Connect with us

Vijesti

TKO POD DRUGIM JAMU KOPA… Nadzire li se kraj petro-dolara?

Published

on

Kina i Saudijska Arabija žele svoje trgovinske transakcije naftom i naftnim derivatima, plaćati u kineskim renminbijima ili juanima. To bi slomilo moć petrodolara i ako ih i druge zemlje budu slijedile, kolaps američkog carstva je neizbježan. Ono što Saudijci sada promatraju u Ukrajini, jako ih podsjeća na rat između Iraka i Irana, gdje Washington naoružao Irak i gurnuo ga u rat protiv Irana.

Ovaj rat je trajao osam godina, od 22. rujna 1980te do 20. kolovoza 1988me, i prouzrokovao je milijune mrtvih. No, Saudijci su također uočiti, da SAD, iako su orkestrirale taj rat, ipak, svoju potporu Iraku, zadržale su na razini, koja nije dopuštala jednu brzu pobjedu Iraka. Na taj način su nanijele trajnu štetu ovim dvjema državama.Svatko tko sada nepristrano gleda sukob u Ukrajini, ne može, a da ne vidi te paralele. SAD naoružava Kijev već najmanje osam godina, tj. od puča na Majdanu, i time se definitivno pozicionirale protiv Rusije. – piše Goran Šijaković

Plan je vjerojatno bio uključiti Ukrajinu naoružanu zapadnom tehnologijom oružja u rat s Rusijom, koji bi, idealno gledano, trebao trajati dugi niz godina i po samom karakteru, postati izuzetno krvav. Na taj bi način ruske snage iskrvarile, a njezin međunarodni ugled bio bi trajno narušen. Putin je to prepoznao na vrijeme i započeo svoju specijalnu operaciju čišćenja (demilitarizacije i denacifikacije), prije nego što je mogao početi, od SADa, željeni i iscrpljujući rat sa zapadnim naoružanjem. U Rijadu, međutim, odmah su prepoznali da se tu slijedi obrazac rata Iran/Irak. Više od verbalne podrške i isporuke oružja ne dolazi sa Zapada, osim sankcija Rusiji, ali, drugačije nije bilo ni u iransko-iračkom ratu. I onda, što bi Saudijci trebali misliti sada kada znaju da su i njihov odnos s Iranom zatrovale upravo Sjedinjene Države.

Iz svega Rijad je izvukao jedan zaključak, a to je, da se na SAD ni u kom slučaju ne može pouzdati. Također i u odnosu na njihov rat s Jemenom, koji su započeli pod uplivom SAD-a. Ali, paralelno tome, također su tijekom proteklih godina naučili, i da se mogu osloniti na Rusiju, te su se tako zbližili s Rusijom, a i odnos s Iranom je također postao znatno opušteniji.

Kolaps petrodolara bit će katastrofalan. Sljedeće sto su Saudijci također naučili je, da se i Kini može vjerovati i, što je možda još važnije, da im Kina ne diktira što da rade i s kim da budu u prijateljskim odnosima. Osim toga, Saudijska Arabija već dugo kupuje daleko više neophodne robe iz Kine, nego iz Sjedinjenih Država. Stoga Saudijci su se pitali, zašto bi i dalje usmjeravali svoja plaćanja Kini uz posredovanje New Yorka, gdje se lavovski dio toga zadržava, umjesto da nadoknade svoj uvoz iz Kine u odnosu na izvoz nafte izravno u kineskoj valuti? Sada kada je rizik od sukoba sa SAD-om vrlo mali, jer su njene snage trenutno koncentrirane na Rusiju, Saudijci se okreću vlastitim interesima, jer SAD si ne mogu priuštiti otvaranje još jednog, ni vojnog ni diplomatskog, ratišta.Petrodolar će propasti čim se ostale zemlje iskoriste prvu priliku i slijede kineski primjer i oslobode svoje poslovanje kontroli i diktatu New Yorka. Posljedice za SAD biti ce katastrofalne. To se ne odnosi samo na naftu. Ako analizirate svjetsku trgovinu, postaje jasno da izvoz iz SAD-a čini vrlo mali dio. S druge strane, cijeli svijet se opskrbljuje iz Kine, ali i iz Njemačke, odnosno iz svih zemalja koje, za razliku od SAD-a, imaju uravnoteženu do pozitivnu trgovinsku bilancu. Nije li stoga ludost trgovati u dolarima i tako se podvrgnuti diktatu SAD-a? Nije li stoga razumljivo, da Moskva sada traži, da joj se međudržavni računi plaćaju u rubljama? To također podrazumijeva i plaćanje za opskrbu energentima.

Ovo je napad na petrodolar, koji je onomad pokušao Gadafi, ali u jedno sasvim drugo/nepovoljno vrijeme. U današnjim geopolitičkim okvirima, Gadafi bi realizirao svoj projekt, na isti način kao sto Saudijska Arabija realizira svoj monetarni suverenitet.Indija, Kina i Rusija već su uspostavile sustav za izravnu obradu svojih faktura/transakcija. SWIFT im je apsolutno nepotreban, jer su oni uspostavili/usuglasili svoje banke za te transakcije. Sustav naplate zemalja BRICS-a već je operativan i trenutno se proširuje na južni Daleki istok. Ako se trgovina naftom sada također odvoji od dolara, to je kraj američke valute, a s njom i cjelokupna hegemonija dolara. Ili, otvoreno rečeno, dominacije američkog carstva, odnosno …Imperija. Urušavanjem sustava dolara, SAD više neće moći plaćati svoje vazale, plaćenike i nevladine organizacije. Ako ih SAD ne može platiti, nema više plaćenika za provedbu „humanitarnih“ intervencija i obojenih revolucija i nema više MS medije, koji drže kurs javnog mnijenja.Turbulentna vremena su pred namaNapadom na petrodolar, Peking i Rijad najavili su kraj američkog carstva, jer su mu neutralizirali njegovo najučinkovitije oružje. Jesu li SAD to već shvatile?

Žele li to spriječiti svjetskim ratom? Bio bi to hara-kiri, a psihopate u Washingtonu to vrlo dobro znaju. Dakle, vrijeme je da se probudimo, prvo u Brüsselu, a onda i u Zagrebu. Obrnutim redom bi bilo idealno, ali i nerealno za očekivat. Trebalo bi se shvatiti, da nam slijeđenje sankcija vise šteti, neogo koristi. Međutim, osnovni preduvjet tome je, da ove poltronske marionete podnesu ostavku i svoja mjesta prepuste, ni domoljubima ni rodoljubima, nego patriotima, koji nisu članovi transatlantskih udruga ili iz ergele Klausa Schwaba.S krajem dolarskog carstva suočit ćemo se s turbulentnim vremenima. Pretpostavljam da ćemo se unutar ove godine naći u potpuno drugačijem svjetskom poretku. Putin je dao zeleno svjetlo za njegovu operaciju u Ukrajini, a Kina, svojom podrškom, čini svoj dio posla. Rusija mora obaviti prljavi posao u Ukrajini, a Kina elegantno i nenametljivo zabija smrtonosni financijski udarac Imperiju.Trebamo li se toga bojati? Da i ne. Moramo se bojati, da će SAD poludjeti i uništiti svijet nuklearnim oružjem. Baš kao što je Britansko Carstvo učinilo s Prvim svjetskim ratom, kada je bilo pred (ekonomskim) kolapsom.

Ali ako SAD zadrže i posljednje zrno civiliziranosti, onda se možemo radovati novom svijetu bez diktata, sankcija i globalne eksploatacije, u kojem svaka zemlja može živjeti kako njen narod želi.Jedini način da se shvati trenutačno stanje u svijetu je razumjeti, da je zlo oduvijek imalo svoje ishodiste u Londonu i Washingtonu i nigdje drugdje na svijetu.

Foto: Facebook

Advertisement

Vijesti

Nakon što je po naputku WEF-a pokušao uništiti nizozemske farmere, hoće li biti grobar NATO-a?

Published

on

V. Starešina: Sada je već izgledno da će Mark Rutte biti novi glavni tajnik NATO-a

Dvije vijesti objavljene proteklih dana daju naslutiti budućnost NATO-a kao europskoga obrambeno-sigurnosnog saveza – piše Višnja Starešina na Lider.hr

. Vijest prva: na pariškome ad hoc europskom samitu potpore Ukrajini francuski predsjednik Emmanuel Macron pomalo je iz vedra neba poručio kako ne treba isključiti ni slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu. I predvidljivo je osvojio glavne naslove u medijima. Vijest druga: na istom je samitu, nakon što je dobio potporu ključnih država članica, sudjelovao i sada već izgledni budući glavni tajnik NATO-a Mark Rutte; doduše, još kao nizozemski tehnički premijer na odlasku.

Rutte slovi kao majstor tihih kompromisa, jedan je od najdugovječnijih europskih premijera, a na njegove osobine asocira i nadimak – Teflon. Budućnost NATO-a, a onda i europske obrane, metaforički ovisi o uspješnosti integracije tih dviju krajnjosti: političkih predstava i nadmetanja (Macron) i tihe dogovorne izgradnje europske obrambene (infra)strukture (Rutte).

Novi prijatelj Ukrajine

Bombastične Macronove izjave i potezi koji se tiču europske obrane i sigurnosti nisu novost. Uz naslijeđenu francusku ideju o samodostatnoj europskoj vojsci koja isključuje SAD iz europske obrane predsjednika Macrona osobito pamtimo kao političara koji je proglasio ‘moždanu smrt NATO-a‘ (2019).

Da bi nakon ruske invazije na Ukrajinu NATO ‘uskrsnuo‘, Europi potrebniji nego ikad. Sjećamo ga se i kao velikog europskog mirotvorca koji je pohitao tada već duboko izoliranom ruskom predsjedniku Putinu, dva tjedna prije invazije, da razgovorom riješi ono što SAD i UK ne mogu. A ondje ga je Putin smjestio na kraj dugoga bijelog stola da bi mu kao dječarcu održao predavanje iz ruske povijesti.

Putin je barem uvijek znao kolika je čija specifična težina u međunarodnoj politici. Pa se sjećamo kako je preko noći Macron od gorljivog zagovornika europske energetske suradnje s Rusijom postao gorljivi podupiratelj ukrajinske obrane, doduše, više na riječima nego na djelima, i zagovornik njezine potpune suverenosti. Kao novi prijatelj Ukrajine i njezina predsjednika Zelenskog sazvao je i taj ad hoc pariški europski samit, tek tjedan dana nakon završetka tradicionalne Minhenske sigurnosne konferencije, koja je glavni forum za projekcije europske obrambene i sigurnosne strategije. I s njega je uputio ta bombastična upozorenja o mogućem slanju zapadnih vojnika u Ukrajinu i mogućnosti da Rusija napadne neku od NATO-ovih članica.

Budući glavni tajnik NATO-a imat će zadatak primiriti, koordinirati i uključiti sve političke perfomere i egotripove, motivirane osobnim ili državnim interesima, u izgradnju novoga europskog obrambenog sustava. A taj sustav uključuje znatno jačanje europske vojne industrije i NATO-ove europske vojne komponente. Dakako, uza zadržavanje američke glavne uloge u NATO-u. Jer kao što je i ruska invazija na Ukrajinu pokazala, Europa nema kapacitet sama preuzeti brigu o svojoj obrani ni kad je riječ o političkom odlučivanju, a ni kad je riječ o vojsci i naoružanju.

Umijeće šaptanja političarima

I zato ne začuđuje što su UK i Njemačka zajednički predložili, a SAD podupro, na kraju i Francuska uz niz drugih država članica, kandidaturu Marka Ruttea, sivoga političkog brokera, dugovječnoga nizozemskog premijera kojega ne pamtimo i nećemo ga pamtiti po slikovitim izjavama. Ovih su mu dana kao jednu od prednosti izvukli kako je spasio NATO od raspada u prvoj godini Trumpova predsjedničkog mandata, kad je nakon Trumpove prozivke Merkel i drugih europskih saveznika zbog premalog izdvajanja za obranu navodno nešto šapnuo američkom predsjedniku, nakon čega je izbjegnut raskol. Riječ je, dakako, o pretjerivanju, kao što je i Trump pretjerivao u prijetnjama da će SAD izići iz NATO-a, koje su se ipak pokazale prilično djelotvornima u povećanju europskih izdvajanja za obranu. No to umijeće ‘šaptanja‘ političarima dobro će doći budućemu glavnom tajniku baš kao i nizozemska tradicionalna politička pozicija: članica EU-a, vanjskopolitički bliska UK-u, pouzdana saveznica SAD-a u obrani, politički bliska s Njemačkom, bez ozbiljnih konflikata s Francuskom…

Ni Macronove se objave ne mogu bezuvjetno svrstati u rubriku ‘nerealno‘ ili ‘neozbiljno‘. Uostalom, nije rekao kada bi i pod kojim uvjetima poslao francuske vojnike u Ukrajinu. Možda kao čuvare dogovorenog mira jednoga dana? Jer izgradnja nove europske obrambene arhitekture, za države koje imaju ambicije i prepoznaju vrijeme, iznad svega je – prilika.

Višnja Starešina/Lider

Continue Reading

Vijesti

SVJEDOČIMO LI RASPADU britanske kraljevske obitelji? Kate Middleton bolesna, kralj Charles ima rak, član obitelji skončao suicidom…

Published

on

Trenutačno nema nikoga na čelu kuće Windsor, a najnovije vijesti su zabrinjavajuće: Charles je podvrgnut liječenju protiv raka, Camilla će biti na odmoru u tropima, a William se pojavljuje i nestaje kako bi bio pokraj misteriozno bolesne Kate: svjedočimo li raspadu britanske kraljevske obitelji – pita se komentator talijanskog medija Corriere della Sera, Luigi Ippolito?

LONDON – Nevidljiva monarhija: britanska kraljevska obitelj nestaje pred očima svojih podanika i ako je istina, kako je rekla Elizabeth, da se kruna “mora vidjeti da bi se vjerovalo”, pitamo se nismo li svjedoci naglog raspada same institucije. Trenutačno nema nikoga na čelu kuće Windsor: kralj Charles je virtualna slika, kraljica Camilla otišla je na odmor, a prijestolo-nasljednik William pojavljuje se i nestaje kako bi bio uz princezu Kate, koja je misteriozno se oporavlja daleko od uprtih očiju svega svijeta.

Je li ovo znači ‘smjenu straže, koja utire put puno većem zlu…’

Danas je zrakoplov s Camillom poletio za tropske krajeve, gdje će kraljica biti na odmoru najmanje tjedan dana: neočekivan, ali ne i nepredvidiv odlazak, s obzirom na to da kraljeva supruga također ima 76 godina i budući da je Charlesova bolest najavljena prije manje od mjesec dana preuzela je njegovu ulogu, jednu za drugom preuzimajući 13 službenih obveza. Možda i previše za osobu koja nikada nije žudjela za javnim životom i više od svega željela je biti blizu svoje velike ljubavi.

Ali Camillino iznenadno povlačenje proširilo je prazninu na vrhu. Suveren, koji je podvrgnut terapiji protiv raka, stavio je cijeli svoj dnevni red na čekanje i pojavit će se samo putem videa na Danu Commonwealtha sljedećeg ponedjeljka. Posljednjih tjedana Buckinghamska palača ga je željela prikazati na videu i fotografijama kako bi umirila svoje podanike: ali ništa se ne zna točno o njegovoj točnoj dijagnozi, što potiče nagađanja.

Koje su, što se Kate tiče, umjesto toga poprimile dimenziju teorija zavjere: na društvenim mrežama čitamo o svemu, od tome čak, do pokušaja samoubojstva. Ništa točno, ali u ovom slučaju nepostojanje bilo kakve slike ili novije informacije, daje povod najbolesnijim fantazijama. S druge strane, međutim, od najbolje obaviješteni engleskih komentatora, procurilo je da su stanja Charlesa i princeze “ozbiljna” i da bi njihov oporavak mogao potrajati i dulje nego što se prvotno najavljivalo (za Kate, da, govorilo se da je ponovno bi se pojavilo tek nakon Uskrsa).

Razmjere kolapsa kraljevske obitelji dala je slika Windsora koji su prošli tjedan stigli na sprovod Constantina od Grčke: predvodio ih je nacereni princ Andrew, a uz bok mu je bila (manje-više) bivša supruga Sarah Ferguson. To što dvojica osramoćenih ljudi poput njih javno nastupaju kao stjegonoše monarhije govori puno o stanju stvari.

A čini se da je nesreća sve veća: prije nekoliko dana doznalo se da je suprug lady Gabrielle, Charlesove sestrične, kćeri princa Michaela od Kenta, misteriozno počinio samoubojstvo hicem iz vatrenog oružja u glavu. Tragedija koja se drži u tajnosti, ali baca zlobnu sjenu na cijelu kraljevsku sagu.

Promatrači začuđeno gledaju, kao da se bude, omamljeni, iz bajke bez sretnog kraja. A sada je rizik da se monarhija raspadne ne uz eksploziju, već uz uzdah.

izvor: Luigi Ippolito/Corriere della Sera

Continue Reading

Vijesti

Dr. Robert Malone: Danas se čovjek suočava s 5. generacijom ratovanja i ne zna tko mu je stvarni neprijatelj

Published

on

Čovječanstvo je u ratu, ali ne nužno protiv uzroka koje većina ljudi poznaje, poput Klausa Schwaba iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) ili Billa Gatesa iz Microsoftove ‘filantropije’ – piše Ivan Kolić na portalu Epoha.

Prema Dr. Robertu Maloneu, jednom od izumitelja mRNA (modRNA) “cjepiva”, pravi gospodari lutaka skrivaju se od čovječanstva u sklopu onoga što on opisuje kao ratovanje 5. generacije.

“U pravom ratovanju pete generacije ne znate tko vam je protivnik,” kaže dr. Malone.

“Na primjer, tko je marioneta iza COVID krize? Je li to bio Klaus Schwab? Je li to bio Fauci? Ne. Sve su to surogati. Ima netko iznad Klausa i ovih ljudi. Ne znate tko promiče odgovor na COVID, a to je ono što je peta generacija ratovanja.”

Prema Dr. Malone, čovječanstvo je u cjelini nedavno bilo podvrgnuto najvećoj i najkoordiniranijoj kampanji psihološkog ratovanja u ljudskoj povijesti, misleći, naravno, na “pandemiju” COVID-19 i odgovor vlade na nju.

Tri su godine razne nevladine organizacije (NGO) u suradnji sa zapadnim vladama i farmaceutskim tvrtkama, medijima i financijskim tvrtkama, provodile medicinski fašizam u velikim razmjerima i s predrasudama prema nama ljudima, ubijajući milijune ljudi.

Svi su zajedno radili kroz javna i privatna partnerstva kako bi stvorili i pokrenuli najveću, globalno najusklađeniju, psihološku propagandnu operaciju poznatu čovjeku – a učinci su, kao što svi možemo vidjeti, bili razarajući.

Ekonomski, biološki i informacijski rat

U petoj generaciji ratovanja, postoji mnogo oružja i frontova koje globalisti koriste za vođenje rata protiv masa. Čini se da je s COVID-om bila biološka prijetnja, povezana s informacijskom prijetnjom, ekonomskom prijetnjom, društvenom prijetnjom, pa čak i vjerskom prijetnjom – zapamtite: crkve su bile zatvorene u mnogim područjima kako bi „zaštitile“ ljude od „virusa“.

Kad se gospodarstvo počelo prevrtati u ranim danima “pandemije”, zloglasni tim za zaštitu od pada (PPT) došao je u “spas” preko privatnog kartela središnje banke Federalnih rezervi s pumpom, koja je pokrenula i kasnije dovela do inflacije do golemih povećanja kamatnih stopa – ovo je komponenta ekonomskog rata na djelu.

Zatim je tu bila Big Pharma, spremna preuzeti kormilo uz pomoć Trumpove administracije kako bi pokrenula operaciju Warp Speed, koja je kasnije natjerala desetke milijuna ljudi pod Bidenovom administracijom da prime injekcije “cjepiva” protiv COVID-a ili da izgube posao, obrazovanje i/ili sredstva za život.

Mediji pod kontrolom korporacija također su stigli tamo točno na vrijeme da rašire beskrajnu propagandu kako bi zastrašili ljude da ostanu kod kuće, nose maske i uzimaju jednu “pojačivač” injekciju za drugom, sve vrijeme zadržavajući vladu i zahvaljujući farmaceutskoj industriji što je donijela ” liječenje”.

I nemojmo zaboraviti tekuće geoinženjerske operacije koje zasipaju nebo kemikalijama, lažnim oblacima i tko zna čime još, a sve kako bi dekarbonizirali planet i spasili nas od “globalnog zatopljenja” i “klimatskih promjena”.

“Ovaj napad na čovječanstvo započeo je 1913.”, komentirao je netko na X-u, misleći na godinu rođenja Federalnih rezervi.

“Rockefelleri i Odbor za dobrodošlicu donijeli su zakone tako da svaka medicinska intervencija mora proći kroz farmaceutske proizvode.”

Ivan Kolić/ Epoha

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved