[I]kako nikakvo krivotvorenje ili iskrivljavanje božanskog zakona, nego pravo istinsko poznavanje njega, ne bi moglo prosvijetliti umove ljudi i voditi njihovo ponašanje, potrebno je da se sinovska i ponizna poslušnost prema Crkvi kombinira s odanošću Bogu i želju da mu se podložimo. Jer sam je Krist učinio Crkvu učiteljicom istine iu onim stvarima koje se tiču ispravnog uređenja moralnog ponašanja, čak iako neka spoznaja o istome nije izvan ljudskog razuma. …[Bog] je postavio Crkvu za čuvara i učitelja cjelokupne istine o vjeri i moralnom ponašanju; stoga bi joj vjernici trebali iskazati poslušnost i podložiti svoje umove i srca kako bi bili sačuvani neozlijeđeni i slobodni od pogrešaka i moralne pokvarenosti, te kako se ne bi lišili te pomoći koju je Bog dao s takvom velikodušnošću, trebali bi pokazati tu dužnu poslušnost ne samo onda kada Crkva nešto definira svečanim sudom, nego također, u odgovarajućem omjeru, kada se konstitucijama i dekretima Svete Stolice propisuju i osuđuju mišljenja kao opasna ili iskrivljena.

Stoga neka i vjernici budu na oprezu od precijenjene neovisnosti osobnog suda i te lažne autonomije ljudskog razuma. Jer sasvim je strano svakome tko nosi ime kršćanin vjerovati svojim vlastitim mentalnim snagama s takvim ponosom da se slaže samo s onim stvarima koje može ispitati iz njihove unutarnje naravi, i zamišljati da Crkva, koju je Bog poslao da poučava i vodi sve narode, nije upućen u sadašnje stvari i okolnosti; ili čak da se moraju pokoravati samo u onim stvarima koje je ona odredila svečanom definicijom, kao da bi se njezine druge odluke mogle smatrati lažnima ili da izlažu nedovoljan motiv za istinu i poštenje. Naprotiv, karakteristika svih pravih Kristovih sljedbenika, pismenih ili nepismenih, je da dopuste da budu vođeni, te vođeni u svim stvarima koje se dotiču vjere ili morala od strane Svete Crkve Božje preko njenog vrhovnog pastira, rimskog prvosvećenika, koji je sam vođen Isusom Kristom Gospodinom našim.

(Papa Pio XI., Enciklika Casti Connubii, br. 103-104; podcrtavanje dodano.)

I ne, Franjina prisutnost u Vatikanu nije samo stvar postojanja ‘lošeg’ Pape, kao što je Crkva imala nekoliko puta u prošlosti:

Dakle, je li navodni udar groma u kip svetog Petra u blizini Buenos Airesa znak s neba koji najavljuje kraj vladavine zabluda ‘pape’ Franje? Budimo iskreni: nitko ne zna. Možda i jest; možda i nije.

Ipak, najvažnija točka je sljedeća: stvarno nije važno. Svatko tko, posebno u ovoj fazi, traži munju da mu kaže je li čovjek koji je objavio hrpe bogohuljenja, bezbožnosti, skandala, hereze, pogreške i svetogrđa u svom službenom učiteljstvu zapravo Kristov namjesnik koji drži vrata pakla od prevladavanja, nije razumio što je papinstvo ili kako katolicizam funkcionira.

Oh dobro. Ako ništa drugo, ova munjevita priča je barem jedna stvar: krajnje zabavna.

Izvor: Novus Ordo Watch izvor slike: popehead.substack.com

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved